łatwe - 3300 przepisów (strona:115/220)

Masełko czosnkowo-ziołowe 272

Szybkie, łatwe w przygotowaniu i wspaniale aromatyczne. Nadaje się zarówno na zwykłe kanapki, jak i do zrobienia grzanek ;) Jako dodatków użyłam czosnku i ziół prowansalskich, ale równie dobrze można posiekać świeżą zieleninkę, np. natkę pietruszki czy szczypiorek i dodać do masła.  Musicie po prostu sprawdzić co Wam bardziej smakuje ;) Osobiście często używam takiego masła do grzanek, które stanowią dodatek

Czerwona Porzeczka
Zapiekanka z mięsem pod pierzynką z purée 253

sera kilka łyżek wody gazowanej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka suszu natki pietruszki 1/2 łyżeczki bazylii sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Szalotkę i czosnek drobno siekamy i smażymy na łyżce oleju do zeszklenia. Marchewkę kroimy na bardzo cienkie plasterki. Dodajemy mięso mielone, przyprawiamy papryką ostrą, bazylią i pieprzem. Smażymy

My Culinary Art
Ryba w mleczku kokosowym 172

kokosa i trawy cytrynowej. To curry rybne jest dla odmiany wyjątkowo łagodne i delikatne, dlatego sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Uwielbiam jego smak, do tego jest łatwe i szybkie do przygotowania. Obecnie składniki do dań orientalnych są powszechnie dostępne i coraz tańsze – chociażby w tygodniach tematycznych znanych dyskontów, dlatego polecam spróbować rybę w zupełnie innej, kokosowej odsłonie

Poezja smaku
Biały Kamień z Salento 143

początku. Salento White Stone w dosłownym tłumaczeniu znaczy Biały Kamień Saletno. MOJE PLUSY: Matowa powłoka z zewnątrz, wbrew obawom tłuszcz się na niej nie przy pala i czyści się łatwo.  Elegancki design, nie da się ukryć, ale Linia Salento White Stone jest niezwykle elegancka. Rączka z możliwością dokręcenia śruby po miesiącach eksploatacji, ja jeszcze nie miałam potrzeby niczego dokręcać

Blondynka Gotuje
Pieczone pomidory po prowansalsku 250

prostą letnią przystawkę możecie podać także jako danie główne, a gdy sezon na pomidory dobiegnie końca, wykorzystać pieczarki o dużych kapeluszach. Pieczone pomidory po prowansalsku przepis z książki "Łatwa kuchnia śródziemnomorska" Claudia Roden dla 4-8 osób czas przygotowania: 20 min. + 20-30 min. pieczenie Składniki: 4 duże, twarde, ale dojrzałe pomidory, np. malinowe 1 łyżeczka cukru 3 kromki

Chilli Czosnek i Oliwa
Migdałowa babka majonezowa w dwóch kolorach 329

Wypiek z gatunku: ŁATWO, SZYBKO i PRZYJEMNIE Z okazji Wspólnego Pieczenia Ciasta Na Niedzielę organizowanego przez Bożenę z bloga Moje domowe kucharzenie , postanowiłam wykonać moją popisową babkę majonezową - tym razem w wersji dwukolorowej (tradycyjna propozycja monochromatyczna do znalezienia TU ). Ponieważ pierwszy raz biorę udział w akcji wspólnego pieczenia, poniżej cytuję kilka słów o podstawowych zasadach [źródło TU ]: Kolejne wspólne pieczenie

Grunt to przepis!
HUMMUS Z DYNIĄ. 168

szczęścia nie trzeba. Tylko ja, pustka i żywioł. Tak bardzo będę tęsknić za różowym niebem i złocistą kulą chowającą się za horyzont. Nie było mnie kilka dni - jak łatwo się domyśleć po pierwszych zdaniach posta, spędzałam drugi tydzień września nad morzem. Posezonowe miejscowości wypoczynkowe są już tak puste, ciche i urokliwe - dopiero teraz widać prawdziwe ich oblicze. Wszystkie butiki pozamykane

