łatwe - 3300 przepisów (strona:109/220)

Nowa jakość grillowania we własnej kuchni! 169

elektrycznego. Bez dodatku tłuszczu, beż żadnego problemu opiekałam burrito.  Cóż więcej mogę napisać? Mogę jeszcze dorzucić Wam informację dotyczącą samej firmy Ballarini .  Charakteryzuje ją: solidność, wyjątkowa terminowość, łatwy kontakt, fachowa pomoc zarówno w kwestiach technicznych jak i doboru patelni do naszych potrzeb, gwarancja najwyższej jakości produkty Ballarini posiadają do 5 lat gwarancji!!! - to o czymś świadczy ;) Nie tylko

Blondynka Gotuje
Gulasz anyżowy z makaronem ryżowym 179

łyżeczka cukru trzcinowego 1 udko kurczaka (opcjonalnie) Dodatkowo: 300 g makaronu ryżowego 1 szalotka 1 dymka (zielona część) prażona cebulka * świeża kolendra CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wszystkie warzywa na bulion obieramy, wołowinę kroimy w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną szalotkę i czosnek, podsmażamy przez chwilę. Wlewamy 1,5 l wody, wrzucamy

Tajskie smaki
Najprostsza tarta grzybowa 213

grzybowy plus kremowe pure z  ziemniaków troszkę się nam przejadło :-). Postanowiłam więc po prostu zrobić najłatwiejszą tartę,  czyli tartę na bazie gotowego ciasta francuskiego. Robi się ją łatwo, szybko i przyjemnie. Najlepsza na gorąco, ale na zimno też mi smakowała. Najprostsza tarta grzybowa Proporcje na formę o wymiarach 36 x 13 cm Czas przygotowania: 50 minut Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Mule w trawie cytrynowej/ Mussels in lemon grass 157

cytrynowej 1/4 szkl. wody 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżeczki cukru trzcinowego 2 ząbki czosnku pęczek świeżej kolendry 1/4 szkl. białego wina (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Mule myjemy pod bieżącą wodą i odstawiamy do odsączenia. Papryczki chilli kroimy na cienkie paseczki, wyrzucamy pestki. Czosnek drobno siekamy, trawę cytrynową kroimy na 4 cm kawałki

Tajskie smaki
Razowe chrupkie pieczywo pełnoziarniste 189

Wiosna, więc jesteśmy na diecie :-). Wypatrzyłam ten przepis na lekkie pieczywo na  blogu eatyourdream . Upiekłam i polecam, jest przepyszne i bardzo łatwe do zrobienia. Razowe chrupkie pieczywo pełnoziarniste Składniki: 1 szklanka mąki razowej żytniej 1 szklanka otrąb pszennych 4 łyżki słonecznika 4 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki sezamu 2 łyżki oleju 2 szklanki wody 1 łyżeczka soli szczypta proszku

Kulinarne przygody Gatity
Truskawkowe serniczki na zimno 231

wylewamy na nią tężejącą masę serową. Odstawiamy do lodówki na parę godzin do całkowitego stężenia. Przed wyjęciem serniczków na talerzyk zanurzam foremki na kilka sekund w gorącej wodzie, wtedy łatwo  będzie je wyjąć. Serniczki podaję przybrane truskawkami

Kulinarne przygody Gatity
Chleb młynarza 149

kiedy to blogerzy z całego świata właśnie 16 października pieką chleby, a przepisy publikują na swoich blogach. Akcje tę prowadzi Zorra ma swoim blogu Kochtopf . Chleb jest bardzo łatwy do wykonania, dla początkujących proponuję upieczenie go w formie, bo gdy ciasto wyjdzie nam za rzadkie, zamiast pięknego bochenka wyjdzie nam płaski berecik ;). Chleb dołączam również do listy  Na zakwasie

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z pieczonymi pomidorami 154

francuskiego. Została mi resztka pieczonych pomidorów, nie miałam pomysłu co z nimi zrobić... Wpadło mi w oko ciasto i postanowiłam upiec szybką i pyszną przekąskę. Oto smakowita tarta, bardzo łatwa do zrobienia, nawet dla niewprawnego kucharza !  Tarta z pieczonymi pomidorami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego kilkanaście połówek   pieczonych pomidorów 15 dag startego żółtego sera suszone oregano

Kulinarne przygody Gatity
Śródziemnomorskie przysmaki i mieszana sałatka hiszpańska 227

też jako przekąska. Zaintrygowały mnie więc prażone solone migdały w łupinkach, obawiałam się czy nie będzie ciężko je rozłupywać ? Ale okazało się, że migdały obierają  się bardzo łatwo, a dzięki temu, że były prażone w łupinach zachowały cały swój smak. Migdały są zapakowane w plastikowe torebki o pojemności 200 g. Żurawina wielkoowocowa suszona Postanowiłam też spróbować suszoną żurawinę, wprawdzie

Kulinarne przygody Gatity
Oponki serowe 194

możemy się bezkarnie dłużej objadać :-), a o diecie pomyślimy później... Aby karnawałowej tradycji stało się zadość zachęcam więc do usmażenia pysznych i bardzo łatwych do  przygotowania oponek serowych. Smażyłam już  małe pączki , wkrótce będą też faworki, mam też ochotę na hiszpańskie churros. Dobrze, że w tym roku karnawałowych sobót jeszcze przede mną kilka ! Wyrobię

Kulinarne przygody Gatity
Walentynkowe magdalenki 176

już jutro ! Jeśli nie macie żadnego pomysłu ani zbyt wiele czasu, żeby coś przygotować, to podpowiadam Wam dziś jak zrobić szybkie, wilgotne i pyszne babeczki. Magdalenki przygotowuje się bardzo łatwo, zawsze wychodzą, a więc są idealne nawet dla niewprawnej, jeśli chodzi o pieczenie ręki. Wszystkie składniki po prostu ubijamy mikserem.  Klasyczne magdalenki, to francuskie ciastka o kształcie muszelki

Kulinarne przygody Gatity
Chleb litewski słonecznikowy 183

Zdecydowałam się upiec chleb żytni litewski z ziarnami słonecznika i z kminkiem. Mieszanki fajnie się prezentują w brązowych ekologicznych papierowych torbach, w które są zapakowane. Są bardzo łatwe w użyciu, instrukcja wypieku jest prosta i czytelna. Chleb ładnie wyrósł, co widać na zdjęciach i bardzo nam smakował. Chleb litewski słonecznikowy Składniki: mieszanka chleb litewski słonecznikowy 200 g + 300 g ciepłej

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z ryżem, kurczakiem i ananasem 273

różnych imprezach czy domówkach. Będzie jak znalazł na karnawałową zabawę. Czasami też dodawana jest do niej kukurydza, ale ja dziś zrobiłam ją w  wersji bez tego warzywa. Prosto, łatwo i przyjemnie, a przede wszystkim smacznie :-). A jeśli lubicie klasyki to może i  klasyczna sałatka jarzynowa  przypadnie Wam do gustu ? Sałatka z ryżem, kurczakiem i ananasem Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Zapiekana cukinia z mielonym mięsem 232

cenach. Grzechem by było nie skorzystać ! W takim razie dziś na blogu prosty przepis na zapiekaną cukinię wypełnioną po brzegi mielonym mięsem. Miąższ cukinii jest w sumie miękki i łatwo się go drąży zwykłą  łyżeczką z ostrzejszym zakończeniem. Ja natomiast wykorzystuję do tego taką specjalną okrągłą łyżeczkę, która ma cienkie i ostre brzegi, widoczną na zdjęciu poniżej. Zapiekana

Kulinarne przygody Gatity
Szparagowy sezon w pełni 163

pełni, dzisiaj na blogu krótka ściągawka z dań, które pojawiły się na moim stole z udziałem tego smakowitego warzywa  w roli głównej. Szparagi przygotowuje się szybko i łatwo. Są warzywem mało kalorycznym, zawierają dużo potasu i kwasu foliowego. Są cennym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, żelaza i magnezu. Ponadto posiadają biało glutation, które odgrywa ważną rolę

Kulinarne przygody Gatity