Ciastka francuskie z budyniem i owocami - dość szybki i na pewno łatwy deser. Oczywiście jeśli użyjemy gotowego ciasta francuskiego. Nie dojrzałam jeszcze do robienia własnego - za leniwa jestem, wolę kupić chociaż jak widać niżej to nie zawsze jest dobry pomysł. Jeśli ktoś chciałby jeszcze bardziej ułatwić sobie pracę to niech użyje budyniu z torebki gotując go w połowie podanej ilości
Smaczna PyzaWaszą uwagę na różnice między nimi a także opisać gatunek na tyle dokładnie na ile potrafię bo to grzyby warte uwagi. Dużo osób boi się czubajek twierdząc, że bardzo łatwo można je pomylić ze śmiertelnie trującym muchomorem zielonawy. Jakiś czas temu napisałam kilka słów porównując oba gatunki więc poczytajcie także o tym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaKonkurs "Taka paka" zakończył się kilka dni temu i miałam czas dobrze zastanowić się nad wybraniem dwójki zwycięzców. Uwierzcie mi, że łatwo nie było bo na konkurs wpłynęło mnóstwo zgłoszeń. Część, a nawet większość z nich, była udokumentowana zdjęciami i chociaż to nie było głównym kryterium przy wyborze to przyjemnie było móc zobaczyć Wasze dania. Gdybym mogła
Smaczna PyzaKruchy orkiszowy placek z owocami - chrupiący i trochę soczysty jednocześnie. Słodki i pyszny. A robi się go łatwo i szybko więc do dzieła ! Będzie smakował, zapewniam :) Pomysł zaczerpnęłam od Agnieszki , która poczęstowała mnie podobnym, pysznym ciastem kilka dni wcześniej :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzawarzywo i wiele osób chyba nawet nie wie co się z nim robi. Nie będę radzić bo sama niewiele wiem w tym temacie a to dlatego, że wcale nie łatwo go kupić. Pojawia się na straganach późną jesienią bo nie szkodzą mu przymrozki i potrafi rosnąć nawet pod śniegiem. Jarmuż to odmiana kapusty. Składa się z dużych, kędzierzawych liści - zielonych
Smaczna Pyzachleb, które mimo naszych starań nie wyrosły tak jak powinny. Są zbite i często mają w sobie zakalec. To zmora osób piekących samodzielnie. Może zdarzyć się każdemu i czasami niełatwo wytłumaczyć przyczynę jego powstania. Czasami po prostu tak wychodzi i już, nawet gdy recepturę znamy na pamięć, składniki też i wszystko zrobimy tak jak zwykle. Liczę na to, że napiszecie
Smaczna PyzaKonkurs zakończony i pora ogłosić wyniki. Jak zwykle nie było łatwo bo nadesłaliście wiele przepysznych propozycji i ślicznych zdjęć. Nagrodziłabym wszystkich, ale tak się nie da. Postanowiłam, że nagrody dostaną : zestaw nr 1 - "Ewa w kuchni" zestaw nr 2 - Aga Milutka
Smaczna Pyzaprzepis na bułki, które prawie same się robią. Ciasto rośnie w ciągu nocy a rano tylko wystarczy je upiec i mamy świeżutkie, pyszne pieczywo na śniadanie. Łatwo i bez biegania do sklepu co przydaje się szczególnie w weekend albo święta. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaZnowu zakwas Stefan w akcji i kolejny łatwy chleb z jego udziałem - tym razem także ze słonecznikiem. Spodobało mi się robienie chleba w garnku i coś czuję, że często będę tak właśnie piec. Bochenek trzyma formę i jest dobrze wypieczony więc póki dobrze nie nauczę się wyczuwać ciasta to będę korzystać z form i właśnie moje żeliwnego gara. Przepis
Smaczna Pyzarazy a ten suchy mielony jest dla mnie wybawieniem. Wystarczy podprażyć i już - żadnego wyciągania maszynki czy innego sprzętu a nadzienie do drożdżówek czy strucli zrobiły szybko i łatwo. Jeśli nie znacie jeszcze tego produktu to polecam - znajdziecie go w sklepach na półkach z bakaliami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzazamknąć w słoikach. Konfitury z pomarańczy to świetny dodatek do pieczywa, deserów czy ciast. Są słodkie i intensywne w smaku. A kiedy jecie świeże pomarańcze to skórek nie wyrzucajcie ! Łatwo można zrobić z nich dodatek potrzebny przy wielu wypiekach - zobacz jak powstaje Skórka smażona do ciast i deserów ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapoznańskie a w Szczecinie krachnale. A może u Was mówi się na nie jeszcze inaczej ? Dzisiaj podam Wam przepis właśnie na takie domowe pączki z ciasta ptysiowego bo bardzo łatwo je samemu zrobić. Są puszyste, bardzo lekkie i mięciutkie - rozpływają się w ustach więc ostrzegam, że na jednym nie poprzestaniecie ! Przepis pochodzi z Kolekcji Dobrej Kuchni, z której chętnie korzystam
Smaczna PyzaKaczka pieczona, dobrze upieczona to bardzo smaczne, miękkie mięso. Dzięki usunięciu kości i wypełnieniu pysznym farszem później całą łatwo pokroić. Naprawdę warto na początku trochę się przyłożyć do luzowania żeby później uzyskać lepszy efekt dania. Kiedy się piekła i pięknie pachniała wiedzieliśmy, że czeka nas pyszny obiad. Jabłko i sok jabłkowy nadały mięsu delikatności i soczystości. Kaczkę piekłam z różnymi
Smaczna Pyzabardzo ładny zapach i ciekawy smak, które doskonale harmonizują z musem truskawkowym i delikatnym kremem. Konsystencja całości jest bardzo dobra do krojenia. Zobacz też przepis na bardzo łatwy Tort z bitą śmietaną i ananasem ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapierwszy raz mam już za sobą wiem, że niepotrzebnie się bałam. Rzeczywiście cały proces trwa wiele godzin, ale większość czasu to leżakowanie ciasta w chłodzie albo wyrastanie. Samo ciasto łatwo się zagniata, nie jest klejące a potem tylko trzeba starannie wałkować i na pewno się udadzą ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza