Ostatnio skupiam się bardziej na tworzeniu tortów, lecz nie może zabraknąć przepisów również na blogu ;) Dlatego dzisiaj zamieszczam przepis na burrito. Jest to danie meksykańskie i jak przystało na tę kuchnię powinno być pikantne :). Ostrość złagodziłam podając danie z dipem z awokado. Na początek przygotowujemy tortille z mąki razowej Składniki (na 10 tortilli): /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)Wymieszać, podgrzać i sprawdzić doprawienie. Ciepłe tortille zawijamy z farszem i podgrzewamy w opiekaczu (zgrzewarce), na patelni grillowej lub w piekarniku. Podajemy z dipem z awokado, sosem meksykańskim, sosem czosnkowym lub sosem miodowo-musztardowym. Składniki na dip z awokado: 1 dojrzałe awokado, garść świeżej kolendry, sok z połowy cytryny, ok. 3 łyżek kwaśnej śmietany, 2 czubate łyżki serka
Pudełko rozmaitościDokładnie miesiąc po powrocie z Meksyku poczuliśmy tęsknotę za genialnym guacamole, pikantnymi salsami i idealnie skomponowanymi tacosami. Na meksykańskim głodzie ruszyliśmy w miasto w poszukiwaniu tamtejszych smaków. Tak się też złożyło, że od dłuższego czasu mieliśmy w planach odwiedzenie La Sirena: The Mexican Food Cartel, które ostatnimi czasy zbiera bardzo dobre opinie. Cel był więc jasny – iść na przeszpiegi(...)przewagą dobrego, aromatycznego mięsa i pysznych marynat, pikantnych sals dobrze pasujących do wołowiny. Idąc do Meksykańskiego kartelu spodziewaliśmy się nieco większej ilości znajomych, meksykańskich smaków. Pod tym względem się zawiedliśmy, jednak sama kuchnia La Sirena nie zawodzi – dania są smaczne i stworzone z myślą o prawdziwych żeberkowych mięsożercach, co warto podkreślić i docenić, po prostu próżno tam szukać klasycznego
Taste and CookTortilla w wersji meksykańskiej charakteryzuje się pikantnością oraz dodatkami charakterystycznymi dla kuchni Meksyku do których należą głównie papryka słodka, papryka chili, czerwona fasola, kukurydza itd. Dodatek smażonego kurczaka idealnie komponuje się z całością tworząc smakowite danie. Tortilla Meksykańska - Składniki: (ok. 6 tortilli ) 6 placków tortilli (gotowych lub z tego przepisu ) 2 piersi z kurczaka przyprawy: przyprawa do kurczaka, czosnek
Słodka StronaSkładniki: 500 g mięsa mielonego 1 puszka czarnej fasoli 1 puszka pomidorów 1/2 puszki zielonego groszku 100 g żółtej fasolki szparagowej 100 g zielonej fasolki szparagowej
magiczna kuchnia Kasiokoło 10 osób. Na stołach dzbanki z wodą i miętą i papierowe kubki. Się ludzie częstują! Na zewnątrz 2 stoliki i parę krzeseł. W środku meksykańskie czaszki w bandanach - w końcu o kuchnię tex-mex chodzi! Menu raczej niewielkie, a obsługa chętnie wytłumaczy co i jak i co warto. Ceny? Zupa - 15 zł, burrito i quesadilla - 20 zł (mała
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Kuchnia niemiecka!!! No cóż mam z nią pewien problem ponieważ jest wiele potraw które uwielbiam, a za razem jest jak dla mnie strasznieeee ale to strasznie
