smaku potraw dla dodania odrobiny pikantności. W Apulii nie ma chyba bardziej tradycyjnej potrawy niż orecchiette con cime di rapa. To danie typowo wiejskie (dalla tradizione contadina), łatwe i szybkie w przygotowaniu, które rozprzestrzeniło się na całe Włochy. Orechiette to makaron ręcznie robiony, formą przypominający ucho(orecchio) lub capelusz księdza “capello da prete”. Wewnątrz jest gładki
Mia Cucina Sofietapół kieliszka rumu. Oczywiście możecie użyć Wasz ulubiony likier. Gotowe kuleczki polecam schłodzić przez noc w lodówce, a krótko przed podaniem obficie obsypać gorzkim kakao. Trufelki tiramisu łatwo można przekształcić w cake pops. Zaręczam, że Wasze pociechy będą wniebowzięte! W wersji dla dzieci proponuję użyć kawy bez kofeiny i mleka zamiast likieru). Trufelki tiramisu z ricottą Składniki na około
Mia Cucina Sofietacytryną i limoncello. Jednak głownymi składnikami prawdziwej Caprese są gorzka czekolada i migdały. Ciasto po upieczeniu jest niskie, ma chrupiącą skórkę i wilgotny, puszysty środek. Caprese jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Z reguly podaje się ją posypaną cukrem pudrem, ale równie pysznie smakuje z bitą śmietaną, lodami czy świeżymi truskawkami lub malinami. W necie znalazłam parę sposobów
Mia Cucina SofietaNareszczcie mamy upragione lato, długie wieczory i spotkania z przyjaciółmi. Na takie spotkania świetnie nadaje się bruschetta. Przystawka szybka i łatwa w przygotowaniu, która doskonale podkreśli walory sezonowych warzyw. Świeża i aromatyczna, świetnie zaostrzy apetyt przed grillem, a podana z lekko musujacym biłym winem, będzie oryginalnym dodatkiem do aperitivu. A tak na marginesie, to ta bruschetta, to całkiem
Mia Cucina SofietaDziś trochę inaczej- kokosowo . Zaczęło się od tego, że naszła mnie ochota na jakieś pyszne,domowe smarowidło. Postanowiłam zrobić coś, czego nigdy nie jadłam, a jest zadziwiająco łatwe i pyszne- jak wszystko co kokosowe! Masło z wiórków kokosowych jest niesamowicie proste do wykonania i ma ogromną ilość zastosowań. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia. Takim domowym masłem kokosowym możemy smarować pieczywo
Symfonia SmakówBiała czekolada i kokos- idealne połączenie dla wszystkich łasuchów. Samodzielnie przygotowane czekoladki pięknie prezentują się na stole, a także są idealne na prezent dla bliskich nam osób. Są bardzo łatwe do wykonania i niesamowicie efektowne. Zapraszamy! :) Składniki na kokosowe nadzienie ok. 100 g czekolady białej ok. 200 g masła kokosowego (z tego przepisu) 120 ml śmietanki 30 % łyżeczka aromatu waniliowego
Symfonia Smakówwraz z ziemniakami dodajemy do drugiej części wywaru. Obydwa kremy gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, aż do miękkości wszystkich warzyw (muszą być tak miękkie by udało się je łatwo rozgnieść widelcem). Po uzyskaniu miękkości warzyw obydwa kremy studzimy i blendujemy do uzyskania bardzo gładkiej konsystencji ( jeśli wyda się nam, że w którymś z kremów jest zbyt dużo wywaru odlewamy
Symfonia Smakówpodane z sosem musztardowo- miodowo- jogurtowym. Może nie do końca prosto, bo przygotowanie idealnego, okrągłego jaja w koszulce z płynnym żółtkiem i ściętym, 'nieglutowatym' białkiem nie jest wcale takie łatwe. Połączenie smaków, chociaż niezbyt skomplikowane, bardzo przyjemne i lekkie . Zapraszamy do przygotowania na śniadanie, obiad, podwieczorek (: Składniki Szparagi (4 sztuki do jednej porcji) Oliwa z oliwek Sól, pieprz
Symfonia Smakówpewno dzisiaj już wszyscy po śniadanku, ale jutro też jest dzień, więc będzie i śniadanko:) A jak śniadanko to koniecznie świeże, domowe bułeczki. Dzisiaj polecam łatwe i smaczne mleczne paluchy, do których składniki na pewno znajdziecie w domu:) Są lekko słodkie, więc dzieci się nimi zajadają:) Składniki: 500g mąki pszennej, 20g świeżych drożdży, 250ml mleka, 50g brązowego cukru
Z miłości do słodkościSzybka przystawka albo śniadanie na ciepło... Tego dotyczy dzisiejszy wpis. Przepis niezwykle prosty i łatwy w przygotowaniu a naprawdę smaczny:) Parówki otulone chrupiącym ciastem francuskim będą pysznym, sycącym śniadaniem. Składniki: 225g ciasta francuskiego, 12 cienkich parówek, jajko, 2 łyżki śmietany 18%. Przygotowanie Jajko rozkłócić, zmieszać ze śmietaną. Ciasto francuskie pociąć na paski o 2cm szerokości
Z miłości do słodkościŚniadanie to podstawa i tego się trzymam:) Jednak nikt nie lubi nudy i czasem warto trochę odmienić nasze zwykłe kanapki zamieniając je np. na tosty:) Tosty bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Można do nich dodać wszystko co lubicie. Ja często robię je z serkiem i papryką oraz małą nutką czosnku;) Składniki: 4 kromki chleba, 50g serka topionego, 1/3 czerwonej
Z miłości do słodkościmoim domu rzadko kiedy piekła się ciasto z miodem. Dlatego ja postanowiłam w tym roku poszukać jakiś dobry przepis na miodownik. Znalazłam łatwą w przygotowaniu Stefanka, która, co prawda nie jest typowym miodownikiem, jednak do ciasta dodajemy miód i jest on bardzo wyczuwalny w smaku. Wszystko jest przełożone domowymi powidłami ze śliwek i kremem na bazie kaszy manny. O razu
Z miłości do słodkościracje tego, że dzisiaj piątek mam dla Was pyszny i łatwy sposób na podanie mojej ulubionej ryby:) Ryba jest w lekkiej, dietetycznej wersji z dużą ilością ziół i warzyw oraz soku z cytryny dla smaku. Ja użyłam dorsza, ale oczywiście możecie wziąć inną, Waszą ulubioną rybę. Gorąco polecam! Składniki: 60dag filetu z dorsza, cebula, 2 pomidory, cytryna, 3 łyżki oliwy
Z miłości do słodkościSmaczne, szybkie, tanie i łatwe w przygotowaniu. Takie są właśnie moje pakieciki z ciasta francuskiego. Farsz jest niezwykle prosty, składa się zaledwie z trzech składników. Pakieciki świetnie sprawdzą się jako śniadanie lub przystawka. Inspiracja Składniki: 250g ciasta francuskiego, 4 jajka, 4 plastry szynki, 3 łyżki śmietany 18%, sól, pieprz, słodka papryka. Przygotowanie Jajka ugotować na twardo
Z miłości do słodkościtego niezwykle aromatyczne... Zdecydowanie czuć miód i przyprawy korzenne. Synek zawsze z wielką chęcią pomaga przy ich wycinaniu a później przy dekorowaniu:) Tym razem upiekłam bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu pierniczki, które będą piękną ozdobą naszej choinki... Inspiracja Składniki: 150g mąki pszennej, 50g mąki żytniej, 50g masła, 50g miodu, jajko, 65g cukru pudru
Z miłości do słodkości