Coś dla wielbicieli sękacza :) Przyznam, że za oryginalnym sękaczem nie przepadam, bo wydaje mi się zbyt suchy, ale ten jest rewelacyjny - spróbujcie koniecznie. Może się wydawać
Domowa Cookierenka AgiTruskawki - są to pierwsze owoce sezonowe, pojawiają się na przełomie maja i czerwca i towarzyszą nam do połowy lipca. Owoce te są źródłem wielu witamin i
Ciastka - domowe słodkościćwiartki cytryny niewielka ilość oleju lub roztopionego masła do wysmarowania foremek Ponadto: łyżka skórki cytrynowej kandyzowanej cukier puder do oprószenia lub wiórki kokosowe 1.Mleko, śmietankę,likier i cukier podgrzewamy ( nie gotujemy!!!) na bardzo małym ogniu. 2. Dodajemy sok z pomarańczy i cytryny do podgrzanego mleka i śmietanki, pamiętając aby masa się nie gotowała. Optymalna temperatura masy(...)osiągnie pożądanej konsystencji. Dodajemy żelatynę do gorącego mleka i śmietanki. Mieszamy bardzo dokładnie. 4.Całość studzimy. Na dnie naczynia(wcześniej wysmarowanego tłuszczem) wykładamy łyżkę skórki cytrynowej ( u mnie domowej roboty razem z powstałym karmelem). Następnie wylewamy masę śmietankową i w stawiamy do lodówki do zastygnięcia na mniej więcej 1 – 1,5 godziny
vaniliowoczekoladowapszennej 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Do sosu: 60 g dobrej jakości masła 4 łyżki kakao 6 łyżek cukru (również demerara) 4 łyżki mleka Dodatkowo: 2 łyżki gotowej (lub domowej) granoli czekoladowej lub wiórki czekoladowe do dekoracji Najpierw przygotowujemy sos czekoladowy. W niewielkim garnuszku umieszczamy masło z mlekiem oraz cukrem i rozpuszczamy, cały czas mieszając. Gdy cukier całkowicie się rozpuści(...)wpadka, szybko wyłączamy płomień, a do masy dolewamy łyżkę mleka. Mieszamy energicznie do uzyskania jednolitej masy. W wersji tylko dla dorosłych możemy zamiast mleka dodać niewielką ilość alkoholu, np. likieru pomarańczowego. Sos będzie wtedy smakował niczym trufle. Gotowy sos czekoladowy wlewamy na dno szerokich szklanek i odstawiamy do ostygnięcia. Budyń przygotowujemy tak samo jak ten z papierka. 1,5 szklanki
Ratunku obiadVoila, oto i on - pijany kokosowiec w nieco lżejszej wersji :) Znacie już to ciasto w innym wydaniu, dzisiaj mała odmiana :) Na biszkopcie, z pyszną kokosową masą
Domowa cukiernia EwyKiedy postanowiłam zmierzyć się z przygotowaniem domowych lodów, żar lał się z nieba, a ja nie marzyłam o niczym poza chwilą orzeźwienia. Dzisiaj, gdy za oknem pada deszcz, delektuję się ich smakiem owinięta ciepłym pledem... Przepis, który chcę Wam zaprezentować powstał najprawdopodobniej w Ameryce. Nie zawiera jajek i jest najprostszym z wypróbowanych dotąd przeze mnie. (Warto podkreślić, iż nie wymaga(...)dzisiaj w wersji z czekoladą... Lody filadelfijskie z czekoladą (baza) 250 + 60 ml mleka 3 łyżki miodu** 4 łyżki mąki kukuydzianej 500 ml śmietanki kremówki 50 ml likieru kawowego np. Baileys 300g serka waniliowego szczypta soli Mleko zagotowałam z miodem i szczyptą soli, następnie wlałam do niego mieszaninę mleka z mąką kukurydzianą. Ugotowałam jak budyń i odstawiłam
Zapiski Młodej Żonyskładniki na biszkopt: 4 jajka 100 g mąki 145 g cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody 2 łyżki oleju 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Domowy Smak Jedzeniapijamy teraz kawę. Kumkwaty kupiłam niedawno z zamiarem użycia do innego deseru (klik) , ale tam ostatecznie wystąpił grapefruit. Została mi garść kumkwatów, ochota na coś słodkiego i pomysł na domową randkę. Skropiona wanilią panna cotta otulona rozgrzewającą pomarańczówką i pełen ciepłego, słonecznego blasku kandyzowany kumkwat okazały się deserem idealnym. Bardzo wam polecam, nie tylko na randkę;) Pisząc ten post otrzymałam(...)siedmiu rzeczy. O kolejnych napiszę, choć nie wiem kiedy i tak naprawdę co? KANDYZOWANE KUMKWATY 4 łyżki cukru 100 g kumkwatów pokrojonych w bardzo cieniutkie plasterki kilka łyżek likieru pomarańczowego 100 ml wody. Kumkwaty pokroić w bardzo cieniutkie plasterki. Do rondelka z grubym dnem wlać wodę i dodać cukier. Ustawić na średnim ogniu i gotować przez kilka minut, do momentu