W kuchni Karmel-itki
Weekend u Mamy: Krem ze świeżych ogórków 185

czosnku 6 dużych ogórków gruntowych 2 szklanki wywaru z warzyw 2 łyżki oliwy sól, pieprz  szczypta chilli+ do podania: koperek, śmietana kwaśna,grzankiCZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Ogórki obieramy, ucieramy na tarce o grubych oczkach, czosnek kroimy w plasterki, a cebulę w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy czosnek i cebulę i podsmażamy do zeszklenia. Ogórki

My Culinary Art
Domowa biała czekolada z bakaliami 234

czubate łyżki cukru pudru trzcinowego 2 czubate łyżki mleka w proszku  1/2 laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu mieszanka studencka Felix CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: W kąpieli wodnej rozpuszczamy olej kokosowy. Cukier puder i mleko w proszku przesiewamy i łączymy. Powoli dodajemy do oleju. Dodajemy nasiona wanilii (lub ekstrakt waniliowy). Cały czas mieszamy

My Culinary Art
Ciasteczka ryżowo-kakaowe z dżemem wiśniowym 150

poza domem. Podkarpacie zachwyca w każdym jego zakątku. Przyroda koi nerwy i działa jak narkotyk. Baterie na wyczerpaniu i trzeba je podładować, przed kolejnym tygodniem zmagań z rzeczywistością, którą niełatwo zmienić... W podróż można zabrać ciasteczka. Ja proponuję Wam przepyszne ciasteczka ryżowo-kakaowe z dżemem wiśniowym... Składniki: 1 opakowanie kleiku ryżowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Czerwień i błękit
KANDYZOWANE PŁATKI RÓŻY 220

Przy okazji robienia konfitury z róży , przygotowałam kandyzowane płatki róży, pięknie wyglądają na ciastach, tortach, deserach. Łatwe w przygotowaniu, a nadaje niepowtarzalny urok. Garści płatków 1 białko Cukier Białko ubić na delikatną pianę, płatki oczyści (można zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie, początkowo mogą stracić barwę, ale kolor powróci, osuszyć). Przygotowane płatki maczać w białku układać na talerzu i posypać

RAROSSA
Ciasto ucierane z jagodami 195

Łatwe maślane ciasto ucierane z jagodami. Jeżeli owoce są mrożone, należy ich nie rozmrażać tylko oprószyć mąką ziemniaczaną i takie wyłożyć na ciasto. Składniki: 200 g miękkiego masła 150 g cukru 4 jaja 200 g mąki pszennej 1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 200 g mrożonych lub świeżych jagód Wszystkie składniki powinny

wyzwania kuchenne
Szampańskie zabajone z truskawkami 171

Cudowny puszysty krem sabayon - ekspresowy i łatwy deser z żółtek, cukru i szampana. Przepis pochodzi z książki "Mała Paryska Kuchnia" Rachel Khoo. Składniki: 4 żółtka 30 g cukru 100 ml szampana 200 g truskawek Żółtka i cukier umieścić w żaroodpornej misce postawionej na rondlu z wrzątkiem. Ubijać, aż masa zrobi się jasnożółta i gęsta. Wolno wlewając szampana, nadal ubijać

wyzwania kuchenne
Ciastka kokosowe 507

delikatnie wiórki kokosowe i likier.  Nałożyć masę do rękawa cukierniczego i wyciskać nieduże porcje na blaszkę. Wstawić do piekarnika i piec około 25-30 minut. Upieczone ciastka będą łatwo odchodzić od papieru. Wyjąć i wystudzić

wyzwania kuchenne
Cytrynowo-miodowy łosoś z ćwikłą z młodych buraczków podany z sałatką truskawkową i grillwanym ananasem! 156

zdążyliście już pewnie zauważyć uwielbiam ryby a jedną z najbardziej ulubionych jest łosoś norweski. Dlaczego? Bo można go łączyć z wieloma składnikami, jest bardzo smaczną rybą i w dodatku łatwo dostępną. Ale wracajmy do naszego przepisu. Łososia zamarynowałam w miodowo-cytrynowej marynacie z dodatkiem świeżych plastrów imbiru. Przygotowałam przepięknie wyglądającą ćwikłę z młodych buraczków z dodatkiem chrzanu żurawinowego

SMYKWKUCHNI