czosnkowy - 1/2 małego kubeczka jogurtu naturalnego (180g) - 2 ząbki czosnku - łyżka soku z cytryny - pół łyżeczki płynnego miodu (można zastąpić cukrem) - sól i pieprz do smaku dodatkowo - nasiona słonecznika Przygotowanie: Mięso, makaron i sos najlepiej jest przygotować nieco wcześniej. Pierś z kurczaka należy ugotować, najlepiej na parze (mi to zajęło ok. 15 minut) lub z lekka podsmażyć/grillowa
Kuchnia Ellieczego 13 powtórzyło się na obu agregatorach. Wszystkim uczestnikom bardzo dziękuję😊 Cieszę się, że udało nam się zebrać tyle przepisów, mimo że tegoroczna pogoda nie sprzyja produkowaniu miodu przez pszczoły, a w związku z tym również miodobraniu. Wspólnie zebraliśmy 36 przepisów na śniadania, sałatki, przekąski, desery, bułki i przetwory. Tradycyjnie wszystkie przepisy podlinkowane publikuję niżej. Prywatnie cieszę się(...)nerkowcami i miętą ; blog: Inspirowane naturą Sałatka z arbuzem, awokado i krewetkami ; blog: SMAKI FRANCJI współczesna kuchnia francuska Rukola z kurczakiem, mozzarellą, pomidorkami i ananasem ; blog: Czerwień i błękit Kasza manna z truskawkami ; blog: Bistro Patio Ogórki z miodem - przetwory na zimę ; blog: Przepisy mojej mamy Bananowy sernik na zimno z nutką cytrynową ; blog: Smiling shrimp Śniadanie idealne - domowa granola
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: · opakowanie tortilli pszennych (ja zużyłam 4 placki -porcja dla dwóch osób) · 2 piersi z kurczaka · sałata lodowa · pomidor · ogórek zielony · oliwki(...)folia aluminiowa Sos: · 2 łyżki miodu · 2 łyżki musztardy dijon · 2 łyżki oliwy z oliwek · 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Kurczaka pokroić na średniej wielkości kawałki (około 5 cm).Przełożyć do miski. Przyprawić
Mania Gotowaniapodałam je z pełnoziarnistą bułką, sałatą i cienko posiekaną czerwoną kapustą zamarynowaną w oliwie, occie winnym i miodzie. Ja zakochałam się w tej kanapce! Składniki (na 6-8 burgerów): 0,5 kg zmielonego fileta z kurczaka 1 mała czerstwa bułka lub pół dużej (namoczona w wodzie) 2 łyżki tartej bułki, najlepiej domowej 1 łyżka posiekanego koperku(...)bułka tarta i parmezan (opcjonalnie) do panierowania i olej do smażenia 0,5 małej czerwonej kapusty 1 mała cebula czerwona natka pietruszki łyżka oliwy łyżka octu winnego łyżka miodu sól, pieprz Przygotowanie: Mięso wymieszać z ziołami, drobno posiekaną chili i dymką, skórką z cytryny. Dodać namoczoną i odciśniętą kajzerkę, oraz bułkę tartą i jajko. Doprawić łyżeczką soli, sporą
Kulinarne Inspiracjesprawą soli i pieprzu stworzymy mus z cukinii, czyli słodki komponent smak całego dania. Dodatkowo, sos pomidorowy z czarnymi oliwkami, przełamany odrobiną miodu. Za jego sprawą dodamy odrobinę kwaśnego charakteru. Jeżeli teraz połączymy wszystkie elementy – grillowany kurczak, słodki mus z cukinii oraz kwaśny sos pomidorowy – to co otrzymamy? Odpowiadamy – ciekawe, smaczne, aromatyczne i kolorowe danie, które
Ciasna Kuchniaminor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kurczak z sosem orzechowym, ryżem i orientalną surówką Składniki – 4 porcje: Ryż długoziarnisty z dzikim Uncle Ben’s – 2 torebki Pierś z kurczaka – 1 podwójna sztuka Jogurt naturalny gęsty- 3 łyżki Żółta pasta curry – 3 łyżki Sezam do posypania Składniki - sos orzechowy: Orzechy arachidowe nieprażone i niesolone – 1 szklanka Mleko kokosowe(...)Kapusta biała (młoda) lub pekińska – ½ sztuki Marchew – 3 sztuki Biała rzodkiew – ½ sztuki Orzechy arachidowe – 2 łyżki Kolendra – ½ pęczka Imbir – 2cm kawałek Sos: Miód – 1 łyżka Sos sojowy – 1 łyżka Olej np. sezamowy – 2 łyżki Wykonanie: Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paski. Następnie przygotowujemy marynatę z jogurtu i pasty curry. Mięso marynujemy przez około 2-3 godziny
Kuchnia Bon Appetitmoja trzecia propozycja do zabawy pod hasłem Zielono mi! Składniki: 1 filet z kurczaka 1 duża garść rukoli 1 sałata rzymska mini opakowanie pomidorków koktajlowych woreczek lub mały słoik zielonych oliwek opakowanie kuleczek mozzarelli 2 łyżki pestek dyni Sos: 1 płaska łyżeczka miodu 4 łyżki octu jabłkowego lub winnego 4 łyżki oleju o neutralnym smaku sól i pieprz, zioła(...)smażenia 2-3 łyżki pestek dyni Kurczaka pokroić w paseczki, przyprawić solą, pieprzem, curry i słodką papryką. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju, ostudzić. Rukolę i sałatę rzymską, umyć i osuszyć, a rzymską dodatkowo pokroić w paseczki. Pomidorki przekroić na pół, mozzarellę i oliwki odsączyć z zalewy. W kubku dobrze połączyć ze sobą miód, ocet i olej, doprawić solą
Czerwień i błękitzakosztować azjatyckiej kuchni. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mięsa z piersi kurczaka, 4 szalotek, 3 ząbków czosnku, 7 łyżek sosu sojowego jasnego, 1 puszki (350 gram) ananasa, 2 łyżek oleju słonecznikowego, 2 łyżek oleju sezamowego, 3 łyżek nasion sezamu, 400 gram makaronu chow - mein, 2 łyżek miodu, 1 łyżeczki nasion kminu rzymskiego, 1 łyżeczki nasion suszonej kolendry, 1 łyżeczki(...)kurczaka oczyściłem z błonek, a następnie pokroiłem w kostkę o boku około półtora centymetra. W moździerzu roztarłem na gładki proszek gwiazdkę anyżu, siedem goździków, łyżeczkę nasion kminu rzymskiego, łyżeczkę nasion suszonej kolendry, łyżeczkę trawy cytrynowej, 10 ziaren pieprzu syczuańskiego i łyżeczkę cukru trzcinowego. Powstałą mieszankę przypraw dodałem do mięsa. Całość zalałem siedmioma łyżkami sosu sojowego jasnego, dodałem dwie łyżki miodu
Wyprawy kulinarneinnych smakow. Jesli dodamy naprawde odrobine tej przyprawy mamy szanse, ze miesko bedzie mialo ciekawy smak. skladniki: 4 piersi z kurczaka male cebulki (okolo 32 sztuki lub kilka wiekszych) 1 lyzka kurkumy skladniki na marynate: 2 lyzki plynnego miodu 2 lyzki sosu sojowego 2 lyzki soku z pomaranczy miazsz z 1 pomaranczy 2 lyzki oleju odrobina curry wykonanie: Cebule obrac
Przysmaki Karolkinudne. Polecam łączyć mięsa z owocami. marynata: 4 udka z kurczaka 4 nóżki z kurczaka 2 cebule sól,pieprz 1/2 szklanki octu winnego 7 gałązek koperku 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii marynata porzeczkowa: 1 i 1/2 szklanki czarnej porzeczki 2 łyżki miodu 3 łyżki wina czerwonego sol, pieprz sos tzatziki porzeczkowy: 200 g jogurtu greckiego(...)bazylię, koper pokrojony , mieszam i odstawiam na noc do lodówki. Na drugi dzień porzeczki myję, obieram, przekładam na patelnię, dodaję miód, wino i smażę aż owoce będą miękkie i marynata się zredukuje. Doprawiam solą, pieprzem. Przecieram przez sito. Kurczaka wyjmuję z marynaty i smaruję marynatą porzeczkową. Zostawiam łyżkę marynaty porzeczkowej do sosu tzatziki. Odstawiam kurczaka na godzinę
wesoła kuchniawędzonego nie parzonego ( plastry ) 1 marchewka 1 cebula – duża lub dwie małe 1,5 łyżeczki mielonego pieprzu sól do smaku 1 łyżka miodu 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka mielonej gorczycy białej Łopatkę i udka od kurczaka , myjemy i wkładamy razem do brytfanki , dodajemy cebulę i marchew ( można w całości – byle obrane ) , solimy do smaku . Dusimy pod przykryciem(...)przepuszczamy przez maszynkę do mięsa o drobnych oczkach razem ze skórą , warzywami i wieprzowiną . Następnie całość przekładamy do malaksera , dodajemy wątróbkę , sos powstały przy pieczeniu , przyprawy ,wyciśnięty praską czosnek , miód , sól do smaku i miksujemy na gładką masę . Podczas miksowania wbijamy jedno jajko . W przesmarowanej olejem formie do pieczenia , układamy plastry boczku ( jak na zdjęciu ) i wykładamy pasztet – powinien
Ogrodnik w podróżyselera naciowego 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki 2 łyżki uprażonych pestek dyni. 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki miodu 4 łyżki soku z cytryny Sól, pieprz (W wersji sałatkowej można dodać pokrojonego w kostkę, podsmażonego na oliwie kurczaka oraz kawałki sałaty lodowej). Przygotowanie: Bulwę kopru włoskiego umyj, odkrój łodygi (można wykorzystać do zupy), pokrój na ćwiartki(...)miski i dodaj równie cienko pokrojone pozostałe warzywa: seler naciowy z listkami i jabłko (ze skórką), posiekaną pietruszkę i pestki dyni. Przygotuj sos: wymieszaj oliwę, sok z cytryny, miód, sól i pieprz. Połącz warzywa z sosem i wymieszaj
Moja Mama Gotujegałązek świeżego tymianku sól, świeżo mielony pieprz słodka papryka w proszku Składniki na sos: 3 łyżki łagodnej musztardy 3 łyżeczki miodu sok z 1/2 cytryny CZAS PRZYGOTOWANIA: 20-30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plastry. Oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kawałki kurczaka
My Culinary Artciasta francuskiego. Smaczne danie dla tych, którym znudziły się klasycznie smażone, czy pieczone udka. 6 podudzi z kurczaka 1 opakowanie ciasta francuskiego MARYNATA: 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego staropolskiego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka płynnego miodu prawdziwego 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki papryki słodkiej sól Wszystkie składniki marynaty umieścić w dużej misce i rozetrzeć
https:KKuchniaMniamktóry możecie wykorzystać właśnie podczas takich dni. SKŁADNIKI: 1 pierś z kurczaka ocet balsamiczny (u mnie gruszkowy) sos sojowy pieprz kilka listków sałaty rzymskiej lub innej ulubionej 1/2 awokado 1/2 papai 1/2 strąka czerwonej papryki 1 młoda dymka pestki dyni (uprażone) oliwa sok z cytryny 1 łyżeczka miodu sól pieprz kolorowy A jak to zrobić: Mięso umyć, oczyścić(...)patelni. Na talerzu układamy porwane liście sałaty, dodajemy pokrojone w kostkę awokado, papaję, paski papryki i grillowanego kurczaka, oraz drobno pokrojoną dymkę (razem z białą częścią). Całość posypujemy prażonymi pestkami z dyni, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy dresingiem przygotowanym z oliwy, miodu i soku z cytryny
Kuchnia w opałach