kurczak po chińsku - 1368 przepisów (strona:75/92)

Wołowina po chińsku - obiad w 15 minut 189

Khobar są knajpki hinduskie, libańskie, włoskie, jest też mój ulubiony  Steak  House  Restaurant , ale typowo chińskiej knajpki tutaj nie widziałem, a nabrałem ostatnio ochoty na " chińszczyznę "  W Polsce przygotowywaliśmy ją w sposób, który podaję poniżej. W Arabii Saudyjskiej , nie da się tego tak przyrządzić, bo tutaj  alkohol  jest  całkowicie  zabroniony , a jego(...)posiadanie kończy się dla obcokrajowaca  deportacją i zakazem wjazdu przez minimum najbliższe 3 lata Składniki 50 - 60 dag wołowiny może być pręga (wołowinę można zastąpić filetem z piersi kurczaka lub indyka) 1/2 słoiczka pędów bambusa 1 mała czerwona papryka 1 cebula średniej wielkości  1 mała marchewka pocięta w cienkie wiórki lub starta na tarce o grubych oczkach

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ekspresowy obiad: Makaron z warzywami po chińsku 437

kanapki. W tym czasie można przygotować pyszny obiad lub kolację na ciepło w dwóch wersjach bezmięsnej lub mięsnej. Oto moja dzisiejsza propozycja. Składniki: spaghetti razowe mieszanka warzywna mrożona "chińska" olej sezamowy sól papryka słodka i ostra pieprz jasny sos sojowy Makaron łamiemy na pół i gotujemy według przepisu na opakowaniu.W międzyczasie na podgrzany olej wrzucamy zamrożone warzywa i smażymy(...)smażenia doprawiamy do smaku, a gdy makaron będzie gotowy, odcedzamy go, przelewamy zimną wodą i dodajemy do warzyw. Podsmażamy przez chwilę wszystko razem. Można dodać drobno pokrojonego fileta z kurczaka. Smacznego

chwile dla mnie
Hinduski szaszłyk. 337

krótko przesmażyć na części oliwy. Przestudzić, przełożyć do miseczki i dodać wszystkie pozostałe składniki, zmiksować blenderem. 1/3 część przeznaczyć do zamarynowania pokrojonego  w paski kurczaka. Paski kurczaka włożyć do marynaty ( pasty)  i trzymać w otrzymanej paście przez około 4 godziny. Następnie nabić na  dwa patyki do szaszłyków i grillować w piekarniku 20 -25 minut. Oczywiście możemy(...)grillowej.  Pozostała część przygotowanej marynaty, ( pasty) wykorzystać  jako sos. Z czym podamy szaszłyki zależy od nas. Można jeść z ryżem, bagietką, tostem. Ja miałem akurat ochotę na chiński przesmażony makaron

Kulinarny karnet Christophera
Ryż z cukinią 102

Ryż z cukinią to proste danie, które przygotujemy w kilka minut i z całą pewnością zachwyci nas swoim smakiem i prostotą w połączeniu składników. Kilka składników

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka „prawie” Cesar 170

Sałatka „prawie” Cesar to nasza wariacja na temat klasycznej sałatki Cesar. Prawdziwa sałatka zawiera ściśle określone składniki, choć przepisów jest wiele :) Nasza sałatka to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sajgonki 172

Popularne danie kuchni chińskiej i krajów Azji Południowo-Wschodniej. Najczęściej mają postać naleśników lub krokietów z nadzieniem mięsno-warzywnym, albo krewetkowym. Podawane z sosami i dipami jako przekąska. Do zawijania służy specjalne ciasto, czy też wykorzystany w moim przepisie papier ryżowy. Pojawiają się w niezliczonej ilości odmian, zależnie od kraju, czy regionu w którym możemy je zjeść. Poniższy przepis pochodzi(...)regionu Bardzorumcajsowego. Składniki: 200g filetu z piersi kurczaka 150g kiszonej kaputy 1 średnia marchew 6 arkuszy papieru ryżowego 2 łyżki suszonych grzybów Mun 2 łyżki sosu sojowego łyżeczka pieprzu ziołowego pół łyżeczki czosnku granulowanego szczypta imbiru tłuszcz do głębokiego smażenia Przygotowanie: Grzyby Mun namaczamy w ciepłej wodzie 15 minut, kroimy w paski. Pierś kurczaka oczyszczamy i kroimy w bardzo cienkie

