żółtek wlać do mleka z likierem, wymieszać do rozpuszczenia grudek. Postawić na palnik (średni ogień) i zagotować cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Ja mieszałam mikserem na wolnych obrotach. Przykryć folią spożywczą, w taki sposób, aby dotykała kremu, odstawić do całkowitego ostygnięcia, a potem do lodówki. WARSTWA MALINOWA: 350 ml musu z malin (użyłam domowej roboty) 2,5 łyżeczki żelatyny
Blondynka Gotujepowiedział, że w domowym zaciszu, z dala od gór, gdy śnieg i wiatr za oknem nie można go pić.... Podaje się go po podgrzaniu. Można podgrzać sam, z dodatkiem koniaku, whisky lub rumu oraz kawy. Koniecznie z bitą śmietaną, posypaną kakao lub czekoladą. Do przygotowania drinka o nazwie bombardino używa się gotowego likieru jajecznego na bazie rumu i śmietanki
królestwo garówotuchy i pocieszenia. Zjadana z radością w każdym zakątku Ziemi. Uwielbiamy ją pod każdą postacią. Gorąca i zimna. Do picia i do chrupania. Czekolada lubi kontrasty - kwaśne i ostre. Likier i zioła. Owoce i mięsa. Od wieków jest obiektem pożądania. Pudełko własnoręcznie zrobionych pralinek albo trufli - to miły i wymowny gest. Na każdą okazję i bez okazji. Zapraszamy(...)się zachować odpowiednie proporcje i podać ją w stosownym czasie, radość z niespodzianki nie opadnie tak szybko, jak kapryśny suflet. Będzie krążyć wokół jak najwspanialszy zapach domowych konfitur i unosić się wysoko jak najpiękniej wyrośnięta drożdżowa baba. W drożdżówce nie szukam jednak zaskoczenia. Tutaj ten składnik nie jest mi potrzebny. Niespodzianką ma być constans . Ten sam smak
KUCHARNIADomowe lody czekoladowe powstały na życzenie mojego Męża. On uwielbia czekoladę i wszystko co ją zawiera. Latem nie mogło zabraknąć czekoladowej ochłody! Do przygotowania litra lodów potrzebujemy: – 500 ml mleka (u mnie 1.5%) – 2 duże łyżki Nutelli – kubeczek 200ml kremówki – tabliczkę gorzkiej czekolady – 3 żółtka – 1/2 szklanki cukru – 100 ml likieru (dodatek likieru
Szybko Tanio SmacznieNieskromnie dodam, że domowy sukces kremu czekoladowego został powtórzony! ;) PPS Chwilowo wyczerpały się jednak moje możliwości patrzenia na słodycze i kombinuję co by tu innego wsadzić do pucharka. Zwłaszcza, że Marzena wyraźnie do tego zachęca, prawda? ;) Składniki (na 3 pucharki): Dolna warstwa: 9 okrągłych biszkoptów 6 łyżek dżemu malinowego 3 łyżki whisky lub likieru na whisky (drambuie, glayva) Środkowa
zadanie-gotowaniekulinarnych jest zrobienie kilku domowych deserów nawiązujących do kupnych oryginałów. Jednym z nich jest Rafaello . Jednak, by coś urozmaicić, użyłam kakaowych herbatników. Składniki: - 750ml mleka - 3/4 szklanki cukru - cukier waniliowy - 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej - 3 czubate łyżki mąki pszennej - 200g masła - 1 szklanka wiórków kokosowych + 3 łyżki - herbatniki kakaowe (około 350g) - 2 łyżki likieru o smaku waniliowym Dalkowski
Kuchnia co dniaPrzygotowanie domowych lodów nie jest wcale takie trudne, jakby mogło się wydawać. Troszkę chęci, chwila wolnego czasu i mamy przepyszne, mocno waniliowe lody- bez użycia maszynki. Zobaczcie, to dziecinnie proste Składniki: 0,5 litra mleka 1 duże opakowanie śmietany kremówki 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 6 żółtek laska wanilii 1/3 szklanki cukru likier czekoladowy DALKOWSKI Wykonanie: Mleko,śmietanę i mleko
Z Majeczką w kuchniUsiądź obok mnie, zaraz czegoś spróbujesz. Nie licz na wódkę czy kupne wino, którego markę znają wszyscy, a które smakuje jak stary kompot. Usiądź i powąchaj
W kuchni Karmel-itkiPrzepis na puszysty, domowy biszkopt, który będzie idealną podstawą wielu pysznych tortów! Można przekroić go na 3-4 blaty. Jest wyjątkowo aromatyczny- więc jeżeli macie ochote poczuć piękny, migdałowy zapach w każdym zakątku Waszego domu- polecam upiec ten pyszny, migdałowy biszkopcik! Miłego Pieczenia ! SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki zmielonych(...)proszek migdałów szklanka cukru cały zapach migdałowy (10 ml.) lub 2 łyżki likieru amaretto łyżeczka proszku do pieczenia Przepis : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę (pszenną i ziemniaczaną) przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji. Do masy powstałej
Domowe Tortydobę. Następnie przelewamy likier (przez drobne sitko lub gazę) do butelki lub butelek (u mnie litrowa) i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na min. 1 miesiąc (co kilka dni należy potrząsnąć słoikiem) - im dłużej nalewka będzie stała tym będzie smaczniejsza. Limoncello serwujemy na deser w małych kieliszkach, oczywiście musi być dobrze schłodzone ;) PS. Cytryny możecie wykorzystać na przygotowanie domowej lemoniady
Alutka-Gotujeprzepis na domowy marcepan. Robiąc go w domu będziecie mieli pewność, że głównym składnikiem będą migdały. Taki marcepan nadaje się do przekładania ciast, pierników oraz do ciasteczek i pierniczków. Ja robię z niego też kartofelki marcepanowe, które można kupić w sklepach za wcale nie małą cenę. Składniki: 200 g migdałów całych 200 g cukru pudru 30 ml likieru migdałowego
Ala piecze i gotujepodawania jej na zimno otwór babki wypełnia się bitą śmietaną i wiśniami, ugotowanymi w słodkim syropie. Savarin na ciepło podaje się z gorącym sosem owocowym (morelowym, porzeczkowym, truskawkowym), aromatyzowanym likierem. Otwór w tym przypadku wypełnia się owocami, ugotowanymi w syropie. Ciasto podstawowe przygotowuje się zazwyczaj dzień wcześniej, w następnym dniu jest ono wypełniane i przygotowywane do podania. Nazwa savarin została(...)doskonałej". ** Babę Savarin piekłam kilkakrotnie. Ale robię to tylko latem. Właśnie letnią porą najbardziej mi smakuje. Schłodzona przez całą noc, nasączona aromatycznym syropem z rumem( a teraz z domową wiśniówką) i podana z macerowanymi w nalewce truskawkami jest idealnym, rześkim i jakże uskrzydlającym deserem:) Zrezygnowałam z dodatku bitej śmietany, która nie do końca pasuje mi do całości. Użyłam
KUCHARNIApraktycznie nic wspólnego. Najbardziej uwielbiam tą gorzką z dużą zawartością kakao min 70%. Teraz jest ten czas,w którym przygotowujemy się do świąt i jak zapewne niejedna gospodyni domowa nie wyobrażam sobie świąt bez pierniczków. Na początek proponuję takie, które od kilku lat piekę i zawsze smakują wszystkim. Co ważne w przepisie występuje dosyć duża zawartość czekolady, kakao. Z miłości(...)zawartości 70% kakao 230 g miodu akacjowego 2 lub 3 g kawy rozpuszczalnej (1 lub 1,5 łyżeczki) 10 ml ekstraktu pomarańczowego z tego przepisu lub innego likieru pomarańczowego ewentualnie kilkanaście kropel aromatu pomarańczowego Wykonanie: 1. Czekoladę siekamy na drobne kawałki. W rondlu umieszczamy masło, miód kawę oraz posiekaną czekoladę a także bardzo drobno posiekaną skórkę
vaniliowoczekoladowaprzepisy: Domowe przetwory (jest to wydanie specjalne nr 4(2)/2014) Marmolada szwarcwaldzka Przygotuj sitko, miski, rondelek lub garnek o grubym dnie, kieliszek, wagę kuchenną, nóż i deskę do krojenia, łyżkę ewentualnie tarkę o dużych oczkach, blender lub sitko. Przygotuj składniki: 1,5 kg wiśni, 5 dag gorzkiej czekolady, 50 dag cukru żelującego 3:1, 100 ml likieru migdałowego. Wiśnie
blog.moje-pasje.infolody domowej roboty. Przygotowałam je dzięki życzliwości marki Garneczki.pl i marki bogutynmlyn.pl Śmietanowo – miodowa masa bogata w bakalie, słodkie rodzynki i chrupiące orzechy. Pyszne lody w sam raz na upalne dni! Składniki: 500 ml śmietanki 30% 10 łyżek bakalii (orzechów włoskich, laskowych i nerkowca, rodzynek, migdałów) 5 łyżek miodu z bakaliami ( Miód Bakaliowy Raj )firmy BogutynMlyn.pl 3 łyżki likieru miodowego
Podróż w kulinaria