dodałam, dla Was Kochani :) Jutro będę miała dla Was coś co Was rozbawi, tymczasem zaczynamy skrzydełka! Składniki: ok. 1 kg skrzydełek z kurczaka 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka sosu teriyaki 1 łyżka miodu (użyłam gryczanego) pół łyżeczki pieprzu młotkowanego opcjonalnie świeży rozmaryn Wykonanie: Skrzydełka umyłam pod zimną bieżącą wodą, osuszyłam ręcznikiem papierowym. Poodcinałam lotki, czyli tą najcieńszą część
Blondynka Gotujerukoli garść świeżej mięty marynata 100 ml sosu teriyaki szczypta ostrej papryki 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżka miodu sól i pierz do smaku Składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą i wrzucamy do niej kurczaka pokrojonego w kostkę ( marynujemy ok 1 h). Następnie smażymy na patelni grillowej razem z sosem. Do miski wrzucamy
Niezły Młynekgrillowane podudzia z kurczaka ze słodko-kwaśnej marynaty. Mięso podałam z sałatką z grillowanych warzyw z kiełkami . Składniki: 8-10 podudzi z kurczaka Marynata: 4 łyżki keczupu pół szklanki soku pomarańczowego 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki musztardy 1-2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 3-4 łyżki sosu słodko-kwaśnego 1 łyżka oleju 1 łyżeczka curry 2 łyżeczki
Czerwień i błękitgodziny. Polecam i zapraszam do zapoznania się z przepisem. Składniki: _______________________ 4 udka z kurczaka (1,20 kg) 2 łyżeczki przyprawy tandori masala 1 łyżka drobno startego imbiru szczypta cynamonu 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę sok z połowy cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki(...)oliwy lub oleju 150 ml jogurtu naturalnego 1 płaska łyżeczka soli Sposób wykonania: _______________________ Do dużej miski wlać jogurt, olej, miód, sok z cytryny i koncentrat pomidorowy. Dodać wszystkie przypraw suche, wyciśnięty przez praskę czosnek i drobno starty imbir, wymieszać. Udka kurczaka przeciąć na pól i delikatnie odciągnąć skórę od mięsa. Łyżeczką nakładać marynatę pod skórę na każdy kawałek.Tak zrobione
Gosia gotujechciał nawet spróbować. Gdy w końcu dał się namówić, kazał mi upiec drugą porcję :) Na ten przepis "wpadłam" trochę przypadkowo. Lubię kurczaka Teriyaki, chciałam przyrządzić w podobny sposób rybę. Z sosem teriyaki, limonką, miodem...Szukając inspiracji natknęłam się na podobny przepis na Kwestii Smaku , który delikatnie zmodyfikowałam. Porcja dla 2 osób: 500 g filetu z łososia Pół szklanki
Zawsze głodna!Post Cordon bleu po hiszpańsku pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojesera feta ½ puszki kukurydzy Natka pietruszki do obsypania Sos francuski: 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę) Sól Pieprz Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do mięsa, natką pietruszki i liściem lubczyku. Smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Jajka
VioletoweKucharzeniedusimy przekrojone na pół salaty rzymskie baby do al dente. Sos: liście z 2 gałązek rozmarynu 2 łyżki musztardy 1 łyżka miodu szczypta soli Wykonanie Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Na sałatę nałożyć farsz ,na to kawałki piersi kurczaka i wszystko polać sosem
w mojej kuchnidziesiątkę. Ja grillowałam na patelni, ale przyznaję, że wolałabym na grillu ogrodowym :) Składniki na 2 porcje: 300 g fileta z piersi kurczaka 2 garści fasolki płaskostrąkowej 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka pomarańczowa Dressing: 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżka musztardy 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju lnianego 1/2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego pieprz