Gotuj z Rumcajsem
Moo Shu Pork 51

Moo Shu Pork – 木须肉 – zwana również – mù xū ròu – moo shi pork – mu shu pork lub mu xu pork. To danie

RafalCook
Rosołek chiński z grzybami mung, kukurydzą i marchewką 98

Magda Nie ukrywam, że czasem i mnie najdzie na popularną chińską zupkę ekspres, niestety niezbyt zdrową, ale cóż… jak przyjdzie smak… Jednak okazuje się, że nie trzeba zbyt wiele wysiłku czy jakiś skomplikowanych składników by pyszną zupkę wyczarować samemu. Ten rosołek robi się bardzo prosto, ma masę pysznych i sycących składników, a z tych orientalnych w sumie tylko(...)grzybki mung, które już tak się zadomowiły, że już nie są tym ,,dziwnym” dodatkiem. Składniki (na 2-3 porcje): 200g kurczaka – użyłam mięsa z udek 2 marchewki mała puszka kukurydzy około 4-5 suszonych grzybków mung 2-cetymetrowy kawałek imbiru 3 łyżki oleju sezamowego szczypta chili sos sojowy do smaku sok z cytryny lub limonki Do podania: ugotowany

Smaczna Strona
Tajski ramen z kurczakiem i warzywami 361

ręcznikami, solimy i pieprzymy i z obu stron. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy na średnio wysokim ogniu dwie łyżki oleju kokosowego i na gorący tłuszcz wkładamy podudzia kurczaka, skórką do dołu. Smażymy do zrumienienia około 8-10 minut, odwracamy i rumienimy mięso z drugiej strony. Zalewamy zrumienione mięso 1,2l świeżo zagotowanej wody, dodajemy sos sojowy(...)Całość gotujemy na małym ogniu 8-10 minut, co jakiś czas mieszając. PODANIE Zupę podajemy z makaronem – pasuje tu zarówno gryczana soba, makaron błyskawiczny wonton (identyczny jak w zupkach chińskich z paczki), makaron ryżowy czy z tapioki, a także świeży, paczkowany makaron do ramenu.   Porcję makaronu na talerzu zalewamy gorącą zupą, posypujemy posiekaną kolendrą i szczypiorem, podprażonym jasnym sezamem

Karo in the Kitchen
Pierś gęsia wędzona w woku z placuszkami rosti, kapustą i olejem rzepakowym 208

elementy. Tym razem na tapetę wzięłam piersi z gęsi i uwędziłam je chińską metodą w woku na herbacie. Podałam z placuszkami ziemniaczanymi smażonymi na oleju rzepakowym oraz kapustą czerwoną wzbogaconą o smak czerwonego wina i ziarna granatu. Te samą metodą wypróbowałam już wędzenie schabu oraz piersi z kurczaka i zawsze się sprawdzała. I tym razem mięso wyszło delikatne, soczyste

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Chińszczyzna z makaronem ryżowym 182

Makaron ryżowy otrzymuje się z mąki ryżowej, czyli pośrednio – z ryżu. Składa się głównie ze skrobi, nie zawiera glutenu i tłuszczu. Łatwo go przyrządzić, wystarczy zalać

mojewypiekiinietylko
Chińska zupa z jajkiem, kapustą pekińską i grzybkami mun 108

Zupa z dodatkiem jajka to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni chińskiej. Tradycyjnie do jej przygotowania używa się drobiowego bulionu lub rosołu, czasami dodatkowo zupę zagęszcza się skrobią kukurydzianą, obowiązkowo podaje ze sporą ilością szczypiorku. Jej przygotowanie jest niezwykle proste, a jedynym sekretem głębokiego i wyrazistego smaku jest tu solidne doprawienie. Świeży imbir, cynamon, nasiona kopru i anyż przeobrażą zwykły(...)pekińska i grzybki mun stanowić będą ciekawe dodatki. To świetny sposób na „zagospodarowanie” resztek rosołu i urozmaicenie zupowego repertuaru. Składniki na 3 – 4 porcje: 1 l chudego rosołu z kurczaka / bulionu drobiowo-warzywnego / bulionu warzywnego w wersji wegetariańskiej 2 jajka 6 – 8 liści kapusty pekińskiej około 15 suszonych grzybków mun sos sojowy tamari do smaku kilka kropel octu ryżowego

Even Better Food
Domowa przyprawa 5 smaków 58

jedna z moich ulubionych przypraw do kuchni azjatyckiej. Przyprawa 5 smaków to popularna przyprawa kuchni chińskiej, mieszanka pięciu przypraw, mająca w założeniu odpowiadać pięciu podstawowym smakom: słodkiemu, kwaśnemu, gorzkiemu, umami i słonemu. Istnieje wiele odmian tej mieszanki, ale najczęstsze jej składniki to anyż gwiaździsty, goździki, cynamon, pieprz syczuański i mielone nasiona kozieradki albo kopru włoskiego. Czasami dodaje sie również imbir(...)gałkę muszkatołową. Smak przyprawy mocno zdominowany jest przez anyż, dzięki temu jest ona tak bardzo aromatyczna. Ja używam jej do zupy pho, makaronów azjatyckich, ryżu z kurczakiem i sosem słodko-kwaśnym i wielu innych. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kurczak z masłem orzechowym... 433

zagotuj. Wsyp kurczaka do garnka i dodaj kolendrę. Dopraw do smaku sola, pieprzem i sokiem limonkowym. Gotuj przez około 30 minu, bez przykrycia, do czasu, aż sos zgęstnieje, a kurczak będzie ugotowany. Podawaj z ryżem, posypane ewentualnie dodatkowa kolendra.  Moje uwagi: * Sporo osób zostawiło komentarze pod oryginalnym wpisem, generalnie nie polecajac przepisu, ale także polecajac sposoby na poprawienie smaku(...)się wrażenie, że 'czegoś tu brakuje'; mnie smakowało, ale dzieciom średnio; * Warto by było poeksperymentować używajac powyższego przepisu, jako bazy - może dodatkowe warzywa? Albo podgotowane słodkie ziemniaki?; * Zjedliśmy z chińskim makaronem ryżowym, który nadał się idealnie do pojadania nadmiaru sosu

Lejdi of the house
Makaron z wieprzowiną w sosie słodko-kwaśnym 52

Makaron z wieprzowiną w sosie słodko-kwaśnym 🥢 uważajcie... Ten makaron uzależnia! Jest aromatyczny, sycący i bardzo prosty do zrobienia - przenosi swoim smakiem i zapachem na Chińskie ulice, a wiecie, że podróże kulinarne to to co lubię najbardziej 😎 [ REKLAMA HOUSE OF ASIA ] WSKAZÓWKI: Do mojego dania użyłam fantastycznej nowości od House of Asia czyli makaronu Chow Mein z dodatkiem gryki(...)komponuje się z resztą dodatków! 🥢 Jeżeli jednak go nie znajdziecie w sklepie – sprawdzi się również klasyczny makaron Chow Mein. Zamiast mielonego mięsa z wieprzowiny możecie użyć mielonego mięsa z kurczaka lub rozdrobnionego tofu. Składniki na 4 porcje: 1 opakowanie makaronu pszenno-gryczanego Chow Mein House of Asia 250 g mielonego mięsa wieprzowego 1/2 papryki 1 szalotka 4 liście kapusty pekińskiej

Czarnawisienka