kurczak w miodzie - 2160 przepisów (strona:50/144)

Imprezowe skrzydełka 117

skrzydełka Skrzydełka z kurczaka z słodko kwaśnym sosie to idealny pomysł na danie na przeróżne uroczystości, święta lub niedzielny obiad. 6 porcji 50 minut czas przygotowania Składniki: ·        12 skrzydełek z kurczaka ·        1 szk. ketchupu pikantnego ·        2 łyżki miodu

Kulinarna Chwila
Sos do stir fry - podobno idealny... 213

czasu do czasu, powiedzmy raz w miesiacu, robię sobie wolne od gotowania. I zamawiamy wtedy, lub łapiemy ze sklepu za rogiem, ulubione nawynosy dzieci. Czasami pizzę, czasami smażonego kurczaka, lub rybę z frytkami, a czasami chińszczyznę. Ale ostatnimi czasy okazało się, że zabawa zaczyna robić się drogawa. Bo dzieci rosna, zjadaja wszystko, jak leci i zamawiam coraz więcej i więcej(...)bloga  Tastes Lovely . Składniki: (na 1 1/4 szklanki; zwykle wystarczy na 2 razy) szklanka = 250ml 1/2 szklanki sosu sojowego 1/2 szklanki bulionu warzywnego, lub z kurczaka 1 łyżka skrobi kukurydzianej 1 łyżka miodu, lub syropu z agawy, a u mnie sprawdził się golden syrup 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka octu ryżowego 5 cm kawałek imbiru, obranego i zmielonego

Lejdi of the house
Pierś w marynacie miodowo - musztardowej 164

Mięso nie będzie suche ani gumowate, wychodzi ideaaaalnie soczyste :) Niestety nie wiem jakim cudem nie zachowały się zdjęcia poszczególnych etapów... SKŁADNIKI Podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki musztardy stołowej 2 łyżki miodu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego Szczypta pieprzu Wszystkie składniki marynaty łączymy. Piersi myjemy i osuszamy, wkładamy

Mamuśka wraca do formy
Kurczak z zielonymi warzywami w sosie teriyaki 196

metoda przygotowywania jedzenia, która powstała w Japonii. Technika ta polega na marynowaniu mięs i ryb w specjalnej zalewie, która składa się z sosu sojowego, słodkiego miodu i aromatycznego imbiru. Oto przepis na kurczaka marynowanego w tym ciekawym sosie, który w towarzystwie warzyw podbije niejedno podniebienie. Składniki 250 g piersi z kurczaka 200 g zielonej fasolki szparagowej 5 pieczarek 2 szalotki

My Chcemy Jeść
Szaszłyki w miodowo-sojowej marynacie 317

już pozbawione skórek i kości. Szaszłyki są delikatne w smaku, niezbyt wyraziste (co kojarzy się z zazwyczaj obficie obsypanymi przyprawami szaszłykami).  500g mięsa z udek kurczaka 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu szczypta pieprzu i ostrej papryki 3 łyżki sezamu 1. Mięso kroimy w niezbyt grubą kostkę. W misce mieszamy sos sojowy, miód, pieprz, paprykę i sezam. Łączymy

Szefowa kuchni
Kurczak i ziemniaki w garnku rzymskim 175

rzymski przykryć i wstawić do zimnego piekarnika, ustawić czas 1 godzina i 10 min. i temp 200 st. 10 min przed zakończeniem pieczenia odkryć garnek, można kurczaka i ziemniaki posmarować rozrobionym z wodą miodem dla uzyskania ładnego koloru

Gotowanie jest łatwe
Pularda w złotem kolorze i kartoflane kulki z parzonem ciastem 177

bracie, zamawiasz nie z karty, ale z głowy: Kaczka faszerowana gęsią, gęś faszerowana kaczką. Kartofle nadziewane szpinakiem, szczupak w rosole..." 1 kura (lub po prostu spory kurczak ;) ) po 4 łyżki musztardy miodowej i miodu pszczelego po 3 łyżki oleju i przyprawy maggi 2 łyżki masła prawdziwego 2 kubki wody 3 ząbki czosnku Na kartoflane kulki: 75 deka młodych kartofli

