Pomarańcza jest najbardziej rozpowszechnionym drzewem owocowym świata, uprawiana jest w ponad 100 krajach. Owoce pomarańczy są skarbnicą witamin i minerałów, a także bogatym źródłem błonnika, kwasu
mojewypiekiinietylkoTo ciasto zawiera w sobie wszystko, co uwielbiają prawdziwe łasuchy. Kajmak, czekolada, krem i odrobina alkoholu wspaniale ze sobą współgrają, ciasto jest miękkie, słodkie ale nie
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPrzepyszny torcik lodowy o smaku czekoladowo - śmietankowym, idealny na panujące obecnie upały. Jest banalny w przygotowaniu, bo nie wymaga użycia maszynki do lodów. Po prostu mieszamy
Domowa Cookierenka AgiOjeju, jak ja lubię konfitury. Lubię je z naleśnikami, lubię z omletami, lubię na świeżutkim chlebku lub bułeczce, lubię w domowym jogurcie. Każdego roku przetwarzam mnóstwo owoców. Część przetworów zjadam ja i moja najbliższa rodzina, część wręczana jest w prezencie dalszym krewnym i przyjaciołom - ot, taki miły prezent. Ta konfitura wzięła się z zapomnianych owoców i pierwszych brzoskwiniowych spadów(...)leśnej wyprawy, a dwie brzoskwinie uśmiechały się smętnie - malutkie i na wpół niedojrzałe. Podarowałam więc im wszystkim drugie życie ;) Konfitura jest słodka, jak to konfitura, ale łagodzi to nieco likier pomarańczowy Cointreau. Myślę, że podpasuje nie tylko łasuchom, ale i tym, którzy na co dzień cukru nie spożywają ;) KONFITURA Z BORÓWEK AMERYKAŃSKICH, JAGÓD I BRZOSKWIŃ Z LIKIEREM POMARAŃCZOWYM Składniki
Życie zamknięte w smakuładnie rośnie w piekarniku, jest sycący, bardzo podzielny i długo utrzymuje świeżość. Na trzeci dzień jest równie świeży jak w dniu wypieku. Świetnie smakuje pokrojony na kromki i posmarowany domową konfiturą. Idealny przepis do zagospodarowania nadmiaru dojrzałych bananów. SKŁADNIKI / wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 3 miękkie dojrzałe banany 1²⁄₃ szklanki (250 g) mąki pszennej ¹⁄₂ szklanki cukru(...)łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia ¹⁄₂ sklanki posiekanych orzechów włoskich / wcześniej uprażonych na suchej patelni POLEWA CZEKOLADOWA : 70 g gorzkiej czekolady, 25 g masła, opcjonalnie 1 łyżka alkoholu (likieru, rumu, wiśniówki , brandy) WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 165℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Formę keksową o wymiarach 10x30 cm dokładnie natłuszczamy masłem i oprószamy mąką
cool and mintyNie za słodkie, cudownie pachnące całe śliweczki. Czyli wszystko co dobre w jednym. Ostatnio szalałam na święta z małymi cudeńkami. Więc dzisiaj znów przed wami
Moje pyszne gotowanieMoje pierwsze zetknięcie z ciastem fasolowym i na pewno nie ostatnie, bo ciacho jest: niezwykle łatwe do przygotowania, mocno czekoladowe, wilgotne, więc nie potrzebuje nasączenia
Domowa Cookierenka AgiJeden z moich ostatnich projektów - łosiek, na którego widok od razu uśmiecha się buzia :) Łatwo z niego zrobić renifera Rudolfa - zamiast dwóch czarnych kropek przyklejamy czerwoną
Domowa Cookierenka AgiFantastyczne, kawowe ciasto z odrobinką alkoholu i masą na bazie serków homogenizowanych i mleka w proszku. Kakaowe biszkopty, mocno nasączone kawowym ponczem, oprószone gorzkim kakao. Ciasto
Domowa cukiernia Ewysztuk 180 g wody gazowanej o temp. pokojowej 210 g letniego mleka 3 g suchych drożdży ( lub 6 g świeżych) 5 g pasty waniliowej( u mnie łyżka domowego ekstraktu z wanili) 2 duże jajka( białka i żółtka oddzielnie) 15 g drobnego cukru szczypta soli 270 g mąki pszennej 90 g stopionego i przestudzonego masła( dałam około(...)przypadku świeżych drożdży, należy je uprzednio rozpuścić w małej ilości letniego mleka. Dodajemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy, rozcierając ewentualne grudki. Następnie dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło, oraz likier. Ubijamy białka na średnio sztywną pianę i delikatnie dodajemy do ciasta. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swą objetość. Gotowe
Mia Cucina Sofietaodpowiedniej chwili. Nie wiem jeszcze z kim wtedy zasiądziemy do stołu i z czym będziemy je jeść. Ale na pewno o tym pomyślę. W stosownym czasie. Lubię moją domową rolę maitre d'hotel . A Wy? MIRABELKI W SYROPIE Z AMARETTO /składniki na 4 litrowe słoje/ 4 kg mirabelek 2 kg cukru amaretto (minimum 12-16 łyżek) Z dwóch(...)ognia. Do przygotowanych wcześniej słoi wlać na dno po kilka łyżek ameratto i napełnić je mirabelkami z syropem. Ponownie wlać amaretto - należy kierować się smakiem, ja nie żałowałam likieru;) Zamknąć słoje, owinąć w papier lub lnianą ściereczkę i gotować ok. 5 min. w dużym garnku. Zdjąć ognia i odstawić do całkowitego ostudzenia. CHUTNEY Z MIRABELEK / składniki na 2 słoiki
KUCHARNIASkładniki : 370 ml świeżego mleka 4 łyżki ciemnego kakao 20 dkg cukru 6 żółtek jaj 250ml (1 szklanka) spirytusu 95 % 1 cukier waniliowy lub 1/2 laski
Przepisy i porady kulinarneKolejnym zapachem, który kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia to marcepan, ciężko się oprzeć, aby go nie wyjadać. Jest dostępny w sklepach nie ukrywam,że cena
Basia w kuchniPóźna już pora... Idealna na coś mocniejszego... Przygotowałam więc szybciutko wyborne grzane wino... Mmmm... Pyszne, aromatyczne, intensywne... Banalnie proste.... Wino słodkie ze zbyt duża ilością cukru
Słodko-Słony Świat IlonyKażdy z nas uwielbia ciasta z owocami, ja również. Korzystajmy z okazji, że targowiska i sklepy są pełne soczystych, słodkich owoców sezonowych i przygotowujmy domowe wypieki z ich wykorzystaniem. Dziś mam dla Was przepis na przepyszne przekładane ciasto z winogronami i galaretką. Ciasto jest bardzo orzeźwiające. Każdemu będzie smakować. SKŁADNIKI: Biszkopt ciemny: 3 jajka, ½ szklanki cukru, 4 łyżki oleju(...)łyżki mąki pszennej, 4,5 łyżki suchego maku, Masa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietankowego, 1 łyżka cukru waniliowego, 250g masła, 3 łyżki cukru pudru, 1 kieliszek likieru waniliowego lub spirytusu, ½ tabliczki białej czekolady, Dodatkowo: 600g zielonego winogrona, 3 opakowania galaretki zielonej, czekoladowa posypka do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka razem ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę
Tradycyjna kuchnia Kasi