kuchnia meksykańska - 1297 przepisów (strona:49/87)

Tortilla meksykańska z kurczakiem 184

3 piersi z kurczaka gotowe placki tortilli sałata lodowa pomidorki cherry puszka kukurydzy czerwona papryka 2 czerwone cebule Składniki na marynatę: łyżka przyprawy gyros 1/2 łyżeczki

Świat Domowej Kuchni
Piersi z kurczaka po meksykańsku. 853

mojemu. Często gotuję ściśle przestrzegając klasycznych i tradycyjnych przepisów, czasami jednak wolę zaufać własnemu doświadczeniu i fantazji. Tak było tym razem - pomyślałem chwilę jak powinien smakować meksykański kurczak w mojej kuchni i tak go własnie po swojemu przyrządziłem. Decyzja była dobra, a nawet bardzo dobra, bo żona pochwaliła i to kilka razy! :) Lekko pikantny (możecie go wzmocnić), aromatyczny, słodko-kwaśny

zadanie-gotowanie
Zapiekana polenta z ryżem i fasolą 202

Uroda tego przepisu polega na tym, że jest i pyszny, i prosty w przygotowaniu. Wydaje się być przewidywalny w smaku, jednak to mylne wrażenie – zapiekanka to niecodzienny amalgamat kuchni włoskiej i meksykańskiej – delikatnie słodka i ziarnista kasza kukurydziana wspaniale pasuje do zdecydowanych i pikantnych smaków mieszaniny ryżowo-fasolowej.  Często spotykam się z opinią, że kuchnia roślinna to kuchnia niedostatecznie

Roślinna - blog wegański
Światowe zupy z plagiatem w tle. Podsumowanie akcji 176

litewski wersja II  z bloga Smaczne-zdrowe.blogspot.com 2.  zupa miso z tofu i makaronem mie  z bloga Kuchnia tajska wg Dagmary 3.  zupa meksykańska  z bloga Wędrówki po kuchni 4.  francuska zupa cebulowa  z bloga czary gary 5.  rosyjski rassolnik  z bloga pyszne.blox.pl 6.  chłodnik z migdałów/ gazpacho bianco

bastalena
ZUPA MEKSYKAŃSKA Z MIĘSEM MIELONYM 134

Zrobiło się zimno i zachciało mi się ciepłej, treściwej zupy. Gdzieś, kiedyś w internecie przeleciała mi przed oczami zupa z mięsem mielonym. Już dokładnie nie pamiętam

Kuchnia MagdaLeny
Pulled pork – szarpana wieprzowina , kuchnia Tex-Mex 191

ostatnim czasie , street food. Potrawa swe korzenie ma w USA , dokładniej z jego południowej części . Kuchnia Tex Mex , to kuchnia pograniczna dwóch stanów Texasu i Meksyku . Potrawy tej kuchni, to mieszanka meksykańskiej tortilli , wszechobecnej kukurydzy , fasoli , oraz teksańskiego barbecue i wolno pieczonych pulled pork ( bardzo wolno i bardzo długo.. ) , a także mega ostrych sosów . Generalnie pyszna , aromatyczna , tylko nieco(...)rozchodzi . Podajemy z tortillą posmarowaną pastą fasolową i salsą ..lub inaczej Ważne żeby serwować na gorąco , można także polać , tłuszczem z brytfanki , który jest niezwykle aromatyczny ..Cóż to nie kuchnia fit , a Tex-Mex Smacznego ! Artykuł Pulled pork – szarpana wieprzowina , kuchnia Tex-Mex pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Zupa meksykańska z kurczakiem, kukurydzą i batatem 178

Zupa meksykańska ma zazwyczaj czerwony od pomidorów kolor a w składzie paprykę i fasolę. Ja proponuję ją w innym wydaniu:).  2 filety z kurczaka 

Szefowa kuchni
Restauracja Blue Cactus w Warszawie 163

Ostatnio miałam przyjemność odwiedzić Restaurację Blue Cactus w Warszawie. To restauracja, która specjalizuje się kuchnią Amerykańską z Meksykańskimi smakami, a jest już z Nami od 1996r. Wchodząc do środka, przenosimy się w zupełnie innym klimat, wystrój jest bardzo kolorowy i charakterystyczny, a wszystko jest ze sobą spójne i powiązane. Dodatkowo w drugiej części znajduje się klimatyczna Sala Iguana, w której

Niezły Młynek
“Minimalist baker” – recenzja 99

baker potrzeba mieć tylko 1 miskę, 30 minut i do 10 składników. Większość tych przepisów jest też bardzo zdrowa, wegańska i często bezglutenowa. To po prostu smaczna nieskomplikowana kuchnia fussion z meksykańskimi i indyjskimi inspiracjami. Co bym minimalistycznego zrobiła z przepisów z tej książki? Bardzo lubię ryż kalafiorowy, burrito i mango lassi, więc na pewno wypróbuję wersję Diany. Dobrym pomysłem

Ugotowane pozamiatane
Kluski leniwe jeszcze bardziej leniwe. 127

pogrzebany, ponieważ to co zimne wcale nas nie chłodzi. A jeśli nawet to tylko chwilowo, a później efekt jest wprost odwrotny do zamierzonego. Tu powinniśmy się wzorować na kuchni azjatyckiej i meksykańskiej, oni wiedzą jak sobie radzić z upałami. Posiłki powinny być lekkostrawne, ciepłe i pikantne. 300 g twarogu jajko 3 łyżki kaszy manny łyżka mąki ziemniaczanej łyżka ksylitolu ( cukier

Dieta moja pasja
Kuchnia Świata - kulinarna podróż dookoła świata - recenzja 94

album trafił do mojej kulinarnej biblioteczki, bo nie raz, ani nie dwa - będzie dla mnie wielką inspiracją . Zresztą kilka potraw obowiązkowo zaprezentuję tu - na blogu. Jesteście miłośnikami kuchni śródziemnomorskiej, chińskiej, meksykańskiej, rosyjskiej, indyjskie, a może jesteście tradycjonalistami i uwielbiacie - polską? W każdym bądź razie każdy w tej książce znajdzie coś dla siebie! Dane o książce: Autor: opracowanie zbiorowe Liczba tron

Di gotuje
O soli. Sól morska i kamienna, przepisy na sól smakową – wykańczającą 162

sypka i błyszcząca, nie może być lepka. • SÓL Z MANDARYNKĄ I PAPRYKĄ PIMENTON – do kurczaka, krewetek, wieprzowiny, buraków. Pasuje do ciemniejszych ryb (tuńczyk, łosoś) i omletów. Do dań kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej, hamburgerów, gęsiny i kaczki. Myjemy mandarynkę dokładnie najpierw pod zimną, potem pod ciepłą wodą, żeby pozbyć się z owocu utrwalającego wosku, osuszamy. Odcinamy nożem lub zesterem samą skórkę

Karo in the Kitchen
Podpłomyki z oregano, podawane z gruszką, kozim serem, orzechami i czerwoną kapustą 180

tego rodzaju pieczywa, by poczuć, jak jadali Słowianie przed wiekami. Właśnie teraz, kiedy zachwycając się potrawami z dalekich krain, zapominamy o naszych rodzimych recepturach.  W mojej kuchni często gości meksykańska tortilla, czy indyjskie chlebki naan, a te proste placki przygotowywane wyłącznie z mąki, wody i soli jakoś odeszły w niepamięć, a przecież przed wiekami stanowiły podstawowy rodzaj pieczywa

Food Square
Tortille z papryką, kukurydzą i fetą 245

Oboje z mężem uwielbiamy kuchnię w stylu meksykańskim. Tu tortille w trochę mniej tradycyjnej wersji bo z fetą. Szybko i smacznie, w sam raz na obiad dla zabieganych:) 4 placków tortilli ok. 40 g pikantnego chorizo czerwona papryka mała puszka kukurydzy bez cukru 0/5 avocado 100 g sera feta szczypta pieprzu 1/4 łyżeczki papryki wędzonej pikantnej 1/4 łyżeczki kminu

Mienta blog
Wołowina Michoacan 121

sobotni poranek padło pytanie, od którego wszystko się zaczęło: - Kuchnia włoska czy meksykańska? - Meksykańska! - brzmiała odpowiedź. I w ten sposób motyw przewodni tego weekendu został przesądzony. Potem już było tylko ciekawiej. Danie jednogarnkowe, w zasadzie gulasz wołowy. Można go przyrządzić z fasolką szparagową, ale w Meksyku to jadalne kaktusy, tzw. nopales,  są najpopularniejszymi warzywami i to one powinny wystąpić

W kuchni wieczorem

Proponowane wyszukiwania