Wczoraj popełniłam straszne tiramisu. Straszne ono było ponieważ: strasznie łatwe w wykonaniu, strasznie pyszne i strasznie szybko zniknęło… upiorne jakieś czy co? Istnieje wiele mniej lub bardziej wiarygodnych legend związanych z powstaniem Tiramisu . Niemniej jednak, jego korzeni doszukuje się na północy Włoch. Do przygotowania klasycznego tiramisu potrzebne są: biszkopty-paluszki ( savioardi), ser mascarpone, żółtka, kawa, cukier i gorzkie kakao. Oryginalny
Mia Cucina Sofietapiękna, srebrzysta ryba o wydłużonym kszałcie, jest uważana za jedną z najlepszych jakościowo i smakowo ryb środziemnomorskich. Ma nadzwyczaj chude i delikatne mięso, oraz duże, łatwe do usunięcia ości. Klasycznie przyrządza się ją w pierzynce z grubej soli, ale równie pysznie smakuje pieczona w foli, z warzywami, z aromatycznym masełkiem, wyfiletowana, czy pieczona na grilu, lub jako baza
Mia Cucina Sofietaskładników: wędzonego łososia, serka Philadelphia i cukini. Ot taką ciekawą alternatywę dla klasycznej lasagne. Może nieskromnie to zabrzmi, ale powiem Wam, że danie było bardzo apetyczne, a przy tym łatwe i szybkie w przygotowaniu. Najwiecej czasu zajęło mi obgotowywanie płatów lasagne, a reszta nie więcej jak 15 minut. Łososiowa lasagna tak efektownie się prezentuje, że z całym spokojem można
Mia Cucina Sofietasmażę nie bacząc na nic) Zapraszam na Castagnole di ricotta, małe pączusie z dodatkiem serka ricotta, z chrupiacą , złota skórką, która kryje delikatne i miekkie wnętrze. Pączusie są łatwe do wykonania i wdzięczne w obróbce. Wystarczy wymieszać składniki (użyłam miksera z haczykami), a następnie zagnieść ciasto w kulę, odstawić na 20 minutowy odpoczynek, a potem postępować
Mia Cucina Sofietaróżnorodnych kształtach i wypiekane w różnego rodzaju ciast, a przede wszystkim bogato i kolorowo dekorowane-takie są nasze mazurki. Pomimo wspaniałości dla oczu i podniebienia, mazurki są dość łatwe do upieczenia. Jeśli przy tym puścimy wodze fantazji wyczarujemy jedyny, niepowtarzalny nasz własny mazurek. Mazurki są dobre po kilku dniach leżenia, można je śmiało upiec parę dni przed Wielkanacą
Mia Cucina SofietaPyszne, lekkie i mięciutkie bułeczko-supełki z czosnkowo-pietruszkowym nadzieniem będą hitem niejednej majówki. Są łatwe w przygotowaniu i bardzo efektowne w podaniu, a przy supełkach na pewno pomogą nam dzieci. Już po upieczeniu, dzieciarnia słusznie poniekąd zauważyła, że te supełki wyglądają zupełnie jak kurczaczki albo gołębie, w sam raz na wielkanocny stół. Nic to, na przyszły rok będą
Mia Cucina Sofietasmaku potraw dla dodania odrobiny pikantności. W Apulii nie ma chyba bardziej tradycyjnej potrawy niż orecchiette con cime di rapa. To danie typowo wiejskie (dalla tradizione contadina), łatwe i szybkie w przygotowaniu, które rozprzestrzeniło się na całe Włochy. Orechiette to makaron ręcznie robiony, formą przypominający ucho(orecchio) lub capelusz księdza “capello da prete”. Wewnątrz jest gładki
Mia Cucina Sofietapół kieliszka rumu. Oczywiście możecie użyć Wasz ulubiony likier. Gotowe kuleczki polecam schłodzić przez noc w lodówce, a krótko przed podaniem obficie obsypać gorzkim kakao. Trufelki tiramisu łatwo można przekształcić w cake pops. Zaręczam, że Wasze pociechy będą wniebowzięte! W wersji dla dzieci proponuję użyć kawy bez kofeiny i mleka zamiast likieru). Trufelki tiramisu z ricottą Składniki na około
Mia Cucina Sofietacytryną i limoncello. Jednak głownymi składnikami prawdziwej Caprese są gorzka czekolada i migdały. Ciasto po upieczeniu jest niskie, ma chrupiącą skórkę i wilgotny, puszysty środek. Caprese jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Z reguly podaje się ją posypaną cukrem pudrem, ale równie pysznie smakuje z bitą śmietaną, lodami czy świeżymi truskawkami lub malinami. W necie znalazłam parę sposobów
Mia Cucina SofietaNareszczcie mamy upragione lato, długie wieczory i spotkania z przyjaciółmi. Na takie spotkania świetnie nadaje się bruschetta. Przystawka szybka i łatwa w przygotowaniu, która doskonale podkreśli walory sezonowych warzyw. Świeża i aromatyczna, świetnie zaostrzy apetyt przed grillem, a podana z lekko musujacym biłym winem, będzie oryginalnym dodatkiem do aperitivu. A tak na marginesie, to ta bruschetta, to całkiem
Mia Cucina SofietaDziś trochę inaczej- kokosowo . Zaczęło się od tego, że naszła mnie ochota na jakieś pyszne,domowe smarowidło. Postanowiłam zrobić coś, czego nigdy nie jadłam, a jest zadziwiająco łatwe i pyszne- jak wszystko co kokosowe! Masło z wiórków kokosowych jest niesamowicie proste do wykonania i ma ogromną ilość zastosowań. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia. Takim domowym masłem kokosowym możemy smarować pieczywo
Symfonia SmakówBiała czekolada i kokos- idealne połączenie dla wszystkich łasuchów. Samodzielnie przygotowane czekoladki pięknie prezentują się na stole, a także są idealne na prezent dla bliskich nam osób. Są bardzo łatwe do wykonania i niesamowicie efektowne. Zapraszamy! :) Składniki na kokosowe nadzienie ok. 100 g czekolady białej ok. 200 g masła kokosowego (z tego przepisu) 120 ml śmietanki 30 % łyżeczka aromatu waniliowego
Symfonia Smakówwraz z ziemniakami dodajemy do drugiej części wywaru. Obydwa kremy gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, aż do miękkości wszystkich warzyw (muszą być tak miękkie by udało się je łatwo rozgnieść widelcem). Po uzyskaniu miękkości warzyw obydwa kremy studzimy i blendujemy do uzyskania bardzo gładkiej konsystencji ( jeśli wyda się nam, że w którymś z kremów jest zbyt dużo wywaru odlewamy
Symfonia Smakówpodane z sosem musztardowo- miodowo- jogurtowym. Może nie do końca prosto, bo przygotowanie idealnego, okrągłego jaja w koszulce z płynnym żółtkiem i ściętym, 'nieglutowatym' białkiem nie jest wcale takie łatwe. Połączenie smaków, chociaż niezbyt skomplikowane, bardzo przyjemne i lekkie . Zapraszamy do przygotowania na śniadanie, obiad, podwieczorek (: Składniki Szparagi (4 sztuki do jednej porcji) Oliwa z oliwek Sól, pieprz
Symfonia Smakówpewno dzisiaj już wszyscy po śniadanku, ale jutro też jest dzień, więc będzie i śniadanko:) A jak śniadanko to koniecznie świeże, domowe bułeczki. Dzisiaj polecam łatwe i smaczne mleczne paluchy, do których składniki na pewno znajdziecie w domu:) Są lekko słodkie, więc dzieci się nimi zajadają:) Składniki: 500g mąki pszennej, 20g świeżych drożdży, 250ml mleka, 50g brązowego cukru
Z miłości do słodkości