łyżki kukurydzy; - 1/3 papryki; - 5 sztuk papryczek jalapenos; - 1/4 cukini; - 1 plasterek białej mozarelli; - 2 łyżki parmezanu. Przyprawy do kurczaka: - przyprawa węgierska; - pieprz ziołowy; - pieprz chili cayenne; - 2 łyżki oliwy czosnkowej. Sos: - 1 łyżeczka musztardy franuskiej; - 1 łyżeczka miodu; - 1 łyżeczka octu jabłkowego; - 2 łyżki oliwy czosnkowej; - szczypta soli i pieprzu; - posiakana natka pietruszki-łyżeczka; - szczypta oregano. Sposób przygotowania
MintTastepomarańczy łyżka świeżego tymianku kilka listków bazylii sól, pieprz i słodka mielona papryka do smaku łyżka miodu 1 ząbek czosnku 0,5 szklanki wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 300 g makaronu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Filety z kurczaka umyć, pokroić w cienkie paseczki, obtoczyć mąką i lekko podsmażyć. Dodać pokrojoną w cieniutkie plasterki marchewkę, cebulę
Gosia gotujepychota. Składniki: 1 główka sałaty (u mnie maślana i rzymska pół na pół) 10 listków bazyli 1 pieczona pierś z kurczaka 3 mandarynki 1/2 garści rodzynek garść winogron 1/2 papryczki chili Sos: 1 łyżeczka miodu sok z jednej mandarynki 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku przeciśnięte rzez praskę szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Sałatę umyć osuszyć i porozrywać
Gosia gotujemiski, mieszamy ze słodko-kwaśnym sosem i podajemy od razu. Nam tak naszykowana najbardziej smakuje z panierowanymi filetami rybnymi i jasnym mięsem kurczaka. SKŁADNIKI 2-3 porcje jako dodatek 500-600g brukselki 2 łyżki jasnego, kwiatowego miodu (wypróbujcie lipowy albo lawendowy) 2 łyżki dobrego octu balsamicznego 2 + 1 łyżka oleju ryżowego lub rzepakowego sól pieprz
Karo in the Kitchenszaszłyki z piersią kurczaka Gotowe szaszłyki składniki dla trzech osób 300 g piersi z kurczaka 200 g wędzonego boczku 1 papryka czerwona 1 papryka zielona
Miód i pieprzPrzy okazji zaimprowizowałem domowej produkcji naczynie do tagine, które sprawdziło się wyśmienicie. Zapraszam do spróbowania! Do przygotowania dania użyłem: 700 gram udek kurczaka, 10 suszonych fig, 50 gram rodzynek, 2 białych cebul, 2 gruszek, 3 łyżek miodu, 2 łyżek masła, 150 gram kaszy kus-kus, pęczka natki świeżej kolendry, 3 zielonych papryczek chili, 2 ząbków czosnku, 2 łyżeczek nasion kminu(...)łyżeczki nasion kolendry i dodałem je do moździerza wraz z 10 goździkami, 3 łyżeczkami cynamonu, łyżeczką kurkumy i szczyptą soli. Całość roztarłem na proszek i dodałem do kurczaka. Mięso dokładnie wymieszałem z przyprawami i odstawiłem na godzinę do lodówki. Największy problem z przygotowaniem taginu polega na konieczności posiadania odpowiedniego glinianego naczynia przypominającego stożek. Niestety nie dysponowałem nim, lecz zastąpiłem
Wyprawy kulinarneprzed smażeniem lub najlepiej na całą noc. Oczywiście możecie użyć innych ulubionych przypraw, np. 5 smaków. Po tym czasie kurczaka wyjmujemy z lodówki. Jest gotowy do przyrządzania. Sos orzechowy: 3 łyżki masła orzechowego 1 łyżka miodu 2-3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego By przygotować sos najwygodniej przygotować mały słoiczek, w którym umieszczamy wszystkie podane
Cooking Monsterdente) 1 żółta papryka sok z połówki cytryny 1 łyżka oleju lnianego 1/2 łyżeczki miodu Przygotowujemy marynatę do mięsa. Dwie łyżki oliwy mieszamy z przyprawami tj. kurkumą, pieprzem ziołowym, imbirem i pieprzem białym. Dodajemy do marynaty przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy. Piersi z kurczaka formujemy w kieszonki, przecinamy poziomo z jednego boku tak, by zmieścił się farsz. Wkładamy kieszonki(...)zależności od grubości mięsa. Do słoiczka wlewamy sok z cytryny, dodajemy oliwę i miód – wstrząsamy energicznie do chwili , aż składniki się połączą i utworzą sos do polania sałatki. Na talerzach układamy porcje papryki, polewamy je sosem, posypujemy migdałami i paseczkami moreli. Obok układamy porcje kurczaka faszerowanego ryżem brązowym z morelami
Gotuj Sam!DYNI Z KURCZAKIEM GARAM MASALA Wracam po krótkiej nieobecności i mam dla Was jedno z ulubionych naszych dań mianowicie zupę krem z pieczonej dyni muskat podana z kurczakiem garam masala. Bardzo, ale to bardzo lubię zupy krem, a z dyni to moja ulubiona, przyrządzam ją bardzo często i to na różne sposoby. Dziś w wersji z mięskiem. Polecam(...)dnie, podsmaż na oliwie i maśle czosnek, dodaj przyprawy i miąższ z dyni. Całość podlej wodą i gotuj 20 minut. Dodaj mleko, miód i zmiksuj blenderem na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem. - pierś z kurczaka - przyprawa grama masala - olej Kurczaka kroimy w sporą kostkę, oprószamy przyprawą, smażymy na rozgrzanym oleju. Zupę nalewamy do miseczek, na środku układamy
SMYKWKUCHNIszczypta rozmarynu, 2 – 3 łyżki kurkumy, szczypta czerwonej papryki chili, oliwa do posmarowania, 4 łyżki musztardy, 1 łyżka miodu. Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy kurkumę, sól, pieprz, kolendrę, gałkę muszkatołową, kardamon, rozmaryn, paprykę chili. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Filety z kurczaka, płuczemy i nacinamy wzdłuż w trzech miejscach. Obtaczamy w przygotowanych przyprawach. Czosnek obieramy, kroimy na plasterki i wkładamy
Moniki SmakołykiCześć! Dziś mam dla Was pysznego kurczaka - koniecznie spróbujcie!!! :) składniki 250 g filet z kurczaka buraczki 100 g kaszy gryczanej marynata: sos sojowy ok 1/4 szklanki łyżka miodu sok z połowy cytryny odrobinę oleju 3-4 ząbki czosnku czubata łyżka musztardy sarepskiej przyprawy: papryka słodka, imbir, pieprz, tymianek, bazylia , oregano Filet pokroić w paseczki. W misce przygotować marynatę i wrzucić(...)niej mięso, najlepiej odstawić na całą noc a przynajmniej na 1 godzinę . Jednak im dłużej stoi tym mięso lepiej smakuje. Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu, kurczaka grilluj do miękkości . Podawaj z dodatkiem jarzyny u mnie tym razem tarte buraczki ;-) Smacznego! K ;-) *przepis znalazłam w książce "Mogę schudnąć
Cukier&Puderpołówki cytryny 1 łyżka oleju lnianego lub z pestek dyni 1/2 łyżeczki miodu Przygotowujemy marynatę do mięsa. Dwie łyżki oliwy mieszamy z przyprawami tj. pieprzem ziołowym i pieprzem czarnym. Dodajemy do marynaty przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną pietruszkę i tymianek. Mieszamy. Piersi z kurczaka formujemy w kieszonki, przecinamy poziomo z jednego boku tak, by zmieścił się farsz. Wkładamy kieszonki(...)minut w zależności od grubości mięsa. Do słoiczka wlewamy sok z cytryny, dodajemy oliwę i miód – wstrząsamy energicznie do chwili , aż składniki się połączą i utworzą sos do polania papryki. Na talerzach układamy porcje papryki, polewamy sosem, posypujemy pestkami dyni. Obok układamy porcje kurczaka faszerowanego ryżem brązowym z daktylami
Gotuj Sam!brokuł lub opakowanie (450 g) mrożonych różyczek -6 rzodkiewek -1 papryka (u mnie czerwona) -4 jaja na twardo -100 g kurczaka wędzonego -150 g ryżu (u mnie brązowy) sos: -5 łyżek jogurtu naturalnego -2 łyżeczki musztardy -odrobina miodu -pietruszka posiekana, sól, pieprz wedle uznania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Ryż gotujemy. 2. Brokuł (jeżeli mrożony, gotujemy do miękkości), świeży blanszujemy
Zdrowie i pysznie na talerzusłodka czerwona papryka (ta podłużna) 100 g pieczarek 1 czerwona cebula 1/2 pora Sos: łyżeczka sproszkowanego czosnku łyżeczka imbiru łyżeczka miodu 1/4 szklanki sosu sojowego 5 łyżeczek cukru brązowego 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 1 szklanka wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczak w sosie Teriyaki wykonanie: W rondelku najpierw mieszamy dokładnie wszystkie składniki na sos, następnie gotujemy na małym ogniu do momentu
Delusional Trineplacki tortilli (kupiłam z chili) 2 pomidory 1 papryka 1 czerwona cebula sól pieprz ketchup 2 szklanki rozgniecionych płatków kukurydzianych glazura do kurczaka: (mieszamy wszystko razem w misce) 3 łyżeczki musztardy dijon 2 łyżeczki miodu sos ostry do tortilli: 2 -3 łyżeczki musztardy dijon 4-5 łyżeczek śmietany 12% 1 łyżeczka miodu Przygotowanie: Zaczynamy od fileta, którego myjemy, dokładnie osuszamy(...)piórka, a pomidor w półplasterki. Na rozgrzanej dość dobrze patelni grzejemy nasze placki, a następnie umieszczamy na talerzu. Ciepłą tortillę smarujemy ostrym sosem z musztardy, na to kładziemy kurczaka, paprykę, cebulę i pomidora. Wierzch polewamy ketchupem. I zwijamy - najpierw dół zawijamy do środka, a potem lewą część do środka i prawą. I gotowe
Gotuj z Mąką