Indyjski kurczak Indyjski kurczak , kolejny sposób na to jak ciekawie przyrządzić kurczaka . Jak wiadomo to mięso bardzo często gości na naszych stołach i nie zawsze mamy pomysł co z nim zrobić . Przepis banalnie prosty , a do tego nieziemsko pyszny . Polecam szczególnie amatorom smaków Indii . Moje chłopaki uwielbiają te aromaty , a także kolory i smak tych potraw . Taka odmiana od szarej(...)Składniki : 1 kurczak o wadze około 1,5 kg 3 łyżki przyprawy ” tandori masala „ 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka cukru lub miodu 2 łyżki masła sól do smaku 2 łyżki oleju Kurczaka myjemy , oczyszczamy z wszelakich nadbagarzowych elementów . Osuszamy papierowym ręcznikiem . Nacinamy ,każdą pierś i udo ,aż do kości w poprzek , żeby ułatwić przeniknięcie przypraw . Grubo
Ogrodnik w podróżyMięso z kurczaka jest wdzięcznym obiektem do gotowania . Można przyrządzać na różne sposoby. Oto jeden z nich. Składniki 1 pomarańcza 8 podudzi kurczaka ( u mnie udka , skrzydełka, podudzia ) 2 łyżki miodu 1 łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków 2 łyżki białego octu winnego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki wytrawnego sherry pieprz Przygotowanie Wyparzoną pomarańczę cienko obrałem, wycisnąłem sok. Wlałem
R'n'G Kitchenpałek z kurczaków. Na marynatę: 4 łyżki oliwy, 3 łyżki miodu, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka ostrej papryki (opcjonalnie), łyżeczka sosu sojowego, 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę). Dzisiejsza propozycja na obiad, jest niezwykle prosta i niezwykle smaczna :) Wyśmienicie smakuje z ziemniaczkami i mizerią. Z podanych składników przygotować marynatę. Posmarować nią pałki kurczaka i odstawić na całą noc do lodówki
Świat Domowej Kuchniszklanka bulionu , może być z kostki Marynata: 1 cytryna 1 pełna łyżeczka imbiru mielonego 3 ząbki czosnku 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżeczka płaska cynamonu 4 - 5 goździków szczypta szafrany szczypta kardamonu sól pieprz kajeński Wykonanie: Kurczaka myję osuszam, zdejmuję skórę i usuwam kości. Mięso pokroję w kawałki, wkładam do miski, dodaję miód, sok wyciśnięty z cytryny i przeciśnięty
Bea(u)ty kitchenKurczak po koreańsku, czyli pierś z kurczaka smażona w chrupiącej panierce, podana ze słodko – pikantnym sosem na bazie pasty gochujang. To jeden z naszych ulubionych przepisów na super aromatycznego kurczaka, który świetnie smakuje w połączeniu z ryżem, makaronem oraz bułeczkami bao. Koreański smażony kurczak wyróżnia się sposobem przygotowania. Jest smażony dwukrotnie, dzięki czemu odsączona z pierwszego smażenia panierka staje(...)zdejmujemy z palnika i dodajemy 3 – 4 łyżki miodu. Warto dodać miód o niezbyt intensywnym smaku, np. lipowy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy. Połowę wymieszanej mąki przesypujemy do zamarynowanego w mleku mięsa (mleka nie zlewamy) i bardzo dokładnie mieszamy. W garnku rozgrzewamy ok. 1 litra oleju. Każdy kawałek kurczaka obtaczamy dokładnie w mące i smażymy na złoty kolor
Kuchnia Na Wypasieszaszłyków Sos truskawkowy 2 ząbki czosnku 1 łyżka startego imbiru 1 czerwona papryczka chili 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu 200g truskawek sól, pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie : Mięsa : Pierś z kurczaka umyć i pokroić w paski o grubości około 1 cm. W miseczce połączyć wszystkie składniki marynaty, włożyć do niej paski z kurczaka i dokładnie(...)drobno posiekana papryczkę chili. Smażyć przez kilka minut, następnie dodać miód i sok z cytryny, wszytko dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone truskawki, wymieszać i gotować na małym ogniu przez kilkanaście minut, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy sos będzie gotowy dokładnie go zmiksować i przelać do miseczki. Kurczaka jeść obficie maczając w sosie truskawkowym. Smacznego
Codzienne Gotowaniesię trochę-nie jestem aż tak odważna w swojej kuchni, ale lubię eksperymentować. Kapusta jest dość słodka, następnym razem dam tylko 1 łyżkę miodu, ale ogólny smak bardzo wyrazisty, myślę że do aromatycznego kurczaka super. SKŁADNIKI: 250 g. białej kapusty 250 g. kiszonej kapusty 1 ząbek czosnku 4 ziarna kardamonu 8 goździków 2 łyżki miodu 1 cebula cytryna