NaKońcuJęzykajuż je przeniesiecie na patelnię ważnym jest, żeby za długo na niej nie siedziały (około 1 min), bo później przy zwijaniu mogą popękać. Artykuł Tortilla meksykańska – pszenne placki pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendmanmały dołek do którego wkładamy trochę mieszanki meksykańskiej, zostawiamy bułeczki jeszcze na ok. 15 minut aby lekko podrosły. Bułeczki pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Upieczone bułeczki drożdżowe studzimy na kratce. Smacznego! The post Bułeczki drożdżowe faszerowane appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętaka trochę oszukana lazania, ale komu to przeszkadza. Klasyczny sos pomidorowy zmieniony w meksykańską bombę. Beszamelowi dostało się gałką. Tylko makaron trzyma fason ;) Trochę wariacji w kuchni jeszcze nikomu nie zaszkodziło. Quazi Lasagne Mexicana płaty makaronowe mięso mielone krojone suszone pomidory cebula mieszanka meksykańska (kukurydza, zielony groszek, czerwona fasola) przyprawy (chili, słodka papryka) masło mleko mąka żółty
bastalenasytuacji. Obydwa przepisy są dla mnie nowe, robię je po raz pierwszy, ale zostały mi polecone, więc zaufałam i wykonałam :). W tej chwili w mojej kuchni pasteryzuje się sałatka ogórkowa i ogórki po meksykańsku, przepisy podam jutro albo pojutrze i to będzie koniec mojej przygody z ogórkami w tym roku. Pozdrawiam wszystkich którzy jeszcze zmagają się z tegorocznym wysypem ogórków(...)przygotowanych słoików w koprem i natką pietruszki w środku. Pasteryzować 3 minuty. Artykuł Ogórki z kurkumą i z przyprawą do grilla pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniadania z ciastem francuskim. Bardzo nam smakowały roladki z łososiem. Również tarta z ciasta francuskiego jest pyszna. SKŁADNIKI: 2 arkusze- ciasto francuskie 1 opakowania świeżego szpinaku plastry salami mieszanka meksykańska w puszce (czerwona fasola, groszek, kukurydza, marchewka) sos salsa Winiary PRZYGOTOWANIE: Rozwijamy ciasto francuskie. Smarujemy ciasto sosem salsa. Na sosie układamy plastry salami, świeży szpinak i posypujemy warzywami z puszki(...)minut w zależności od rodzaju piekarnika. Krążki wykładamy na talerz, są pyszne w smaku. The post Pikantne roladki z ciasta francuskiego appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMały Meksyk w kuchni? Czemu by nie! :) Trochę intensywnych kolorów, smaków, kilka chwil roboty i klopsiki na bazie kaszy jaglanej gotowe. Można zawinąć w tortillę i obiad można podawać :) Meksykańskie klopsiki z kaszy jaglanej Przepis na ok. 50 małych sztuk Potrzebujemy: 3/4 szklanki kaszy jaglanej 3 łyżki mąki pszennej 1 ząbek czosnku 1 duża cebula 1 papryczka chilli lub inna
Bananowe PoleUwielbiam meksykańskie jedzenie, choć rzadko ostatnio mam czas eksperymentować w kuchni. Salsa tak naprawdę po raz pierwszy na moim stole, ale musze przyznać, że efekty wyszły zadowalające! Idealna do chipsów, natchos'ów czy burrito, ale to już w kolejnym poście :) Składniki: 500g pomidorów bez skórki (można też użyć z puszki) 2-3 cebule 2 łyżeczka sproszkowanego czosnku 1 papryczka chili
FITBUuKPech chciał, że to jedyne zdj jakie mi zostało, ale przepis tak pyszny, że wkrótce zrobię go po raz kolejny i zaktualizuje post :) Wersja meksykańska jest strzałem w dziesiątkę, dla osób lubiących tą kuchnie! Składniki; makaron cannelloni czerwona fasola puszka kukurydzy puszka pomidorów bez skórki 500g mielonej karkówki/szynki 2 duże cebule 300g pieczarek 300g sera żółtego 2 łyżki oleju
FITBUuKDziś serwuję na obiad Chili con carne, typowe danie kuchni tex-mex, czyli połączenia smaków teksańskich i meksykańskich. Podczas wczasów w Bułgarii wylądowaliśmy w restauracji meksykańskiej - chili oraz fajitas (przepis na fajitas już niebawem) tak nam zasmakowało, że postanowiłam zaserwować coś takiego również w domu. Jeśli macie zaplanowaną kolację ze znajomymi i brak Wam pomysłu na danie, chili con carne
Moje-pitraszenie