mięsem, doskonale sprawdza się wieprzowina, kurczak czy krewetki. Istnieją jednak pewne klasyczne składniki, których należy się trzymać chcąc zachować charakter dania, należą do nich chilli, szalotki, sos sojowy, sos rybny, tamaryndowiec, pasty curry, kolendra, bazylia, jest jeszcze wiele innych klasycznych dodatków, które dodadzą tajskiego charakteru tj. pasta krewetkowa, galangal, chińskie grzyby, tajska fasola, trawa cytrynowa itp. jeśli uda Wam się
Słodki KompromisWykałaczki szaszłykowe 300 g piersi z kurczaka 1 łyżka curry 1 łyżka garam masala - świeżo zmielone 1 łyżka oliwy bądź oleju kujawskiego z bazylią i czosnkiem 3 ząbki czosnku ( przeciśnięte przez praskę) utarty drobno imbir ( kawałek jakieś 2-3 cm) do smaku pieprz cytrynowy Składniki: 2 woreczki ryżu mieszanka warzyw chińskich ( mrożona) 1 łyżka curry 1 łyżka
ClauditteMissCookingktóre obsługują farangów, czyli obcokrajowców. Oryginalna nazwa Pad Thai to „Gway Teow Pad Thai”.Gway Teow to chińskie słowo oznaczające „makaron ryżowy”, które wskazuje na chińskie wpływy. Niektórzy uważają, że podobne danie do Pad Thai zostało przywiezione do Królestwa Ayutthaya przez chińskich kupców w XVIII wieku. Reszta nazwy zawiera jeszcze więcej wskazówek… „Pad” oznacza „smażony”, a „Thai” oznacza oczywiście tajski(...)pasty z tamaryndowca ✅ 2 łyżki cukru ✅ 3 łyżki sosu rybnego ✅ 2 łyżki czarnego sosu sojowego tajskiego ✅ 1 łyżka sosu sojowego ✅ Biały Pieprz ✅ 350 g makaronu ryżowego ✅ 4 piersi z kurczaka ✅ 1 łyżka czarnego sosu sojowego tajskiego ✅ 1 łyżka skrobi kukurydzianej ✅ 1 łyżka wody ✅ 200 g krewetek ✅ 3 ząbki czosnku drobno pokrojonego ✅ 3 łodygi szczypiorku pokrojone ✅ 4 jajka ✅ Kiełki fasoli ✅ Duża
RafalCookTen sos to kwintesencja prostoty – zarówno w doborze składników jak i techniki wykonania. Tylko pięć komponentów i… lekko odwrócone myślenie o gotowaniu. Zaintrygowani? Sprawdźcie ten sos
Karo in the KitchenUwielbiam kuchnię chińską, uwielbiam sos sojowy, makaron ryżowy, słodko-kwaśne smaki a przede wszystkim woka. Dlaczego? Bo to najbardziej uniwersalne narzędzie, w którym można przygotować pyszne a jednocześnie szybkie danie. Dziś na pewno go użyję... Składniki: 200 g makaronu błyskawicznego Mi-Xao 1 pierś z kurczaka 15 g suszonych grzybów mun szczypior 1 cebula dymka 2 łyżki jasnego sosu
Bike By Lifemożemy wykorzystać mrożoną mieszankę do dań chińskich. Ryż smażony po kantońsku to danie sycące i bardzo smaczne pod warunkiem, że lubicie takie przyprawy jak kurkuma, imbir, chili, sos sojowy i olej sezamowy. Jest to danie na przygotowanie którego nie poświęcimy dużo czasu i pieniędzy. Ryż smażony po kantońsku możemy również przygotować z kurczakiem lub krewetkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki
Danka PichciBez tablicy Mendelejewa i bez wielu ceregieli. Z kilku łatwo dostępnych składników. Do domowych spring rolls i sajgonek . Do smażonych czy pieczonych ryb, żeberek, krewetek i
Karo in the KitchenAromatyczny rosół wołowy to jedno z tych dań, które się gotuje dość długo. Jednak smak, aromat tej zupy potrafi nam wszystko wynagrodzić. Rosół wołowy jest dość
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Szybka wieprzowina z marchewką i dymką Kurczak w sosie curry Przepis na makaron z boczkiem i kapustą w sosie sojowym Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 30 minut Składniki pół główki średniej kapusty 150 g boczku średnia cebula 5 łyżek sosu sojowego szczypta chili pieprz do smaku szalotka łyżka oleju do smażenia makaron chiński do podania Przepis 1 Kapustę kroimy
Kuchnia BazyliiJest to zupa błyskawiczna. Czasami warto mieć w zanadrzu taki przepis na zupkę. Smak super. Do garnka wlać wodę, dodać mięso z kurczaka, zagotować. Zdjąć szumy
Kuchnia Pokoleńwarzywa i mięso z kurczaka , przyprawione imbirem i sosem sojowym.Niebo w buzi!!! Ciasto : *************** 25 dag. mąki pszennej 1 szkl.wody mineralnej 1 szkl.mleka 3 jajka olej Sól ****************************** Farsz : ******************* 2 filety kurze 1 op. mrożonki chinskiej 2 -3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z limonki imbir papryka ostra Olej do smażenia sól pieprz chiński przyprawa 5 smaków szczypta
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiKurczak z ryżem po jemeńsku (Kabsa) www.kuchniasmakow.blogspot.com Smak tej potrawy chodził za mną dobre kilka lat. Chodził cierpliwie, wytrwale drażnił kubki smakowe. Nie odpuszczał. I dobrze. Moi znajomi z Jemenu i Jordanii wiedzieli, jak zaszczepić we mnie miłość do arabskiej kuchni ;) Codziennie po powrocie z uczelni zapachy gotowanych potraw unosiły się w kuchni akademikowej. Codziennie wieczorami zbieraliśmy się(...)niej. Codziennie były inne historie. Dania polskie przeplatały się z arabskimi, niemieckimi i chińskimi. Opowieści snute do nocy. Czasem barwne, czasem śmieszne, czasem smutne. I nie miało znaczenia to, jaki kto miał kolor skóry, jakiego był wyznania, jakim mówił językiem. Jedzenie i jego przygotowywanie posiada tą magiczną moc, że ludzie zawsze znajdą wspólny język. Kuchnia łączy ludzi. A wraz
Kuchnia smakówNoodles jest to chiński makaron, którego ugotowanie zajmuje nie całe 5 minut! Szukacie pomysłu na szybki i smaczny obiad??? Ten przepis jest właśnie dla Was! Danie jest aromatyczne i pełne kolorów... Oprócz warzyw dodałam również moje ukochane pieczarki oraz dla mojego skarba, który jak już wspominałam jest miłośnikiem mięcha, dodałam pierś z kurczaka. Kto się skusi? Zapraszam :-) Składniki: makaron
kulinarne odsłony patipowiedzieć, że zajmie się niczym, gdyż dużo ćwiczy i miała swój program telewizyjny „Odwet na własnym ciele”, z którego pochodzi przepis na „famous chinese salad”, czyli sławną chińską sałatkę. Trzeba jej oddać, że całkiem sprytnej zakomponowana składniki dania: chrupka kapusta czerwona, miękka kapusta rzymska, kremowe awokado i mięso. Do tego orientalny, lekko pikantny za sprawą imbiru, dresing. Danie(...)szklanki posiekanej kapusty rzymskiej lub włoskiej 1 duża lub dwie małe starte marchewki 1 awokado pokrojone w kostkę Garść posiekanej kolendry 12 surowych krewetek (lub 2 szklanki upieczonego, pokrojonego kurczaka) Kilka łyżek siekanego szczypiorku 1 łyżka masła 1 łyżeczka suszonego czosnku Garść posiekanych orzechów laskowych lub migdałów Sól i pieprz do smaku Dresing 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki octu
Niedzielny kucharzPyszna zupa zawierająca w sobie różnorodność azjatyckich i polskich smaków. Inna niż zwykłe, "codzienne" zupy, z mleczkiem kokosowym i mięsem z kurczaka. Najlepsze jest mięso z udek, bo jest bardziej soczyste i miękkie niż mięso z piersi, ale obojętnie jakiego użycie, na pewno będzie pyszne. Z posiekanym koperkiem i fasolką szparagową jestem pewna, że posmakuje każdemu. 4 udka pozbawione skóry(...)fasolki szparagowej żółtej 0,5 puszki kukurydzy 100 ml mleczka kokosowego light 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki (można pominąć) 1,5 litra rosołu/bulionu/wywaru mięsnego przyprawa chińska 5 smaków 0,5 łyżeczki kolendry ziarnistej 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego 0,5 łyżeczki kurkumy pęczek koperku sól pieprz Udka pozbawić skóry i kości
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie