Alicia Victoria i Maria Eugenia, była również przyjaciółka domu Maggie, no i ja. W dodatku kuchnia nie za duża, i jeszcze Teresa, aczkolwiek świetnie gotuje, raczej nie utrzymuje w kuchni sterylnego porządku - zmywa wtedy, kiedy nie ma już czystych rzeczy w szafkach, a i tak czasami zmywa tylko to, co jest jej aktualnie potrzebne. Teresa, nie zastanawiając się długo, odrzekła(...)rozdzieliła zadania. Ciotka miksowała w misce wszystko, co się dało zmiksować (ledwo nam się udało ją namówić, aby nie dodawała chili, soli i limonki - podobno podstawowe składniki każdej meksykańskiej potrawy; bez nich potrawa nie jest meksykańska, jedynie dla gringos ),. Ja dodawałem po kolei jajka, i oczywiście wyznaczony zostałem do robienia pamiątkowych fotografii. Teresa przełożyła gotowe do pieczenia ciasto do foremek
Grahamka, weka i kajzerkaSkładniki: 1 kg karkówki bez kości, 1 łyżka smalcu, 2 sztuki liście laurowe, 4 sztuki ziele angielskie, 1 łyżka jarzynka kucharka, 2 sztuki cebula, 1 główka
W Mojej Kuchni Lubiękuchnię polską. A wiadomo jak taka kuchnia smakuje w wersji babci Kiedy lekko zmieniły się moje smaki i bardziej otworzyłam się na różne bardziej wytrawne smaki przyszedł czas i na oliwki. Choć bardziej w domu przepadamy za oliwkami czarnymi to zielone też chętnie kupujemy. Czasem mieszamy je do różnych kolorowych sałatek, zupy meksykańskiej czy leczo. Ostatnio przeglądałam i czytałam wiele
Zasmakuj Kuchnijako "rosyjskie ciasteczka do herbaty" lub "meksykańskie ciastka weselne". U nas zostały nazwane migdałowymi śnieżkami. Bardzo proste do przygotowania, ale o wspaniałym aromacie. Moje po ułożeniu na blaszkach musiałam porzucić na ok. godzinę, którą spędziły w lodówce. Przez to nie rozpłynęły się na boki, jak w innych przypadkach. Przepis znalazłam w magazynie "Kuchnia", jednak swoją wersję wzbogaciłam o ekstrakt waniliowy
Pełny talerzPizza, najlepsze przepisy. Pizza to potrawa kuchni włoskiej, którą je się na całym świecie. W wersji podstawowej to płaski placek z wytrawnego ciasta drożdżowego (focaccia), posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizzę podaje się na gorąco, można ją jeść też na zimno. Ja przygotowuję pizzę z różnymi dodatkami, wykorzystuję m.in. pieczarki, cebulę(...)gotową mieszanką meksykańską, bardzo poręczne, są doskonałą przekąską, którą można zjeść na śniadanie, zabrać do pracy, czy na piknik. Na alkoholowej imprezie również sprawdzą się jako zagryzka. Pizza z szynką, pieczarkami i serem w postaci 4 mniejszych blatów, wtedy nie trzeba jej kroić Focaccia z papryką, pomidorkami koktajlowymi i rozmarynem Focaccia to potrawa z kuchni włoskiej, ciasto jest podstawą pizzy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCzarna fasola brzmi absurdalnie? Jako że króluje u nas fasola "Piękny jaś" nie zaprzątamy sobie głowy egzotycznymi odmianami. Tracimy wiele, bo czarna fasolka to kopalnia żelaza
Kuchnia PROzdrowotnaBardzo lubię różnego rodzaju makarony, ale tak sobie teraz myślę, że cannelloni zaliczyłabym do grona tych najlepszych. Uwielbiam nadziewać te rurki różnymi farszami, a jedzenie to
Kuchnia MagdaLenySkładniki: ok. 70 dkg mięsa wieprzowego (u mnie biodrówka, ale może być szynka lub łopatka) 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 3/4 szklanki sosu meksykańskiego lub
czarrna od kuchniKochamy chrupać, przegryzać chipsy, krakersy czy w zdrowszej wersji pokrojonej warzywa. A do każdej z takich przekąsek dobrze sprawdza się jakiś dip lub sos. Chyba najbardziej
Bon appetit mon amieAmber durum, czyli tłumacząc na język polski z makaronowych gniazdek z nitek. Makaronowe „bułki” do grillowanego schabu to świetna alternatywa dla tradycyjnej buły i burgerów. Meksykańskie mini burgery z salsą z pomidorów i czerwonej cebuli Domowy hamburger warzywny Przyznam Wam, że ta wersja jest bardzo smaczna i sycąca. Przepis na Grillowany schab w bułce z makaronu, porcja dla 2 osób(...)miejsce burgera, przykrywamy drugą „bułką”. Analogicznie postępujemy z drugą porcją. Smacznego. The post Grillowany schab w bułce z makaronu appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięśrodku zajęty był tylko jeden stolik. Wnętrze urządzono bardzo w moim stylu. Totalny eklektyzm połączony ze zbieractwem. Stara kasa, wagi, obrazy, koronki, po prostu po trosze wszystkiego. A w kuchni sam Pan Leszek! Z sumiastym wąsem, kolorową czapeczką, w okularach i z uśmiechem :) Menu dość krótkie za to bardzo smakowite, ceny przystępne. Jako czekadełko pani kelnerka podała nam smalczyk, wiejska(...)małosolne ogórki i pajdy chleba, krojone niemalże na naszym stole. Gdy pierwszy głód został zaspokojony na stół podano dania, które zamówiliśmy. mój żurek i smażone ziemniaczki Córci naleśniki po meksykańsku, z bekonem Małżon niestety nie dał sfotografować swojej porcji, Syncio pochłonął za to barszczyk z kołdunami. Kolejną miejscowością, w której się stołowaliśmy był Karpacz. Pierwszy raz na szybko, postawiliśmy
Dzieje kuchennej Wiewióryfaszerowane, pulpety . Ostatnio mięso mielone króluje w rozgrzewających jesiennych zupach. To smaczny składnik zupy, który powoduje, że zupa może zastąpić drugie danie. Na blogu jest przepis na pyszną zupę meksykańską z mięsem mielonym, a dzisiaj polecam Wam przepis na zupę pieczarkową z mięsem mielonym. Wystarczy mięso mielone usmażyć z pieczarkami i wrzucić do rosołu, dodać jeszcze kilka składników i danie(...)doprowadzamy do wrzenia. Przed podaniem zupę pieczarkową posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy ze świeżym pieczywem. The post Zupa pieczarkowa z mięsem mielonym appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięChili con carne darzę taką estymą jak Trump swój wieżowiec :) I muszę Wam powiedzieć, że to porównanie jest jak najbardziej na miejscu. Bo chili con carne
Kuchnia bezglutenowa LoliChili con carne darzę taką estymą jak Trump swój wieżowiec :) I muszę Wam powiedzieć, że to porównanie jest jak najbardziej na miejscu. Bo chili con carne
Kuchnia bezglutenowa LoliW takie dni jak dzisiaj kompletnie nie chce się jeść, szuka się tylko cienia, wody oraz składników zawierających jak największą jej ilość 😉 Dlatego dziś powstała u
Kuchnia MagdaLeny