łyżki oliwy z oliwek sól pieprz dressing: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego sól pieprz Przygotowanie: dressing: Wszystkie składniki na sos razem mieszamy, do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy pieprzem i solą. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, delikatnie rozbijamy tłuczkiem w najgrubszej części i przekładamy do miseczki. Dodajemy czosnek
Oryginalny smakczosnku, sól, pieprz. Opcjonalnie proponuję dodanie również soku z połówki pomarańczy i łyżkę miodu. Tak powstałą marynatą nacieramy ptaka od środka oraz z zewnątrz i pozostawiamy na noc w lodówce, by miał czas "przejść" jej smakami. Przed wstawieniem do piekarnika delikatnie palcami odchylamy skórę na piersiach kurczaka i wkładamy pod nią dwa kawałki wielkości 1/3 kostki każdy oraz spora ilość
Taste Of My DaySałatka jajeczna z awokado i rzodkiewką Tosty z awokado i jajkiem w koszulce Moja ulubiona sałatka z kurczakiem i ananasem Sałatka jajeczna z awokado Jajka zapiekane ze szpinakiem i pomidorami Obiad Miodowe udka z kaczki Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto Kaczka pieczona(...)pieczona z jabłkami i pomarańczami Sałatka z kaczką, glazurowanymi figami, gorgonzolą i prażonymi orzechami Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami Udka kurczaka z pieczarkami i papryką w słodkim sosie winnym Kotlety
karmelowyłyżki oliwy z oliwek (ewentualnie olej) 3 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka octu balsamicznego ½ łyżeczki miodu ½ łyżeczki oregano Sos jogurtowo-musztardowy: 1 mały jogurt grecki 1-2 łyżeczki musztardy, w zależności jak intensywny sos chcecie uzyskać Przygotowanie: Składniki marynaty wymieszać ze sobą. Pierś z kurczaka pokroić na większe kawałki, paprykę na szerokie paski, cebulę na ćwiartki, a cukinię w grube plastry
Fabryka pomysłówkostkę, a seler w piórka Dodaję do mięsa i duszę kilkanaście minut. Podlewam szklanką wywaru z kurczaka i duszę pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. W razie konieczności podlewam wywarem. Dodaję osączone i opłukane warzywa z puszki, doprawiam solą, pieprzem, sosem sojowym i miodem. Serki topione przekładam do wysokiego naczynia, dolewam gorącego wywaru z gulaszu i blenderem rozcieram
Bea(u)ty kitchensłodki, bo poza konfiturami nie ma w nim nic słodzonego. Jeśli ktoś lubi bardziej słodko, może upieczonego tosta polać np. miodem, syropem klonowym czy obsypać cukrem. Jeżeli lubicie kanapki podawane na gorąco to spróbujcie także grillowanej kanapki z kurczakiem , kanapki z grillowanym łososiem lub niepozornych ale jakże pysznych grzanek ze szpinakiem i serkiem topionym (albo z czosnkowym szpinakiem
Codzienna kuchnia niecodziennałyżki oleju, przyprawa do wieprzowiny, sól, grubo zmielony pieprz czarny (można przygotować w moździerzu) majeranek, 2 łyżki roztopionego miodu, trochę vegety, łyżka musztardy dijon. Wszystko dokładnie mieszamy, nacieramy mięso odstawiamy na 3-4 godz. MARYNATA DO KURCZAKA: 3-4 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka oregano, 1/2 łyżeczki bazylii, przyprawa do kurczaka knorra, 1/3 łyżeczki chili mielonej sól, biały pieprz, przyprawa
Kuchnia Beatymój przepis na Kurczaka à la KFC przypadnie Wam do gustu Składniki: różne kawałki z kurczaka (pałki, piersi i skrzydełka) Zalewa: 3 szklanki (poj. 250 ml) wody (3+1) 2 łyżki soli gruboziarnistej 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka miodu wielokwiatowego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka suszonego czosnku Panierka: 1 szklanka (poj. 250 ml) mąki kukurydzianej(...)łyżeczki ziół prowansalskich * olej do smażenia Przygotowanie: Do rondelka wlewamy 2 szklanki wody i dodajemy wszystkie składniki zalewy, zagotowujemy i studzimy i łączymy z 1 szklanką wody. Kawałki kurczaka wkładamy do wiaderka i zalewamy zalewą, zamykamy i odstawiamy w zimne miejsce na kilka godzin. Sól gruboziarnistą z czosnkiem i prażoną cebulkę rozgniatamy w moździerzu. Wszystkie składniki panierki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlubię to" TUTAJ Składniki (1 porcja): 1 jajko miks sałat 0,5-1 pierś z kurczaka (upieczona), ja użyłam mięsa z tego przepisu 2 łyżki kukurydzy (bez dodatku cukru) 0,5-1 pomidor sos do wyboru (ja zrobiłam koperkowy) musztardowo-miodowy (1 łyzka miodu, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka octu balsamicznego, 1 łyżeczka musztardy Dijon) koperkowy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćrozbicie tylko o rozpłaszczenie mięsa na jedną grubość). Posypuję z obu stron własną przyprawą do kurczaka i odstawiam na min pół godziny. Na patelni grillowej rozgrzewam łyżkę masła klarowanego i smażę po ok 5 minut z każdej strony. Po obróceniu na drugą stronę smaruję miodem górę i posypuję sezamem. Gotowe udko podałem z ziemniakami i sałatką majową
Mechanik w kuchnikocham :) Zabierajmy się za sałatkę. Składniki: ok 15 g rukoli 1 pierś kurczaka 10 g serka typu włoskiego pomidorki koktajlowe ( ok 10 sztuk) 0,5 szklanki kaszy jaglanej 1 łyżka masła tymianek, oregano, słodka papryka, sól, pieprz sos: 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka soku z cytryny 0,5 łyżeczki octu jabłkowego 1 łyżka oliwy sól
Niezły Młynekniejadkowi. Składniki (na 2 porcje): 300 gram mięsa z udek kurczaka lub piersi kurczaka 1czerwona papryka 3 marchewki 1 łyżka czarnego sezamu 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka sosu słodko- kwaśnego lub miodu odrobina soku z cytryny do smaku po szczypcie przypraw: chili, imbiru, papryki wędzonej garść
Mango Papajapęczka natki pietruszki Sos: 2 łyżeczki musztardy (delikatesowa) 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 0,5 łyżeczki oleju/oliwy W piekarniku ustawiamy funkcję grilla. Plastry boczku układamy na papierze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 15-20 minut, aż się spieką. Filety z kurczaka delikatnie rozbijamy tłuczkiem, przez woreczek śniadaniowy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy. Ziemniaki obieramy, kroimy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/marki Lubella 600 g piersi indyka lub kurczaka 1 cebula 1 niewielka dynia 1 papryczka chili lub 1 łyżka sosu z papryczek 1 kawałek imbiru 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła sklarowanego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka kurkumy 1 szklanka żurawiny 2 łyżki miodu 1/4 szklanki wina wytrawnego czerwonego 1 łyżka masła wiejskiego sól, pieprz biały
Gotuj Sam!Oto prosty sposób na wyborny i apetycznie prezentujący się obiad z soczystym mięsem z podudzia kurczaka, pieczarkami, pomidorkami koktajlowymi i ziemniakami w wygodnym, jednogarnkowym wydaniu, czyli
Kraina Miodem Płynąca