KUCHARNIAWitam Kochani Dziś przychodzę do Was, z nalewką, którą robię już od kilku lat. O jej właściwościach dowiedziałam się od cioci, i od tego czasu nie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuChyba każdy się ze mną zgodzi, że nie ma lepszego prezentu, niż ten przygotowany własnoręcznie. W myśl tej zasady zrobiłam domową bombonierkę z 4 rodzajami trufli. Składniki: TRUFLE 1 tabliczka gorzkiej czekolady pół opakowania biszkoptów 50 g miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao kieliszek wódki aromat rumowy (jeżeli macie w domu rum, polecam zastąpienie(...)łyżki kakao kieliszek wódki aromat migdałowy TRUFLE 3 tabliczka białej czekolady podwójne opakowanie herbatników 50 g miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru pół kieliszka wódki 2 kieliszki likieru kokosowego listki świeżej mięty wiórki kokosowe Zasada za każdym razem jest taka sama kruszymy to co suche czyli herbatniki bądź biszkopty. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie dodajemy masło, cukier
Brzuszki ŁakomczuszkiZwack do wybuchu II wojny światowej. Po wojnie Zwackowie wyemigrowali z Węgier, zabierając ze sobą recepturę Unicum. Fabryka Zwacków przeszła w ręce państwa. W komunistycznych Węgrzech próbowano odtworzyć recepturę likieru, jednakże efektem był trunek znacznie odbiegający jakością, smakiem i zapachem od oryginału. Po upadku reżimu, w 1989 roku Peter Zwack odkupił fabrykę. Powstała firma Zwack Unicum Rt, a produkcja oryginalnego(...)kraj Madziarów. Jej wyrób jest szczególnie popularny we wschodnich regionach kraju, gdzie każdy gospodarz za punkt honoru stawia sobie wytworzenie własnego trunku, im mocniejszego - tym lepiej. W chwili obecnej domowe pędzenie śliwowicy jest zabronione, co jednak nie znaczy, że Węgrzy nagminnie korzystają z lokalnych gorzelni. Choć te zapewniają indywidualny wyrób wódki każdej osobie, która dostarczy owoców, znakomita większość Madziarów nadal
ClauditteMissCookingNarodzenie, ale również na Wielkanoc i były zawsze wspaniałe. Nie ważne, że czasami pękały, nie ważne, że często nie doczekiwały lukrowania, smakowały bajecznie! A wszystko dzięki cudownemu ciastu i domowej masie makowej - bogatej w bakalie, wilgotnej i słodkiej od miodu. Tak pysznej, że trzeba było się powstrzymywać, by nie wyjeść jej z miski łyżeczką, by mogła później stanowić nadzienie makowca(...)migdałów (u mnie pół na pół orzechy włoskie oraz płatki migdałów)200 g dobrej jakości masła200 ml tłustego mleka1 szklanka miodu2 łyżki rumu lub wódki lub brandy2 łyżki likieru cytrynowego lub pomarańczowegoWszystkie bakalie (oprócz płatków migdałów) siekamy drobno i umieszczamy w miseczce. Dodajemy alkohol i odstawiamy na ok. 1 godz. W tym czasie masło z miodem oraz mlekiem
Ratunku obiadSkładniki : 20 dkg czekolady gorzkiej 6 żółtek 20 dkg cukru 200 ml mleka 250 ml spirytusu 95 % kawałek laski wanilii Sposób wykonania : Ż ółtka utrzyj
Przepisy i porady kulinarneNie bardzo wiedzieliśmy jak ten deser nazwać. A dobrze by było żeby jakąś nazwę miał, żeby łatwo go było identyfikować. A nazwy do tej pory nie
Marder&Marder ManufactureDomowe nalewki to coś co pochłonęło mnie totalnie. W moim domu na okrągło wszystkie słoiki są zapełnione owocami i mocnym alkoholem, który jak najlepiej wydobędzie ich smak. By owoce nie uległy fermentacji dopiero po zlaniu alkoholu warto zasypać je cukrem a powstały syrop wymieszać z poprzednim. Następnie nalewka powinna leżakować, najlepiej około 3 miesięcy. Wtedy jej smak nabiera głębi(...)cukru 200 ml wódki 120 ml spirytusu Owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy aż puszczą sok a cukier się rozpuści. Dodajemy alkohol i odstawiamy na 2-3 tygodnie. Następnie przelewamy likier przez sitko wyłożone gazą do butelek. Odstawiamy na 3 miesiące
Mango Papaja