Kuchenna Kontrrewolucya
Skrzydełka w marynacie musztardowo-miodowej 257

posmak dlatego też idealnie komponują się ze słodkimi pieczonymi batatami . Do tego słodkiego zestawienia podałam jeszcze  sałatkę ze słoiczka . składniki: 10-12 skrzydełek z kurczaka 6 łyżek oleju rzepakowego 3 łyżki miodu wielokwiatowego 5 łyżek musztardy delikatesowej, użyłam Kieleckiej 3 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku Olej dokładnie wymieszać z miodem,musztardą, sokiem z cytryny i przeciśniętym

Monia miesza i gotuje
314. 184

jest bez sensu, skoro i tak tam nic nie robimy.  A może tak wczorajszy jadłospis?  razowo-pszenna drożdżowa pizza z ricottą, truskawkami i miodem  Pieczona jogurtowa owsianka z musem truskawkowym  kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ryżem jaśminowym  koktajl truskawkowo-rabarbarowy    kasza jęczmienna z sosem pieczarkowym i koperkiem No i nie wspominajmy

More food, love and dreams
Makaronowa sałatka z kurczakiem 387

drobiu, łyżka oleju, łyżka mąki ziemniaczanej, łyżka słodkiej papryki; sos: 3 łyżki majonezu, 3 łyżki śmietany 18%, 3  łyżki ziół prowansalskich, 2 łyżeczki miodu, 3 łyżki musztardy sarepskiej. Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Mieszamy składniki marynaty. Mięso marynujemy w marynacie min. 2 godziny. Mięso podsmażamy na patelni na złoty kolor. Odstawiamy do ostygnięcia. Makaron gotujemy

Pobite gary Barbary
Kurczak Buffalo + surówka z buraczków na zimno 211

łyżki masła 1 ząbek czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka miodu 1 łyżeczka sosu tabasco (ja użyłam piri piri) 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1 łyżka ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki soli Przygotowanie: Kawałki kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso posypać solą, pieprzem i paprykami w proszku.   Dodać odrobinę oleju. Wszystko dokładnie(...)rondelku rozpuścić masło, wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem. Smażyć ok. 1 minuty na wolnym ogniu. Zdjąć z ognia, dodać cukier, miód, sól, przecier pomidorowy, sos tabasco lub inny i papryki w proszku.   Wymieszać i wystudzić. Podawać do upieczonego kurczaka obtaczając (smarując) w nim mięso.  Sposób na surówkę z buraczków: składniki na 2 porcje: 250g buraków 1 mała cebula ½ jabłka

Fabryka pomysłów
Miodowo-tymiankowe udka z kurczaka 223

bardzo odpowiada. Ogólnie drób i mięsa nacierane miodem nabierają specyficznego smaku .Nie teraz to wymyślono- konserwowanie lub doprawianie miodem znane było już w prehistorycznych czasach. A do tego mój ukochany tymianek - po prostu pycha. Ułatwiłam sobie pracę piekąc razem z kurczakiem ziemniaki , które przy okazji nabierają smaku marynaty i pieczonego drobiu. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Quasedilla z kurczakiem i serem. 279

zalewy ok. 150 g tartego sera (u mnie mozzarella) marynata do mięsa: 2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów, sos tabasco (ilość według uznania), 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól Wykonanie: Filet z kurczaka oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Następnie dokładnie wymieszać z przygotowaną marynatą. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie mięso usmażyć na oliwie. Pomidor z zalewy

zadanie-gotowanie
Curry z kurczaka i mango w mleku kokosowym 323

spory kawałek startego kłącza imbiru sok z 1 limonki 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki kardamonu 2 ostre papryczki drobno posiekane 1 łyżka miodu 4 łyżki mleka kokosowego sól Przygotowanie: Pierś z kurczaka dokładnie oczyścić i pokroić w średniej wielkości kostkę. Wrzucić do miski razem ze wszystkimi składnikami marynaty. Dokładnie wymieszać rękoma. Odstawić na minimum 3h, a najlepiej

Food Square