likiery domowe - 435 przepisów (strona:13/29)

KIR 131

Obie wersje są pyszne!  Oczywiście oryginalny Crème de cassis można spokojnie zastąpić zwykłym likierem z czarnej porzeczki albo oszukać nasze kubki smakowe jeszcze bardziej i użyć zwykłego syropu (np. z Herbapolu), który dodajemy do herbaty :)  Wtedy nazwę "Kir" bezpiecznie jest poprzedzić słowem: domowy, abyśmy nie zostali zlinczowani  przez smakoszy za sprofanowanie koktajlu ...  Składniki: białe musujące lekkie

Walijskie Pichcenie
Rurki z masą budyniową 160

Rurki...można nadziać czym się chce..u mnie masą budyniową tak jak u Asi , tylko bez likieru. Składniki na ciasto kruche : około 3,5 szklanki mąki

Moje domowe kucharzenie
Batoniki a`la Bounty z Maliną lub Jeżyną - moje ulubione! 150

Domowe Batoniki a`la Bounty dobrze znacie, a co powiecie na takie batoniki z dodatkiem likieru i owocu? Ja powiem. Najlepsze! Najpyszniejsze! Uwielbiam! Zachwycili się również wszyscy degustujący. Wiele osób je robiło i każdemu wychodziły! Masa kokosowa? Po prostu trzeba ugniatać w dłoniach. Ja robię różnie, wszystko zależy jaki poziom cierpliwości mam :) Czasami lepię po 30 minutowym chłodzeniu masy, czasami

Blondynka Gotuje
Wegańskie lody - 2 smaki 154

smak - Lody z awokado, bananów i mleka kokosowego:   2 zamrożone banany 1 dojrzałe awokado 1 szklanka domowego mleka kokosowego 1-2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie) ulubione dodatki np. 1 łyżka kakao, pokrojona na małe kawałki czekolada, likier miętowy etc. Banany obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Wkładamy do opakowania lub zamykanego woreczka i wkładamy do zamrażalnika(...)Lody nie są bardzo słodkie, stąd dodatek cukru pudru. Śmiało możecie dosypać do nich łyżkę kakao czy dorzucić do nich np. pokruszoną czekoladę lub bezy, a także dodać kroplę likieru miętowego i stworzyć wyjątkową kompozycję smakową. Ogranicza Was tylko wyobraźnia. Lody przekładamy do pojemnika i mrozimy, przed podaniem wystawiamy na ok. 10 minut do temperatury pokojowej i ponownie blendujemy

Cooking Monster
Likier kawowy "Irish Cream" 440

kroków, parę wymieszanych ze sobą składników i naprawdę zacny likier jest gotowy. Dzisiaj więc mam dla Was kawowy likier, który nazwałem Irish Cream. Może to budzić skojarzenia z Baileysem, ale to nie jest ten smak. Ale nie martwcie się, przepis na domowego Baileysa pojawi się na blogu niebawem. »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture
Torcik orzechowo - czekoladowy 141

mascarpone 300 g śmietany kremówki   3 łyżki cukru pudru/ksylitolu 2 duże łyżki ciemnego kakao 2 lyżki ciemnego rumu lub likieru orzechowego Składniki na polewę czekoladową: 70 g gorzkiej czekolady 60 ml śmietany kremówki Dodatkowo: 1/2 domowego dżemu z ksylitolem połówki orzechów do ozdoby Wykonanie: odważone mąki wymieszać i zgnieść z twardym masłem pokrojonym na małe kawałeczki kruszonkę. Rozsypać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort makowy z kremem kawowym i likierem Baileys 281

