likiery domowe - 435 przepisów (strona:21/29)

Czekoladowy tort fasolowy 228

Moje pierwsze zetknięcie z ciastem fasolowym i na pewno nie ostatnie, bo ciacho jest: niezwykle łatwe do przygotowania, mocno czekoladowe,  wilgotne, więc nie potrzebuje nasączenia

Domowa Cookierenka Agi
Tort ŁOŚ (bezglutenowy z masą czekoladową) 191

Jeden z moich ostatnich projektów - łosiek, na którego widok od razu uśmiecha się buzia :) Łatwo z niego zrobić renifera Rudolfa - zamiast dwóch czarnych kropek przyklejamy czerwoną

Domowa Cookierenka Agi
Gofry brukselskie 1950

sztuk   180 g wody gazowanej o temp. pokojowej 210 g letniego mleka  3 g suchych drożdży ( lub 6 g świeżych) 5 g pasty waniliowej( u mnie łyżka domowego ekstraktu z wanili) 2 duże jajka( białka i żółtka oddzielnie) 15 g drobnego cukru szczypta soli 270 g mąki pszennej 90 g stopionego i przestudzonego masła( dałam około(...)przypadku świeżych drożdży, należy je uprzednio rozpuścić w małej ilości letniego mleka. Dodajemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy, rozcierając ewentualne grudki. Następnie dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło, oraz likier.  Ubijamy białka na średnio sztywną pianę i delikatnie dodajemy do ciasta. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swą objetość. Gotowe

Mia Cucina Sofieta
Maitre d'hotel. Żyłki światła, stół i mirabelki. 198

odpowiedniej chwili. Nie wiem jeszcze z kim wtedy zasiądziemy do stołu i z czym będziemy je jeść. Ale na pewno o tym pomyślę. W stosownym czasie.  Lubię moją domową rolę maitre d'hotel . A Wy? MIRABELKI W SYROPIE Z AMARETTO /składniki na 4 litrowe słoje/ 4 kg mirabelek 2 kg cukru amaretto (minimum 12-16 łyżek) Z dwóch(...)ognia. Do przygotowanych wcześniej słoi wlać na dno po kilka łyżek ameratto i napełnić je mirabelkami z syropem. Ponownie wlać amaretto - należy kierować się smakiem, ja nie żałowałam likieru;) Zamknąć słoje, owinąć w papier lub lnianą ściereczkę i gotować ok. 5 min. w dużym garnku. Zdjąć  ognia i odstawić do całkowitego ostudzenia. CHUTNEY Z MIRABELEK / składniki na 2 słoiki

KUCHARNIA
Likier kakaowy. 137

Składniki : 370 ml świeżego mleka 4 łyżki ciemnego kakao 20 dkg cukru 6 żółtek jaj 250ml (1 szklanka) spirytusu 95 % 1 cukier waniliowy lub 1/2 laski

Przepisy i porady kulinarne
Domowy marcepan 202

Kolejnym zapachem, który kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia to marcepan, ciężko się oprzeć, aby go nie wyjadać. Jest dostępny w sklepach nie ukrywam,że cena

Basia w kuchni
Wino grzane 206

Późna już pora... Idealna na coś mocniejszego... Przygotowałam więc szybciutko wyborne grzane wino... Mmmm... Pyszne, aromatyczne, intensywne... Banalnie proste.... Wino słodkie ze zbyt duża ilością cukru

Słodko-Słony Świat Ilony
Winogronowy Madagaskar 17233

Każdy z nas uwielbia ciasta z owocami, ja również. Korzystajmy z okazji, że targowiska i sklepy są pełne soczystych, słodkich owoców sezonowych i przygotowujmy domowe wypieki z ich wykorzystaniem. Dziś mam dla Was przepis na przepyszne przekładane ciasto z winogronami i galaretką. Ciasto jest bardzo orzeźwiające. Każdemu będzie smakować.  SKŁADNIKI: Biszkopt ciemny: 3 jajka, ½ szklanki cukru, 4 łyżki oleju(...)łyżki mąki pszennej, 4,5 łyżki suchego maku, Masa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietankowego, 1 łyżka cukru waniliowego, 250g masła, 3 łyżki cukru pudru, 1 kieliszek likieru waniliowego lub spirytusu, ½ tabliczki białej czekolady, Dodatkowo: 600g zielonego winogrona, 3 opakowania galaretki zielonej, czekoladowa posypka do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka razem ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Domowy sękacz z piekarnika 336

Coś dla wielbicieli sękacza :) Przyznam, że za oryginalnym sękaczem nie przepadam, bo wydaje mi się zbyt suchy, ale ten jest rewelacyjny - spróbujcie koniecznie. Może się wydawać

Domowa Cookierenka Agi
PUSZYSTY PLACEK Z TRUSKAWKAMI (z mlekiem) 196

Truskawki - są to pierwsze owoce sezonowe, pojawiają się na przełomie maja i czerwca i towarzyszą nam do połowy lipca. Owoce te są źródłem wielu witamin i

Ciastka - domowe słodkości
Pomarańczowa Pannacotta z likierem blue curacao 218

ćwiartki cytryny niewielka ilość oleju lub roztopionego masła do wysmarowania foremek Ponadto: łyżka skórki cytrynowej kandyzowanej cukier puder do  oprószenia  lub wiórki kokosowe 1.Mleko, śmietankę,likier i cukier podgrzewamy ( nie gotujemy!!!) na bardzo małym ogniu.  2. Dodajemy sok z pomarańczy i cytryny do podgrzanego mleka i śmietanki, pamiętając aby masa się nie gotowała. Optymalna temperatura masy(...)osiągnie pożądanej konsystencji.  Dodajemy żelatynę do gorącego mleka i śmietanki. Mieszamy bardzo dokładnie. 4.Całość studzimy. Na dnie naczynia(wcześniej wysmarowanego tłuszczem) wykładamy łyżkę skórki cytrynowej ( u mnie domowej roboty razem z powstałym karmelem). Następnie wylewamy masę śmietankową i w stawiamy do lodówki do zastygnięcia na mniej więcej 1 – 1,5 godziny

vaniliowoczekoladowa
Intensywny w smaku sos czekoladowy + śmietankowy budyń + czekoladowa granola = deser idealny :) 914

pszennej 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Do sosu: 60 g dobrej jakości masła 4 łyżki kakao 6 łyżek cukru (również demerara) 4 łyżki mleka Dodatkowo: 2 łyżki gotowej (lub domowej) granoli czekoladowej lub wiórki czekoladowe do dekoracji Najpierw przygotowujemy sos czekoladowy. W niewielkim garnuszku umieszczamy masło z mlekiem oraz cukrem i rozpuszczamy, cały czas mieszając. Gdy cukier całkowicie się rozpuści(...)wpadka, szybko wyłączamy płomień, a do masy dolewamy łyżkę mleka. Mieszamy energicznie do uzyskania jednolitej masy. W wersji tylko dla dorosłych możemy zamiast mleka dodać niewielką ilość alkoholu, np. likieru pomarańczowego. Sos będzie wtedy smakował niczym trufle. Gotowy sos czekoladowy wlewamy na dno szerokich szklanek i odstawiamy do ostygnięcia. Budyń przygotowujemy tak samo jak ten z papierka. 1,5 szklanki

Ratunku obiad
Lody! Lody! Lody z czekoladą! 163

Kiedy postanowiłam zmierzyć się z przygotowaniem domowych lodów, żar lał się z nieba, a ja nie marzyłam o niczym poza chwilą orzeźwienia. Dzisiaj, gdy za oknem pada deszcz, delektuję się ich smakiem owinięta ciepłym pledem... Przepis, który chcę Wam zaprezentować powstał najprawdopodobniej w Ameryce. Nie zawiera jajek i jest najprostszym z wypróbowanych dotąd przeze mnie. (Warto podkreślić, iż nie wymaga(...)dzisiaj w wersji z czekoladą...   Lody filadelfijskie z czekoladą (baza) 250 + 60 ml mleka 3 łyżki miodu** 4 łyżki mąki kukuydzianej 500 ml śmietanki kremówki 50 ml likieru kawowego np. Baileys 300g serka waniliowego szczypta soli Mleko zagotowałam z miodem i szczyptą soli, następnie wlałam do niego mieszaninę mleka z mąką kukurydzianą. Ugotowałam jak budyń i odstawiłam

Zapiski Młodej Żony
ciasto Latte Macchiato 1994

składniki na biszkopt: 4 jajka 100 g mąki 145 g cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody 2 łyżki oleju 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Domowy Smak Jedzenia
Z kim na randkę? Panna z kumkwatem. 166

pijamy teraz kawę. Kumkwaty kupiłam niedawno z zamiarem użycia do innego deseru (klik) , ale tam ostatecznie wystąpił grapefruit. Została mi garść kumkwatów, ochota na coś słodkiego i pomysł na domową randkę. Skropiona wanilią panna cotta otulona rozgrzewającą pomarańczówką i pełen ciepłego, słonecznego blasku kandyzowany kumkwat okazały się deserem idealnym. Bardzo wam polecam, nie tylko na randkę;) Pisząc ten post otrzymałam(...)siedmiu rzeczy. O kolejnych napiszę, choć nie wiem kiedy i tak naprawdę co? KANDYZOWANE KUMKWATY 4 łyżki cukru 100 g kumkwatów pokrojonych w bardzo cieniutkie plasterki kilka łyżek likieru pomarańczowego 100 ml wody. Kumkwaty pokroić w bardzo cieniutkie plasterki. Do rondelka z grubym dnem wlać wodę i dodać cukier. Ustawić na średnim ogniu i gotować przez kilka minut, do momentu

KUCHARNIA