wylewamy na upieczone ciasto. Ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 15 minut. GLAZURA POMARAŃCZOWA : W rondelku podgrzewamy dżem pomarańczowy i likier. Zagotowujemy, lekko studzimy i rozprowadzamy po wierzchu ciasta. Przed podaniem schładzamy w lodówce. Każdą porcję dekorujemy bitą śmietaną i opcjonalnie domowym sosem toffee
cool and mintyNalewki powoli dochodzą, parę już wypróbowanych zostało, parę powoli zdobywa status "kultowych". Dobrze, dobrze, tak trzymać. Ale Madzia nieustannie mnie męczy o cukierkowe likiery. To znaczy
Marder&Marder ManufactureKolejne lody domowe. Po lodach ananasowo-bazyliowych zrobiłam czereśniowe bo akurat miałam dużo tych pysznych owoców. W połączeniu z cynamonem i odrobiną likieru cytrynowego wyszły cudowne! Misa maszynki znowu się mrozi a ja zastanawiam się jakie lody ukręcę następnym razem. Macie jakieś życzenia w tym temacie? Jeśli ktoś woli albo może jeść tylko lody bezmleczne, z samych owoców, to polecam
Smaczna Pyzasolutnie wyjątkowy, lekki, puszysty i wilgotny, pachnący wanilią, cynamonem i cytrusami, z chrupiącymi migdałami. Przełożony niskosłodzoną domową konfiturą z czeremchy, którą możecie zastąpić inna ulubiona z naciskiem na niskosłodzoną ;), oraz kremem serowym z nutami mięty i cytryny, bez dodatku masła. Dodając syrop miętowy do kremu uzyskacie torcik w bardzo modnym w sezonie kolorze miętowym, intensywność koloru wg. własnych upodobań. Czas(...)miętowego, 6 płatków żelatyny (ok. 10 g), 1 łyżeczka ekstraktu wanilii, 50 ml limoncello lub innego likieru cytrynowego albo pomarańczowego (w wersji bezalkoholowej woda), sok z cytryny, sok z pomarańczy. Do przełożenia: polecam niskosłodzoną konfiturę z czarnej porzeczki lub czeremchy. Ja użyłam domowej konfitury z czeremchy z czekoladą, estragonem i miętą, genialne połączenie, przepis na blogu za kilka miesięcy :) Przygotowanie
SzczyptaSmaQowoce dobrze wyszorować i sparzyć wrzątkiem) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 175 g mąki pszennej szczypta soli (używam domowej soli waniliowej ) Składniki karmelu: 5-6 jędrnych mandarynek 100 g cukru 4 gwiazdki anyżu 75 ml soku wyciśniętego z mandarynek lub likieru pomarańczowego (Grand Marnier lub Cointreau) Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 160°C. Dno okrągłej formy o średnicy
Moja DelicjaUpały wreszcie do nas dotarły więc najwyższa pora przygotować jakieś domowe lody dla ochłody. Moje pierwsze podejście to sorbet z owoców kiwi :)Składniki:- 5 owoców kiwi- 1/2 szklanki cukru pudru- 1 kieliszek likieru kiwi lub miętowego- 1 białko- 150 ml wodyPrzygotowanie:Do garnka wsypujemy wodę z cukrem i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu aż się cukier rozpuści. Kiwi
Zainspirowana w kuchniDodatkowo ciasto nasączyłam sporą ilością kawy zmieszanej z likierem kawowym - i muszę powiedzieć, że całość wyszła naprawdę smakowita. Wilgotna, ale nie ciężka. Smak kawy jest dość wyraźny, krem nadaje lekkości, kwaśna żurawina sprawia, że całość nie jest muląca. Nie wygląda może najpiękniej - nie miałam czasu na wymyślne dekoracje, na użytek domowy taka z kawowych ziarenek sprawdziła się idealnie. Polecam serdecznie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeskładniki: 1000 ml piwa porter 500 ml spirytusu lub w wersji łagodniejszej wódka 200 g cukru opcjonalnie: ziarenka z 1/2 laski wanilii wykonanie: Do garnka wlewamy
Domowy Smak Jedzenianastępnie miksuje z jajami i śmietaną. Dla wzmocnienia aromatu dodaję odrobinę likieru pomarańczowego Cointreau (ale możecie go pominąć, jeśli go nie macie w barku :) ) Składniki ciasta: 220 g mąki pszennej ziarenka z 1/2 laski wanilii (ziarenka z drugiej połowy zużyjemy w nadzieniu) 1/4 łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej) 110 g zimnego masła (82% tłuszczu) 1 łyżka kwaśnej śmietany(...)świeżego soku pomarańczowego (ew. soku 100% z kartonu) 50 g gorzkiej czekolady 1/2 laski wanilii z ziarenkami skórka starta z pomarańczy (dobrze sparzonej i wyszorowanej) 1 łyżeczka likieru Cointrou (opcjonalnie) 4 duże jaja (rozm. L) 110 g cukru pudru 200 g śmietanki 30% Przygotowanie: Przygotować ciasto kruche: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i ziarenkami wyłuskanymi z połowy
Moja Delicjaskładniki: 40 ml likieru kawowego 80 ml wódki kostki lodu wykonanie: Szklaneczkę wypełniamy do połowy kostkami lodu. Wlewamy likier kawowy oraz wódkę starając się zachować
Domowy Smak Jedzeniaziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 torebka cukru waniliowego 1,5 szklanki mleka 200 g masła IV warstwa: 200 g okrągłych biszkoptów pół szklanki alkoholu - u mnie likier amaretto (może być sok pomarańczowy w wersji bezalkoholowej) Polewa czekoladowa: 150 ml śmietany (użyłam 30% do ubijania) 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej Przygotowanie: I warstwa: Białka oddzielić(...)czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa. Pozostawić polewę by przestygła, następnie polać ciasto i wstawić na kilka godzin do lodówki. Źródło/ Inspiracja: Najlepsze wypieki czytelników "Poradnika Domowego
Domowa Cookierenka Agibudyniowa 1 i 3/4 szklanki mleka budyń waniliowy bez cukru 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowej roboty) 1 kostka masła Dodatkowo 2 galaretki (u nas pomarańczowa i zielona - agrestowa) 2 paczki okrągłych biszkoptów filiżanka espresso (można wymieszać z likierem amaretto) Białka ubić z cukrem, dodać resztę składników, wymieszać. Żółtka i jajka utrzeć z cukrem do białości. Dodać
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepomocy strzykawki, największej jaką można kupić w aptece. Tym razem użyłam konfitury dyniowo-pomarańczowej z imbirem oraz domowego limoncello (przepis) . Czas przygotowania: 25 minut Porcje: 20 Składniki: 300 g serka homogenizowanego (naturalnego lub waniliowego), 2 szklanki mąki, 50 ml nalewki, likieru lub wódki, 2 łyżeczki proszku do pieczenie, 4 jaja, 2-3 łyżki cukru z naturalną wanilią (jeśli
SzczyptaSmaQprzygotowaniu przekładaniec na bazie pierniczków i twarogu. Smakuje obłędnie :) To także idealny pomysł na wykorzystanie nadmiaru domowych pierniczków. Polecam serdecznie. Przy okazji życzę wszystkim zdrowych, spokojnych i smacznych świąt Bożego Narodzenia. Składniki: ok. 300-400 g pierniczków 6-8 łyżek likieru Amaretto 1 kg gładkiego, mielonego twarogu (z wiaderka) ok. 1 szkl. cukru pudru 1,5 łyżeczki przyprawy
Domowa Cookierenka Agisernik koniecznie powinien znaleźć się na Waszym stole. Smakuje jak domowe pierniczki. Ten pomysł siedział w mojej głowie już od dawna. Na tą okazję trzymałam w pojemniku kilka piernikowych ludzików z przepisu "Pierniczki prawie jak alpejskie", które upiekłam na święta. Posmarowanie spodu konfiturą pomarańczową z likierem to był strzał w dziesiątkę. Po upieczeniu nie widać konfitury, ale ją czuć(...)spód piernikowy wyszedł świetny! Ps. Tortownica Lekue Duo Dark Crystal 23 cm znowu sprawiła, że pieczenie i mycie stało się przyjemnością. SPÓD PIERNIKOWY: ok. 210 g pierników ( u mnie domowe pierniczki prawie jak alpejskie ) ok. 70 g masła roztopionego Pierniki wrzuciłam do blendera i zmiksowałam, na końcu wlałam roztopione masło. Powstał taki "puszysty" mokry piasek. Nie trzeba długo miksować pierników
Blondynka Gotuje