kurczak w miodzie - 1660 przepisów (strona:53/111)

Szaszlyki w pomaranczowej marynacie 174

innych smakow. Jesli dodamy naprawde odrobine tej przyprawy mamy szanse, ze miesko bedzie mialo ciekawy smak. skladniki: 4 piersi z kurczaka male cebulki (okolo 32 sztuki lub kilka wiekszych) 1 lyzka kurkumy skladniki na marynate: 2 lyzki plynnego miodu 2 lyzki sosu sojowego 2 lyzki soku z pomaranczy miazsz z 1 pomaranczy 2 lyzki oleju odrobina curry wykonanie: Cebule obrac

Przysmaki Karolki
Porzeczkowy kurczak z grilla z sosem 122

nudne. Polecam łączyć mięsa z owocami. marynata: 4 udka z kurczaka 4 nóżki z kurczaka 2 cebule sól,pieprz 1/2 szklanki octu winnego 7 gałązek koperku 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii marynata porzeczkowa: 1 i 1/2 szklanki czarnej porzeczki 2 łyżki miodu 3 łyżki wina czerwonego sol, pieprz sos tzatziki porzeczkowy: 200 g jogurtu greckiego(...)bazylię, koper pokrojony , mieszam i odstawiam na noc do lodówki. Na drugi dzień porzeczki myję, obieram, przekładam na patelnię, dodaję miód, wino i smażę aż owoce będą miękkie i marynata się zredukuje. Doprawiam solą, pieprzem. Przecieram przez sito. Kurczaka wyjmuję z marynaty i smaruję marynatą porzeczkową.  Zostawiam łyżkę marynaty  porzeczkowej do sosu tzatziki. Odstawiam  kurczaka na godzinę

wesoła kuchnia
Aksamitny pasztet z drobiową wątróbką 157

wędzonego nie parzonego ( plastry ) 1 marchewka 1 cebula – duża lub dwie małe 1,5 łyżeczki mielonego pieprzu sól do smaku 1 łyżka miodu 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka mielonej gorczycy białej Łopatkę i udka od kurczaka , myjemy i wkładamy razem do brytfanki , dodajemy cebulę i marchew ( można w całości – byle obrane ) , solimy do smaku . Dusimy pod przykryciem(...)przepuszczamy przez maszynkę do mięsa o drobnych oczkach razem ze skórą , warzywami i wieprzowiną . Następnie całość przekładamy do malaksera , dodajemy wątróbkę , sos powstały przy pieczeniu , przyprawy ,wyciśnięty praską czosnek , miód , sól do smaku i miksujemy na gładką masę . Podczas miksowania wbijamy jedno jajko . W przesmarowanej olejem formie do pieczenia , układamy plastry boczku ( jak na zdjęciu ) i wykładamy pasztet – powinien

Ogrodnik w podróży
Surówka z kopru włoskiego i selera naciowego 146

selera naciowego 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki 2 łyżki uprażonych pestek dyni. 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki   miodu 4 łyżki soku z cytryny Sól, pieprz (W wersji sałatkowej można dodać pokrojonego w kostkę, podsmażonego na oliwie kurczaka oraz kawałki sałaty lodowej). Przygotowanie: Bulwę kopru włoskiego umyj, odkrój łodygi (można wykorzystać do zupy), pokrój na ćwiartki(...)miski i dodaj równie cienko pokrojone pozostałe warzywa: seler naciowy z listkami i jabłko (ze skórką), posiekaną pietruszkę i pestki dyni.  Przygotuj sos: wymieszaj oliwę, sok z cytryny, miód, sól i pieprz. Połącz warzywa z sosem i wymieszaj

Moja Mama Gotuje
Quesadillas z kurczakiem i figami 184

gałązek świeżego tymianku sól, świeżo mielony pieprz  słodka papryka w proszku Składniki na sos: 3 łyżki łagodnej musztardy 3 łyżeczki miodu sok z 1/2 cytryny CZAS PRZYGOTOWANIA: 20-30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plastry. Oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kawałki kurczaka

My Culinary Art
Udka z kurczaka w cieście francuskim 232

ciasta francuskiego. Smaczne danie dla tych, którym znudziły się klasycznie smażone, czy pieczone udka. 6 podudzi z kurczaka 1 opakowanie ciasta francuskiego MARYNATA: 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego staropolskiego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka płynnego miodu prawdziwego 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki papryki słodkiej sól Wszystkie składniki marynaty umieścić w dużej misce i rozetrzeć

https:KKuchniaMniam
SAŁATKA Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM, PAPAJĄ I AWOKADO 166

który możecie wykorzystać właśnie podczas takich dni. SKŁADNIKI: 1 pierś z kurczaka ocet balsamiczny (u mnie gruszkowy) sos sojowy pieprz kilka listków sałaty rzymskiej lub innej ulubionej 1/2 awokado 1/2 papai 1/2 strąka czerwonej papryki 1 młoda dymka pestki dyni (uprażone) oliwa sok z cytryny  1 łyżeczka miodu sól  pieprz kolorowy A jak to zrobić: Mięso umyć, oczyścić(...)patelni. Na talerzu układamy porwane liście sałaty, dodajemy pokrojone w kostkę awokado, papaję, paski papryki i grillowanego kurczaka, oraz drobno pokrojoną dymkę (razem z białą częścią). Całość posypujemy prażonymi pestkami z dyni, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy dresingiem przygotowanym z oliwy, miodu i soku z cytryny

Kuchnia w opałach
TAMARYNDOWE SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA 140

jakość i różnorodność produktów przekonały mnie. Teraz z ochotą robię zakupy w sklepach internetowych :). TAMARYNDOWE SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA 12 skrzydełek z kurczaka MARYNATA 3 łyżki pasty tamaryndowej 2 łyżki cukru palmowego 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki miodu 1 łyżka oliwy z oliwek kawałek świeżego imbiru (ok 5 cm) 2 ząbki czosnku DIP kwaśna śmietana 12% limonka kolendra Imbir obrać

Pieguskowa Kuchnia
Skrzydełka kurczaka po chińsku 697

ciemnego 2 łyżeczki cukru 2 cm imbiru 2 łyżki szczypiorku 3 łyżki sosu hoi sin 125 ml bulionu drobiowego 1 łyżka miodu olej do smażenia + do podania: szczypiorek CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY 1. Skrzydełka kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy każde skrzydło na dwie części, a lotki (te malutkie, bezmięsne części) wyrzucamy. W misce mieszamy(...)bulion, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 10 minut.  4. Zdejmujemy przykrycie, zwiększamy ogień i redukujemy, aż z wywaru utworzy się gęsty lepki sos. Na koniec dodajemy łyżkę miodu, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Przekładamy na półmisek, posypujemy szczypiorkiem i podajemy :) Smacznego! Potrawa zainspirowana przepisem ze strony  KUCHNIA AZJATYCKA

Tajskie smaki
Aromatyczny gulasz drobiowy z żurawiną 203

nabierze odpowiedniego aromatu. Składniki 1 kg piersi kurczaka (lub indyka) pokrojonych w dość grube (ok. 1 cm) plastry 1,5 szklanki świeżej lub 1 szklanka suszonej żurawiny zmiksowanej w blenderze 1 duża cebula posiekana w kostkę lub cienkie półplasterki 1 papryczka chili drobno pokrojona lub chili w proszku  1 łyżka płynnego miodu  1 łyżka startego na tarce imbiru(...)podsmażyć na oleju na złoty kolor. Na drugiej patelni podsmażyć na oleju pokrojoną cebulę, aż lekko zbrązowieje. Dodać kurczaka, papryczkę chili, kardamon i cynamon i smażyć jeszcze około 2 minut, aż przyprawy zaczną wydzielać aromat. Dodać bulion drobiowy, żurawinę, miód i imbir. Doprowadzić do wrzenia i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (około 15 minut). W razie potrzeby podlać

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka z kurczakiem i selerem 209

stwierdzenie, że zniknie jako pierwsza. Składniki: 1 słoik marynowanego selera (340ml) 3 łodygi selera naciowego 300g filetu z kurczaka 1 nieduża czerwona cebula pół puszki kukurydzy 50g  śliwek kalifornijskich 2 łyżki octu winnego sos: 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka miodu 1 łyżka musztardy francuskiej 2 filety anchois sok z połowy cytryny szczypta pieprzu 1 ząbek czosnku przyprawa(...)mięsa: łyżeczka wędzonej papryki łyżeczka ziołowego pieprzu pół łyżeczki curry sól tymianek pieprz czarny 3 łyżki oliwy Filet kurczaka pokroić w drobną kostkę, wymieszać z przyprawą, oliwą, odstawić na 30 minut. Następnie obsmażyć na złoty kolor z każdej strony, podlać ćwierć szklanki wody i dusić ok 10 minut, aż woda całkowicie odparuje. Mięso ostudzić. Seler marynowany i kukurydzę osączyć. Seler

Obiad gotowy
Kurczak w kokosowej panierce 123

jest zawsze dla mojej Mamy i dla mnie największym komplementem. Składniki: 4 udka z kurczaka (1 kg) 2 łyżeczki przyprawy tandori masala 1 łyżka drobno startego imbiru szczypta cynamonu 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę sok z połowy cytryny  1 łyżka miodu  5-6 kropli tabasco  1 łyżka koncentratu pomidorowego  2 łyżki oliwy lub oleju(...)płaska łyżeczka soli 100 g wiórek kokosowych 4 łyżki bułki tartej Sposób wykonania: Do dużej miski wlać jogurt, olej, miód, sok z cytryny i koncentrat pomidorowy. Dodać wszystkie przypraw suche, wyciśnięty przez praskę czosnek i drobno starty imbir, wymieszać. Udka kurczaka umyć, osuszyć i delikatnie odciągnąć skórę od mięsa. Łyżeczką nakładać marynatę pod skórę i na wierzch na każdą porcję

Gosia gotuje
Sałata rzymska z kurczakiem, pomidorkami i fetą 359

mini, mogą być w 2 kolorach 2-3 łyżki pestek dyni 1 płaska łyżka miodu 3 łyżki octu jabłkowego lub winnego 2 łyżki oleju o neutralnym smaku sól i pieprz, słodka papryka, zioła do pizzy zioła do sałatek ok. 1 łyżeczki olej do smażenia Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, ziołami do pizzy oraz słodką papryką. Usmażyć na niewielkiej

Czerwień i błękit
Fesenjan - perska potrawka z kurczaka w granatowo-orzechowym sosie 262

namierzyłem ją nawet we Freshu), dlatego proponuję przygotować ją samodzielnie. * SKŁADNIKI na 4 porcje Fesenjan: 3-4 piersi z kurczaka (800 g) 1 cebula 200 g orzechów włoskich 100 ml melasy z granatów 200 ml bulionu (lub wody) 1 łyżka miodu lub cukru trzcinowego 2 łyżki pasty tahini oliwa z oliwek ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki kurkumy czarny pieprz(...)posiekaną w kostkę cebulę. Następnie zwiększ ogień, pokrój w dużą kostkę kurczaka, wrzuć do na patelnię, posyp kurkumą i podpiecz na złoto. Mięso w środku powinno nadal być surowe. Wlej bulion (lub wodę) i zagotuj. Zmniejsz ogień, a następnie dodaj melasy z granatów, uprażone orzechy, pastę tahini i miód. Przypraw odrobiną gałki muszkatołowej i cynamonu. Duś przez 15-25 minut

Food Square

Proponowane wyszukiwania