Dzisiaj chciałybyśmy zaproponować jeden z ulubionych deserów naszej mamy. Jest to babka z wiórkami czekoladowymi zanurzona w pysznej czekoladzie. Deser pyszny i łatwy w przygotowaniu, a przy tym bardzo smakowity! Ilość porcji: 1 babka Składniki: 250g mąki 125g masła ( w temperaturze pokojowej) 110g cukru 3 jajek 150g twardej czekolady mlecznej 1/5 szklanki mleka 1/2 opakowania cukru waniliowego 1/2 opakowania proszku
Kolizje SmakówDzisiaj bardzo prosty przepis na surówkę z kapusty kiszonej z marchewką i jabłkiem. Produkty te są bardzo łatwo dostępne zarówno jesienią, jak i zimą. Jest to więc idealna porcja witamin w chłodne, wietrzne dni :) Składniki: 350g kapusty kiszonej 1 jabłko 1marchewka Pół pęczku pietruszki Łyżka oliwy Sól, pieprz 1/3 łyżeczki cukru Kapustę kiszoną siekamy na mniejsze kawałki i wrzucamy
Kolizje Smakówczęsto. Dzisiaj propozycja podania kurczaka po meksykańsku. Oczywiście z typowymi daniami meksykańskimi ma nie wiele wspólnego :)... ale jest wyjątkowe i pyszne w smaku. Przy tym można je przyrządzić bardzo łatwo w krótkim czasie. Polecamy! Ilość porcji: 2 Składniki: 2 piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 papryka ½ puszka czerwonej fasoli ½ cytryna Pęczek natki pietruszki olej słonecznikowego 2 tortille
Kolizje Smakówchłodne zimowe wieczory nie ma lepszego dania na rozgrzanie aniżeli zupa. Dzisiejsza propozycja to pyszna zupa kalafiorowa. Aromatyczna, rozgrzewająca i dająca poczucie sytości. W dodatku niezwykle łatwa w przygotowaniu. Polecamy! Czas przygotowania: około godziny. Ilość porcji: Duży garnek (około 6 talerzy) Składniki
Kolizje Smakówpodgrzewamy mleko i masło, do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy wiórki i cukier oraz mieszamy do chwili zagotowania. Ważne by podczas podgrzewania cały czas mieszać masę ponieważ wychodzi gęsta i łatwo się przypala. Odstawiamy do ostudzenia. Z wyglądu może póki co nie jest apetyczna, ale uwierzcie smakuje pysznie. Robienie kremu zostawiamy na koniec. Na początku ścieramy czekoladę na dużych oczkach tarki
Kolizje SmakówJajka są jednym z najzdrowszych pokarmów jakie może przyjmować człowiek. Mają w sobie mnóstwo witamin i minerałów. Są źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Ponadto sprzyjają odchudzaniu i pomagają zachować zdrowa sylwetkę. Jajko zjedzona na śniadanie dostarcza organizmowi niezbędnych wartości odżywczych na cały dzień, dlatego też jedzmy jajka! Ilość porcji: 1 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 3 jajka
Kolizje Smakówczasu piec szarlotkę, a mają ochotę na wybornie pyszne danie. Deser doskonały jeśli nawiedzili nas niespodziewani gości – prosty, szybki i banalnie łatwy. Polecamy każdemu! Czas przygotowania: 50 minut ( w tym 35-40 minut pieczenia) Ilość porcji: 5 Składniki: Na masę jabłkową: 1kg jabłek (4-5 sztuk) 50g masła
Kolizje SmakówKrokiety naleśnikowe z pieczarkami to idealne danie kiedy mamy trochę pieczarek i nie bardzo wiemy co z nimi zrobić :) Szybkie, łatwe, tanie, a nade wszystko bardzo smaczne! Polecamy każdemu na szybki obiad lub kolacje. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: · 0,5 litra mleka
Kolizje SmakówObiad kuchni polskiej w zdrowszej wersji :) Zamiast smażonego kotleta proponujemy delikatnie zawinąć go z warzywami w roladki i upiec w piekarniku. Pysznie, łatwo i zdrowo. Jeśli ponadto podamy go z sałatką i frytkami z piekarnika otrzymamy zdecydowanie zdrowszą wersje typowego miecha z frytkami. Dodatkowo roladka wygląda uroczo i nawet moje nie jedzące zazwyczaj mięso dziecko pokusiło się na kilka
Kolizje SmakówPiekłam już ciasta z dodatkiem marchewki, dyni, a nawet buraka. Teraz nadszedł czas na szpinak : ) Przepis niestety nie mój oryginalny, zaczerpnięty z bloga Przyjemność pieczenia. Ciasto jest łatwe w wykonaniu, dość szybkie i niezwykle efektowne w wyglądzie : ) Podając to ciasto zrobicie furorę na każdym spotkaniu. Czas przygotowania: 20 minut + 70 minut pieczenia Ilość porcji: Mała tortownica Składniki: 450g mrożonego
Kolizje SmakówByła tradycyjna babka piaskowa. Czas na innowacyjną babkę pomarańczową. Bardzo łatwa w przygotowaniu o wspaniałym, aromatycznym smaku prawdziwej pomarańczy. Pięknie wyrasta i wychodzi każdemu, więc jeśli ktoś planuje swój debiut w pieczeniu to przepis dla niego! Czas przygotowania: 10 minut + 65 minut pieczenia Ilość porcji: Cała foremka Składniki: Szklanka mąki ziemniaczanej Szklanka mąki pszennej Szklanka cukru pudru ½ Szklanki śmietanki kremówki
Kolizje Smakówpiekliście tortu to zdecydowanie zacznijcie od tego przepisu. Niestety nie możemy się pochwalić, że jesteśmy jego autorkami. Zaczerpnęłyśmy go z tej strony . Dla laika jest idealny: łatwy w wykonaniu, dość szybki w przygotowaniu i niezwykle smaczny :) Ilość porcji: Tort o średnicy 23 cm Składniki: Na biszkopt 6 jajek Niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków ¼ szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki
Kolizje SmakówSzarlotka z lodami według przepisu Magdy Gessler z książki pod tytułem „Kuchenne rewolucje”. Słynna restauratorka wykorzystała ten przepis w czwartym sezonie swojego programu. Szczerze przyznajemy, że jest on niezwykle łatwy i jego wykonanie nikomu nie powinno sprawić trudności (choć na nasz gust nieco zbyt słodkie :)). Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 20 minut + 55 minut pieczenia Składniki: 1 kg jabłek (około
Kolizje Smakówteż tak robiłyśmy, a znacznie lepszy do wypieków jest przecież cukier z prawdziwą wanilią. Niestety jego cena powala na kolana. Około 10g kosztuje, aż 3,50 zł. Łatwo policzyć, że 100g to cena 35zł, a pól kilograma 175 złoty. Co zrobić by mieć taki cukier, a nie przepłacić? Odpowiedź jest prosta: przygotować samemu. Jego cena jest wówczas zdecydowanie
Kolizje Smakówmarchewki. Łączy w sobie słodkość tego warzywa, cytrusowy smak pomarańczy oraz ostry smak imbiru. Rozgrzewa, jest więc idealny na chłodne, jesienne popołudnia. Przygotowanie jest bardzo proste, a składniki bardzo łatwo dostępne. Składniki: 1 kg marchewek 1 l bulionu warzywnego ½ pomarańczy 100 g imbiru świeżego lub 1-2 łyżeczki suszonego 4 ząbki czosnku ½ średniej wielkości cebuli ziarna słonecznika lub płatki migdałowe
PastelFood