Bardzo łatwe i szybkie roladki, idealne na każdą okazję. Danie jest idealne, gdy musimy przygotować obiad dla większej ilości osób. Roladki przygotowujemy sobie wcześniej, a potem zostaje nam tylko upieczenie ich w piekarniku. Ja wykorzystywałam przepis już nie raz i zawsze było dobrym wyborem J Rolady ze schabu z żurawiną i serem camembert Składniki: 4 kotlety ze schabu
Mania GotowaniaProsty i szybki sposób na wyczarowanie czegoś wyjątkowego. Jest to doskonałe danie zarówno na co dzień, jak i na specjalną okazję. Przyrządza się go niezwykle łatwo, wystarczy zmieszać składniki marynaty, zamarynować mięso i upiec w piekarniku. Sos teriyaki dodaje daniu odrobinę azjatyckiej egzotyki. Polędwiczki przypadną zdecydowanie do gustu wszystkim miłośnikom słodko-ostrych smaków. Jeśli poszukujecie ciekawych inspiracji
Mania Gotowaniakurczaka. Są one bardzo efektowne i doskonale sprawdzą się na proszony obiad, kiedy zależy nam na wyglądzie przygotowanych potraw. Dzięki temu, że roladki są z mięsa mielonego bardzo łatwo nadać im ładny kształt i nadziać dowolnym nadzieniem. Nic nie wypływa ze środka, nie męczymy się z wyjmowaniem wykałaczek. Roladki można przygotować z nadzieniem wg. mojego przepisu lub na przykład
Mania Gotowaniazamrażalnika. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około pół centymetra i wycinamy ciasteczka. Pieczemy około 15 minut w 170 stopniach w termo obiegu. Radzę co jakiś czas sprawdzać ciasteczka, gdyż łatwo się przypalają. Czas pieczenia może się wahać w zależności od grubości ciasteczek. Przestudzone ciastka przekładamy marmoladą lub powidłami śliwkowymi
Mania Gotowaniaśrednim ogniu, doprowadzamy do wrzenia. Kiedy się zagotuje, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy około 7-10 minut. Syropu należy cały czas pilnować, gdyż może się łatwo przypalić lub wykipieć z garnka. Gotujemy do momentu, aż glazura zgęstnieje, strukturą powinna przypominać karmel. Upieczone klopsiki wyjmujemy z piekarnika i przekładamy do garnka z glazurą. Dokładnie każdego z nich pokrywamy
Mania Gotowaniaczasu podbija moje serce, co z pewnością da się zauważyć :) Dzięki niepowtarzalnym aromatom i orientalnemu smakowi potraw marokańskich możemy się przenieść myślami w niesamowitą podróż kulinarna. Danie jest łatwe, szybkie. Koniecznie podajcie do niego kuskus, który również odkryłam niedawno. Obecnie jest to nasz ulubiony dodatek do obiadu J Marokański tadżin z kurczakiem Składniki: oliwa z oliwek 1 czerwona
Mania GotowaniaCiasto czekoladowe na bazie przepisu Nigelli. Niebywale wilgotne, intensywnie czekoladowe i rozpływające się w ustach. Bardzo łatwe i szybkie. Może śmiało posłużyć jako baza do tortów. Ja upiekłam wersję z malinami, ale doskonale smakuje również bez owoców. Ciasto mocno czekoladowe z malinami Nigelli Składniki: 200 g mąki pszennej 180 g cukru brązowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Mania GotowaniaBardzo lubimy ciasta z dodatkiem świeżych owoców, dlatego latem często takie ciasta u nas goszczą:) Ostatnio "spodobały" mi się tarty, szybko i łatwo się je przygotowuje a wszyscy je lubią;) Poza tym nie wymagają pieczenia, a podczas letnich upałów jest to ogromną zaletą;) Ciasteczkowy spód, do którego tym razem dodałam wiórki kokosowe, i masa malinowa pokryta warstwą świeżych malin
Z miłości do słodkościobicie czasem przetwory na zimę??? Na pewno! A jeśli nie to dziś che wam pokazać ,że zrobienie dżemu jest szybkie i łatwe a do tego ogromnie satysfakcjonujące. Tak tak nie ma nic lepszego niż dżemik własnej produkcji to takie "wiesz co jesz". Tylko niech nie krzyczą na mnie Ci co są na dietach i uwielbiają się w zdrowej
FarmażonyNaszła mnie ochota , na rurkę, ooooo taką długą. Kruchą z kremem, a bliżej rzecz ujmując z bitą śmietaną. Sprawa nie zbyt łatwa, jeśli się nie posiada dobrego sprzętu. A że potrzeba, matką wynalazku to szybko myśląc- wymyśliłam. Czytaj więcej
Farmażonyziś pomysł na obiad, a raczej mięsko do obiadu. Łatwe w wykonaniu, fantastyczny w efekcie końcowym i odmienne od pospolitego schabowego. Czytaj więcej
Farmażonyjabłek nieco odparowujemy, dosypujemy cukier i przystępujemy do wysmażania marmolady. Smażenie to proces dość długi i mozolny, ponieważ ani na chwilę nie wolno odejść od garnka. Marmolada bardzo łatwo się przypala, dlatego trzeba ją cały czas mieszać. Marmolada jest gotowa w momencie, gdy kropla wylana na zimny talerzyk nie spływa i pozostaje gęsta. Tak przygotowaną marmoladę możemy nakładać do wyparzonych
kolorowotorcikowotłuszczowych omega 3 i omega 6. To również źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawierają witaminy E, B1, B3 wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacynę.Charakteryzują się wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka. Zalecane dla diabetyków- spowalniają wchłanianie cukrów i pozwalają regulować ich poziom we krwi. Nie zawierają glutenu. Do miski wsypać nasiona chia, dodać łyżkę syropu z agawy, zalać
Smaczne Zdrowedomu małego Nicponia, muszę mieć dużo energii przez cały dzień ! Dobre śniadanie jest obowiązkowe, ale u mnie czasami ze śniadania robi się brunch :) Dziś skombinowałam sobie pyszną sałatkę. Oczywiście łatwą i szybką! :) Jajka sadzone??? Standard :) Więc dziś zrobiłam jajka sadzone jako dodatek. A zaczęłam tak: Rukola z botwinką Potem dodałam to: i jeszcze coś takiego :) Oraz mój ulubiony składnik: Ocet
Olikowa kuchniaszklanki tartego żółtego sera mały kawałek sera lazur 1 puszka groszku 1 bakłażan szczypta soli pieprz kolorowy Przepis na beszamel znajdziecie ---> TU Prawda, że proste i łatwe
Olikowa kuchnia