sprawunki tam. Całe życie kręci się wokół jakichś spraw do załatwienia w różnych trybach: przyspieszonym, bieżącym, bądź "na ostatnią chwilę". Jestem mistrzynią tych ostatnich. Gdyby jeszcze tak z miłością łatwo było... Bo któż nie zna smaku paprykarzu? Przez wiele lat, gdy byłam młodsza, żyłam w przekonaniu, że paprykarz jest z samej papryki. Nic dziwnego, przecież sama nazwa to sugeruje
W kuchni Karmel-itkitemu mało popularna, dziś pojawia się w prawie każdym domu. Ma swoich zwolennik, jak i przeciwników - choć tych znam niewielu. Wielką zaletą zupy z dyni jest to, iż łatwo zmieniać i urozmaicać jej smak, doprawiając w różny sposób. Czy to pikantna, czy to łagodna, bardziej kwaśna, bardziej słodka - wybór zależy od Was. Składniki: * 1 dynia hokkaido lub mniejszy butternut
kolorowotorcikowosobie życia kawałkiem miękkiego i wilgotnego ciasta, które smakuje jogurtem i jest wypchane owocami? Do tego ciasta pasują praktycznie wszystkie owoce - maliny, śliwki, gruszki, morele. Spróbujcie go koniecznie, jest łatwe, szybkie (nie ma nawet potrzeby używania miksera) i niesamowicie pyszne. Przepis z małymi modyfikacjami zaczerpnęłyśmy z książki Pani Doroty "Moje Wypieki i Desery". Składniki 1 szklanka oleju 1 duże
Symfonia SmakówJakiś czas temu otrzymałam do przetestowania Makarony Międzybrodzkie. Nadszedł czas, by je wypróbować:) Przygotowałam makaron w sosie śmietanowym z dodatkiem chrupiącego boczku i odrobiny sera. Danie bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu okazało się też bardzo smaczne i sycące:)) Użyłam makaronu w kształcie wstążki ząbkowanej, który świetnie pasował do tego dania, ponieważ był odpowiedniej wielkości. Składniki: 400g makaronu
Z miłości do słodkościzacznie stygnąć i zastygać wlewamy go na ostudzony spód, dekorujemy malinami i schładzamy w lodówce. Uwaga! Gdy nie używamy termometru, nie wszystko może pójść po naszej myśli. Jednak dość łatwo uratować karmel. Gdy po wlaniu śmietany utworzyły się grudki z karmelu – oznacza to, że śmietana była zbyt zimna i należy podgrzewać całość na małym ogniu, aż do ich rozpuszczenia
Poezja smakuzmieściły, użyłam 8 sztuk). Gorące papryki wyjąć, przełożyć do plastikowego pojemnika lub woreczków, szczelnie zamknąć i odstawić na ok. 15 minut, aż opparują, dzięki temu będzie je później łatwo obrać. W tym czasie na dnie garnka rozgrzać łyżkę oleju, przełożyć do niego delikatnie upieczone pomidory i wyłuskane z łupin ząbki czosnku. Dodać dużą szczyptę soli i dusić na małym ogniu
Smaczne Zdrowezrobienia ostrej paprykowej pasty. Według mnie wyszła rewelacyjna, nie jest ognista, jednak ostra. Korzystałam z papryczek chilli oraz ostrych papryczek czereśniowych, które pozostały po przetworach. Pasta jest bardzo łatwa w przygotowaniu, idealna jako dodatek smakowy do kanapek, makaronu, sosów czy zup. Składniki (na dwa małe słoiczki): ½kg papryczek chilli (lub innych ostrych, np. czereśniowych) 6-10 ząbków czosnku 2 łyżki
PastelFoodWracamy do gotowania z Julią, dzisiaj zupa grzybowa, bo nastał już sezon na świeże grzyby prosto z lasu. Proponuję wiec jej łatwą, szybką w przygotowaniu zupę krem z grzybów, która zaspokoi smak amatorów tego leśnego daru. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikBrokuł to warzywo bogate w witaminy i łatwe w przygotowaniu. Stanowi idealny dodatek do wielu potraw lecz nie tym razem - tym razem to brokuł jest numerem 1. Aby przygotować ok 10 kotlecików potrzebujemy : 300 gr brokuła ( 500gr - trzon) 2 jajka 100 gr mąki pszennej sól, pieprz Przygotowanie : Różyczki brokuła ( bez trzonu ) wrzucam do gotującej się osolonej wody
Mechanik w kuchniwykorzystuję na niespodziewanych gości, zanim zrobię kawę to i ciasto się upiecze :) Z jednego ciasta zrobiłam dwa cienkie placki z brzoskwiniami i to był strzał w dziesiątkę :) Polecał. Łatwe w krojeniu a przy tym wyglądają bardzo efektownie. składniki: ciasto francuskie 250 g twarożku puszka brzoskwiń 0,5 soku z limonki 4 łyżeczki cukru Przygotowanie: Ciasto francuskie przecinam wzdłuż
Niezły MłynekBardzo smaczna a zarazem łatwa w wykonaniu pasta jajeczna. Świetny pomysł na śniadanie. Składniki : 6 jajek natka pietruszki sól i pieprz majonez lub musztarda Zobacz cały przepis
w kuchni i w ogrodzieWięc po koleji: Przygotowanie: Kurczaka myję w chłodnej wodzie, wkładam do pojemnika do pieczenia i przyprawiam. Na dno pojemnika wrzucam pokrojony czosnek i cebulę. Mięso polewam octem jabłkowym. Ocet łatwo przygotować według przepisu link . Cytryny używam gdy nie mam domowego octu. Na koniec polewam wszystko olejem lub obkładam kawałkami masła. Marynowanie: Przyprawionego kurczaka zakrywam folią i odstawiam do lodówki
prawdziwe jedzenieBardzo smaczna a zarazem łatwa w wykonaniu pasta jajeczna. Świetny pomysł na śniadanie. Składniki : 6 jajek natka pietruszki sól i pieprz majonez lub musztarda Jajka gotujemy na wrzątku przez ok.4 minuty. Chodzi o to żeby nie były całkiem na twardo. Dzięki temu, ze żółtka będą miękkie możemy dodać mniej majonezu. Natkę pietruszki siekamy na drobno lub wrzucamy do miksera. Mielimy
prawdziwe jedzeniePrzyszedł czas na ciasto, pierwsze na tym blogu i zarazem jedno z moich ulubionych. Sernik jest łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny. Przepis pochodzi z sekretnego zeszytu z przepisami mojej mamy. Składniki na ciasto: 3 jajka 1 szklanka mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 kostki margaryny 1/2 szklanki cukru Składniki na masę: 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku
PastelFood