Moje pierwsze zetknięcie z ciastem fasolowym i na pewno nie ostatnie, bo ciacho jest: niezwykle łatwe do przygotowania, mocno czekoladowe, wilgotne, więc nie potrzebuje nasączenia
Domowa Cookierenka AgiJeden z moich ostatnich projektów - łosiek, na którego widok od razu uśmiecha się buzia :) Łatwo z niego zrobić renifera Rudolfa - zamiast dwóch czarnych kropek przyklejamy czerwoną
Domowa Cookierenka Agisztuk 180 g wody gazowanej o temp. pokojowej 210 g letniego mleka 3 g suchych drożdży ( lub 6 g świeżych) 5 g pasty waniliowej( u mnie łyżka domowego ekstraktu z wanili) 2 duże jajka( białka i żółtka oddzielnie) 15 g drobnego cukru szczypta soli 270 g mąki pszennej 90 g stopionego i przestudzonego masła( dałam około(...)przypadku świeżych drożdży, należy je uprzednio rozpuścić w małej ilości letniego mleka. Dodajemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy, rozcierając ewentualne grudki. Następnie dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło, oraz likier. Ubijamy białka na średnio sztywną pianę i delikatnie dodajemy do ciasta. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swą objetość. Gotowe
Mia Cucina Sofietaodpowiedniej chwili. Nie wiem jeszcze z kim wtedy zasiądziemy do stołu i z czym będziemy je jeść. Ale na pewno o tym pomyślę. W stosownym czasie. Lubię moją domową rolę maitre d'hotel . A Wy? MIRABELKI W SYROPIE Z AMARETTO /składniki na 4 litrowe słoje/ 4 kg mirabelek 2 kg cukru amaretto (minimum 12-16 łyżek) Z dwóch(...)ognia. Do przygotowanych wcześniej słoi wlać na dno po kilka łyżek ameratto i napełnić je mirabelkami z syropem. Ponownie wlać amaretto - należy kierować się smakiem, ja nie żałowałam likieru;) Zamknąć słoje, owinąć w papier lub lnianą ściereczkę i gotować ok. 5 min. w dużym garnku. Zdjąć ognia i odstawić do całkowitego ostudzenia. CHUTNEY Z MIRABELEK / składniki na 2 słoiki
KUCHARNIASkładniki : 370 ml świeżego mleka 4 łyżki ciemnego kakao 20 dkg cukru 6 żółtek jaj 250ml (1 szklanka) spirytusu 95 % 1 cukier waniliowy lub 1/2 laski
Przepisy i porady kulinarneKolejnym zapachem, który kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia to marcepan, ciężko się oprzeć, aby go nie wyjadać. Jest dostępny w sklepach nie ukrywam,że cena
Basia w kuchniPóźna już pora... Idealna na coś mocniejszego... Przygotowałam więc szybciutko wyborne grzane wino... Mmmm... Pyszne, aromatyczne, intensywne... Banalnie proste.... Wino słodkie ze zbyt duża ilością cukru
Słodko-Słony Świat IlonyKażdy z nas uwielbia ciasta z owocami, ja również. Korzystajmy z okazji, że targowiska i sklepy są pełne soczystych, słodkich owoców sezonowych i przygotowujmy domowe wypieki z ich wykorzystaniem. Dziś mam dla Was przepis na przepyszne przekładane ciasto z winogronami i galaretką. Ciasto jest bardzo orzeźwiające. Każdemu będzie smakować. SKŁADNIKI: Biszkopt ciemny: 3 jajka, ½ szklanki cukru, 4 łyżki oleju(...)łyżki mąki pszennej, 4,5 łyżki suchego maku, Masa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietankowego, 1 łyżka cukru waniliowego, 250g masła, 3 łyżki cukru pudru, 1 kieliszek likieru waniliowego lub spirytusu, ½ tabliczki białej czekolady, Dodatkowo: 600g zielonego winogrona, 3 opakowania galaretki zielonej, czekoladowa posypka do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka razem ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę
Tradycyjna kuchnia KasiCoś dla wielbicieli sękacza :) Przyznam, że za oryginalnym sękaczem nie przepadam, bo wydaje mi się zbyt suchy, ale ten jest rewelacyjny - spróbujcie koniecznie. Może się wydawać
