likiery domowe - 435 przepisów (strona:20/29)

deser kokosowy z wiśniami 98

Mieliśmy ochotę na deser ale te z bitą śmietaną już nam się przejadły. W takich sytuacjach robię desery budyniowe, które są mniej słodkie ale dość pożywne

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort migdałowy amaretti 179

miarę słodki tort z dodatkiem morelowego dżemu, która nadaje mu orzeźwiający smak. Tort udekorowałam małymi ciasteczkami amaretti. Można je kupić w sklepie ale ja oczywiście upiekłam. Nie ma jak domowe wypieki ! Przepis na tort migdałowy Składniki: 10 porcji tortownica o średnicy 18 cm, 15 cm wysoka Biszkopt migdałowy 3 jajka, białka i żółtka oddzielone 70 g zmielonych migdałów(...)cukru Krem amaretto 200 g masła, miękkiego 250 ml mleka 3 żółtka 50 g cukru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 2 ½ łyżki kukurydzianej skrobii 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 50 ml likieru amaretto 50 g zmiksowanych ciasteczek amaretto Dodatkowo dżem z suszonej moreli ciastka amaretti do dekoracji Ubij białka na sztywno z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukru. Zmiksuj

codojedzenia
kokosek 144

To delikatne ciasto na pewno zasmakuje amatorom koksu i ciast z alkoholem. Kremowy warstwa kokosowa doskonale łączy się z lekką advocatową pianką i wiórkami białej czekolady

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort kokosowy ala Raffaello 356

Zapraszam do przepisu i życzę Smacznego! SKŁADNIKI NA BISZKOPT MIGDAŁOWY: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej szklanka cukru zapach migdałowy (10 ml.) lub 2 łyżki likieru amaretto łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM KOKOSOWY: 500 ml. śmietany kremówki 36 % 160 g. białej czekolady 5 łyżek wiórek kokosowych DODATKOWO: konfitura wiśniowa 480 g. 2 łyżki wiórek(...)Smacznego!!! Tort kokosowy ala Raffaello Tort kokosowy ala Raffaello Tort kokosowy ala Raffaello Tort kokosowy ala Raffaello         Artykuł Tort kokosowy ala Raffaello pochodzi z serwisu Domowe Torty

Domowe Torty
Brunsli - tradycyjne szwajcarskie ciasteczka 153

Czym Szwajcarzy zajadają się w okresie Bożego Narodzenia? M. in. tymi oto smacznymi ciasteczkami o intensywnym czekoladowo-migdałowym smaku z korzenną nutą. Dziwię się, że tylko

Domowa Cookierenka Agi
Straszne Tiramisu 222

jego korzeni doszukuje się na północy Włoch. Do przygotowania klasycznego tiramisu potrzebne są: biszkopty-paluszki ( savioardi), ser mascarpone, żółtka, kawa, cukier i gorzkie kakao. Oryginalny przepis nie uwzględniał użycia likieru czy białek jaj. Oryginalną formą tiramisu był okrąg, z czasem zaczęto używać podłużnych biszkoptów, co wymogło zmianę formy na prostokatną.   Nowoczesne wersje tiramisu często zawierają bitą śmietanę lub ubite(...)naparu kawowego dodajemy wino Marsala, Brandy, Rum czy kieliszek dobrej polskiej wódki. Napar kawowy musi być dość mocny, najlepsze jest espresso zrobione w kawiarce moka  lub w domowym ekspresie ciśnieniowym. Tiramisu Składniki na formę 30x21 cm: 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie) 8 łyżek cukru 500 g serka mascarpone 300 ml chłodnego espresso 40 ml brandy/rumu/wódki

Mia Cucina Sofieta
Tiramisu 172

Czas na włoski deser Tiramisu. Co prawda nie jestem fanką kawy, więc deserów z dodatkiem kawy też unikam, ale Tiramisu mnie zaczarowało, chociaż odpowiedniejsze będzie słowo

Domowa Cookierenka Agi
Najlepsze Tiramisu 314

można użyć dowolnych biszkoptów i namoczyć je mocniej w kawie. Osobiście nie przepadam za likierem amaretto i dlatego do swojego deseru tiramisu dodałam rumu do kawy. Wy możecie dodać likier, rum lub koniak, chodzi o przełamanie kremowego smaku mascarpone. Do klasycznego tiramisu dodaje się podłużne biszkopty. Do deserów podawanych w pucharkach lepiej nadają się zwykłe, okrągłe biszkopty, do ciast(...)Deser Tiramisu Składniki: 250 g serka mascarpone, ok. 150 g biszkoptów okrągłych, 2 łyżki kakao w proszku 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego domowej roboty , 2 jajka, 1 płaska łyżeczka kawy, ok. 50 ml rumu lub likeru amaretto lub kawowego ( 1 kieliszek). Przygotowanie: Przed przygotowaniem deseru serek i jajka schłodzić w lodówce. W filiżance zaparzyć

