serii kremowych, dość ciężkich i mocno kalorycznych ciast, naszła mnie ochota na szarlotkę. Taką pachnącą cynamonem, na mocno kruchym cieście, wypełnioną musem jabłkowym i okrytą bezową kołderką. Muszę nieskromnie przyznać, że wyszła pyszna i zniknęła w mgnieniu oka. Jako nadzienia możecie użyć domowego musu jabłkowego (taki jest oczywiście najlepszy) lub użyć gotowego – uważajcie tylko aby kupiony mus nie był(...)łyżeczka proszku do pieczenia Mus jabłkowy: ok. 1 i 1/2 kg jabłek 1 łyżka cynamonu 2 łyżki cukru opakowanie galaretki cytrynowej Beza: 5 białek 1 szklanka cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od musu. Jabłka myjemy, obieramy , usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Mieszamy z 2 łyżkami cukru i podgrzewamy do momentu
Fascynacje Anipszennej łyżeczka proszku do pieczenia Sernik: 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego (użyłam gotowego mielonego Pilos) opakowanie budyniu waniliowego 3 jajka szklanka cukru pół kostki masła Dodatkowo: 4 białka pół szklanki cukru puszka brzoskwiń Do dzieła!!! Ciasto: Składniki na ciasto zagniatamy na gładkie ciasto dzielimy na 2 części. Jedną część owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na minimum 2 godziny. Drugą(...)masło i dokładnie mieszamy. Brzoskwinie kroimy w kostkę lub na ósemki. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Na schłodzone ciasto wylewamy masę sernikową i układamy na niej brzoskwinie. Wykładamy pianę z białek. Na pianę ścieramy na tarce zamrożone kruche ciasto. Sernik pieczemy ok godziny w 180 stopniach - ważne jest aby ciasto ładnie się zarumieniło. Smacznego
sierotka maRysia w kuchniDomowe bułki i drożdżówki wręcz uwielbiam, nie ma nic lepsze niż zapach świeżego pieczywa w domu. Dzisiaj postanowiłam wykorzystać przepis na makowe specjały. Bardzo je lubię
ciastkarnia na kruchym spodzieTarta budyniowa z ciemnymi owocami to propozycja idealna na lato, kiedy na każdym rogu czekają na nas świeże owoce. Moja wersja jest z borówkami i jeżynami
Słodki sentymentciasto zacznie się w tym momencie rozwarstwiać – zwiększcie obroty miksera do maksymalnych a olej szybko się wmiesza. Gotowe ciasto przelewamy z niskiej wysokości do formy i poziomujemy je, kilka razy manewrując formą w powietrzu. Wykładamy na ciasto warstwę z cienkich plasterków jabłka i rozrzucamy borówki. Od razu zajmujemy się drugą warstwą. MASA ŚMIETANOWO-BUDYNIOWA W misce po cieście miksujemy(...)Gotową masę budyniową od razu wylewamy na ciasto, z wierzchu posypujemy cynamonem lub przyprawą do piernika i wkładamy ciasto na środkowy poziom do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ciasto przez 60 minut. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy na blat. Zdejmujemy formę dopiero po całkowitym ostygnięciu. Najsmaczniejsze jest przez 1-2 dni po upieczeniu. To ciasto jest wilgotne, nie lubi lodówki
Karo in the KitchenJeden z moich ulubionych przysmaków to właśnie Rafaello. Z chęcią zrobiłabym go w tradycyjny sposób ale niestety mój zepsuty piec nie pozwala mi na pieczenie biszkoptów
ciastkarnia na kruchym spodzieCiasto Śliweczka z Bezą i Orzechami – Zapraszam na bardzo smaczne, kruche ciasto z dużą ilością śliwek. Ciasto jest aromatyczne, ładnie i apetycznie się prezentuje z bezą. Orzechy z wierzchu przypieką się i będą chrupać. Całość jest pyszna i na jednym kawałku nie można poprzestać. Masa śliwkowa nie jest zbyt słodka, ale z bezą smakuje idealnie. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji(...)push({}); Ciasto Śliweczka z Bezą i Orzechami Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 70g cukru 125g schłodzonego masła 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku od pieczenia 1 jajko Masa śliwkowa: 4 łyżki cukru 1,5kg śliwek – umyć i wypestkować 350ml soku wiśniowego (użyłam takiego z kartonu) 2 laski cynamonu 1 budyń waniliowy
Mała Cukierenkapowinna znaleźć się w tornistrach naszych dzieci, zamiast niezdrowych słodyczy. Polskie jabłka są najsmaczniejsze i warto z nich korzystać w kuchni w różny sposób. Jabłka najczęściej wykorzystuję do robienia ciast i przygotowuję z nich dżemy. Tym razem jednak wysuszyłam je i powstały zdrowe i bardzo smaczne chipsy. Suszone jabłka przede wszystkim kojarzą się z kompotem, który przygotowujemy na Wigilię(...)być w diecie każdej osoby. Suszone jabłka stanowią również świetny dodatek do musli, budyniu, kisielu i różnych kasz podawanych na śniadanie lub kolację. Wygląd i czas suszenia chipsów z jabłek zależy od rodzaju użytych jabłek. Inaczej schną jabłka soczyste i kwaśne, a inaczej słodkie i bardziej kruche. Do suszenia wybierać jabłka jędrne i bez uszkodzeń. Kroić je tuż przed włożeniem
Kuchcik gotujeSzarlotka wielu z nas kojarzy nam się z Babcią , rodzinnym domem i ciepłą kuchnią – mi również! No i dziś mam dla Was przepis na taką
Ostra na SłodkoKRUCHY, KAKAOWY SPÓD: 240 g mąki pszennej 10 g gorzkiego kakao 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru (u mnie nierafinowany) 1/4 szklanki oleju 1 duże jajko Suche składniki mieszamy i przesiewamy do miski, dodajemy olej i jajko, wszystko dokładnie miksujemy około minuty. Gdy uzyskamy gładką masę, o konsystencji mokrego piasku ciasto jest gotowe(...)ciasto i z całej siły ugniatamy w blaszce. Można pomóc sobie łyżką lub małym wałkiem. Ciasto musi dokładnie przylegać do siebie i utworzyć zwarty spód, inaczej oderwie się od dna i będzie "pływało" w masie serowej ;) Odkładamy. MASA SEROWA: 700 g twarogu zmielonego co najmniej dwukrotnie 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1 jajko 1 budyń czekoladowy
Rozpustne gotowanienadają smaku i aromatu, a połączone z bardzo prostą masą serową i kruchym spodem stanowią deser idealny. Kruchy spód: 250 g mąki pszennej 70 g cukru 150 g masła 1 jajko Masło siekamy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy kruche ciasto, które następnie owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez co najmniej 30 minut. Po tym czasie(...)rozpadać, a większość soku odparuje. Wtedy dodajemy cynamon, posiekane orzechy oraz masło i mieszamy. Gotowe jabłka zostawiamy do przestygnięcia Masa serowa: 1 kg twarogu (użyłam z wiaderka) 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (40g każdy) 200 g cukru 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 2 łyżeczki cukru z wanilią 4 jajka Twaróg miksujemy z cukrem, wanilią, proszkiem budyniowym oraz
Cynamonowe szczęściemoże się nie udać. Kruche ciasto bezglutenowe: 200 g mąki kukurydzianej 100 g skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka mielonego lnu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru 150 g margaryny lub masła 2 jajka Suche składniki wymieszać. Dodać margarynę lub masło i przegnieść całość a następnie dodać jajka i finalnie zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na ok 30 minut(...)wysypać bułką tartą i wykleić cienką warstwą ciasta. Wykleić również boki do ok. 3/4 wysokości tortownicy. Masa serowa: 1 kg mielonego twarogu - używam gotowych twarogów mielonych dobrej jakości ok 250 g mrożonych jagód - można też użyć borówek ale jagody dadzą głębszy kolor i wyraźniejszy smak 250 g drobnego cukru 4 jajka 2 budynie waniliowe bezglutenowe lub 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
Ze smakiem bez glutenumoże się nie udać. Kruche ciasto bezglutenowe: 200 g mąki kukurydzianej 100 g skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka mielonego lnu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru 150 g margaryny lub masła 2 jajka Suche składniki wymieszać. Dodać margarynę lub masło i przegnieść całość a następnie dodać jajka i finalnie zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na ok 30 minut(...)wysypać bułką tartą i wykleić cienką warstwą ciasta. Wykleić również boki do ok. 3/4 wysokości tortownicy. Masa serowa: 1 kg mielonego twarogu - używam gotowych twarogów mielonych dobrej jakości ok 250 g mrożonych jagód - można też użyć borówek ale jagody dadzą głębszy kolor i wyraźniejszy smak 250 g drobnego cukru 4 jajka 2 budynie waniliowe bezglutenowe lub 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
Ze smakiem bez glutenuSKŁADNIKI NA CIASTO: 3 szkl mąki 1 szkl kwaśnej śmietany szczypta soli 250g masła SKŁADNIKI NA KREM: 1l. mleka 100g masła 4 jajka 4 łyżki mąki
Dziś Ja gotuje