"Jesień rozpoczęła się już na dobre, czekają nas zimne dni, długie wieczory i spadek samopoczucia. Jak sobie z tym poradzić? Jedząc śledzie, bo wytwarzają specjalny hormon
Życie zaczyna się w kuchnichwilkę jeszcze podsmażamy, studzimy i przekładamy kurczaka do misek. Przykrywamy ½ kapustą pekińską wymieszaną z sosem czosnkowym. Następnie układamy pokrojone drobno ogórki konserwowe. Smarujemy sosem salsa i przykrywamy warstwą mieszanki meksykańskiej. Układamy kolejna warstwę kapusty z sosem czosnkowym. Polewamy sosem salsa. Przykrywamy samą kapustą, Następnie kroimy w kosteczkę czerwoną cebulkę, pomidory i ogórki konserwowe i posypujemy wierzch naszej sałatki kebabowej. Robimy(...)ogórka, marchwi, cebuli i pomidora.,Taka sałatka warstwowa gyros – kebab będzie smakować każdemu. Smacznego! The post Sałatka warstwowa gyros-kebab appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTłusty Czwartek już za kilka dni – przypuszczam, że większość z Was nie może doczekać się słodkiego, legalnego obżarstwa Jestem przekonana, że sami przygotowujecie łakocie dla
Kuchnia BazyliiKarkówka w takiej piwnej marynacie jest bardzo smaczna. Dodatek piwa sprawia że mięso szybko się piecze na grillu i jest mięciutkie. Składniki: 1,5 kilograma
Bajeczna Kuchniasałatek. Jeśli równo go przekroimy na pół to jego skórka nadaje się jako „miseczka” do serwowania wszelakich sałatek, past i innych przystawek. Awokado to podstawowy składnik pikantnej meksykańskiej pasty guacamole. Ja postanowiłam awokado wykorzystać do faszerowania Wielkanocnych jajek. Na blogu istnieje sporo przepisów na faszerowane jajka, między innymi polecam: Jajka faszerowane szynką Jajka faszerowane łososiem wędzonym Jajka faszerowane(...)post Jajka faszerowane pastą z awokado i szynką appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPowiedzenie "przez żołądek do serca" nabiera w tym filmie dosłownego znaczenia, mity i wierzenia przeplatają się z realiami meksykańskiej prowincji pierwszej połowy XX w., a gotowanie
COOKMAGAZINEUwielbiam sezon dyniowy! Zarówno na słodko jak i słono. Tak przygotowana zupa jest wprost rewelacyjna ! Polecam! Składniki: 75 dag rozgotowanej dyni, 3 szklanki posiekanej cebuli, 3
Tradycyjna KuchniaPiotra w bogatszej wersji, pomidorówkę z mięsem mielonym. Dodatek mięsa mielonego sprawia, że zupa pomidorowa jest bardzo sycąca. Dzięki czosnkowi, oraz ziołom jest bardzo aromatyczna. Tak jak zupa cygańska, meksykańska ta pomidorówka z mięsem najlepiej smakuje na drugi dzień. Przepis na zupę pomidorową z mięsem mielonym i makaronem. Składniki: 300 g mielonego mięsa z karkówki wieprzowej 750 ml rosołu(...)makaron lub ryż, możemy doprawić świeżymi ziołami, np. bazylią albo siekaną natką pietruszki. Smacznego! The post Zupa pomidorowa z mięsem mielonym appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięW ostatnim czasie musiałam nieco zwolnić tempa z gotowaniem i całe swoje siły skierować przeciwko okropnemu choróbsku. Wydaje się, że wracam na właściwe tory ;) Maciek zarządził
zadanie-gotowanietradycyjną kuchnię polską. A wiadomo jak taka kuchnia smakuje w wersji babci:) Kiedy lekko zmieniły się moje smaki i bardziej otworzyłam się na różne smaki przyszedł czas i na oliwki. Choć bardziej w domu przepadamy za oliwkami czarnymi to zielone też chętnie kupujemy. Czasem mieszamy je do różnych kolorowych sałatek, zupy meksykańskiej czy leczo. Ostatnio przeglądałam i czytałam wiele różnych
Zasmakuj KuchniPodrzucam dzisiaj przepis bo jutro jak to dzień przed świętami, czasu prawie brak. Masa prania, sprzątania, gotowania ot taki normalny dzień ;) U Was też tak to
Życie zaczyna się w kuchniŚwięta i po Świętach. A przed Nami Sylwester. Dlatego przygotowałam dla Was zestawienie 13 propozycji na szybkie i sprawdzone przekąski. Przekąski na sylwestra przydadzą się
Życie zaczyna się w kuchniSzybki i smaczny obiad dla zapracowanych. Do kotletów mielonych dodałam konfiturę z cebuli a panierkę zrobiłam z chrupkiego żytniego pieczywa. Składniki 1 słoik sosu meksykańskiego
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyAlicia Victoria i Maria Eugenia, była również przyjaciółka domu Maggie, no i ja. W dodatku kuchnia nie za duża, i jeszcze Teresa, aczkolwiek świetnie gotuje, raczej nie utrzymuje w kuchni sterylnego porządku - zmywa wtedy, kiedy nie ma już czystych rzeczy w szafkach, a i tak czasami zmywa tylko to, co jest jej aktualnie potrzebne. Teresa, nie zastanawiając się długo, odrzekła(...)rozdzieliła zadania. Ciotka miksowała w misce wszystko, co się dało zmiksować (ledwo nam się udało ją namówić, aby nie dodawała chili, soli i limonki - podobno podstawowe składniki każdej meksykańskiej potrawy; bez nich potrawa nie jest meksykańska, jedynie dla gringos ),. Ja dodawałem po kolei jajka, i oczywiście wyznaczony zostałem do robienia pamiątkowych fotografii. Teresa przełożyła gotowe do pieczenia ciasto do foremek
Grahamka, weka i kajzerka