kurczak po chińsku - 1368 przepisów (strona:71/92)

Smażony ryż z krewetkami, młodą kapustą i omletem 183

mięsem, doskonale sprawdza się wieprzowina, kurczak czy krewetki. Istnieją jednak pewne klasyczne składniki, których należy się trzymać chcąc zachować charakter dania, należą do nich chilli, szalotki, sos sojowy, sos rybny, tamaryndowiec, pasty curry, kolendra, bazylia, jest jeszcze wiele innych klasycznych dodatków, które dodadzą tajskiego charakteru tj. pasta krewetkowa, galangal, chińskie grzyby, tajska fasola, trawa cytrynowa itp. jeśli uda Wam się

Słodki Kompromis
Thai Satay & Shrimps 143

Wykałaczki szaszłykowe 300 g piersi z kurczaka 1 łyżka curry 1 łyżka garam masala - świeżo zmielone 1 łyżka oliwy bądź oleju kujawskiego z bazylią i czosnkiem 3 ząbki czosnku ( przeciśnięte przez praskę) utarty drobno imbir ( kawałek jakieś 2-3 cm) do smaku pieprz cytrynowy Składniki: 2 woreczki ryżu mieszanka warzyw chińskich ( mrożona) 1 łyżka curry 1 łyżka

ClauditteMissCooking
Kurczak po Tajladzku czyli Pad Thai Faceta w Kuchni 99

które obsługują farangów, czyli obcokrajowców. Oryginalna nazwa Pad Thai to „Gway Teow Pad Thai”.Gway Teow to chińskie słowo oznaczające „makaron ryżowy”, które wskazuje na chińskie wpływy. Niektórzy uważają, że podobne danie do Pad Thai zostało przywiezione do Królestwa Ayutthaya przez chińskich kupców w XVIII wieku. Reszta nazwy zawiera jeszcze więcej wskazówek… „Pad” oznacza „smażony”, a „Thai” oznacza oczywiście tajski(...)pasty z tamaryndowca ✅ 2 łyżki cukru ✅ 3 łyżki sosu rybnego ✅ 2 łyżki czarnego sosu sojowego tajskiego ✅ 1 łyżka sosu sojowego ✅ Biały Pieprz ✅ 350 g makaronu ryżowego ✅ 4 piersi z kurczaka ✅ 1 łyżka czarnego sosu sojowego tajskiego ✅ 1 łyżka skrobi kukurydzianej ✅ 1 łyżka wody ✅ 200 g krewetek ✅ 3 ząbki czosnku drobno pokrojonego ✅ 3 łodygi szczypiorku pokrojone ✅ 4 jajka ✅ Kiełki fasoli ✅ Duża

RafalCook
Skwierczący sos – do mięs i do warzyw 217

Ten sos to kwintesencja prostoty – zarówno w doborze składników jak i techniki wykonania. Tylko pięć komponentów i… lekko odwrócone myślenie o gotowaniu. Zaintrygowani? Sprawdźcie ten sos

Karo in the Kitchen
Makaron chiński z kurczakiem 312

Uwielbiam kuchnię chińską, uwielbiam sos sojowy, makaron ryżowy, słodko-kwaśne smaki a przede wszystkim woka. Dlaczego? Bo to najbardziej uniwersalne narzędzie, w którym można przygotować pyszne a jednocześnie szybkie danie. Dziś na pewno go użyję... Składniki: 200 g makaronu błyskawicznego Mi-Xao 1 pierś z kurczaka 15 g suszonych grzybów mun szczypior 1 cebula dymka  2 łyżki jasnego sosu

Bike By Life
Ryż smażony po kantońsku 112

możemy wykorzystać mrożoną mieszankę do dań chińskich. Ryż smażony po kantońsku to danie sycące i bardzo smaczne pod warunkiem, że lubicie takie przyprawy jak kurkuma, imbir, chili, sos sojowy i olej sezamowy. Jest to danie na przygotowanie którego nie poświęcimy dużo czasu i pieniędzy. Ryż smażony po kantońsku możemy również przygotować z kurczakiem lub krewetkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki

Danka Pichci
Słodki sos chili 150

Bez tablicy Mendelejewa i bez wielu ceregieli. Z kilku łatwo dostępnych składników. Do domowych spring rolls i sajgonek . Do smażonych czy pieczonych ryb, żeberek, krewetek i

Karo in the Kitchen
Aromatyczny rosół wołowy 173

Aromatyczny rosół wołowy to jedno z tych dań, które się gotuje dość długo. Jednak smak, aromat tej zupy potrafi nam wszystko wynagrodzić. Rosół wołowy jest dość

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makaron z boczkiem i kapustą w sosie sojowym 132

Szybka wieprzowina z marchewką i dymką Kurczak w sosie curry Przepis na makaron z boczkiem i kapustą w sosie sojowym Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 30 minut Składniki pół główki średniej kapusty 150 g boczku średnia cebula 5 łyżek sosu sojowego szczypta chili pieprz do smaku szalotka łyżka oleju do smażenia makaron chiński do podania Przepis 1 Kapustę kroimy

Kuchnia Bazylii
Zupa na mieszance chińskich warzyw 109

Jest to zupa błyskawiczna. Czasami warto mieć w zanadrzu taki przepis na zupkę. Smak super. Do garnka wlać wodę, dodać mięso z kurczaka, zagotować. Zdjąć szumy

Kuchnia Pokoleń
Kurczak z ryżem po jemeńsku (Kabsa) 152

Kurczak z ryżem po jemeńsku (Kabsa)   www.kuchniasmakow.blogspot.com Smak tej potrawy chodził za mną dobre kilka lat. Chodził cierpliwie, wytrwale drażnił kubki smakowe. Nie odpuszczał. I dobrze. Moi znajomi z Jemenu i Jordanii wiedzieli, jak zaszczepić we mnie miłość do arabskiej kuchni ;) Codziennie po powrocie z uczelni zapachy gotowanych potraw unosiły się w kuchni akademikowej. Codziennie wieczorami zbieraliśmy się(...)niej. Codziennie były inne historie. Dania polskie przeplatały się z arabskimi, niemieckimi i chińskimi. Opowieści snute do nocy. Czasem barwne, czasem śmieszne, czasem smutne. I nie miało znaczenia to, jaki kto miał kolor skóry, jakiego był wyznania, jakim mówił językiem. Jedzenie i jego przygotowywanie posiada tą magiczną moc, że ludzie zawsze znajdą wspólny język. Kuchnia łączy ludzi. A wraz

Kuchnia smaków
Noodles z kurczakiem, pieczarkami i warzywami 191

Noodles jest to chiński makaron, którego ugotowanie zajmuje nie całe 5 minut! Szukacie pomysłu na szybki i smaczny obiad??? Ten przepis jest właśnie dla Was! Danie jest aromatyczne i pełne kolorów... Oprócz warzyw dodałam również moje ukochane pieczarki oraz dla mojego skarba, który jak już wspominałam jest miłośnikiem mięcha, dodałam pierś z kurczaka. Kto się skusi? Zapraszam :-)   Składniki: makaron

kulinarne odsłony pati
Piątek: „Sławna chińska sałatka” Chloe Kardashian 210

powiedzieć, że zajmie się niczym, gdyż dużo ćwiczy i miała swój program telewizyjny „Odwet na własnym ciele”, z którego pochodzi przepis na „famous chinese salad”, czyli sławną chińską sałatkę. Trzeba jej oddać, że całkiem sprytnej zakomponowana składniki dania: chrupka kapusta czerwona, miękka kapusta rzymska, kremowe awokado i mięso. Do tego orientalny, lekko pikantny za sprawą imbiru, dresing. Danie(...)szklanki posiekanej kapusty rzymskiej lub włoskiej 1 duża lub dwie małe starte marchewki 1 awokado pokrojone w kostkę Garść posiekanej kolendry 12 surowych krewetek (lub 2 szklanki upieczonego, pokrojonego kurczaka) Kilka łyżek siekanego szczypiorku 1 łyżka masła 1 łyżeczka suszonego czosnku Garść posiekanych orzechów laskowych lub migdałów Sól i pieprz do smaku Dresing 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki octu

Niedzielny kucharz
Zupa z kurczakiem, mleczkiem kokosowym i kurkumą 162

Pyszna zupa zawierająca w sobie różnorodność azjatyckich i polskich smaków. Inna niż zwykłe, "codzienne" zupy, z mleczkiem kokosowym i mięsem z kurczaka. Najlepsze jest mięso z udek, bo jest bardziej soczyste i miękkie niż mięso z piersi, ale obojętnie jakiego użycie, na pewno będzie pyszne. Z posiekanym koperkiem i fasolką szparagową jestem pewna, że posmakuje każdemu. 4 udka pozbawione skóry(...)fasolki szparagowej żółtej 0,5 puszki kukurydzy 100 ml mleczka kokosowego light 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki (można pominąć) 1,5 litra rosołu/bulionu/wywaru mięsnego przyprawa chińska 5 smaków 0,5 łyżeczki kolendry ziarnistej 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego 0,5 łyżeczki kurkumy pęczek koperku sól pieprz Udka pozbawić skóry i kości

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Kurczak, który wrócił do garnka 133

można zrobić na bazie każdego mięsa, gotowanego i pieczonego, że wcale nie musi to być wieprzowina, bo równie dobrze nada się kurczak i kaczka. Danie może się więc nazywa „Kurczak, który wrócił do garnka”:) Dobrze przysmażone mięso w rondlu (albo w woku) w towarzystwie warzyw, słodko -kwaśnego sosu nabiera zupełnie nowego smaku. Czas: 15 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji(...)wykorzystaliśmy resztki glazurowanej, pieczonej szynki Składniki: Pieczone lub ugotowane mięso: drób, szynka Papryka czerwona Papryka żółta Brokuł Cebula Ząbek czosnku Łyżka startego imbiru Papryczka chili 200 g pszennego makaronu chińskiego lub tagliatelle 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka cukru lub miodu 2 łyżki oleju 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka octu ryżowego lub soku z cytryny 1 łyżka nasion sezamu

Niedzielny kucharz