kruche ciasto z budyniem - 3041 przepisów (strona:176/203)

Murzynek z jabłkami, biszkoptami i masą budyniową z kokosem 320

Tak ostatnio myślałam na jakimś ciastem, takim żeby i mąż była zadowolony, bo lubi jabłka i młody, bo coś słodszego i z kokosem też. Tak powstało

kruche babeczki
Grzybki z kremem budyniowym 1712

Hmn.. nie pamiętam bym kiedykolwiek wcześniej je jadła, ale gdy zobaczyłam je już dawno temu na jakimś blogu (nie wiem czy nie u Anety- Kolorowy

Kuchnia w czekoladzie
Mazurek czekoladowo - kokosowy 162

No to święta u nas czuć po całości ;-) Szynka marynuje się w szynkowarze, schab już sobie spokojnie dojrzewa, lista ciast czeka na swoją kolej, a dziecko

Czary - gary w kuchni
Seromakowiec. 771

szybko zagniatamy ciasto (jeśli jest zbyt suche i się ciągle kruszy dodajemy łyżkę śmietany, mleka lub wody). Tak przygotowane ciasto chłodzimy około 30 minut, pod koniec czasu chłodzenia nagrzewamy piekarnik do temperatury około 190-200 stopni C. Schłodzone ciasto wałkujemy na placek o wymiarach blaszki (28x40 cm) i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Ciasto kilkakrotnie nakłuwamy widelcem(...)tyle czasu ile będziemy przygotowywać masę serową. MASA SEROWA: 80 g miękkiego masła 120 g cukru pudru 750 g zmielonego trzykrotnie twarogu 3 jajka 2 białka (te z ciasta) 1 budyń waniliowy bez cukru (proszek) 125 ml śmietany kremówki (30 lub 36%) 1 łyżka smażonej w cukrze skórki pomarańczowej lub cytrynowej ewentualnie kilka kropel aromatu pomarańczowego lub cytrynowego

Rozpustne gotowanie
Ciasto z truskawkami i kremem migdałowym 164

Chyba nie muszę nikomu przypominać jakie dziś mamy święto Tak, Dzień Dziecka Nie wiem jak Wy, ale ja pomimo swojego wieku, nadal bardzo je lubię i

365 dni dookoła kuchni
Klasyczna szarlotka na kruchym cieście z przepisu z lat 70. 180

moim dzieciństwem na wsi, a smak jedzonego jeszcze na ciepło ciasta sprawia, że nadal przy pierwszym kęsie mam radość i ten błysk w oczach Szarlotka nie jest z pewnością ciastem fit ;p pomimo użycia dużej ilości jabłek, dodaniu jagód goji (dawniej były to rodzynki). Jej bazą jest kruche ciasto na maśle, śmietanie i białej mące. Oczywiście polecam modyfikację(...)zetrzyj na tarce o grubych oczkach wprost do miski z mąką i żółtkami. Dodaj śmietanę i zagnieć energicznie ze wszystkich składników ciasto. Ciasto podziel na 2 nierówne części w wielkości około 1/3 i 2/3 całości. Jedną trzecią ciasta zawiń w kawałek folii aluminiowej lub papieru do pieczenia i włóż do zamrażalnika. Większy kawałek delikatnie i szybko rozwałkuj, wyłóż na spód

Eat me! Fit me!
KRUCHE ROGALIKI BUDYNIOWE 127

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Słodkie zapomnienie
Idealne ciasto rabarbarowe z kruszonką 108

moje ulubione ciasto rabarbarowe: kruchy spód, wyłożony soczystym i miękkim rabarbarem ukrytym pod chrupiącą kruszonką. Gdy pierwszy raz mój Mąż zobaczył jak robię to ciasto rabarbarowe z kruszonką, to nie mógł się nadziwić, po co mi “aż tyle” rabarbaru (czyt. 1 kg)!!? Ale gdy później zajadał to ciasto, to zrozumiał, że ta ilość sprawia, że ciasto jest po prostu idealne(...)Polecam! Składniki (blaszka o wymiarach 21 cm x 26 cm): Ciasto: 3 szklanki mąki orkiszowej (może też być pszenna) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki twardej części mleka kokosowego z puszki schłodzonego wcześniej w lodówce przez 24 godziny 4 łyżki zimnego oleju kokosowego 2 łyżki zimnej wody Nadzienie: 1 kg rabarbaru