Kuchnia BeatyPałki to bardzo lubiana część kurczaka przez moich domowników. Dlatego staram się urozmaicać ich smak, żeby się Nam nie nudziły Składniki: 9 pałeczek z kurczaka 1/2 szklanki keczupu 5 łyżek sosu sojowego 3 łyżki miodu 3 łyżki oleju szklanka wyłuskanych pestek słonecznika sól, pieprz Kamis Wykonanie: Do talerzyka wsypujemy pestki słonecznika,panierujemy w nich pałki kurczaka, układamy na blasze
Z Majeczką w kuchniDzisiaj propozycja na dodatek do obiadu. Marchewka z miodem i tymiankiem pasuje do dań mięsnych. Idealnie komponuje się z pieczonym kurczakiem. Składniki: 7 -8 marchewek płaska łyżeczka cukru pół płaskiej łyżeczki soli 1 duża płaska łyżka miodu (ja dałam wielokwiatowy) 1 duża płaska łyżka masła 1 mała płaska łyżeczka tymianku Wykonanie: Marchewki obieramy, kroimy na krążki grubości
Smak mojego domuPieczone pałki z kurczaka. Błyskawiczny przepis krok po kroku Pieczone pałki z kurczaka. Składniki: 1 kg pałek z kurczaka 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej 2 łyżki roztopionego masła 4 łyżki ketchupu 3 łyżki miodu 1 łyżka papryki słodkiej w proszku sól, pieprz Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 200°C „góra(...)kratkę do pieczenia. Kratkę delikatnie natłuść. Pałki z kurczaka przełóż do miski, solidnie dopraw solą i pieprzem. Obtocz w mące ziemniaczanej, ułóż na wcześniej przygotowanej kratce. Wstaw do piekarnika razem z blachą wyłożoną folią aluminiową. Dzięki takiemu ułożeniu, kurczak równomiernie się upiecz, tłuszcz będzie kapał na folię
kuron.com.plSkładniki: 1 podwójna pierś kurczaka, 2 woreczki ryżu, 100 g migdałów, 2 łyżki płatków migdałowych, 2 łyżki miodu Miody Wileńskich , 1 jajko, kurkuma, sól, pieprz, sałatka z patisonów Orzech , dekoracja: blanszowane migdały, czarny sezam, natka pietruszki. Przygotowanie: Pierś kurczaka myjemy i osuszamy. Rozbijamy na kotlety. Każdy kotlet przyprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w roztrzepanym jajku
Aga w kuchniKolejna propozycja na kurczaka Składniki 3 nogi kurczaka sól pieprz 2 pomarańcze Marynata : 2 łyżki miodu 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 3 łyżki marmolady pomarańczowej z imbirem imbir starty na tarce ok. 2 cm kawałek 1 łyżeczka chińskiej przyprawy pięć smaków skórka otarta z połowy pomarańczy 1 łyżeczka oleju sezamowego Przygotowanie Wymieszałem wszystkie
R'n'G Kitchenpropozycja drugiego śniadania. Składniki: 100g fileta z kurczaka 90g mixu sałat 100g pomidorków koktajlowych 150g żółtego wędzonego sera 350g mrożonego bobu 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 łyżka obranych pestek dyni 25g kiełków rzodkiewki przyprawa do kurczaka sól szczypta cukru oliwa Dressing: 30ml oliwy z oliwek 30ml octu winnego 1 łyżka miodu Wykonanie: 1. Fileta umyć, wysuszyć, pokroić
Szalona Kuchnia Ewelinybyśmy chcieli. Jak więc prawidłowo grillować: Rozpalamy grilla i czekamy aż płomienie trochę przygasną. Osobno przygotowujemy kawałki mięsa: kurczaka , wieprzowinę i wołowinę . Na grillu układamy najpierw największe kawałki kurczaka, a wokół nich dopiero najmniejsze. Sprawdzamy, czy kawałki mięsa dobrze się upiekły, nacinając je. Sok, który z nich wypłynie musi być przezroczysty, a nie krwisty. W dalszej kolejności pieczemy wołowinę(...)ryzyko jego wysuszenia. Warto jednak pamiętać, że jeśli do marynowania używamy miodu lub cukru, temperatura wieczenia nie może być wysoka. W przeciwnym razie wnętrze będzie surowe, a wierzch spalony. >>>Sprawdzona marynata do mięsa<<< Dużo prościej sprawa przedstawia się w przypadku marynowania kurczaka . Tu możemy użyć marynat różnego rodzaju, gotowych mieszanek suchych przypraw lub ziół
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mleczka kokosowego – 400 ml duża garść płatków kokosowych 1 gruszka 2 łyżeczki żółtej przyprawy curry sok z limonki odrobina cukru lub miodu olej do smażenia (najlepiej kokosowy) ryż lub makaron penne PRZYGOTOWANIE: Kurczaka zamarynować w przyprawie curry i odstawić do lodówki na ok. 2 godziny (można pominąć ten proces, ale kurczak jest wtedy bardziej wyrazisty(...)gruszkę i wycisnąć sok z limonki. Wszystko gotować ok. 10 min. aż mięso i gruszka będą gotowe. Na koniec wrzucić uprażone płatki migdałów. Dodać ewentualnie płaską łyżeczkę cukru lub miodu, i dodatkowo curry, aby podkręcić smak potrawy. Wszystko gotować jeszcze przez chwilę. Potrawę można podawać z ryżem jaśminowym, makaronem penne bądź bez żadnych dodatków
Calzonella.com