się ku końcowi... Pora więc wykorzystać jeszcze ostatnie świeże truskawki, oczywiście na słodko. Dziś będzie to truskawkowy sernik na zimno. Prosty i łatwy, nie za słodki, przygotowany na spodzie z biszkoptów. J eśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź
Kulinarne przygody Gatityszybka i łatwa krucha tarta z masą budyniową i owocami. Możemy do niej dodać jagody, maliny, porzeczki, wiśnie, morele..., czyli co tylko zapragniecie. Jak pisałam poprzednio moje krzaczki z borówką amerykańską oszalały i uginają się od nadmiaru owoców, więc dziś w tarcie wylądowały właśnie one. Do zrobienia masy wykorzystałam trzcinowy cukier Muscovado
Kulinarne przygody Gatitykolorową, mocno owocową i pyszną propozycję na deser: sernik na zimno w kolorach lata. A te kolory lata to maliny i borówki amerykańskie. I na dodatek sernik jest dziecinnie łatwy do wykonania. Jeszcze jedna uwaga, trochę się poleniłam i nie przetarłam malin po zmiksowaniu. To nie był dobry pomysł, bo niestety nasionka wchodzą
Kulinarne przygody GatityDziś mam dla Was bardzo prostą w wykonaniu tartę na bazie ciasta francuskiego z dodatkiem sezonowych warzyw, czyli cukinii i bakłażana. Przygotowanie tarty jest dziecinnie łatwe, należy tylko zwrócić uwagę na to, żeby warzywa i mozzarella były odsączone. W przeciwnym wypadku zamiast chrupiącego ciasta i warzyw z piekarnika wyjemy warzywa uduszone we własnym sosie. Tarta doskonale smakuje zarówno na ciepło
Kulinarne przygody Gatitykocu je mamy. A wpis już 90! A co na obiad? Na obiad proponujemy Wam kluseczki z twarogu i kaszy manny podane z jogurtem, miodem i cynamonem. Pyszności! Łatwe i szybkie, chociaż lepienie takich kulek może okazać się uciążliwe gdy ciasto lepi się do rąk, ale na wszystko jest jakaś rada... A teraz, aby nie tracić czasu, zapraszamy
Symfonia Smakówjest?". "Jak to co? Obiad chcę!" Tym razem będzie szybko, łatwo i bardzo smacznie, a przy tym jarsko. Właśnie, bo czym się różni jarosz od wegetarianina? Janisław Jastrzębowski w swojej książce "Historia ruchu jarskiego w Polsce" wyjaśnia etymologię tychże słów i wskazuje na błąd, jaki nagminnie popełniamy. „Wyrazowi łacińskiemu vegetarius = jarosz, jary, hoży, krzepki (a według Linde’go znaczy
W kuchni Karmel-itkipieprz do smaku Dodatkowo: 2 łyżki sosu sojowego 4 jajka posiekana dymka 1 łyżeczka mielonej kolendry kawałek imbiru prażony czosnek * prażony makaron Vermicelli ** CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Mięso mielone mieszamy z drobno posiekanym czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem; formujemy z nich kulki wielkości kęsa. W garnku doprowadzamy do wrzenia 6 szklanek wody i wrzucamy pojedynczo
Tajskie smakikilka listków świeżej bazylii 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 ząbek czosnku świeżo mielony pieprz + do podania: sos hoi sin CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Papryczkę chili kroimy na pół, pozbywamy się pestek i drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Bazylię rwiemy na drobne kawałki. Mięso dokładnie mieszamy z sosem sojowym, chilli, bazylią, cukrem
Tajskie smakitakie produkty, dzięki którym szybko i łatwo można przygotować wyśmienite przekąski. Jednym z nich są serki Almette. Dziś proponuję Wam wytrawne ptysie z Almette ziołowym i łososiem. Ta przekąska/ przystawka sprawdzi się na każdej imprezie czy nawet uroczystym obiedzie. A przygotowanie jej wcale nie jest trudne. Składniki: ( na 8-12 ptysie - zależnie od wielkości ) CIASTO: * 100 ml wody
kolorowotorcikowocukru pudru trzcinowego 3 łyżki mleka 1 1/2 łyżki mleka w proszku 1 łyżka dobrego kakao 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego garść orzechów laskowych CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Do garnka wlewamy wodę; na garnku kładziemy miskę odporną na wysokie temperatury. Podgrzewamy i w kąpieli wodnej rozpuszczamy olej kokosowy. 2. Mleko w proszku, cukier puder i kakao przesiewamy
My Culinary Artkolejnych udanych jesiennych wypieków. Do przygotowania tego ciasta potrzebujemy marchewkę tartą na dużych oczkach. Ciasto nie wymaga stosowania miksera, wystarczy metalowa trzepaczka i sprawna ręka. To ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Podczas pieczenia unosi się smakowity aromat, jeśli dodamy trochę cynamonu to zapach będzie obłędny . Ciasto jest długo wilgotne, aromatyczne, am piękny miodowy kolor za sprawą marchewki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzisiaj pokażę Wam jak łatwo i szybko możecie przygotować dietetyczny obiad, ba!- nawet dietetyczny "makaron" z cukinii! Przepyszne połączenie smaków! SKŁADNIKI: - 1 średnia długa cukinia - 15 pistacji - olej sezamowy - garść bazylii - 15 listków świeżej melisy - sól morska - pieprz kolorowy świeżo mielony - ząbek czosnku - 1 łyżka oliwy z oliwek Cukinię za pomocą specjalnej obieraczki kroimy na makaronowe nitki. Wrzucamy
SMYKWKUCHNIWszyscy, wszędzie i cały czas ostrzegają "Matka karmiąca piersią, musi wystrzegać się silnych alergenów, a przede wszystkim TRUSKAWEK". Łatwo powiedzieć, trudniej zrobić, ale znalazłam sposób, aby jednocześnie mieć kilo i zjeść kilo truskawek... kwestia odroczenia w czasie. Potrzebujesz: 2 kilo truskawek (kilo dla ojca, lub dla gości, kilo na konfiturę ) szklanka cukru
Matka Żywicielkawyłącznie z surowych warzyw , a jedynym jej gotowanym składnikiem mają być jajka; obecnie najczęściej podaje się ją z tuńczykiem , ale dawniej przyrządzana była z dodatkiem anchois (anchois było łatwo dostępne i zwyczajnie dość tanie podczas gdy tuńczyk – rzadszy i wygórowany cenowo); za dressing wystarczy dobra oliwa z oliwek
Grunt to przepis!dynia, zdecydowanie ulubione warzywo mojej starszej córki. Przyznaję, że jestem zdziwiona Jej uwielbieniem do dań z dynią w roli głównej, ale z drugiej strony bardzo mnie to cieszy. Jak łatwo się zatem domyślić, jesienne kuchnia w naszym domu zdominowana jest właśnie przez dynie. Krem z dyni z pieczoną papryką składniki na 4 porcje około 600-700 g dyni bez skóry
Przysmaki Karolki