KREM KAWOWY Z BAILEYS:800 ml śmietany kremówki 36%120 g cukru pudru3 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku6 łyżek likieru Baileys3 listki żelatyny250 g serka mascarponeDODATKOWO DO PRZEŁOŻENIA I DEKORACJI:1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (użyłam domowej roboty)2 kostki miękkiego masła3 szklanki cukru pudru WYKONANIE:BISZKOPT MAKOWY: Piekarnik nagrzej do 160 stopni C. Cukier, sól i ziarenka(...)piekarnika, obróć tortownicę do góry nogami i połóż na kratce (z wyposażenia piekarnika). Nie martw się, biszkopt nie wypadnie, ponieważ jest cały przyklejony do ścianek tortownicy.KREM KAWOWY Z LIKIEREM BAILEYS: Namocz listki żelatyny w wodzie. Odsącz. Dodaj do żelatyny 2 łyżki mleka i rozpuść ją na minimalnym ogniu w małym garnuszku (uważaj, żeby jej nie zagotować!). Do płynnej żelatyny dodaj

Słodko-Słony Świat Ilony
Crema di limoncello 4002

Jeśli zasmakowaliście w limoncello ten aksamitny cytrusowy likier także przypadnie wam do gustu. Crema di limoncello możecie przygotować w ciągu 5 minut  korzystając z własnych zapasów . Jeśli nie macie domowego limoncello musicie zacząć od przepisu podstawowego, który jest również bardzo prosty, ale na efekt finalny trzeba poczekać 7-10 dni.   Crema di limoncello oczaruje was swoim smakiem, jest(...)Crema di limoncello na bazie Karnawałowego Limoncello (tu przepis) Składniki: 500 ml limoncello, 500 ml niesłodzonego mleka zagęszczonego, Wykonanie: Wymieszać składniki, przechowywać w lodówce. Jeśli chcecie przechowywać likier przez kilku miesięcy mleko trzeba zagotować, wystudzić i zimne wymieszać z limoncello.        II. Crema di limoncello - przepis podstawowy 500 ml spirytusu 95%, 500 g cukru, 6-8 cytryn

SzczyptaSmaQ
Likier bananowy. 99

trunek przez gazę , rozlej do ozdobnej karafki lub butelek, zakorkuj. Odstaw jeszcze na co najmniej miesiąc. Po tym czasie likier jest gotowy do picia. Najlepiej przechowywać go w lodówce lub innym chłodnym miejscu.    Tutaj znajdziesz więcej przepisów na Domowe trunk

Przepisy i porady kulinarne
Muffinki bananowe 365

szklanki mąki 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru (może być pół na pół z domowym cukrem waniliowym) 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki maślanki, kefiru lub mleka 1 jajko 1 łyżeczka rumu, brandy lub likieru (np. amaretto) 2 banany Przygotowanie: Wymieszać osobno składniki suche i mokre. Wlać składniki mokre do suchych i dodać rozgniecione widelcem banany

Piąty grzech główny
Najlepsza tarta malinowo-migdałowa 119

cukrem pudrem na puch, następnie małymi porcjami dodawać zmielone migdały. W ostatniej kolejności do masy dodać całe jajo i likier. Dokładnie zmiksować. Masę migdałową rozsmarować na wystudzonym cieście, na niej wyłożyć świeże maliny (ja tym razem wykorzystałam niesłodzoną domową konfiturę malinową). Wierzch posypać płatkami migdałowymi i zapiekać przez 10 minut w 200 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni

Zapiski Młodej Żony
Rodzynki w czekoladzie 174

Kolejny pomysł na świąteczny prezent - rodzynki w czekoladzie. I to nie byle jakie rodzynki, bo macerowane w likierze amaretto, takie dobre, że znikają w ekspresowym tempie

Domowa Cookierenka Agi
TIRAMISU WANILIOWE 293

Tiramisu - w wolnym tłumaczeniu oznacz deser, który stawia na nogi. To deser, który składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso oraz likierem amaretto

Ciastka - domowe słodkości
Ananasowo-kokosowe tiramisu na rauszu 211

chyba że ktoś koniecznie chce się piec w kuchni razem z domowym biszkoptem :D W te upały jednak odradzam :) Składniki: 1 opakowanie gotowych biszkoptów do tiramisu (3 warstwy- 350g) 1 puszka ananasa krojonego (waga netto 565g) 150g wiórek kokosowych 60g herbatników kakaowych 20g budyniu śmietankowego 300ml likieru Canari pinacolada Sposób przygotowania: 1. 100g wiórek kokosowych zalewamy 250ml likieru pinacolada, mieszamy

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania