kruche ciasto z budyniem - 3541 przepisów (strona:177/237)

Ciasto Pijany Błazen – biszkopt z masą budyniową i brzoskwiniami 229

gotującego się mleka. Całość energicznie mieszamy do czasu, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje. Gorący budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. Masło, które powinno być w temperaturze pokojowej, ucieramy mikserem, aż stanie się puszyste. Do masła dodajemy na zmianę po trochę ajerkoniaku i po kilka łyżek zimnego budyniu, cały czas ucierając do powstania jednolitej masy. Masę budyniową wykładamy(...)uzyskania jednolitej masy. Bitą śmietanę wykładamy na wierzch ciasta i wyrównujemy. Posypujemy resztą startej czekolady. Ciasto wkładamy do lodówki na 3-4 godziny, aby masy zastygły. Ciasto Pijany Błazen – biszkopt z masą budyniową i brzoskwiniami Zobacz inne przepisy na ciasto z brzoskwiniami: Cielaczek – ucierane ciasto z brzoskwiniami Sernik bez sera na kruchym cieście Brzoskwiniowo-kokosowa pychotka bez pieczenia Sernik

e-PrzepisyKulinarne
Rewelacyjny sernik kokosowy przygotowany blenderem 162

sernik jest wyjątkowo smaczny, nie za słodki i idealnie komponuje się z kruchym ciastem kakaowym. Polecam wypróbować przepis, dodam jeszcze, że piekłam sernik kilka razy i ani razu mi nie opadł 😊 Do przygotowania sernika będziemy potrzebowali: Użyłam foremki o wymiarach 24 cm x 24 cm na ciasto (spód i góra) 400 g mąki pszennej (typ od 400 do 550) – (około(...)użyłam sera półtłustego Pilos) 400 g śmietanki 30 % (około 390 ml) 180 g cukru pudru (1 szklanka 250 ml z górką – około 15 łyżek) 5 jajek (rozmiar L) 2 budynie śmietankowe bez cukru 100 g wiórków koksowych (około 1 szklanki – 250 ml) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Sernik kokosowy Przygotowanie: Najpierw przygotuję ciasto: Do miski przekładam

Uwaga Babcia Gotuje
Rogaliki krucho – drożdżowe 187

Rogaliki krucho – drożdżowe od dawna pojawiały się w moim w domu w okresie ferii i karnawału. To była taka słodka tradycja. Piekliśmy ich zawsze bardzo dużo, wymyślając różne nadzienia. I tak napełnialiśmy rogaliki marmoladą (wersja podstawowa), czekoladą, owocami, a nawet budyniem. Jedno było niezmienne – zawsze były mega smaczne i znikały bardzo szybko, szybciej niż wynosił czas ich przygotowania(...)radość, która towarzyszyła przygotowaniu i pieczeniu rogalików. Jeśli znudziły Wam się t radycyjne pączki to zamiast nich zróbcie rogaliki na Tłusty Czwartek Gwarantuję Wam, że będzie bardzo smacznie Rogaliki krucho – drożdżowe Składniki na ok. 40 rogalików : 500 g mąki pszennej 40 g drożdży świeżych 250 g masła 200 ml śmietany 30% 5 łyżek cukru + marmolada, czekolada lub inne, ulubione

365 dni dookoła kuchni
Sernik z rabarbarem 168

cynamon - 1/2 łyżeczki margaryna lub masło - 250 g Masa serowa : ser biały - 650 g masło - 100 g budyń śmietankowy - 1 opak jajka - 3 szt cukier puder -1 szkl sok z cytryny - 3 łyżki Dodatkowo: rabarbar - 550 g cukier do posypania ciasta Przygotowanie : Ciasto : Do miski wsypać wszystkie produkty sypkie. Tłuszcz rozpuśćić w rondelku, przestudzić, wlewać po trochu do produktów sypkich(...)trzy krotnie w maszynce do mielenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem do białości, następnie dodać jajka, sok z cytryny  i pozostałe składniki, wymieszać. Wyłożyć masę serową, na podpieczony kruchy spód, dokładnie rozprowadzić masę serową, ułożyć na masie kawałki rabarbaru, posypać resztą kruszonki. Wstawić do piekarnika i piec ok. 45 minut. Upieczony i ostudzony sernik, posypać cukrem pudrem. (function

Kuchnia Danusi
Sernik z brzoskwiniami 188

święta. Nie piekłam dużo, postawiłam więc na klasykę.  Przygotowany na kruchym cieście, według przepisu Teściowej. Delikatnie tylko zmodyfikowany o dodatkowe dwa białka w masie serowej, dzięki czemu sernik jest bardziej pulchny i wilgotny.  Beza na wierzchu i chrupiąca kruszonka są dopełnieniem całości.  Sernik to takie ciasto, które sprawdzi się zawsze. Czy są to święta, urodziny, imieniny(...)prostu niedzielne spotkanie z najbliższymi przy kawie. Jeśli nie masz więc pomysłu na ciasto na jutro, wykorzystaj ten przepis. Pamiętajcie, że serniki najlepiej kroją się i smakują dzień po upieczeniu. Jeśli więc dziś upieczecie, na jutro będzie idealny :) Składniki na blaszkę o wym. ok 28x40cm Ciasto: ok 500g mąki 5 żółtek 250g masła lub margaryny szczypta soli 3 łyżeczki proszku

Kuchnia w czekoladzie
PLACEK "KOKOSANKA" Z KREMEM MALINOWYM. 235

Słońce zachodzi. Wsłuchuję się w bicie własnego serca.Będąc całkiem niedawno u swego przyjaciela na kilkudniowych wczasach w malutkiej miejscowości w Zachodniopomorskim, miałam okazję spróbować pysznej kokosanki jego mamy. Kruche ciasto, konfitura różana i obfita ilość wiórków kokosowych - dla mnie rewelacja. Postanowiłam więc dziś odtworzyć ten przepis, kierując się smakiem i węchem, jednocześnie nieco go zmieniając.Jezierzany(...)gorącej masy. Dokładnie mieszam. Wykładam na wierzch ciasta.kruche ciasto i kokosanka:Z przesianej mąki, masła, cukru, proszku do pieczenia, żółtka i jednego jajka szybko zagniatam ciasto.  Formę do ciasta 20x23 cm wykładam papierem do pieczenia (lub natłuszczam)i wylepiam ciastem. Nakłuwam widelcem dość obficie (zapobiega to zbytniemuwyrastaniu ciasta). Wstawiam do rozgrzanego piekarnika na kwadrans, aż ciastonabierze złocistej barwy. Kiedy

W kuchni Karmel-itki
z marcepanem,truskawkami ciasto kruche... 159

Składniki: margaryna zimna 250 gram, mąka pszenna 200 gram, mąka krupczatka 250 gram, cukier drobny 1/2 szklanki, żółtka 5 sztuk, cukier waniliowy 1/2 opakowania, marcepan 200

W Mojej Kuchni Lubię
Śmietanowiec z czereśniami 141

Kruche ciasto kakaowe ze śmietankową masą a'la sernik, świeżymi czereśniami oraz kakaowym, tartym ciastem na wierzchu. Ciasto to znane może być też jako sernik bez sera, sernik ze śmietany lub styropian. Z wyglądu przypomina sernik, jednak w smaku jest bardziej delikatne i puszyste jak pianka. Spód ciasta oraz wierzch wykonane są z tego samego kruchego, kakakowego ciasta przygotowanego(...)temu ciasto jest idealnie zrównoważone w smaku. Ciasto świetnie też smakuje z innymi owocami, np. malinami, truskawkami, wiśniami, porzeczkami czy jagodami. Poza tym jest łatwe do przygotowania oraz dość szybkie i ma dodatkową zaletę, że nie opada jak tradycyjny sernik. Idealnie sprawdzi się jako wakacyjny wypiek z sezonowymi owocami. P.S. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Składniki: Ciasto

Kuchnia MagdaLeny
Śmietanowiec z czereśniami 141

Kruche ciasto kakaowe ze śmietankową masą a'la sernik, świeżymi czereśniami oraz kakaowym, tartym ciastem na wierzchu. Ciasto to znane może być też jako sernik bez sera, sernik ze śmietany lub styropian. Z wyglądu przypomina sernik, jednak w smaku jest bardziej delikatne i puszyste jak pianka. Spód ciasta oraz wierzch wykonane są z tego samego kruchego, kakakowego ciasta przygotowanego(...)temu ciasto jest idealnie zrównoważone w smaku. Ciasto świetnie też smakuje z innymi owocami, np. malinami, truskawkami, wiśniami, porzeczkami czy jagodami. Poza tym jest łatwe do przygotowania oraz dość szybkie i ma dodatkową zaletę, że nie opada jak tradycyjny sernik. Idealnie sprawdzi się jako wakacyjny wypiek z sezonowymi owocami. P.S. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Składniki: Ciasto

Kuchnia MagdaLeny
Sernik z brzoskwiniami 140

wypróbowania. Smacznego! SKŁADNIKI CIASTO KRUCHE 3 szklanki mąki - np. tortowej 250 g zimnego masła 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pokrojone w kawałki zimne masło i siekamy je nożem. Dodajemy sól i żółtka i szybko wyrabiamy ciasto - ważne żeby zbyt długo(...)ogrzewać go dłonią. Gotowe ciasto należy podzielić na dwie części, owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki na 2 godziny. Formę o wymiarach 25 x 34 cm należy wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą połowę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Rozprowadzamy je równomiernie i lekko dociskamy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 10 min - jedynie do lekkiego zapieczenia. MASA

psgotujemy
Szarlotka z ajerkoniakiem wg Siostry Anastazji 227

kruche ciasto… Nie, tutaj nie mam absolutnie żadnych uwag. Ciasto jest FE-NO-ME-NAL-NE! Pyszne. Doskonałe. Najlepsze. Chętnie wykorzystam je do innych wypieków. Podana w przepisie ilość ajerkoniaku wg mnie jest dość mocno zawyżona. Ja wykorzystałam go zdecydowanie mniej, ale to już rzecz gustu. Na pewno jednak warto użyć takiego gęstego, który nie będzie spływał z ciasta(...)ciasto to jest bardzo dobre. Siostra Anastazja kolejny raz nie zawodzi:) Ciasto: 400 g mąki pszennej 200 g masła 150 g cukru pudru 4 żółtka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 op. cukru wanilinowego 1 łyżka kwaśnej śmietany – opcjonalnie Masa jabłkowa: 4-5 jabłek Masa budyniowa: 2 szkl. białego wina 2 szkl. soku jabłkowego 3 budynie waniliowe

Smaki Na Talerzu
Wyróżnienie Liebster Award - dziękuję :D 145

Drób czy wieprzowina? Zdecydowanie drób. 3. Ulubiona sałatka? Z kurczakiem i prażonym słonecznikiem. 4. Ulubiony film? Jest ich wiele, ale ostatnio to: Nietykalni 5. Biszkopt czy kruche ciasto? Kruche ciasto 6. Czy lubisz jajecznicę? Uwielbiam, szczególnie z dodatkiem różnych warzyw. 7. Makaron razowy czy zwykły? Razowy. 8. Co byś ugotował/a z ryżu? Ostatni chodzi za mną risotto z grzybami(...)produktów, które kupujesz? 5. Kuchnia zachodu czy wschodu? 6. Twoje pierwsze przygotowane samodzielnie danie to…? 7. Zwiedzanie zorganizowane czy na własną rękę? 8. Pies czy kot? 9. Kisiel czy budyń? 10. Kto nauczył Cię gotować? 11. Gotowanie „na szybko” czy „z namaszczeniem”? Blogi które nominuję: http://nadokladke.blogspot.com/   http://przepisani.pl/   http://slodkiepychotki.blogspot.com/   http://smakiemsietoczy.blogspot.com/   http://mariola1975.blogspot.com

Gotuj Się Kto Może
Przekładaniec orzechowy 707

zagniatamy kruche ciasto, a następnie odstawiamy je do lodówki na co najmniej 30 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto ciemne: 2 1/4 szkl. (300 g )mąki pszennej 3/4 margaryny 1/2 szkl. (100 g) cukru 1 cukier waniliowy 2 żółtka 1 łyżka śmietany 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 350 g orzechów włoskich słoik kwaśnego dżemu lub marmolady Ciasto ciemne(...)przygotowujemy tak jak ciasto białe. Dzielimy na 3 części i wkładamy do zamrażalnika na ok 30 minut. Ciasto jasne dzielimy na 3 równe części i rozwałkowujemy na wielkość blaszki (ok. 23,5x35,5). Smarujemy 1/3  dżemu i posypujemy orzechami (można je posiekać, ale dość grubo). Na orzechy tarkujemy 1 część ciemnego ciasta. Podobnie przygotowujemy pozostałe 2 placki. Pieczemy

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Kohersen Mycook – wielofunkcyjny robot kuchenny z technologią indukcji 185

ciasta i w ciągu 3 minut ciasto drożdżowe było gotowe, miękkie i elastyczne. Jego moc 1600 W mówi sama za siebie. Odpadło też mycie stalowej misy, gdyż po wyjęciu ciasta wystarczyło wlać do niej wodę i z funkcją turbo włączyć samoczyszczenie (można myć na ciepło i zimno), w ciągu minuty resztki z ciasta odkleiły się od ścianek misy i noża(...)wystarczyło wszystko wylać do zlewu i osuszyć misę ręcznikiem papierowym. Bardzo dobrze miksuje ucierane ciasta, kruche ciasto robi w zaledwie 40 s, idealnie radzi sobie z ubiciem białek czy bitej śmietany (1,5 minuty). Ubija tak szybko, że wiem także co to znaczy „przebić” śmietanę na masło. Jako, że wrzesień to czas przygotowywania przetworów postanowiłam ugotować sos pomidorowy, chciałam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię