Pyszne kruche ciasto, a w środku delikatna pianka i owoce.Tym razem wersja z winogronem.Trafiły mi się małe, słodkie winogrona bez pestek, dlatego postanowiłam dodać je do ciasta.Oczywiście możecie dodać owoce takie jakie lubicie. Najwięcej przepisów na to ciasto znalazłam z malinami. Wypróbowałam już z jabłkami, malinami, wiśniami, śliwkami.Wszystkie pyszne :) Składniki na ciasto: 2,5 szkl. mąki(...)Blaszkę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Na spód blaszki zetrzeć na tarce większa część ciasta. Lekko docisnąć ręką. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 15 min. Zostawić do wystudzenia. Składniki na piankę: 5 białek 3/4 szkl. cukru 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 1/3 szkl. oleju Dodatkowo dowolne owoce. Białka ubić.Następnie partiami wsypywać cukier, proszek budyniowy
Agusiowe smakołykiZazwyczaj takie ciasteczka piekłam w zimie przed świętami, ale niedawno do mojej foremkowej kolekcji dołączyły takie wiosenne i uznałam, że w końcu trzeba je przetestować :) Upiekłam kruche, budyniowe (z prawdziwą wanilią) ciasteczka na pełnoziarnistej mące orkiszowej z dodatkiem mielonych orzechów włoskich i przełożyłam je domowymi powidłami śliwkowymi z pomarańczą, a wersja żółta to domowa konfitura z pigwowca. Ta druga wersja(...)Mamy :) Wiosenne ciasteczka orkiszowe z budyniem i powidłami 220 g mąki orkiszowej razowej 80 g ksylitolu 1/3 łyżeczki ekstraktu ze stewii w proszku 50 g masła 60 g oleju kokosowego 1 opakowanie budyniu waniliowego premium Delecta z dodatkiem wanilii 2-3 łyżki mielonych orzechów włoskich 2 żółtka 4 łyżki mleka (można dodać więcej, jeśli ciasto nie nadaje się do wałkowania
FitKotZagniatamy ciasto (gdyby było zbyt sypkie można dodać więcej śmietany). Ciasto dzielimy na dwie części ( ok. 2/3 i 1/3). Większą część ciasta wałkujemy i wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i pieczemy 15 minut. Mniejszą część ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. W czasie gdy kakaowe ciasto się(...)piecze przygotowujemy ciasto kokosowe. Składniki na ciasto kokosowe: 5 białek 1 szklanka cukru 1,5 op. budyniu śmietankowego 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 op. cukru wanilinowego 150 g wiórków kokosowych Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, cukier wanilinowy cały czas miksując. Następnie dodajemy śmietanę, budyń, mąkę oraz wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy
Słodka Kraina WypiekówNiepozorny, a bardzo smaczny serniczek. Kremowy. Nie za słodki. Jak dla mnie idealny. Początkowo przygotowanie masy serowej może budzić obawy, jest ona bowiem bardzo rzadka. Taka
Smaki Na Talerzuciasto obłędnie kawowe, które znalazłam u Ansi. Idealne na Sylwestra - ilość kofeiny w jednym kawałku pobudzi nawet największego śpiocha do całonocnej zabawy. Moim zdaniem ciasto jest genialne - intensywne w smaku; kruchy, ciasteczkowy spód, kremowa, rozpływająca się w ustach masa i delikatna, leciutka beza - po prostu niebo w buzi. Rzadko to robię, ale do tego przepisu wrócę z pewnością(...)łyżką.Podpiec w 190 st. C. przez 10-12 minut.Ostudzić.Mleko, kawę, cukier i mąkę dokładnie wymieszać w rondelku. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje do konsystencji budyniu. Zdjąć z palnika, dodać żółtka, połączyć.Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami dodając cukier.Na ostudzony spód wyłożyć krem kawowy, na wierzch bezę. Piec w 190 st. C. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzewedług mnie było jej za mało. Składniki na kruche ciasto: -410g mąki orkiszowej białej (lub 2,5szkl.pszennej) -4 łyżki ksylitolu -5 żółtek -2 łyżeczki proszku do pieczenia -250g masła (zimne) Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta(można je zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody. Podzielić(...)zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Ja ciasta nie mroziłam, wykleiłam nim spód blaszki i schłodziłam w lodówce. Drugą cześć ciasta wsadziłam do zamrażarki jednak tylko na czas kiedy blaszka ze spodem była w piekarniku. Blachę i wymiarach 33x20 wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta(60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec
Smaczne Zdrowemałe tarteletki. Ciasto kruche: - 1 szklanka mąki pszennej - 1/3 szklanka cukru - 6 dag masła - 1 jajko - 1/3 łyżeczki mielonej wanilii lub cukier waniliowy - 1 jajko 1. Składniki połączyć i szybko zagnieść, a następnie odstawić do lodówki na godzinę. Formę do tarty smarujemy olejem, wystudzone ciasto rozwałkowujemy na omączonym blacie kuchennym i przekładamy do formy, nadmiar ciasta ścinamy ostrym nożem. Czas(...)ziemniaczaną. 2. Ubitą masę z jaj ściągamy z pary i stawiamy na kuchence, doprowadzamy do wrzenia i łączymy z sokiem cytrynowym z mąką, mieszamy do czasu aż powstanie budyń. Gdy masa zgęstnieje odstawiamy garnek z ognia i dodajemy masło, mieszamy aż się rozpuści. Masę przekładamy na wcześniej przygotowany spód do tarty. Beza: - 4 białka - 3/4 szklanki cukru 1. Białka
Apetyczna babeczkaJuż teraz mogę sobie wyobrazić, iż będzie pieczony na Święta w niejednym domu. Świąteczny sernik dyniowy z persymoną Istnieje bardzo dużo wariacji sernikowych. Osobiście najbardziej smakuje mi sernik na kruchym cieście kakaowym. Dzisiaj jednak mam dla Was propozycję bardziej urozmaiconą. Co powiecie na sernik dyniowy z owocem kaki? Przyznam się Wam, iż po raz pierwszy w tym roku właśnie spróbowałam(...)dłużej potrzymamy je w temperaturze pokojowej tym słodszy będzie mieć smak. Owoc kaki bardzo fajnie skomponował się z masą serowo-dyniową, która to właśnie jest głównym elementem tegoż ciasta. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Świąteczny sernik dyniowy z persymoną Składniki. Spód: 5 dkg cukru pudru 15 dkg płatków
mecookslubi chrupiących orzeszków?Chyba nie ma takiej osoby,a jeszcze w cieście z kremową masą,kruchym ciastem,pianką i dżemikiem...to połączenie jest naprawdę pyszne,idealne na każdą okazję,To ciasto króluje w moim rodzinnym domu już wiele lat-polecam SKŁADNIKI: ciasto: 40 dkg mąki 4 żółtka 15 dkg cukru 20 dkg margaryny 2-3 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku(...)czarnej porzeczki) 4 białka(pozostałe z ciasta) i 10 łyżek cukru na masę: 0,5 l mleka 3/4 szkl. cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 kostka margaryny PRZYGOTOWANIE: z podanych składników zagnieść ciasto ,podzielić na dwa placki,na wyłożoną papierem dużą blaszkę rozwałkować jedną część ciasta,posmarować powidłami,2 białka ubić na pianę dodać 5 łyżek
Swojskie jedzonkoCiasto kruche: 2,5 szklanki mąki pszennej lub krupczatki; 250 g masła lub margaryny, zimnego; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 3 łyżki cukru pudru; 5 żółtek; Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać przez sito, dodać zimne pokrojone w kostkę masło lub margarynę, posiekać nożem z sypkimi składnikami. Następnie dodać żółtka i zagnieść szybko ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt(...)łyżki zimnej wody. Składniki na ciasto można również zmiksować w malakserze. Zagniecione ciasto podzielić na dwie części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą i zamrozić. Ciasto można zrobić dzień wcześniej. Blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy zetrzeć na tarce o grubych oczkach większą część ciasta, wyrównać i lekko przyklepać dłonią. Podpiec na złoty
In my kitchenśrednicy 11 cm):250 g mąki pszennej125 g zimnego masła2-3 łyżki cukru pudruszczypta soli morskiej1 jajkoZ podanych wyżej składników zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować je i wyłożyć nim formy na tartaletki, uprzednio wysmarowane masłem i wysypane mąką. Ciasto ponakłuwać widelcem. (Z podanej ilości składników można upiec również 1 dużą tartę). Wstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie nagrzać(...)mąką pszenną i ziemniaczaną. Do gotującego się mleka szybkim ruchem wlać otrzymaną pastę i dokładnie ją rozprowadzić. Wstawić z powrotem na palnik i cały czas mieszać aż do zgęstnienia budyniu. Gotowy krem ostudzić, wstawiając garnek do zimnej wody i od czasu do czasu mieszając, by nie powstał kożuch.W misce utrzeć mikserem masło, a następnie dodawać łyżka po łyżce schłodzony
Food SquareJest to kolejne moje autorskie ciasto z rabarbarem, tym razem z dodatkiem sernika. Ciasto jest hitem u mnie w domu, delikatne, z wyrazistym smakiem rabarbaru i
Bułka z ChlebemBudyniowe ciasto z agrestem i bezą – Pyszne, nowe ciacho z agrestem w Małej Cukierence. Wspaniale smakuje, jest nie za słodkie, troszkę waniliowe, kwaskowate od agrestu, bardzo
Mała CukierenkaSernik piernikowy to ciasto, które łączy w sobie dwa smaki, a mianowicie aromatyczny piernik i delikatny sernik. Wyglądem przypomina sernik królewski i podobnie się go robi z tą różnicą, że do ciasta kruchego oprócz kakao dodajemy również 1 łyżkę przyprawy do piernika. Właśnie dodatek tej przyprawy sprawia, że ciasto nabiera aromatu piernikowego. Robiąc sernik piernikowy możemy wykorzystać ser z wiaderka(...)połączenia składników). Ponadto podczas pieczenia nie należy otwierać piekarnika, a po upieczeniu ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Sernik piernikowy to proste, smaczne ciasto idealne na święta Bożego Narodzenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 24×24 cm. Składniki na Sernik piernikowy: Ciasto piernikowe: 450 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 3 żółtka 5 łyżek cukru
Danka Pichciścisłej czołówce. Puszysta, wilgotna, kremowa masa serowa skryta pomiędzy kruchym, intensywnie kakaowym ciastem. Przysłowiową wisienką na torcie jest niewielki dodatek porzeczek i jagód, które oprócz walorów wizualnych dopełniają smaku ciasta, nadając mu delikatnej owocowej nuty. Rewelacja, polecam! Składniki na puszysty sernik w kakaowym cieście: na formę 24x28 cm CIASTO: 300 g mąki tortowej (ja używam typ 405) 80 g cukru(...)ciasto. Jeśli ciasto nie będzie się chciało połączyć dodajemy łyżkę zimnej wody. Gotowe ciasto dzielimy na dwa kawałki 1/4 i 3/4. 1/4 przekładamy w woreczku do zamrażarki, a 3/4 do lodówki. MASA SEROWA: 750 g mielonego twarogu 200 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/4 łyżeczki otartej skórki z cytryny 3 żółtka 1/4 szklanki oleju 2 łyżki budyniu waniliowego
Rozpustne gotowanie