Taka miodówka i cytrynówka w jednym :) Wyjątkowo łatwa do zrobienia i trudna do opisania, bo jednocześnie jest słodka i kwaśna... Kogo zapytać odpowie inaczej. No i ma ciekawą, gęstą konsystencję ;) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówkoszulkach czy kruche ciasto - z tą książką na pewno udadzą się każdemu, kto w kuchni jest zielony. Dowiemy się jak pozbawić migdały czy orzechy ciemnych skórek, jak łatwo obrać brzoskwinię i pomidora albo przygotować karczocha lub kwiaty cukinii... Przepisów jest naprawdę masa - od najprostszych pulpecików, po różnego rodzaju risotta czy np. kotlety cordon bleu, konfiturę z czerwonej cebuli
Kraina Tysiąca SmakówSama nie wiem, co mam napisać o tym cieście, bo wiecie, łatwo jest pisać, że coś jest "och i ach", a ten sernik jest taki trochę kontrowersyjny:) Jego smak jest bardzo specyficzny, słodki i kwaśny... orzeźwiający , więc dobry jako alternatywa dla sernika na zimno w upały. I jest smaczny, ale taki... inny. Może zbyt wiele po nim oczekiwałam
Kraina Tysiąca SmakówPrzyznam się Wam, że urlop mnie rozleniwił, a powrót do rzeczywistości nie był łatwy :) Tymczasem pomidory urosły mi jak szalone i jestem z tego powodu bardzo dumna, bo to moje pierwsze własne!! No prawie własne, bo sadzonki przygotowała mi siostra :) Przecier pomidorowy jest bardzo przydatny zimą, można go wykorzystać np. do spaghetti lub zupy pomidorowej. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówCytrynowe ciasto ucierane Bardzo łatwe i szybkie ciasto, a jednocześnie delikatne, lekkie i pysznie cytrynowe :) Ucieramy składniki we właściwej kolejności, przekładamy do keksówki i już. Ciasto robi się naprawdę przyjemnie. Chętnie następnym razem poeksperymentuję z pomarańczą, bo efekt może być zaskakujący ;) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówprawda jeszcze się nie skończył, ale jestem przekonana, że teraz już będzie lepiej. Właściwie to wolę myśleć, że już grudzień i wyjątkowo cieszę się, że można już kupić bombki ;) Łatwo być optymistą, gdy wszystko jest ok. I jakoś łatwiej być optymistą w kwietniu :) Pora odczarować ten "brzydki" listopad... Dziś ciasto z jabłkami - nikt mi nie wierzy
Kraina Tysiąca Smakówpozostaje w papierze i można polać nim kuskus, ziemniaki, ryż czy po prostu mięso :) W tej wersji - z warzywami i kuskusem przygotowuje się ją bardzo szybko i bardzo łatwo. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówchociaż wirtualnie przetestujmy kuchnie świata, nie wychodząc jednocześnie z własnej ;) Ale, ale... plany planami, a z motywacją do realizacji bywa różnie, dlatego trzeba postawić sobie cel - na początek łatwy ;) 12 ciast w 6 miesięcy, czyli do końca czerwca :) Nie wiem dlaczego tak jest, ale jak biorę nowy kalendarz do ręki to od razu mam w nim ochotę coś
Kraina Tysiąca SmakówCaprise - bułgarskie ciasto biszkoptowe z wiórkami kokosowymi Pyszne i bardzo łatwe biszkoptowe ciasto z wiórkami kokosowymi i wierzchem z kogla-mogla (jakkolwiek to się odmienia!). Przygotowuje się je szybko, piecze raczej krótko i jakby zalet było mało jest raczej dosyć tanie, bo lista składników jest naprawdę króciutka. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówSzarlotka na kruchym cieście z budyniową pianką Od tak dawna chodziła za mną... że już w końcu dłużej nie mogłam :) Łatwa w przygotowaniu szarlotka bez zbędnych dodatków - taką lubię najbardziej. Można oczywiście dodać do niej rodzynki (fuj! nie lubię! :D), jabłka można doprawić cynamonem lub przyprawą do szarlotki. I wiecie co? Nie jestem dietetykiem, ale chyba można ją jeść
Kraina Tysiąca SmakówBardzo łatwa sałatka z dosłownie kilku składników. Idealna na śniadanie, drugie śniadanie do pracy, ale i na imprezę. A gdy zrobiłam to zdjęcie bateria w aparacie bezczelnie się rozładowała, dlatego dziś do przepisu załączam to jedno jedyne... bo niestety, gdy odłączyłam aparat od ładowarki sałatki już nie było ;) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówpotrawą jest i będzie zawsze makaron z jajkiem :) Jak już go gotuję, to zawsze więcej, żeby zostało właśnie do jajka na kolację. Tymczasem na obiad makaron jest zawsze opcją łatwą i szybką - wystarczy parę ulubionych dodatków i pyszne danie gotowe. Dziś podałam go z upieczoną w rękawie miękką i soczystą piersią z kurczaka oraz warzywami , które z makaronem zawsze komponują
Kraina Tysiąca Smakówwielkanocne śniadanie. Podałam je z żółtym serem i szczypiorkiem, ale można też użyć innych dodatków: mozzarelli, suszonych pomidorów lub rzeżuchy czy kiełków rzodkiewki. Podaję składniki na 1 porcję, łatwo można pomnożyć przez ilość osób w rodzinie ;) Ponieważ szynka była sama w sobie słona, nie dodawałam już soli. Do zapiekania potrzebne będą kokilki lub forma do pieczenia muffinek. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówzawsze dobry pomysł na grilla, zwłaszcza do ziemniaczków. Ale i grzanki wychodzą z nim świetne. Można przygotować je sobie dzień czy dwa wcześniej i przechowywać w lodówce. Poza tym łatwo je przyrządzić również w warunkach polowych, co dla mnie jest bardzo dużą zaletą :) Wystarczy praska do czosnku (choć można go też pokroić i "zmiażdżyć" nożem) i folia aluminiowa
Kraina Tysiąca SmakówSerniki na zimno i ciasta z galaretką bywają moją zmorą - pisałam o tym już ostatnio. Nie zapomnę, jak przygotowywałam sernik na zimno w silikonowej foremce, bo przecież będzie cudownie łatwo go wyciągnąć. Masa serowa pięknie stężała, a gdy wylałam galaretkę spłynęła sobie trochę na dno, trochę na boki, wypychając serowy kawałek :) To była pierwsza lekcja. A niedawno pisałam, że często
Kraina Tysiąca Smaków