Pełna Lodówka
Białe trufle - zimowe słodkości 171

jego symbolem, ale można go ur ozma i cić także czekoladą, marcepanem i aromatycznymi c ytrusami. W  tym roku wśród zimowych słodkości pojawił y się na moim stole domowe trufle. Te małe, białe łakocie kojarzą mi się właśnie z taką przedświąteczną atmosferą, pierwsz ymi płatkami śniegu, ulicami ro z świetlonymi świątecznymi dekoracjami i pięknie ozdobionymi choinkami. Trufle są bardzo(...)tabliczki białej czekolady wiórki kokosowe do obtoczenia orzeszki w czekoladzie m &  m  Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczamy ze śmietanką w kąpieli wodnej.(opcjonalnie można dodać trochę rumu lub likieru amaretto)  Rozpuszczoną czekoladę przelewamy do chłodnej miski i odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą con aby masa stężała.  Stężałą masę nabieramy na łyżeczkę i w dłoni formujemy kulkę

Bon appetit mon amie
Sernik kokosowy (bounty) na zimno 366

kokosowy. Nie jest to typowy sernik, gdyż do jego przygotowania potrzebujecie mascarpone, jogurtu oraz mleczka kokosowego. Nie jest to także fit przepis, jakie ostatnio Wam raczej prezentuję, ale przynajmniej domowy z wiadomym składem. Z okazji zbliżających Walentynek, może będziecie chcieli tak cudownie zgrzeszyć, bo sernik jest wart każdego kęsa :) Inspiracja: Moje Wypieki  z moimi zmianami. Składniki na formę(...)łyżeczki kakao Na masę serową: 1 szklanka jogurtu greckiego lub naturalnego, w temperaturze pokojowej 250 g mascarpone (1 opakowanie), w temperaturze pokojowej 4 łyżki cukru pudru Opcjonalnie 3 łyżki likieru kokosowego Puszka mleczka kokosowego 400 ml  50 g wiórków kokosowych 4 czubate łyżeczki żelatyny w proszku + 50 ml wody Na polewę czekoladową: 120 g mlecznej czekolady (ja dałam gorzką

Fabryka pomysłów
"Kilka" słów o czereśni. 242

pestek, zalecane są przy żółtaczce i zaburzeniach funkcji serca. Możemy również je zmielić i przyłożyć na skronie, gdyż pomagają w pozbyciu się migreny. Pestki możemy również wykorzystać do przygotowania domowego termoforu - oczyszczone i podgrzane do temperatury 55`C pestki wrzucamy do woreczka i przykładamy w miejsce bólu (można je również zamrozić i przykładać jak kompres). Powiem jeszcze tylko, że rozpuszczona(...)stanach gorączkowych. Jeżeli nie surowe to? Do słoika! I to w jak największych ilościach gdyż z twardszych odmian czereśni możemy przygotowywać soki, kompoty, konfitury, dżemy, wino, nalewki a także likiery. Oczywiście świetnie sprawdzają się również w ciastach czy jako suszone owoce. Szczególnie, że przetworzone nadal zachowują swoje właściwości. Jednak jeżeli chcecie je zamrozić, usuńcie najpierw pestki. Z czereśni można również

Słodkie Przyjemności
Tort czekoladowy z pyszną masą budyniową 226

Podobno najlepszy tort, jaki do tej pory zrobiłam - opinia mojej siostry :) Tort zrobiłam specjalnie na jej urodziny, więc inaczej nie mogła mówić :D A co jest

Domowa Cookierenka Agi
Krajanka z suszonymi morelami i orzechami 186

Pomysł na takie ciasto podpatrzyłam tutaj..ja migdały zamieniłam na orzechy..ciasto było pyszne...taką krajanka możemy dowolnie udekorować i może nawet zastąpić mazurka... Składniki

Moje domowe kucharzenie
Leśna Inka 168

kawy budził mnie codziennie do szkoły. Mama  zalewała ją gorącym mlekiem, było swoje, bo mieliśmy własną krasulę, na wierzchu  tworzyła się rozkoszna pianka, do tego buła z domowym masłem i można było ruszać 4 km w drogę do szkoły ach….to były czasy! Smak tej kawy w mojej pamięci niezmieniony pozostał do dziś , mam do niej ogromny sentyment(...)Moja kawa dziś….pachnie zimą i lasem, a to dlatego, że jest w niej jałowiec , uwielbiany przeze mnie kardamon, szczypta imbiru, cynamonu a dopełnieniem jej smaku  jest kawowy likier i bita śmietana, choineczki z białej czekolady tylko dodają jej uroku….  Choć wersja jej podania od tamtych lat  zmieniła się nie do poznania,  smakuje nadal kawą

Wanilia i Kardamon
Makowiec świąteczny z bakaliami 215

Przepełniony magią Świąt domowy makowiec, to najsmaczniejsze ciasto jakie znam. Wykonany według podanego niżej przepisu zawsze wychodzi perfekcyjnie i przez długi czas zachowuje świeżość. Najlepiej piec go w długiej formie keksowej, dzięki czemu makowiec nie popęka. Składniki ciasta drożdżowego - proporcje na 2 makowce o długości 30 cm 2 szklanki mąki pszennej 120 ml letniego mleka 90 g roztopionego przestudzonego masła(...)świeżych lub 14 g suchych drożdży 5 żółtek  4 łyżki cukru 1 łyżka czystej wódki lub likieru migdałowego 1 łyżeczka cukru waniliowego duża szczypta soli Przygotowanie ciasta Jeśli korzystamy ze świeżych drożdży to najpierw musimy przygotować rozczyn - tutaj znajdziecie przepis. Jeżeli używamy suchych drożdży a ciasto będziemy wyrabiać mikserem, to należy wymieszać je z mąką., Masło rozpuścić w rondelku

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania