kurczak w miodzie - 2160 przepisów (strona:68/144)

Aromatyczny gulasz drobiowy z żurawiną 223

nabierze odpowiedniego aromatu. Składniki 1 kg piersi kurczaka (lub indyka) pokrojonych w dość grube (ok. 1 cm) plastry 1,5 szklanki świeżej lub 1 szklanka suszonej żurawiny zmiksowanej w blenderze 1 duża cebula posiekana w kostkę lub cienkie półplasterki 1 papryczka chili drobno pokrojona lub chili w proszku  1 łyżka płynnego miodu  1 łyżka startego na tarce imbiru(...)podsmażyć na oleju na złoty kolor. Na drugiej patelni podsmażyć na oleju pokrojoną cebulę, aż lekko zbrązowieje. Dodać kurczaka, papryczkę chili, kardamon i cynamon i smażyć jeszcze około 2 minut, aż przyprawy zaczną wydzielać aromat. Dodać bulion drobiowy, żurawinę, miód i imbir. Doprowadzić do wrzenia i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (około 15 minut). W razie potrzeby podlać

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka z kurczakiem i selerem 232

stwierdzenie, że zniknie jako pierwsza. Składniki: 1 słoik marynowanego selera (340ml) 3 łodygi selera naciowego 300g filetu z kurczaka 1 nieduża czerwona cebula pół puszki kukurydzy 50g  śliwek kalifornijskich 2 łyżki octu winnego sos: 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka miodu 1 łyżka musztardy francuskiej 2 filety anchois sok z połowy cytryny szczypta pieprzu 1 ząbek czosnku przyprawa(...)mięsa: łyżeczka wędzonej papryki łyżeczka ziołowego pieprzu pół łyżeczki curry sól tymianek pieprz czarny 3 łyżki oliwy Filet kurczaka pokroić w drobną kostkę, wymieszać z przyprawą, oliwą, odstawić na 30 minut. Następnie obsmażyć na złoty kolor z każdej strony, podlać ćwierć szklanki wody i dusić ok 10 minut, aż woda całkowicie odparuje. Mięso ostudzić. Seler marynowany i kukurydzę osączyć. Seler

Obiad gotowy
Kurczak w kokosowej panierce 136

jest zawsze dla mojej Mamy i dla mnie największym komplementem. Składniki: 4 udka z kurczaka (1 kg) 2 łyżeczki przyprawy tandori masala 1 łyżka drobno startego imbiru szczypta cynamonu 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę sok z połowy cytryny  1 łyżka miodu  5-6 kropli tabasco  1 łyżka koncentratu pomidorowego  2 łyżki oliwy lub oleju(...)płaska łyżeczka soli 100 g wiórek kokosowych 4 łyżki bułki tartej Sposób wykonania: Do dużej miski wlać jogurt, olej, miód, sok z cytryny i koncentrat pomidorowy. Dodać wszystkie przypraw suche, wyciśnięty przez praskę czosnek i drobno starty imbir, wymieszać. Udka kurczaka umyć, osuszyć i delikatnie odciągnąć skórę od mięsa. Łyżeczką nakładać marynatę pod skórę i na wierzch na każdą porcję

Gosia gotuje
Kurczak marynowany w keczupie 240

mnie wyszła idealna - dobrze doprawiona, pikantna ale nie ostra i nie za słodka. Mięsko wyszło pyszne :) Składniki: podudzia z kurczaka - 6-10 sztuk 1 szklanka keczupu (250 ml) 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżeczki miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oliwy 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu 1/2 płaskiej łyżeczki chili 1 łyżeczka soku

My simple kitchen
Grillowany kurczak z pikantnym sosem morelowym 126

Czas przygotowania 1 hr Kurczak 2 filety z kurczaka 3 łyżki soku pomarańczowego * 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu teriyaki 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki czosnku suszonego ½ łyżeczki cząbru suszonego ½ łyżeczki estragonu ⅓ łyżeczki ostrej papryki Sos morelowy 600 g moreli 120 ml soku pomarańczowego * 1-2 łyżki miodu prawdziwego 1 łyżka masła 1 szalotka 1 ząbek czosnku(...)miód. Ilość miodu zależy od tego jak kwaśne są morele. Tu musicie sami zbalansować smak słodyczy w sosie. Sos gotujemy na małym ogniu około 30 minut, aż morele całkowicie się rozpadną, a sos zredukuje się. Jeśli preferujecie gęstsze sosy pod koniec gotowania można dodać łyżeczkę mąki kukurydzianej. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Kurczaka nadziewamy na patyczki

Wędrówki po kuchni
Fesenjan - perska potrawka z kurczaka w granatowo-orzechowym sosie 278

namierzyłem ją nawet we Freshu), dlatego proponuję przygotować ją samodzielnie. * SKŁADNIKI na 4 porcje Fesenjan: 3-4 piersi z kurczaka (800 g) 1 cebula 200 g orzechów włoskich 100 ml melasy z granatów 200 ml bulionu (lub wody) 1 łyżka miodu lub cukru trzcinowego 2 łyżki pasty tahini oliwa z oliwek ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki kurkumy czarny pieprz(...)posiekaną w kostkę cebulę. Następnie zwiększ ogień, pokrój w dużą kostkę kurczaka, wrzuć do na patelnię, posyp kurkumą i podpiecz na złoto. Mięso w środku powinno nadal być surowe. Wlej bulion (lub wodę) i zagotuj. Zmniejsz ogień, a następnie dodaj melasy z granatów, uprażone orzechy, pastę tahini i miód. Przypraw odrobiną gałki muszkatołowej i cynamonu. Duś przez 15-25 minut

Food Square
Środa: Domowa pitta z kurczakiem i sałatką tri colores 200

drożdży instant 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 1 szklanka cieplej wody Sałatka tri colores Kilka kawałków pieczonego kurczaka ( zobacz menu na tydzień – leftovers, w którym piekliśmy kurczaka ) lub 1 upieczona pierś z kurczaka Jedna trzecia czerwonej papryki Jedna trzecia żółtej papryki Jedna trzecia zielonej papryki Pół puszki cieciorki ( zobacz przepis na sałatkę, w której możesz(...)najmniej podwoić objętość. Krok 2 Przygotujcie kurczaka. Jeśli macie kawałek pieczonego drobiu pokrójcie go w kostkę, paski, porwijcie na mniejsze kawałeczki. Jeśli nie macie, pokrójcie pierś z kurczaka w paski, posólcie, popieprzcie i przyprawcie do smaku (np. zamacerujcie w oliwie z dodatkiem słodkiej papryki lub papryki chilli, curry i łyżeczki miodu i cytryny). Smażcie pierś na rozgrzanym oleju

Niedzielny kucharz
Skrzydełka z Kurczaka Pieczone z Miodem i Sosem Sojowym 185

dodałam, dla Was Kochani :) Jutro będę miała dla Was coś co Was rozbawi, tymczasem zaczynamy skrzydełka! Składniki: ok. 1 kg skrzydełek z kurczaka 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka sosu teriyaki 1 łyżka miodu (użyłam gryczanego) pół łyżeczki pieprzu młotkowanego opcjonalnie świeży rozmaryn Wykonanie: Skrzydełka umyłam pod zimną bieżącą wodą, osuszyłam ręcznikiem papierowym. Poodcinałam lotki, czyli tą najcieńszą część

Blondynka Gotuje
Sałatka z kurczakiem w sosie teriyaki 315

rukoli garść świeżej mięty marynata 100 ml sosu teriyaki szczypta ostrej papryki 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżka miodu sól i pierz do smaku Składniki znajdziecie  tutaj Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą i wrzucamy do niej kurczaka pokrojonego w kostkę ( marynujemy ok 1 h). Następnie smażymy na patelni grillowej razem z sosem. Do miski wrzucamy

Niezły Młynek
Kurczak tandori 195

godziny. Polecam i zapraszam do zapoznania się z przepisem. Składniki: _______________________ 4 udka z kurczaka (1,20 kg)  2 łyżeczki przyprawy tandori masala  1 łyżka drobno startego imbiru szczypta cynamonu 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę sok z połowy cytryny  1 łyżka miodu   1 łyżka koncentratu pomidorowego  2 łyżki(...)oliwy lub oleju 150 ml jogurtu naturalnego 1 płaska łyżeczka soli Sposób wykonania: _______________________ Do dużej miski wlać jogurt, olej, miód, sok z cytryny i koncentrat pomidorowy. Dodać wszystkie przypraw suche, wyciśnięty przez praskę czosnek i drobno starty imbir, wymieszać. Udka kurczaka przeciąć na pól i delikatnie odciągnąć skórę od mięsa. Łyżeczką nakładać marynatę pod skórę na każdy kawałek.Tak zrobione

Gosia gotuje
Łosoś Teriyaki 198

chciał nawet spróbować. Gdy w końcu dał się namówić, kazał mi upiec drugą porcję :)  Na ten przepis "wpadłam" trochę przypadkowo. Lubię kurczaka Teriyaki, chciałam przyrządzić w podobny sposób rybę. Z sosem teriyaki, limonką, miodem...Szukając inspiracji natknęłam się na podobny przepis na  Kwestii Smaku , który delikatnie zmodyfikowałam. Porcja dla 2 osób: 500 g filetu z łososia Pół szklanki

Zawsze głodna!
Cordon bleu po hiszpańsku 233

Post Cordon bleu po hiszpańsku pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Sałatka z kurczakiem, jajkiem i ziarnami słonecznika 175

sera feta ½ puszki kukurydzy Natka pietruszki do obsypania Sos francuski: 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę) Sól Pieprz Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do mięsa, natką pietruszki i liściem lubczyku. Smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Jajka

VioletoweKucharzenie
sniadanie do pracy -piers z kurczaka z salata rzymska 182

dusimy przekrojone na pół salaty rzymskie baby do al dente. Sos: liście z 2 gałązek rozmarynu 2 łyżki musztardy 1 łyżka miodu szczypta soli Wykonanie Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Na sałatę nałożyć farsz ,na to kawałki piersi kurczaka i wszystko polać sosem

w mojej kuchni