zawsze z tego co mam w domu, musiała wyczarować coś dobrego. Chodzi za mną słodki duch , a ja nie dam się tak łatwo skusić. Płatki żytnie dostałam jakiś czas temu od rodziców, część wykorzystałam do wypieku chleba, a dziś pomyślałam, że jeśli już są to trzeba je spożytkować. I powstały zdrowe ciacha . Czytaj więcej
Farmażonywywaru z kurczaka (może być z kostki) garść świeżej bazylii klika listków świeżej melisy 1 łyżeczka oregano sól, pieprz + do podania: śmietana 18% CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę, oregano i czosnek i smażymy do zeszklenia. Dodajemy pomidory i smażymy jeszcze 3 minuty. Zmniejszamy ogień i dusimy
My Culinary ArtZbliża się Tłusty Czwartek więc pora na łatwy przepis na małe pączki :) SKŁADNIKI 1 opakowanie serka homogenizowanego waniliowego (140-150g) 3 jajka 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia tłuszcz do smażenia cukier puder PRZYGOTOWANIE Serek wymieszać z jajkami, dodać mąkę i proszek do pieczenia
Moje Kuchenne RewelacjeDzisiejszy przepis to przepis na bardzo łatwy i szybki jabłecznik. Jego przygotowanie trwa tyle, ile nagrzanie się piekarnika do 170 stopni i nie wymaga doświadczenia w pieczeniu - wyjdzie KAŻDEMU :) SKŁADNIKI
Moje Kuchenne RewelacjeDzisiejszy przepis to bardzo łatwy przepis na muffinki czekoladowe. Prosto i szybko można zrobić pyszne babeczki. SKŁADNIKI 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 łyżki ciemnego kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 tabliczka mlecznej czekolady 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mleka 1 jajko 10-12 krówek (cukierków) PRZYGOTOWANIE W misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek
Moje Kuchenne RewelacjeKeks nie należy do łatwych ciast, dlatego dzisiaj proponuję babkę z kandyzowanymi owocami. Prosta, szybka w wykonaniu i na prawdę pyszna. Składniki: 2 szklanki mąki 4 jajka kostka masła 15 dag cukru czubata łyżeczka proszku do pieczenia ok. 20 dag owoców kandyzowanych Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka. Następnie dodajemy makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
Salonik smakówWarzywa często goszczą na naszych stołach. Szybko i łatwo można przygotować sałatkę z białej kapusty "JAK U CHIŃCZYKA". Składniki: 1 średnia biała kapusta lub sałata lodowa 2 marchewki 2 cebule Zalewa: 1 szklanka octu winnego 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru 1 łyżeczka soli Białę kapustę myjemy i szatkujemy. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę
Salonik smakówsię smaży, parzymy pomidory – nacinamy krzyż na ich dolnej części i zalewamy wrzątkiem. Po 20 sekundach wylewamy wrzątek i przelewamy zimną wodą. Obieramy skórkę zaczynając od nacięcia, powinna bardzo łatwo schodzić. Obrane pomidory kroimy w kawałki (nieważne jakie i tak się rozpadną podczas gotowania), pamiętając aby pozbyć się stwardniałej wewnętrznej części szypułek. 5. MAKARON (8 min): woda powinna już wrzeć
Nerds Kitchenciasta francuskiego (to domowej roboty wymaga niestety sporo cierpliwości) – dobrze jest mieć je w lodówce na wypadek zachcianek czy niespodziewanego napadu znajomych. Mimo, że paszteciki wyglądają na misterne, bardzo łatwo je zrobić. Zasmakują nawet mięsożercom, bo feta załatwi sprawę braku białka Jeśli komuś nadal za mało, może dodać kilka plasterków szynki lub podsmażonego kurczaka. UWAGA: na zdjęciu mamy całe
Nerds Kitchenilością gałki muszkatołowej. Z czasem sos zacznie gęstnieć, a kiedy się zagotuje, ściągamy go z palnika. Powinien mieć konsystencję nieco gęstszą niż na naleśniki, ale na tyle rzadką aby łatwo było nim polewać nam kolejne warstwy. Jeśli jest za gęsty, dolejcie trochę zimnego mleka i dokładnie wymieszajcie. 5. MAKARON (5 min): > płaty lasagne wkładamy do miski lub formy
Nerds Kitchenkilka listków świeżej bazylii 1 łyżeczka octu balsamico 2 łyżeczki cukru trzcinowego szczypta soli, pieprzu 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia. Dodajemy kurczaka, czosnek, tymianek, pieprz i oregano. Smażymy 5-6 minut. Pod koniec doprawiamy solą. 2. Pomidory wlewamy wraz
My Culinary Artlistów bazylii (którą można zastąpić rukolą lub zwykłą sałatą), a następnie plasterek lub dwa plasterki pomidora (w zależności od wielkości bułek) i grillowaną cebulę, która powinna łatwo rozpadać się na krążki. Całość polałem łyżką wcześniej przygotowanego sosu "tysiąca wysp" i przykryłem górną częścią bułki. Może nie wypada tego pisać, ale mnie najbardziej smakuje z Coca - colą
Wyprawy kulinarneŁatwa, szybka, smaczna i bardzo efektowna przekąska oparta na ciekawym połączeniu kwaśnej sałaty z prostym sosem vinegrette ze słodyczą gruszki i smakiem sera gorgonzola oraz orzechów włoskich na chrupiącej francuskiej bagietce. Do przygotowania bagietki użyłem: 2 półbagietek (ewentualnie można użyć jednej bagietki przeciętej na pół - różnią się tylko długością), 100 gram sera gorgonzola, 3 średnich gruszek, 250 gram pomidorów
Wyprawy kulinarneCzas na jakiś deser. Miałem straszną ochotę ostatnio na coś słodkiego, może dlatego, że skończyły mi się już w domu słodycze ze świątecznej paczki. Przygotowałem chyba mój ulubiony deser - łatwą w przygotowaniu cudownie słodką, pachnącą wanilią śmietankową panna cottę z musem truskawkowo - czekoladowym. Do przygotowania panna cotty potrzebowałem: 250 ml kremowej śmietany 30%, 300 ml mleka pełnego
Wyprawy kulinarneDzisiaj zapraszam na kolejne danie idealnie pasujące do wakacyjnych klimatów. Niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu, a przy tym zaskakująco smaczne i sycące spaghetti aglio olio. Ten klasyczny dla kuchni włoskiej makaron bazuje na sosie z czosnku i ostrej papryki, który wzbogaciłem aromatem pietruszki i dodatkiem parmezanu. Do przygotowania spaghetti użyłem: 300 gram spaghetti pełnoziarnistego, 70 ml wysokiej jakości
Wyprawy kulinarne