Lubię Spring Rolls za to, że są takie lekkie a zarazem smaczne i za to, że można kombinować z ich smakiem i za każdym razem uzyskać
Mango PapajaLeśny kurczak to zwyczajowa nazwa wiosennego grzyba Laetiporus sulphureus, którego polska nazwa to żółciak siarkowy. Szczęśliwie dla większości ludzi nie wygląda jak grzyb, który nadaje się do jedzenia. Nieszczęśliwie rzadki i w wąskim gronie jednak bardzo poszukiwany, gdyż zgodnie ze swoją zwyczajową nazwą jego miąższ przypomina mięso kurczaka. Postanowiłem go przyrządzić w stylu orientalnym. Teoretycznie ten sos utożsamiany jest(...)tylko kuchnia śląska, kujawska, podkarpacka itp. to wyobraźcie sobie jak duże zróżnicowanie jest w kraju, który jest 30 razy większy. Niemniej jednak jeśli w tym kraju mówimy o kuchni chińskiej, to mamy zazwyczaj na myśli zeuropeizowaną kuchnię wietnamską, do jakiej przywykliśmy w specyficznie urządzonych barach. Jeśli przeciętny Polak dostanie do zjedzenia prawdziwą kuchnię chińską, to robi z tego powodu aferę
Kryzysowa Książka KucharskaBLONDYNKA pisze: To danie zostało zrobione od początku do końca przez mojego 14 letniego syna Alexa. Zdjęcie, przepis i pomysł i tekst poniżej jest autorstwem Alexa
Blondynka GotujeStek z sałatką z mango z orzechowym dressingiem i stekiem, musaka ze słoika, kurczak w glazurze z masła orzechowego, soczewica po marokańsku, jednogarnkowa 10-minutowa potrawka z pomidorów, krewetek i kuskusu – w tym tygodniu mamy dla Was pięć dań z maksymalnie 5 składników! Upraszczanie – to przewodnie hasło Niedzielnego Kucharza w ostatnim czasie. Nasze pierwsze menu na tydzień (nie jest opublikowane(...)mieliśmy jeszcze wtedy bloga) było zupełnie inne – mieliśmy dużo czasu na przygotowania. Pracochłonne przepisy nie były nam straszne. Robiliśmy ręcznie makaron i tortille, lepiliśmy chińskie pierożki z własnoręcznie ugniatanego ciasta… Ale! To było w erze przed Miłoszkiem, kiedy mieliśmy wyprasowane ubrania, lepsze fryzury, byliśmy na bieżąco z nowymi serialami, w weekendy spaliśmy co najmniej do dziewiątej, Agnieszka nosiła
Niedzielny kucharzsajgonki do chińskiego baru, skoro można je zrobić samemu? Przepis na sajgonki jest prosty, a ich smak… po prostu pyszny! Sajgonki to typowo wietnamska potrawa. Rodzajów sajgonek jest bardzo wiele, są mięsne, wegetariańskie oraz z makaronem sojowym lub ryżowym. Przepis na delikatną i pyszną przekąskę powstał dzięki firmie…. Składniki: 10 arkuszy papieru ryżowego 1 pierś z kurczaka Kilka liści
Podróż w kulinariaJedno z popularniejszych dań. Prawie każdy je próbował, a kto nie, to na pewno o nim słyszał. Dania chińskie słynne są na całym świecie ze swoich smaków, oryginalnych przypraw i sposobów przygotowywania. Chińszczyzna – prosta, pyszna i bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki: - 2 filety drobiowe (ok.600g) Marynata: - olej sezamowy - sos sojowy - sok z cytryny - sól, pieprz, czosnek, chilli Warzywa(...)boczek, wykładamy. Rozgrzewamy olej arachidowy. Wrzucamy w kolejności (krótko podsmażając) warzywa - marchew, cebule, czosnek, por i papryki. Warzywa mają być chrupkie. Wykładamy z patelni. Dodajemy ponownie olej arachidowy. Paski kurczaka obtaczamy lekko w mące ziemniaczanej i kładziemy na mocno rozgrzany tłuszcz. Krótko smażymy z obu stron. Dodajemy boczek, warzywa, doprawiamy solą, pieprzem i chilli. W tym samym czasie mamy też
mojewypiekiinietylkomiesięcy, choć nawet wtedy makaron z zupek jest obciążeniem dla naszego układu pokarmowego, gdyż żołądek trawi go godzinami i jest magazynowany w naszym przewodzie pokarmowym przez długi czas. Zupki chińskie można jednak zastąpić makaronem noodle wykonanym z mąki pszennej, który można kupić w każdym większych sklepie, najczęściej na dziale z kuchnią azjatycką i naturalną przyprawą, którą wykonamy w domu(...)kapustą pekińską i szynką jest bardzo smaczna, sycąca i świetnie sprawdzi się na imprezie, grillu czy jako lunch do pracy. Składniki: 250 g szynki (może być również pierś z kurczaka, pokrojona w kostkę i usmażona) duży ogórek zielony pół główki średniej kapusty pekińskiej około 100 g makaronu noodle papryka czerwona puszka kukurydzy 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz Przyprawa