Domowa Cookierenka AgiTruskawki - są to pierwsze owoce sezonowe, pojawiają się na przełomie maja i czerwca i towarzyszą nam do połowy lipca. Owoce te są źródłem wielu witamin i
Ciastka - domowe słodkościćwiartki cytryny niewielka ilość oleju lub roztopionego masła do wysmarowania foremek Ponadto: łyżka skórki cytrynowej kandyzowanej cukier puder do oprószenia lub wiórki kokosowe 1.Mleko, śmietankę,likier i cukier podgrzewamy ( nie gotujemy!!!) na bardzo małym ogniu. 2. Dodajemy sok z pomarańczy i cytryny do podgrzanego mleka i śmietanki, pamiętając aby masa się nie gotowała. Optymalna temperatura masy(...)osiągnie pożądanej konsystencji. Dodajemy żelatynę do gorącego mleka i śmietanki. Mieszamy bardzo dokładnie. 4.Całość studzimy. Na dnie naczynia(wcześniej wysmarowanego tłuszczem) wykładamy łyżkę skórki cytrynowej ( u mnie domowej roboty razem z powstałym karmelem). Następnie wylewamy masę śmietankową i w stawiamy do lodówki do zastygnięcia na mniej więcej 1 – 1,5 godziny
vaniliowoczekoladowapszennej 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Do sosu: 60 g dobrej jakości masła 4 łyżki kakao 6 łyżek cukru (również demerara) 4 łyżki mleka Dodatkowo: 2 łyżki gotowej (lub domowej) granoli czekoladowej lub wiórki czekoladowe do dekoracji Najpierw przygotowujemy sos czekoladowy. W niewielkim garnuszku umieszczamy masło z mlekiem oraz cukrem i rozpuszczamy, cały czas mieszając. Gdy cukier całkowicie się rozpuści(...)wpadka, szybko wyłączamy płomień, a do masy dolewamy łyżkę mleka. Mieszamy energicznie do uzyskania jednolitej masy. W wersji tylko dla dorosłych możemy zamiast mleka dodać niewielką ilość alkoholu, np. likieru pomarańczowego. Sos będzie wtedy smakował niczym trufle. Gotowy sos czekoladowy wlewamy na dno szerokich szklanek i odstawiamy do ostygnięcia. Budyń przygotowujemy tak samo jak ten z papierka. 1,5 szklanki
Ratunku obiadKiedy postanowiłam zmierzyć się z przygotowaniem domowych lodów, żar lał się z nieba, a ja nie marzyłam o niczym poza chwilą orzeźwienia. Dzisiaj, gdy za oknem pada deszcz, delektuję się ich smakiem owinięta ciepłym pledem... Przepis, który chcę Wam zaprezentować powstał najprawdopodobniej w Ameryce. Nie zawiera jajek i jest najprostszym z wypróbowanych dotąd przeze mnie. (Warto podkreślić, iż nie wymaga(...)dzisiaj w wersji z czekoladą... Lody filadelfijskie z czekoladą (baza) 250 + 60 ml mleka 3 łyżki miodu** 4 łyżki mąki kukuydzianej 500 ml śmietanki kremówki 50 ml likieru kawowego np. Baileys 300g serka waniliowego szczypta soli Mleko zagotowałam z miodem i szczyptą soli, następnie wlałam do niego mieszaninę mleka z mąką kukurydzianą. Ugotowałam jak budyń i odstawiłam
Zapiski Młodej Żonyskładniki na biszkopt: 4 jajka 100 g mąki 145 g cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody 2 łyżki oleju 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Domowy Smak Jedzeniapijamy teraz kawę. Kumkwaty kupiłam niedawno z zamiarem użycia do innego deseru (klik) , ale tam ostatecznie wystąpił grapefruit. Została mi garść kumkwatów, ochota na coś słodkiego i pomysł na domową randkę. Skropiona wanilią panna cotta otulona rozgrzewającą pomarańczówką i pełen ciepłego, słonecznego blasku kandyzowany kumkwat okazały się deserem idealnym. Bardzo wam polecam, nie tylko na randkę;) Pisząc ten post otrzymałam(...)siedmiu rzeczy. O kolejnych napiszę, choć nie wiem kiedy i tak naprawdę co? KANDYZOWANE KUMKWATY 4 łyżki cukru 100 g kumkwatów pokrojonych w bardzo cieniutkie plasterki kilka łyżek likieru pomarańczowego 100 ml wody. Kumkwaty pokroić w bardzo cieniutkie plasterki. Do rondelka z grubym dnem wlać wodę i dodać cukier. Ustawić na średnim ogniu i gotować przez kilka minut, do momentu
KUCHARNIA