Lamarida.pl
Krokodyle oczy 191

ciasto kruche i ciasto biszkoptowe, jest i oczywiście masa budyniowa, są owoce rzecz jasna, jest i polewa. Jest wszystko co być powinno w dobrym cieście. Jednak skomplikowane to ciasto wcale nie jest, jedyną żmudną pracą jest kulanie kulek z owocami, pozostałe czynności są banalnie proste. Krokodyle oczy zachwycą każdego, nie tylko smakiem, ale i wyglądem.  Składniki: ciasto z amoniakiem(...)pieczenia, amoniak i pociętą w mniejsze kawałki margarynę. Wszystko razem zagnieść, aby powstało gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 2 równe części. Jedną część ciasta rozwałkować, lub po prostu rozprowadzić palcami na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posmarować powidłami. Do drugiej części ciasta dodać kakao, jeszcze raz wyrobić, podzielić na 32 kulki. Do każdej kulki wsadzić owoc-wydrylowaną wiśnię, borówkę

na moim stole...
SERNIK MANGO ZE ŚMIETANOWĄ PIANKĄ I GALARETKĄ Z MARAKUI 88

I kolejny już pyszny sernik zainspirowany latem wylądował na blogu! Ostatnio pokazany SERNIK CHAŁWOWY zrobił nieziemską furorę! Ten powstał w ramach naszego cyklu NA SŁODKO ZE

Ostra na Słodko
Ciasto Czarna róża. 118

pierwszy raz pojawił się na naszym stole zaskoczył nas swoim smakiem. Jest pyszny!!! Mak ukryty w kruchym cieście idealnie łączy się z intensywnie waniliowym kremem, który sprawia, że ciasto jest wilgotne, kremowe, wręcz rozpływa się w ustach... Rozpusta... Składniki na ciasto Czarna róża CIASTO: 600 g mąki + trochę do podsypywania 300 g cukru 15 g proszku do pieczenia (1 małe opakowanie(...)mieszamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masę dzielimy na 4 równe części.      W tym czasie wyjmujemy schłodzone ciasto, dzielimy na sześć równych części, wyjmujemy dwie z nich, (formujemy dwie kule) resztę chowamy do lodówki. Wyjęte ciasto (dwa kawałki osobno) wałkujemy (ja bezpośrednio na papierze do pieczenia) i wykładamy na blachy o wymiarach 25x35 cm (blaszki najpierw wykładamy

Rozpustne gotowanie
SEKRET UDANEGO SERNIKA 153

trakcie rytuałów religijnych. W Rzymie ciasto to nosiło nazwę libum. Wzmiankę o tym wypieku można znaleźć w dziale Katona Starszego „De agri cultura”, gdzie podano przepisy na dwa ciasta” Libum i placenta. Libum składa się z mąki, sera, jajek i miodu, natomiast placenta bardziej przypomina nasze serniki tj. osobno pieczony spód ciasta i ciasto. W Europie sernik stal się popularny(...)dnie piekarnika.   Wiedeński – nie posiada kruchego spodu, dzięki czemu cechuje go większa ilość sera. Nazwa deseru może nas zmylić co do kraju pochodzenia. Wbrew skojarzeniom, ten typ sernika wymyślono w naszym kraju – Polsce. Dlaczego „wiedeński” gdyż deser przypomina przysmak Topfenkuchen.   Krakowski – to najbardziej znana z polskich odmian deseru. Wyróżnia go kruche ciasto, bakalie, tłusty twaróg i charakterystyczna kratka

Ciastka - domowe słodkości
Pychotka lub Pani Walewska 478

smak bardzo lubię. Kruche ciasto blacha 25x35 cm: 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 200 g zimnego masła 6 żółtek 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% Wszystkie składniki wrzuciłam do blendera i zmiksowałam krótko, potem tylko zagniotłam w kulę, którą podzieliłam na pół. Obie połówki ciasta rozwałkowałam i włożyłam do blaszek(...)jeszcze na koniec wsypałam mąkę ziemniaczaną i zmiksowałam krótko.  Dodatkowo: 450 g słoik dżemu z czarnej porzeczki (u mnie domowy) migdały w płatkach Blaszki z ciastem wyciągnęłam z lodówki, ciasto posmarowałam dżemem, na który wyłożyłam ubita pianę z białek. Wierzch posypałam migdałami w płatkach i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piekłam około 40 minut. Pamiętajcie, jeśli

Blondynka Gotuje
Słodka pychotka 191

Długo zastanawiałam się czy zrobić to ciasto. Wygląda ono co prawda efektownie ale patrząc na przepis miałam wrażenie, że jest  strasznie słodkie. Bardzo lubię słodycze

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto Marysieńka z nutą kawy 700

W tym roku na Święta robiłam to ciasto. Dodałam do niego trochę kawy Gwatemala Antigua ze sklepu tommycafe.pl , żeby było bardziej aromatyczne. Ciasto pyszne, wilgotne z

kruche babeczki