kuchnia meksykańska - 1297 przepisów (strona:50/87)

Zupa meksykańska z kurczakiem, kukurydzą i batatem 178

Zupa meksykańska ma zazwyczaj czerwony od pomidorów kolor a w składzie paprykę i fasolę. Ja proponuję ją w innym wydaniu:).  2 filety z kurczaka 

Szefowa kuchni
Restauracja Blue Cactus w Warszawie 163

Ostatnio miałam przyjemność odwiedzić Restaurację Blue Cactus w Warszawie. To restauracja, która specjalizuje się kuchnią Amerykańską z Meksykańskimi smakami, a jest już z Nami od 1996r. Wchodząc do środka, przenosimy się w zupełnie innym klimat, wystrój jest bardzo kolorowy i charakterystyczny, a wszystko jest ze sobą spójne i powiązane. Dodatkowo w drugiej części znajduje się klimatyczna Sala Iguana, w której

Niezły Młynek
“Minimalist baker” – recenzja 99

baker potrzeba mieć tylko 1 miskę, 30 minut i do 10 składników. Większość tych przepisów jest też bardzo zdrowa, wegańska i często bezglutenowa. To po prostu smaczna nieskomplikowana kuchnia fussion z meksykańskimi i indyjskimi inspiracjami. Co bym minimalistycznego zrobiła z przepisów z tej książki? Bardzo lubię ryż kalafiorowy, burrito i mango lassi, więc na pewno wypróbuję wersję Diany. Dobrym pomysłem

Ugotowane pozamiatane
Kluski leniwe jeszcze bardziej leniwe. 127

pogrzebany, ponieważ to co zimne wcale nas nie chłodzi. A jeśli nawet to tylko chwilowo, a później efekt jest wprost odwrotny do zamierzonego. Tu powinniśmy się wzorować na kuchni azjatyckiej i meksykańskiej, oni wiedzą jak sobie radzić z upałami. Posiłki powinny być lekkostrawne, ciepłe i pikantne. 300 g twarogu jajko 3 łyżki kaszy manny łyżka mąki ziemniaczanej łyżka ksylitolu ( cukier

Dieta moja pasja
Kuchnia Świata - kulinarna podróż dookoła świata - recenzja 94

album trafił do mojej kulinarnej biblioteczki, bo nie raz, ani nie dwa - będzie dla mnie wielką inspiracją . Zresztą kilka potraw obowiązkowo zaprezentuję tu - na blogu. Jesteście miłośnikami kuchni śródziemnomorskiej, chińskiej, meksykańskiej, rosyjskiej, indyjskie, a może jesteście tradycjonalistami i uwielbiacie - polską? W każdym bądź razie każdy w tej książce znajdzie coś dla siebie! Dane o książce: Autor: opracowanie zbiorowe Liczba tron

Di gotuje
O soli. Sól morska i kamienna, przepisy na sól smakową – wykańczającą 162

sypka i błyszcząca, nie może być lepka. • SÓL Z MANDARYNKĄ I PAPRYKĄ PIMENTON – do kurczaka, krewetek, wieprzowiny, buraków. Pasuje do ciemniejszych ryb (tuńczyk, łosoś) i omletów. Do dań kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej, hamburgerów, gęsiny i kaczki. Myjemy mandarynkę dokładnie najpierw pod zimną, potem pod ciepłą wodą, żeby pozbyć się z owocu utrwalającego wosku, osuszamy. Odcinamy nożem lub zesterem samą skórkę

Karo in the Kitchen
Podpłomyki z oregano, podawane z gruszką, kozim serem, orzechami i czerwoną kapustą 180

tego rodzaju pieczywa, by poczuć, jak jadali Słowianie przed wiekami. Właśnie teraz, kiedy zachwycając się potrawami z dalekich krain, zapominamy o naszych rodzimych recepturach.  W mojej kuchni często gości meksykańska tortilla, czy indyjskie chlebki naan, a te proste placki przygotowywane wyłącznie z mąki, wody i soli jakoś odeszły w niepamięć, a przecież przed wiekami stanowiły podstawowy rodzaj pieczywa

Food Square
Tortille z papryką, kukurydzą i fetą 245

Oboje z mężem uwielbiamy kuchnię w stylu meksykańskim. Tu tortille w trochę mniej tradycyjnej wersji bo z fetą. Szybko i smacznie, w sam raz na obiad dla zabieganych:) 4 placków tortilli ok. 40 g pikantnego chorizo czerwona papryka mała puszka kukurydzy bez cukru 0/5 avocado 100 g sera feta szczypta pieprzu 1/4 łyżeczki papryki wędzonej pikantnej 1/4 łyżeczki kminu

Mienta blog
Wołowina Michoacan 121

sobotni poranek padło pytanie, od którego wszystko się zaczęło: - Kuchnia włoska czy meksykańska? - Meksykańska! - brzmiała odpowiedź. I w ten sposób motyw przewodni tego weekendu został przesądzony. Potem już było tylko ciekawiej. Danie jednogarnkowe, w zasadzie gulasz wołowy. Można go przyrządzić z fasolką szparagową, ale w Meksyku to jadalne kaktusy, tzw. nopales,  są najpopularniejszymi warzywami i to one powinny wystąpić

W kuchni wieczorem
Cukinie faszerowane po meksykańsku 169

Cukinie faszerowane po meksykańsku 2016-05-26 22:11:28 Ilość porcji: 3 Cukinia ze względu na walory smakowe i odżywcze, znajduje się na liście 20 warzyw najchętniej uprawianych w naszym kraju. Im młodsza - tym smaczniejsza. Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać leczo, zapiekanki(...)piec ciasta. Jest łagodna i neutralna w smaku, dlatego też jest wyśmienitym dodatkiem do rozmaitych warzywnych kompozycji, jak i ciast. W mojej kuchni cukinia zajmuje dość wysokie miejsce. Kilka lat temu po raz pierwszy zrobiłam cukinię po meksykańsku. Od tego czasu pokochaliśmy cukinię nie tylko w tej formie. Danie znalazło wielu swoich wielbicieli, a przepis zawędrował aż do Irlandii Północnej

Wędrówki po kuchni
Ogórki meksykańskie 151

zalać zalewą w której dochodziły. Zamknąć słoiki i nie gotować. Ciekawa jestem jakie będą Pyra zachwala, że najlepsze mocno schłodzone prosto z lodówki :)). Artykuł Ogórki meksykańskie pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Czekoladowe ciasto meksykańskie 60

Leniwa niedziela przy piekarniku – w roli głównej ciasto meksykańskie! Przepis znalazłam przypadkiem na Kuchni Lidla, gdzie swoje ciasto trochę pozmieniałam. Zamiast mango dodałam banany i zwiększyłam porcję czekolady. Dla każdego komu w upał nie chce się długo siedzieć przy piekarniku i dla tych co lubią czekoladę ;) Składniki 1 1/2 szklanki mąki 1 szklanka […] Artykuł Czekoladowe ciasto meksykańskie pochodzi

Pink Envelope
Ciasto żydowskie Lekach i V Festiwal Opolskich Smaków 189

Festiwal Opolskich Smaków , w samym sercu Opola czyli w Rynku. My jako opolscy blogerzy kulinarni przygotujemy smakołyki kuchni świata.  Będzie okazja, by skosztować frykasów kuchni rosyjskiej, hiszpańskiej, szwedzkiej, litewskiej, tureckiej, meksykańskiej, francuskiej i żydowskiej (za którą ja odpowiadam) :) kuchnię świata będziemy przeplatać z lokalnymi smakami Opolszczyzny. Ja przygotuję dla Was z kuchni żydowskiej: - Lekach - miodowe ciasto z orzechami

Bon Appetit Małgorzaty
Guacamole 153

Guacamole Guacamole to tradycyjny sos meksykański podawany do tortilli , burrito , nachos w zasadzie do wszystkiego , tak jak u nas ketchup " class="wp-smiley" style="height: 1em

Ogrodnik w podróży
Meksykańskie pulpeciki z czerwoną fasolą 166

500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1/2 czerwonej surowej papryki 100 g czerwonej fasoli z puszki 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 g tartego żółtego sera

Świat Domowej Kuchni
Południowo-kalifornijski Tapatio to prawdziwy ostrzacha… jak na sos z chili przystało 253

Nie wiem, czy zadajecie sobie z tego sprawę, ale ostre sosy na bazie papryczek chili są w USA przedmiotem konsumenckiego kultu. Tak jak w Polsce pewne

Jem więc Jestem
Menu na tydzień – fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia 207

podgrzać i zjeść ze smakiem na lancz. Dobrze smakuje i ładnie wygląda. Wtorek – Pieczona pierś kurczaka z ryżem a la pilaf Ryż nie jest ulubionym składnikiem w naszej kuchni. Nie używamy go zbyt często (bo ja kocham ziemniaki, a Agnieszka makaron, więc o ryż nikt nie walczy ;-). Poza tym wolimy od niego różnego rodzaju kasze. W tym tygodniu ryż(...)Zjedliśmy go ze smakiem razem z filetem z kurczaka (który, zgodnie z założeniem, że ma być bez smażenia, upiekliśmy w niedzielę). Środa – Burrito Burrito to potrawa meksykańska, ale zarazem klasyk kuchni amerykańskiej. Świetnie zastępuje kanapki – jest sycące i zdrowe – i doskonale nadaje się do spożytkowania #leftovers . Do pszennego placka można wrzucić właściwie wszystko, zawinąć, podgrzać i zjeść

Niedzielny kucharz
Wrocławscy Ulicożercy. Festiwal Food Trucków i Zacnego Piwa. 83

Piwa!  Najbliższa edycja Wrocławskich Ulicożerców obfitować będzie w smaki i aromaty wakacji!  Królować będą potrawy inspirowane podróżami po najdalszych zakątkach świata. Pojawią się dania  kuchni amerykańskiej, śródziemnomorskiej, tajskiej, meksykańskiej, tybetańskiej czy indyjskiej.  Tradycyjnie poleje się zimne piwo rzemieślnicze. Różnorodność serwowanych potraw zapewni kulinarną satysfakcję weganom, wegetarianom oraz mięsożercom. Nie zabraknie sycących burgerów, orzeźwiających lemoniad, chrupiącej, treściwej

Food Square
Zdrowa żywność z Kuchni Świata :) 150

rynku owoców morza, ryb, składników do sushi, a także innych różnorodnych, niekiedy zaskakujących towarów charakterystycznych dla danej kuchni narodowej. Z zakupionymi tutaj artykułami bez problemu przyrządzisz potrawy kuchni tajskiej, japońskiej czy meksykańskiej. Firma zwraca dużą uwagę na potrzeby klientów, dzięki czemu oferta sklepu cały czas się poszerza o nowe i coraz to ciekawsze produkty.  Oferta sklepu jest ogromna

Zdrowie na języku :P
Środa – Burrito 110

Orientacyjny koszt dla dwóch osób: ok. 24 zł (lub 17 zł z domowymi tortillami) Domowe tortille możesz zrobić według tego przepisu. Poziom trudności : średni Burrito to potrawa meksykańska, ale zarazem klasyk kuchni amerykańskiej. Świetnie zastępuje kanapki – jest sycące i zdrowe – i doskonale nadaje się do spożytkowania #leftovers. Do pszennego placka można wrzucić właściwie wszystko, zawinąć, podgrzać i zjeść

Niedzielny kucharz
OGÓRKI PO MEKSYKAŃSKU--CETRIOLO messicana 141

OGÓRKI PO MEKSYKAŃSKU.z mojego zeszytu ,robie je co roku i szybko znikają.,,,,,,,,,,,,,,,,,.. SKŁADNIKI.. ogórek gruntowy 2.5 kg, sól 4 łyżki, czosnek 2 główki, chili

w mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania