ogóle lubię owoce w ich naturalnej postaci. Nie gardzę jednak ciastami i deserami owocowymi. Najbardziej lubię takie proste, szybkie w przygotowaniu słodkości. Toteż u mnie przepis łatwy i prawie ekspresowy. Na tyle szybki, ze Viki nie zdążyła wyjeść wszystkich jeżyn. Na delektowanie się wyrobem końcowym nie trzeba więc czekać pól dnia, wszystko to kwestia schłodzenia kremu
Przysmaki Karolkizrobili do tej pory. Poświeciłam sporo czasu przeczesując internet w poszukiwaniu takiego chleba. W końcu trafiłam na przepis nietypowy bo wcale nie wyglądał jak chleb, w dodatku bardzo łatwy i wyśmienity na każdą okazję od śniadania po przyjęcie dla gości. Można jeść go na wiele sposobów, od posmarowania masłem po "tąkanie" jak mówią Ślązacy w ciepłej, aromatycznej, czosnkowo
Bernika - moj kulinarny pamietnikzrobione z niego pierogi z mięsem wzbudziły zachwyt rodziny. I tak się teraz zastanawiam dlaczego je tak rzadko robię, teraz wiem ze z tym ciastem jest to wyjątkowo łatwa szybka i przyjemna praca wiec domowe pierogi będą u nas częściej . Autorka przepisu Fettinia jest wielka! Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikdaniem na uroczysty obiad ale także idealna na kolacje z przyjaciółmi czy jako mięsko do pieczywa i piwa. Tak wiec gdyby wam zabrakło pomysłu czym ugościć swoich gości polecam łatwą i pyszna roladę z boczku. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikkupić postanowiłam zrobić własne domowe, wykorzystując przepis Karoliny i Eweliny . Nie są to jednak klasyczne lubelskie wypieki bo nie dodałam maku, za to dałam ser. Ciasto jest pyszne, łatwo się je robi, bułeczki wyszły idealne. Będzie powtórka ale ze zmiennym nadzieniem, bo jest tyle możliwości ze szkoda pozostać tylko przy cebuli. A na drugie śniadanie lub kolacje dla dzieci idealne
Bernika - moj kulinarny pamietnikWiosna zawitała pełną par ą , również w naszej kuchni. Dlatego na deser zrobiłam zielone, rolowane ciasteczka, które znalazłam na wielu blogach amerykańskich. S ą łatwe, atrakcyjne, słodkie, idealne dla dzieci i większych łasuchów. Źródło Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniktemu można było kupić w pewnej sieci sklepów takie steki, a ze ja lubię nowe smaki i eksperymenty to steki zagościły w naszej lodowce, a potem na patelni. Bardzo łatwo się je przyrządza, a smak jest inny od wszelkich ryb. Coś pomiędzy kurczakiem a ryba, mięso lekko słodkie, przyjemne w smaku. Mi smakowało. A wy skusilibyście się? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikUwielbiamy wszelakie makarony. S ą proste w przygotowaniu, można je podać z wszystkim, co mamy w lodowce, są łatwe i bardzo smaczne. Wiem, ze wielu z was tez je lubi i ciągle jak ja szuka nowych przepisów. Dlatego podaje wam przepis na ekspresowy makaron, bardzo smaczny, lekko pikantny. Ja użyłam do niego papryczki chilli tajskiej, jest mała ale bardzo ostra
Bernika - moj kulinarny pamietnikmusiałam zrobić, bo ta przekąska kusi mnie zawsze i kusiła od dawna. Jest prosta, nieskomplikowana, wystarczy dobra feta - niestety nie ta polska, bo się rozwarstwia a chodzi oto żeby łatwo ja pokroić w kostkę – do tego zioła, przyprawy, suszone pomidory i dobry olej lub oliwa z oliwek. I 24 h niecierpliwości, żeby moc się nią rozkoszować. Pewnie gdyby nie rodzina
Bernika - moj kulinarny pamietniktakiego obiadu. Polecam, bo jest to fajna odmiana bolognese, mimo iż wiem ze nie jest to klasyczny sos jaki robią Włosi, ale dla mnie najlepszy takie domowy, szybki i łatwy. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzisiejszy wpis to propozycja na niecodzienny pyszny obiad. Taka rolada jest bardzo prosta do wykonania, zrobi j ą nawet początkująca osoba. Świetnie się prezentuje na stole, łatwo nią zaskoczyć rodzinę. Idealna na ciepło i na zimno, jako obiad i jako zimna przekąska. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikLimanda to jak wiecie taka tańsza wersja soli. Jednocześnie jest to rybka przyjemna, bardzo przez nas lubiana, łatwa do przyrządzenia i smaczna. Dzisiaj zaproponuje jej wersje troszkę egzotyczną, bo z dodatkiem trawy cytrynowej i pasty z chilli. Wszystko robi się ekspresowo i smakuje wybornie. Polecam do zrobienia z każdą wyfiletowaną rybką. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikTaki obiad nie zdarza się co dzień. Myślałam, ze tak ą kaczkę można zjeść tylko w chińskiej knajpce, a tymczasem okazuje się ze w bardzo łatwo przy pomocy domowych metod można j ą przygotować w domu i zrobić sobie male, chińskie święto. Pyszne święto. Do tej kaczki będę wracać, co jakiś czas, bo jest genialna. Przepis ze strony Jakuba Kuronia
Bernika - moj kulinarny pamietnikjuż ostatnie podrygi, kiedy można zrobić pyszne, proste ciasto ze śliwkami. Takie ciasto to zwieńczenie pięknej jesieni. Jest łatwe i uda się każdemu. Przepis od Doroty , dopasowany do wymiarów mojej blaszki. Zresztą u niej na blogu można znaleźć fajny przelicznik foremek, jeśli macie blaszkę o innych wymiarach a nie wiecie, jakie ilości składników powinny być na wasza blaszkę. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksłodkie co nieco. Pączki chyba każdy lubi a takie to szczególnie, mini pączki o lekko piernikowym smaku zatopione w białej czekoladzie.., rozpusta w biały dzień. W dodatku proste i łatwe w wykonaniu, z tej porcji wychodzi 12 sztuk. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik