możemy się bezkarnie dłużej objadać :-), a o diecie pomyślimy później... Aby karnawałowej tradycji stało się zadość zachęcam więc do usmażenia pysznych i bardzo łatwych do przygotowania oponek serowych. Smażyłam już małe pączki , wkrótce będą też faworki, mam też ochotę na hiszpańskie churros. Dobrze, że w tym roku karnawałowych sobót jeszcze przede mną kilka ! Wyrobię
Kulinarne przygody Gatityjuż jutro ! Jeśli nie macie żadnego pomysłu ani zbyt wiele czasu, żeby coś przygotować, to podpowiadam Wam dziś jak zrobić szybkie, wilgotne i pyszne babeczki. Magdalenki przygotowuje się bardzo łatwo, zawsze wychodzą, a więc są idealne nawet dla niewprawnej, jeśli chodzi o pieczenie ręki. Wszystkie składniki po prostu ubijamy mikserem. Klasyczne magdalenki, to francuskie ciastka o kształcie muszelki
Kulinarne przygody GatityZdecydowałam się upiec chleb żytni litewski z ziarnami słonecznika i z kminkiem. Mieszanki fajnie się prezentują w brązowych ekologicznych papierowych torbach, w które są zapakowane. Są bardzo łatwe w użyciu, instrukcja wypieku jest prosta i czytelna. Chleb ładnie wyrósł, co widać na zdjęciach i bardzo nam smakował. Chleb litewski słonecznikowy Składniki: mieszanka chleb litewski słonecznikowy 200 g + 300 g ciepłej
Kulinarne przygody Gatityróżnych imprezach czy domówkach. Będzie jak znalazł na karnawałową zabawę. Czasami też dodawana jest do niej kukurydza, ale ja dziś zrobiłam ją w wersji bez tego warzywa. Prosto, łatwo i przyjemnie, a przede wszystkim smacznie :-). A jeśli lubicie klasyki to może i klasyczna sałatka jarzynowa przypadnie Wam do gustu ? Sałatka z ryżem, kurczakiem i ananasem Składniki
Kulinarne przygody Gatitycenach. Grzechem by było nie skorzystać ! W takim razie dziś na blogu prosty przepis na zapiekaną cukinię wypełnioną po brzegi mielonym mięsem. Miąższ cukinii jest w sumie miękki i łatwo się go drąży zwykłą łyżeczką z ostrzejszym zakończeniem. Ja natomiast wykorzystuję do tego taką specjalną okrągłą łyżeczkę, która ma cienkie i ostre brzegi, widoczną na zdjęciu poniżej. Zapiekana
Kulinarne przygody Gatitypełni, dzisiaj na blogu krótka ściągawka z dań, które pojawiły się na moim stole z udziałem tego smakowitego warzywa w roli głównej. Szparagi przygotowuje się szybko i łatwo. Są warzywem mało kalorycznym, zawierają dużo potasu i kwasu foliowego. Są cennym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, żelaza i magnezu. Ponadto posiadają biało glutation, które odgrywa ważną rolę
Kulinarne przygody Gatitysię ku końcowi... Pora więc wykorzystać jeszcze ostatnie świeże truskawki, oczywiście na słodko. Dziś będzie to truskawkowy sernik na zimno. Prosty i łatwy, nie za słodki, przygotowany na spodzie z biszkoptów. J eśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź
Kulinarne przygody Gatityszybka i łatwa krucha tarta z masą budyniową i owocami. Możemy do niej dodać jagody, maliny, porzeczki, wiśnie, morele..., czyli co tylko zapragniecie. Jak pisałam poprzednio moje krzaczki z borówką amerykańską oszalały i uginają się od nadmiaru owoców, więc dziś w tarcie wylądowały właśnie one. Do zrobienia masy wykorzystałam trzcinowy cukier Muscovado
Kulinarne przygody Gatitykolorową, mocno owocową i pyszną propozycję na deser: sernik na zimno w kolorach lata. A te kolory lata to maliny i borówki amerykańskie. I na dodatek sernik jest dziecinnie łatwy do wykonania. Jeszcze jedna uwaga, trochę się poleniłam i nie przetarłam malin po zmiksowaniu. To nie był dobry pomysł, bo niestety nasionka wchodzą
Kulinarne przygody GatityDziś mam dla Was bardzo prostą w wykonaniu tartę na bazie ciasta francuskiego z dodatkiem sezonowych warzyw, czyli cukinii i bakłażana. Przygotowanie tarty jest dziecinnie łatwe, należy tylko zwrócić uwagę na to, żeby warzywa i mozzarella były odsączone. W przeciwnym wypadku zamiast chrupiącego ciasta i warzyw z piekarnika wyjemy warzywa uduszone we własnym sosie. Tarta doskonale smakuje zarówno na ciepło
Kulinarne przygody Gatitykocu je mamy. A wpis już 90! A co na obiad? Na obiad proponujemy Wam kluseczki z twarogu i kaszy manny podane z jogurtem, miodem i cynamonem. Pyszności! Łatwe i szybkie, chociaż lepienie takich kulek może okazać się uciążliwe gdy ciasto lepi się do rąk, ale na wszystko jest jakaś rada... A teraz, aby nie tracić czasu, zapraszamy
Symfonia Smakówjest?". "Jak to co? Obiad chcę!" Tym razem będzie szybko, łatwo i bardzo smacznie, a przy tym jarsko. Właśnie, bo czym się różni jarosz od wegetarianina? Janisław Jastrzębowski w swojej książce "Historia ruchu jarskiego w Polsce" wyjaśnia etymologię tychże słów i wskazuje na błąd, jaki nagminnie popełniamy. „Wyrazowi łacińskiemu vegetarius = jarosz, jary, hoży, krzepki (a według Linde’go znaczy
W kuchni Karmel-itkipieprz do smaku Dodatkowo: 2 łyżki sosu sojowego 4 jajka posiekana dymka 1 łyżeczka mielonej kolendry kawałek imbiru prażony czosnek * prażony makaron Vermicelli ** CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Mięso mielone mieszamy z drobno posiekanym czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem; formujemy z nich kulki wielkości kęsa. W garnku doprowadzamy do wrzenia 6 szklanek wody i wrzucamy pojedynczo
Tajskie smakikilka listków świeżej bazylii 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 ząbek czosnku świeżo mielony pieprz + do podania: sos hoi sin CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Papryczkę chili kroimy na pół, pozbywamy się pestek i drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Bazylię rwiemy na drobne kawałki. Mięso dokładnie mieszamy z sosem sojowym, chilli, bazylią, cukrem
Tajskie smakitakie produkty, dzięki którym szybko i łatwo można przygotować wyśmienite przekąski. Jednym z nich są serki Almette. Dziś proponuję Wam wytrawne ptysie z Almette ziołowym i łososiem. Ta przekąska/ przystawka sprawdzi się na każdej imprezie czy nawet uroczystym obiedzie. A przygotowanie jej wcale nie jest trudne. Składniki: ( na 8-12 ptysie - zależnie od wielkości ) CIASTO: * 100 ml wody
kolorowotorcikowo