e-PrzepisyKulinarneBardzo lubię chińską kuchnie. Takie chińskie pierożki można zamówić w wielu restauracjach z kuchnią azjatycką. Zapewniam, że chociaż trzeba się trochę przy nich napracować to są naprawdę pyszne. Składniki: Farsz: 500 g piersi kurczaka 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego suszony imbir lub trochę świeżo startego korzenia imbiru szczypiorek Ciasto: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki wrzątku Wykonanie
Pasja SmakuJeśli lubicie azjatyckie smaki oraz połączenie smaku słodkiego i kwaśnego to polecam wam wypróbować ten przepis. Sos jest wegetariański, ale wedle ochoty można dodać do niego
Dorota Smakujekuchni chińskiej oraz w kuchni krajów Azji Południu-Wschodniej. Sajgonki to naleśniczki nadziane warzywnym lub mięsnym farszem. Sajgonki je się z sosem lub dipem. Można jeść je na zimno lub ciepło. Przygotowuje się je z papieru ryżowego. Moja wersja to sajgonki z grilla z dodatkiem śródziemnomorskiej fety. Składniki: SAJGONKI: 2 cukinie 200 g pieczarek 1 pierś z kurczaka
Kuchnia w oparachchińskiej. To sos na bazie śliwek, dokładniej powideł śliwkowych z sosem sojowym, miodem lub syropem ryżowym, czosnkiem. Jest bardzo prosty do przygotowania. Ma bardzo ciekawy słodko – słony smak, lekko pikantny, kto by sie spodziewał że powidła śliwkowe tak dobrze zagrają z sosem sojowym. Sos ten można podać jako dip do maczania sajgonek , krewetek smażonych , chipsów krewetkowych, kalmarów smażonych , kurczaka
Dorota Smakujechińskiej, gdzie zachowanie pewnych proporcji i zasad jest ogromnie ważne. Ponadto wpływa na ogromną różnorodność kuchni. Najpopularniejsze tajskie potrawy Jedną z popularniejszych potraw jest pad thai. To nic innego jak makaron ryżowy z różnymi dodatkami. W pad thai nie może zabraknąć podsmażanego tofu, orzechów, oleju kokosowego, świeżej cebulki zielonej. Głównym składnikiem, obok makaronu, może być zarówno mięso z kurczaka
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnepęczaku, błyskawiczny ryż smażony, zapiekany bakłażan z soczewicą, gęsta soczewicowa zupa i faszerowany kurczak – 5 dań łatwych do zrobienia, szczególnie jeśli masz pod ręką gotowe pół produkty. W tym menu sporo jest warzyw, właściwie głównie warzywa, nie licząc filetów faszerowanych kozim serem, ale kurczak też miał solidne towarzystwo warzywne. Dwa razy jest pęczak, kasza bardzo zdrowa i dużej zawartości(...)składników. Zobacz jak to wyglądało w tym menu: W poniedziałek był Smażony ryż na szybko Obiad do ogarnięcia w 15 minut. Pod warunkiem, że masz gotowy ugotowany ryż. To chińskie danie najlepiej wychodzi właśnie z wystudzonego ryżu, ponieważ podczas smażenia ryż bardzo ładnie dzieli się na poszczególne ziarenka. Świeżo ugotowany może zmienić się w pulpę. Smażony ryż to zatem idealne
Niedzielny kucharzSKŁADNIKI na 20 sztuk: 20 arkuszy na wontony (odmrożone) 150 g chudego mielonego mięsa np. szynka wieprzowa lub pierś z kurczaka 150 g świeżego szpinaku 1 cebulka dymka ze szczypiorem 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżka wina ryżowego Shaohsing lub innego dobrego białego wina 1/4 łyżeczki mąki biały pieprz sól olej arachidowy lub inny do smażenia(...)łyżka sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżeczka sosu chili 1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznego lub chińskiego ciemnego octu 1 łyżeczka ziaren sezamu Zamiast powyższego sosu można wontony podać z gotowym chińskim słodkim sosem chili (jak na zdjęciach). Wykonanie: Szpinak zanurzyć w gotującej się wodzie blanszując przez ok. 10 sekund. Wylać następnie szpinak na sito od razu przelewając dużą
Sztuka gotowania w/g SamiryPrzepyszny obiad- ryż smażony po chińsku, delikatny i niebiański w smaku. Możemy do ryżu dodać zblanszowany brokuł, szparagi lub fasolkę. Każde warzywo na które mamy ochotę. O walorach łososia , nie muszę Was zapewniać, ale ten sposób przyprawiania i pieczenia- polecam w szczególności- łosoś jest delikatny i rozpływający się w ustach. Jeżeli nie mamy łososia, można ryż podać z rybą smażoną(...)paluszkami rybnymi , czy też z kurczakiem- to co lubimy najbardziej lub to co mamy w lodówce. Obiad jest przepyszny, polecam i zachęcam do skorzystania z przepisu. Zaczynamy: Składniki na marynatę : 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu winnego 3 łyżki ciemnego cukru 4 łyżki koncentratu pomidorowego Składnik i: około 1 kg łososia 1 i 1/3 szklanki ryżu
Smaki Edyty