Kucharzycauroczystą kolację we dwoje. SKŁADNIKI: 2 niewielkie filety z kurczaka 2 gałązki rozmarynu (może być suszony) sól pieprz oliwa 2 papierowe torebki do smażenia SOS: 1/2 granata 1/4 świeżego pieprzu cayenne lub 1/4 łyżeczki suszonego 200 ml wina czerwonego półwytrawnego 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej sól 1 łyżeczka miodu (u nas akacjowy, nie polecam gryczanego) sitko SAŁATKA: 100 g rukoli(...)kurczak przeszedł smakami. Granata przekrajamy na pół. Z połowy wyciągamy pestki i przekładamy na patelnię razem z powstałym sokiem. Podgrzewamy przez chwilę. Wyłączamy i przecieramy przez sito. Pestki wyrzucamy a powstały sos przekładamy do niewielkiego garnka i doprowadzamy do zagotowania. Wlewamy wino i odparowujemy przez 2 min. Dodajemy miód, sól i pieprz. Jeżeli sos jest za rzadki możemy
Kuchnia od dwojgamango 2-3 ząbki czosnku 100 ml octu jabłkowego 2 łyżki soku z cytryny 1 kg skrzydełek z kurczaka 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki czosnku suszonego 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżeczka pieprzu czarnego 100 ml miodu naturalnego 2 łyżeczki płatków chilli Przygotowanie: Skrzydełka dokładnie umyj i oczyść jeśli tego wymagają. 1 kg skrzydełek powinien wystarczyć(...)obtocz wszystkie kawałki kurczaka. Ułóż je na kratce i piecz przez około 45 minut w temperaturze 200-220 stopni. Po 20 minutach możesz je przewrócić na drugą stronę, choć przy termoobiegu nie jest to konieczne. Mango obierz i zmiksuj malakserem czy blenderem, razem z ząbkami czosnku, sokiem z cytryny i octem jabłkowym. Na patelni podgrzej miód i dodaj do niego
Karczma Honoriettydojrzałych śliwek - 1 gałązka rozmarynu - 2 łyżki octu balsamicznego (kup ten oryginalny włoski z Modemy) - sól - 1 łyżeczka miodu W rondlu rozgrzej oliwę, dodaj rozmaryn i śliwki- smaż, aż puszczą sok i się rozprażą, dodaj ocet balsamiczny i filet z kurczaka. Dalej dusimy aż sos mocno się zredukuje a ocet troszkę odparuje, pozostawiając smak i aromat w sosie. Kuczaka dusimy
SMYKWKUCHNIłyżki sosu sojowego 3 łyżki sosy teryiaki sok z połowy limonki łyżka miodu (zamiast cukru) 100 gram makaronu sojowego olej sezamowy Do Woka wlewamy kilka łyżek oleju sezamowego. Dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili, czosnek i imbir. Smażymy przez chwilę, dodajemy cebulkę pokrojoną w piórka i kurczaka w kostkę lub paski. Od razu po chwili dodajemy, pokrojoną na pół i pozbawioną
Mango PapajaSkładniki: 1 pierś z kurczaka opakowanie rukoli winogrono kilka pomidorków koktajlowych 50 g fety pół melona sól, pieprz olej Pierś pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć na oleju. Winogrono przekroić na pół, pozbawić pestek. Pomidorki przekroić na pół. Melona obrać przepołowić na pół, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Na talerzu ułożyć rukolę, na to melon, pomidorki(...)fetę, winogrono a na końcu pierś. Dressing: 3 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy ostrej 1 łyżeczka miodu Wszystkie składniki dressingu wymieszać do całkowitego połączenia. Polać nim przygotowaną sałatkę. Źródło
Moja Galeria Smakuprosty sos. Najbardziej pasuje do smażonych kęsków z kurczaka. Szybko się robi. Nie wymaga zaawansowanych składników ani umiejętności. Doskonale więc się nada do imprezowego menu, kiedy trzeba zrobić dużo i szybko. Składniki: 2 łyżki musztardy Dijon 2 łyżki musztardy stołowej 1 łyżka majonezu 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka miodu (wielokwiatowy, gryczany(...)duża szczypta czosnku suszonego szczypta białego pieprzu szczypta gałki muszkatołowej mielonej szczypta curry Przygotowanie: Musztardę Dijon mieszamy z oliwą. Dodajemy miód, mieszamy. Następnie mieszamy z musztardą stołową i majonezem. Dodajemy wszystkie przyprawy. Mieszamy. Sosik gotowy. Z nuggetsami z kurczaka i pieczonymi ziemniaczkami - po prostu pychota
Kuchnia po mojemu