niej drobno posiekaną natkę pietruszki, miętę i szalotki. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy z oliwą z oliwek, miodem i sokiem z limonek. Opcjonalnie do sałatki można dodać drobno posiekanego pomidory, albo granat. Kurczak marokański Składniki: Udka z kurczaka (najlepiej bez skóry i kości) – 700g Sumak – 3 łyżeczki Kardamon mielony – 1 łyżeczka Przyprawa Ras el Hanout
Kuchnia Bon AppetitSkładniki : 4 udka Składniki na marynatę: 2 5 ml miodu 4 łyżki musztardy dujon i tyle samo francuskiej 4 łyżki octu winnego - u mnie ryżowy
Proste Potrawymoże wykwintna zupa krewetkowa z porami i szafranem, pierogi z suszonymi śliwkami i cynamonem, bigos postny z leśnymi grzybami, ziołami i miodem czy gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami! Pyszne kotleciki z grzybów leśnych z ziołami, kurczak po turecku duszony z rodzynkami i cynamonem czy pyszne puree z selera z gałką muszkatołową. Jeśli chodzi o słodkości szczególnie kuszą świąteczne ciasteczka
Plate of Joybardzo polecam! Składniki: 2 małe sałaty rzymskie kawałek sera wędzonego 1 wędzona lub grillowana pierś z kurczaka pół słoiczka czarnych oliwek 1 mała czerwona cebula 1 owoc mango Dressing: 100 g malin (mogą być mrożone) 1 łyżka cukru 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka octu balsamicznego z Modeny 1/3 szklanki oliwy z oliwek Przygotować dressing. Maliny zagotować(...)ciepło przetrzeć przez sitko. Powstały sok ostudzić, wymieszać z miodem, musztardą i octem balsamicznym. Następnie dodać cienkim strumieniem oliwę z oliwek, cały czas mieszając sos. Sałatę rzymską podzielić na listki, umyć. Oliwki odsączyć z zalewy, cebulę obrać i pokroić w pół plasterki. Ser pokroić w słupki, a pierś z kurczaka w plastry. Mango rozkroić, miżąsz naciąć w krateczkę i oddzielić
Czerwień i błękitzdrowia z amarantusem i awokado z bloga Jazzowe Smaki Pauliny Gruszeckiej Schabowy w amarantusie z bloga "Moje domowe kucharzenie" Bożeny-1968 Kurczak jogurtowy otulony amarantusem z bloga knife&spoon Kasi i Beaty Koktajl truskawkowy z wanilią, miodem, cynamonem i amarantusem z bloga Ewa kuchennie Ewy Z mojego bloga w akcji brały udział: Drożdżówki z serem i amarantusem Amarantusowe sezamki
Weekendy w domu i ogrodziesprawia , że najbardziej prosta potrawa nabiera iście królewskiego wyrazu. Danie podbije serca nawet najbardziej wybrednych smakoszy! SKŁADNIKI: MIĘSO: - filet z kurczaka – 2 x 150 g -sos sojowy ciemny – 1 łyżka - olej Kujawski bazyliowy – 2 łyżki - miód – 2 łyżki - czosnek – 1 ząbek - chili – 1 szczypta - pieprz – 1 szczypta SOS: - truskawki – 200 g - masło
Ostra na Słodkokurczaka są inne w smaku, ale aby się o tym przekonać należy je przygotować. Składniki: -10-12 skrzydełek z kurczaka ( można je zastąpić podudziami ) -5 średnich cebul -marchew -200 ml koncentratu pomidorowego -2 łyżki miodu -1/4 szklanki wody -sól, pieprz, majeranek-bułka tarta -olej do smażenia Skrzydełka gotujemy, jak na rosół. Cebulę kroimy
Maminek kulinarnypierś z kurczaka wolno gotowana Lidl 1/2 dyni Hokkaido 1 cebula 1 mały kalafior czerwona papryka sos sojowy papryczka chili w płatkach miód 1 łyżeczka szczypta cynamonu olej rzepakowy oliwa z pestek dyni (opcjonalnie) tymianek świeży parmezan tarty Pierś z kruczka wolno gotowaną przyrządź według przepisu na opakowaniu. Warzywa pokrój w grubą kostkę. Kalafiora obgotowałam 10 minut(...)przed przyrządzaniem dania. Wsyp warzywa na brytfannę, dodaj przyprawy i rękoma rozprowadź po całości. Wstaw do piekarnika na 230 stopni na 30 minut wraz z piersią kurczaka. Pod koniec na ostatnie 5 minut posyp warzywa parmezanem. A po upieczeniu dopraw świeżym tymiankiem
AZgotuj!jestem zdecydowanym mięsożercą, to do dzis iejszych eksperymentów został wykorzystany kurczak Składniki 4 podudzia z kurczaka 1/2 łyżki skórki pomarańczowej do dekoracji Marynata 1/2 szklanki sosu sojowego 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 2 łyżki stołowe octu jabłkowego 2 łyżki stołowa płynnego miodu 1 mała puszka (70 g) koncentratu pomidorowego 1 duży ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę) 1 łyżka skórki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawiększy talerz i przykryć wilgotną ściereczką, aby zachowały swój kształt. przepyszny, pikantny farsz: pierś z kurczaka sos sojowy 1/3 opakowania mieszanki warzyw po chińsku 1/3 pomidorów z puszki łyżka oleju rzepakowego łyżka mąki kukurydzianej odrobina mleka łyżeczka płynnego miodu (opcjonalnie, dla złagodzenia smaku) odrobina soku z cytryny sól, pieprz, ostra papryka, chilli natka pietruszki + sos pomidorowy* i tarty
Kuchnia Ellieoctu balsamicznego 1 łyżka miodu (w oryginalne był cukier) 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej (ja dałam skrobię kukurydzianą) 100g ryżu brązowego firmy Kupiec 1 łyżka oliwy z oliwek przyprawa curry sól, imbir, słodka i ostra papryka, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją wskazaną na opakowaniu z dodatkiem curry i soli pierś z kurczaka kroimy w cienkie paski(...)łyżce oliwy z oliwek podsmażamy kurczaka, cebulę i czosnek kiedy kurczak jest już podsmażony ze wszystkich stron dodajemy mieszankę chińską, mieszamy przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż warzywa się rozmrożą w tym czasie w misce mieszamy: sok z ananasa, ocet balsamiczny, miód i skrobię ziemniaczaną tę mieszankę wlewamy na patelnię i dodajemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćuzyskać ładny kolor. Kurczaka możecie też śmiało zgrillować lub upiec, ale tak jest najszybciej. Po usmażeniu kurczaka wykładamy na deseczkę i dajemy mu odpocząć. Kroimy go dopiero przed podaniem, tak by wchłonął wszystkie soki. Sos orzechowy: 3 łyżki masła orzechowego 1 łyżka miodu 2-3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego By przygotować sos najwygodniej przygotować mały słoiczek
Cooking Monsterstylu azjatyckim inspirowany kuchnią tajską i japońską, które to świeżymi produktami stoją :) Sałat raz, dwa, trzy, świeży sok ananasowy Marwit i superfood (wodorosty i sezam). Wystarczy dodać kawałki kurczaka i kromkę razowego pieczywa i ekspresowy lunch gotowy. Wegetarianie zamiast mięsa mogą użyć tofu lub pieczarek (polecam portobello). Jednak podając ją z kaszą gryczaną (zamiast pieczywa) ugotowaną w soku jabłkowym(...)łyżka oleju sezamowego, 1/2-1 chili, 2 ząbki czosnku (opcjonalnie), 1 łyżka prażonego sezamu, 1 łyżeczka syropu z agawy lub płynnego miodu, 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczka sosu rybnego, sok z cytryny i sól do smaku. Kurczak po tajsku pierś z kurczaka (podwójna), 2 ząbki czosnku, łodyga trawy cytrynowej, 50 ml oliwy, płatki chili (opcjonalnie). Mieszanka przypraw do kurczaka
SzczyptaSmaQświeżymi owocami i bakaliami Składniki na dwie porcje: - 200g rukoli z radicchio - 200g piersi z kurczaka - 8 czereśni - 8 truskawek - garść łuskanych orzechów włoskich - garść ziaren słonecznika - łyżka siemienia lnianego Dresing: - 4 truskawki - 4 łyżki oliwy - łyżeczka miodu wrzosowego - sok z połowy limonki bądź cytryny - świeżo mielony pieprz, sól Sałatę płuczemy, osuszamy, rozkładamy na dwa talerze
Sajkofanka smakubakłażana, pomidorki koktajlowe Marynata: olej ryżowy sos sojowy ciemny wędzona papryka chili 1/2 łyżeczki miodu ( jeżeli komuś nie przeszkadza słodkawy smak) zmiażdżony ząbek czosnku S&P Surówka: Rzodkiew biała Ogórek świeży 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% Składniki marynaty mieszamy w sporej misce. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę (około 1,5x1,5), papryka również w większą kostkę, pieczarki
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Składniki: 1 kg filetów udźca kurczaka 45 dag morzonej marchewki mini 45 dag mrożonych brokułów 1/2 czerwonej papryki Marynata: 1/4 szklanki sosu sojowego 3 łyżki miodu 2 łyżki imbiru (posiekanego w drobną kostkę) 4 ząbki czosnku (posiekane w drobną kostkę) 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka soli Sposób wykonania: Łączymy ze sobą wszystkie składniki marynaty. Mięso myjemy, osuszamy(...)przykrywamy przykrywką i odkładamy do lodówki na około 3 godziny. Po tym czasie mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy 1 godzinę pod przykryciem. Po godzinie do kurczaka dodajemy zamrożone warzywa i pokrojoną w średnią kostkę paprykę. Pieczemy pod przykryciem 45 minut również w 180°C. Tak upieczone mięso podajemy np. z kaszą orkiszową bądź ryżem
Qchnia po prostuwiększość z nas je lubi. Całość dopełnia lekko słodki sos. Sałatka jest sycąca, zdrowa i niedroga. Spróbujcie koniecznie Sałatka z kurczakiem z sosem miodowo-musztardowym Składniki: podwójna pierś z kurczaka opakowanie mixu sałat ze szpinakiem puszka kukurydzy ogórek szklarniowy około 200 g sera typu feta pieczywo na grzanki (najlepiej bułki z ziarnami) ząbek czosnku Marynata: 2 łyżki oliwy lub oleju(...)pieprz sól Sos musztrdowo-miodowy: 5 łyżek oliwy z oliwek 1,5 łyżki ostrej musztardy 1 duża łyżka płynnego miodu 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie octu winnego) pół łyżeczki suszonego majeranku pół łyżeczki suszonego oregano świeżo mielony pieprz sól Kurczaka czyścimy z błonek i kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy przyprawami i oliwą lub olejem. Proporcję przypraw możecie modyfikować
PatiGotujetakże poza sezonem z mrożonych śliwek Hortex. Składniki (na 6 porcji): 6 piersi z kurczaka (pojedynczych) ok. 200 g szynki suszonej w cienkich plastrach 130 g mozzarelli (może być w „kulce” w zalewie) 450g śliwek mrożonych Hortex 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki miodu po 1 łyżeczce świeżych posiekanych ziół: tymianek, rozmaryn, oregano (można zamienić na suszone) 1/3 łyżeczki(...)goździków 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny 0,5 łyżeczki chili sól, pieprz 2 łyżki oleju lub oliwy 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Filety z kurczaka rozbić na dość cienkie kotlety (najlepiej przez folię, żeby jak najmniej zniszczyć mięso). Delikatnie posypać solą (ale nie za dużo, bo suszone szynki są już słone) oraz pieprzem. Oprószyć ziołami
Pociąg Do Kuchniporcje 5-6 średnich ziemniaków * 4 podudzia kurczaka ** 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 6 łyżek białego wina 2 szklanki wywaru drobiowego sok z 1 cytryny otarta skorka z połówki cytryny (bez białego miaższu) 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka miodu sól, pieprz cytrynowy * Dałam zdecydowanie więcej(...)minut.(od zagotowania) Podgotowane,jeszcze twarde ziemniaki odcedzić i pokroić w plastry . 2/3 Rozłożyć na dnie naczynia żaroodpornego, oprószyć solą i pieprzem cytrynowym. Kurczaka oprószyć solą i pieprzem cytrynowym. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła. Obsmażyć mięso z obu stron. Gdy lekko się zrumieni - wyjąć i ułożyć na ziemniakach
Stare Gary