sałatkowego dodałam niewiele soli. Niestety nie zrobiłam zdjęcia opakowania, ale możecie zobaczyć go tutaj . Ogólnie oceniam go pozytywnie i mogę go Wam polecić:) Tunezyjska pieczona sałatka - Meshweya wg Łatwej kuchni śródziemnomorskiej Claudii Roden na 2 porcje (jako samodzielne danie) lub 4 mniejsze czas przygotowania : 30 min. + 45 min. pieczenie warzyw Składniki: 3 cebule 3 papryki (czerwone lub zielone
Chilli Czosnek i Oliwachwastów – pokrzywy, mniszka , tylko pozwólcie im rosnąć w pewnej części ogrodu, a będziecie mieć własne źródło zdrowych roślin - jeżeli macie ogródek, działkę, zasadźcie szpinak, buraka liściowego, różne sałaty, jarmuż – łatwo się je uprawia, będziecie mieć własną zieleninę (wielu Greków uprawia zieleninę w przydomowych ogródkach). Lub tak jak ja – uprawiajcie zioła na parapecie:) Horta „po polsku” czyli dostępne w Polsce
Chilli Czosnek i Oliwapodać grzankę z roztopionym serem , np. mozzarella, otrzymując ciekawy kontrast zimne - ciepłe, gładkie - chrupiące. Kolejne gazpacho podam właśnie w taki sposób. Gazpacho andaluz na podstawie przepisu z książki "Łatwa kuchnia śródziemnomorska" Claudi Roden na 4-6 porcji czas przygotowania: 20 min. + 3 godz. chłodzenie w lodówce Składniki: 1 kg dojrzałych pomidorów (polecam odmianę malinową) 1 czerwona papryka, bez nasion
Chilli Czosnek i OliwaWłoszech. Moje dorady zostały złowione w Chorwacji. Dorada to szlachetna ryba , nazywana "królową ryb" (np. po francusku dorada to dorade royale ). Jest ceniona za delikatne mięso, które można łatwo oddzielić od ości. Danie z dorady w menu śródziemnomorskiej restauracji będzie prawdopodobnie jedną z droższych pozycji. Nie wolno zepsuć smaku takiej wspaniałej ryby! Najlepiej przyrządzić ją jak najprościej - upiec lub ugrillować
Chilli Czosnek i Oliwapieprzymy rosół do smaku. Odcedzamy zachowując oprócz płynu także mięso, grzybek i marchewki, które zostawiamy do ostudzenia. Szponder obieramy – to znaczy zdejmujemy z niego chude mięso, które bardzo łatwo powinno odchodzić od kości i błon. Chude mięso mielimy w maszynce do mielenia mięsa wraz z jedną marchewką i grzybkiem z rosołu. Dodajemy do niego jajko oraz bułkę tartą. Wyrabiamy
Poezja smakusprawunki tam. Całe życie kręci się wokół jakichś spraw do załatwienia w różnych trybach: przyspieszonym, bieżącym, bądź "na ostatnią chwilę". Jestem mistrzynią tych ostatnich. Gdyby jeszcze tak z miłością łatwo było... Bo któż nie zna smaku paprykarzu? Przez wiele lat, gdy byłam młodsza, żyłam w przekonaniu, że paprykarz jest z samej papryki. Nic dziwnego, przecież sama nazwa to sugeruje
W kuchni Karmel-itkitemu mało popularna, dziś pojawia się w prawie każdym domu. Ma swoich zwolennik, jak i przeciwników - choć tych znam niewielu. Wielką zaletą zupy z dyni jest to, iż łatwo zmieniać i urozmaicać jej smak, doprawiając w różny sposób. Czy to pikantna, czy to łagodna, bardziej kwaśna, bardziej słodka - wybór zależy od Was. Składniki: * 1 dynia hokkaido lub mniejszy butternut
kolorowotorcikowosobie życia kawałkiem miękkiego i wilgotnego ciasta, które smakuje jogurtem i jest wypchane owocami? Do tego ciasta pasują praktycznie wszystkie owoce - maliny, śliwki, gruszki, morele. Spróbujcie go koniecznie, jest łatwe, szybkie (nie ma nawet potrzeby używania miksera) i niesamowicie pyszne. Przepis z małymi modyfikacjami zaczerpnęłyśmy z książki Pani Doroty "Moje Wypieki i Desery". Składniki 1 szklanka oleju 1 duże
Symfonia SmakówJakiś czas temu otrzymałam do przetestowania Makarony Międzybrodzkie. Nadszedł czas, by je wypróbować:) Przygotowałam makaron w sosie śmietanowym z dodatkiem chrupiącego boczku i odrobiny sera. Danie bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu okazało się też bardzo smaczne i sycące:)) Użyłam makaronu w kształcie wstążki ząbkowanej, który świetnie pasował do tego dania, ponieważ był odpowiedniej wielkości. Składniki: 400g makaronu
Z miłości do słodkościzacznie stygnąć i zastygać wlewamy go na ostudzony spód, dekorujemy malinami i schładzamy w lodówce. Uwaga! Gdy nie używamy termometru, nie wszystko może pójść po naszej myśli. Jednak dość łatwo uratować karmel. Gdy po wlaniu śmietany utworzyły się grudki z karmelu – oznacza to, że śmietana była zbyt zimna i należy podgrzewać całość na małym ogniu, aż do ich rozpuszczenia
Poezja smakuzmieściły, użyłam 8 sztuk). Gorące papryki wyjąć, przełożyć do plastikowego pojemnika lub woreczków, szczelnie zamknąć i odstawić na ok. 15 minut, aż opparują, dzięki temu będzie je później łatwo obrać. W tym czasie na dnie garnka rozgrzać łyżkę oleju, przełożyć do niego delikatnie upieczone pomidory i wyłuskane z łupin ząbki czosnku. Dodać dużą szczyptę soli i dusić na małym ogniu
Smaczne Zdrowezrobienia ostrej paprykowej pasty. Według mnie wyszła rewelacyjna, nie jest ognista, jednak ostra. Korzystałam z papryczek chilli oraz ostrych papryczek czereśniowych, które pozostały po przetworach. Pasta jest bardzo łatwa w przygotowaniu, idealna jako dodatek smakowy do kanapek, makaronu, sosów czy zup. Składniki (na dwa małe słoiczki): ½kg papryczek chilli (lub innych ostrych, np. czereśniowych) 6-10 ząbków czosnku 2 łyżki
PastelFoodWracamy do gotowania z Julią, dzisiaj zupa grzybowa, bo nastał już sezon na świeże grzyby prosto z lasu. Proponuję wiec jej łatwą, szybką w przygotowaniu zupę krem z grzybów, która zaspokoi smak amatorów tego leśnego daru. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikBrokuł to warzywo bogate w witaminy i łatwe w przygotowaniu. Stanowi idealny dodatek do wielu potraw lecz nie tym razem - tym razem to brokuł jest numerem 1. Aby przygotować ok 10 kotlecików potrzebujemy : 300 gr brokuła ( 500gr - trzon) 2 jajka 100 gr mąki pszennej sól, pieprz Przygotowanie : Różyczki brokuła ( bez trzonu ) wrzucam do gotującej się osolonej wody
Mechanik w kuchni