dodaję do kaszy i razem mieszam. Kiedy kasza jest już chłodna, wbijam jajka, dodaję resztę składników i wyrabiam. Len dodajemy w zależności, od lepkości masy. Jeśli nie da się łatwo uformować kotlecików, dosypujemy go, by masa przypominała taką, jak na kotleciki mielone. Następnie zwilżonymi dłońmi formuję podobnej wielkości, nie za duże kotleciki. Na patelni rozgrzewam olej, a na gorący, wykładam
W kuchni Karmel-itkikruszonkę. Nie dodaję cukru - gotowe płatki mają go sporo. Dodatkowo zawierają mleko w proszku, co spulchnia kruszonkę. Dodajemy mąkę, w zależności od lepkości masy. Musi być wilgotna, ale łatwo odchodząca od dłoni. Rozkruszam ciasto na owocach, delikatnie dociskając, by się nieco zlepiło - tworzę takie małe "czapeczki". Dla ozdoby można posypać grubym cukrem. Wstawiam foremki do pieca rozgrzanego
W kuchni Karmel-itkitego cała gama witamin z grupy B, w szczególności B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), niacyna, B6 i B12. Prócz tego,wątróbka z kurczaka zawiera witaminę A i łatwo przyswajalne żelazo, w zdecydowanie większej ilości niż wątróbka cielęca, dajmy na to. Najważniejsze jednak jest białko. Zbudowane z dwudziestu aminokwasów, z czego ledwie osiem organizm produkuje sam. Reszta aminokwasów musi być
W kuchni Karmel-itkiminutach, kiedy nieco zwiększy swoją objętość, dodaję do ciasta, dokładnie urabiam i zostawiam na1,5h, aby ciasto urosło. Następnie ponownie je wyrabiam, dodając olej. Ciasto powinno łatwo oklejać się od rąk. Dużą, płaską blachę wykładam papierem do pieczenia i posypuję mąką. Z ciasta, przy pomocy mąki, formuję bułeczki, układam w odstępach od siebie, aby mogły urosną. Każdą
W kuchni Karmel-itkinaprawdę spore. Pod tym względem, porównałabym je do piersi kurczaka. Z obu można wyczarować wszystko, nie trzeba też nie wiadomo ile, by stworzyć pyszne danie. Składniki te są łatwe w obróbce, a także mnóstwo innych produktów do nich pasuje. Dzisiejsza propozycja jest...improwizacją, podpatrzonym pomysłem w jednym z czasopism o bogatym zapleczu kulinarnym. Danie, które robi się błyskawicznie, smakuje bardzo
W kuchni Karmel-itkiPiekę niecałą godzinę. Drobno posiekaną cebulę i czosnek szklę na odrobinie oliwy. Upieczone warzywa wyjmuję z piekarnika i zostawiam, aby przestygły, a następnie ściągam z nich skórkę (powinna łatwo odchodzić) i wrzucam do cebuli i czosnku. Chwilę podsmażam, ciągle mieszając, dodaję bulion, gotuję pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut. Dokładnie miksuję przy pomocy blendera
W kuchni Karmel-itkisię serce kraje. Stąd powstaje cykl #SŁODKI EKSPRES. Co sobotę / niedzielę, w miarę moich możliwości, rzecz jasna, pojawi się słodki przepis. Słodki, ale ekspresowy, którego wykonanie jest łatwe, szybkie i przyjemne, a efekt całkiem zadowalający. Każdy znajdzie coś dla siebie. Będzie naprawdę ekspresowo! Poza tym - jeśli ktoś z Was chce podzielić się jakimś swoim słodkim pomysłem, który zajmuje
W kuchni Karmel-itkicoś dobrego. Inspiracja na przyjęcie w towarzystwie pianek marki JOJO. Zupełnie przypadkowy przepis, wymyślony na poczekaniu. I jednocześnie jeden z lepszych i przyjętych najbardziej pozytywnie przez młodocianych smakoszy. Szybko, łatwo i przyjemnie? Jak najbardziej. PIANKI JOJO W CZEKOLADZIE. /autorski; współpraca z JOJO ;/ opakowanie pianek JOJO Marshmallows 2 tabliczki mlecznej czekolady z orzechami 5 łyżek słodkiej śmietanki 12 % posypka cukrowa dodatkowo
W kuchni Karmel-itkirozchodzą się w powietrzu niczym zapach wspaniałgo meksykańskiego jedzenia. Guacamole, meksykańska salsa na bazie awokado. Element każdej prawdziwej domowej imprezy. Nie? To powinno nim być! Robi się je banalnie łatwo, a smakuje... ach! Warto poświęcić ten kwadrans, by móc przenieść się do słonecznego meksyku choć na chwilę. Kilka uwag: Ważne, by nasze awokado było bardzo dojrzałe, miękkie, by z łatwością
W kuchni Karmel-itkiBrakowało mi tego przez całą zimę. Ta pulpeciki zna chyba już każdy, a jeśli nie, to przynajmniej większość osób. Zawsze smakują, zawsze się udają, niezmiennie podbijają serca nowych konsumujących. Łatwe w przygotowaniu, sycące i przypominające danie włoskiej gospodynii. Wystarczy dobrać odpowiednie zioła. PULPECIKI Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ W SOSIE POMIDOROWYM. /współpraca z Winiary:/ na ok.15 pulpecików pulpeciki: 500g mięsa mielonego
W kuchni Karmel-itkiracji tego, że miejscowość Kombornia od mojego Kościana leży ponad 500 km, dopiero o godzinie 17. zjawiłam się w hotelu. Dzięki uprzejmości Piotra, uczestnika z bloga najsmaczniejszy.com.pl , mogłam łatwo dostać się na miejsce. Jadąc z nim samochodem, zyskałam nie tylko na czasie, ale i na nerwach. Teoretycznie dojazd byłby, ale dość trudny i czasochłonny, a ja, zresztą jak każdy, liczę
W kuchni Karmel-itki150g kremowego serka ziołowego 5 rzodkiewek pęczek szczypiorku 30-40 g żółtego sera Bakłażana przekrawam na pół, wyskrobuję środkową część miąższu, która nieco różni się strukturą od pozostałej części (łatwo to zauważyć). Nacieram solą obie połówki i zostawiam na około kwadrans, aby bakłażan puścił sok. Następnie porządnie wypłukuję sól i osuszam za pomocą papierowych ręczniczków. Ten zabieg zniweluje charakterystyczną
W kuchni Karmel-itkiKiedy jajka się ugotują, zalewam je dużą ilością zimnej wody, obijam lekko o brzeg garnka, aż skorupka pęknie i zostawiam na chwilę w wodzie.Po tych czynnościach jajko równie łatwo powinno się obierać. Schłodzenie jajek po ugotowaniu w zimnej wodzie (najlepiej dodać jeszcze kostki lodu) i pozostawienie na około 10 minut spowoduje, że przy obieraniu pod wodą, skorupka będzie pięknie
W kuchni Karmel-itkiWielkiej Nocy bez kurczaczków, zajączków, pisanek, bazi. Nie ma, przynajmniej dla mnie. W tym roku nie zdążę zrobić papierowych kicajków, jak rok temu. Dlatego postanowiłam je upiec :] Są bardzo łatwe w przygotowaniu, jedyny kłopot to wycięcie kształtu zająca z tektury, który później wycinam z rozwałkowanego ciasta. Niestety nie udało mi się (przez pracę) zrobić wzoru do wydrukowania, ale myślę
W kuchni Karmel-itkiuśmiech. Patrzy na nią z miłością w oczach, jak rozkoszuje się kolorową babeczką, którą trzyma w długich, szczupłych palcach. Babeczki, szczególnie te kolorowe, to świetny pomysł na piknikowe słodkości. Łatwo je zjeść, no i przecież, kto nie lubi babeczek? :) KOLOROWE BABECZKI MAJONEZOWE / podstawowy zmieniony;/ na 14 babeczek 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka
W kuchni Karmel-itki