kruche ciasto z budyniem - 3041 przepisów (strona:174/203)

Pieczemy ciasteczka! Przepisy na pierniczki bez cukru 124

Czy odwiedził was dziś Mikołaj? Ja od rana bawię się swoją szklaną kulą (niespełnione do tej pory marzenie z dzieciństwa o dużej kuli :D). Warto było

Fitkot
Sernik na piernikowym spodzie z piernikową posypką 90

wiecie, ja i moja rodzina kochamy serniki, więc… Przychodzę do Was z przepisem na kolejny pyszny sernik. Sernik na piernikowym spodzie z piernikową posypką. Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto. Idealne do filiżanki kawy czy herbaty. Świetnie sprawdzi się też jako świąteczny wypiek. Spróbujecie? Czego potrzebujemy do przygotowania sernika na piernikowym spodzie? Do przygotowania takiego sernika wystarczy kilka podstawowych składników(...)zimno, jak choćby mój ulubiony śnieżny cytrusek (przepisu szukajcie u mnie na blogu).  Składniki: Na sernik: 1 kg twarogu na sernik z wiaderka (nie może być wodnisty) 2 budynie waniliowe (2x40g) / zamiennie mogą być śmietankowe 5 jajek M ¾ szklanki cukru pudru Na spód: 350 g pierników w mlecznej czekoladzie 90-100 g masła Na posypkę: 100 g pierników

Słodkie okruszki
Pychotka Bezowa 97

beziki , eklery -saute... Ale w towarzystwie kruchego ciasta to już chyba co innego 😉 Tutaj pasuje znakomicie. Pychotka bezowa słodzi nam kruchą bezą przełamuje cierpkością dżemu porzeczkowego by powoli znów osłodzić   nas warstwą mlecznego kremu. Wszystko to w kruchym cieście.   Gratka dla fanów ciast z kremem , ale innych niż biszkopt 😊 Składniki na ciasto: 200 g margaryny 5 łyżek cukru(...)pieczenia 2 łyżki śmietany 18% tłuszczu Margarynę kruszymy w mące wymieszanej z proszkiem do pieczenia i pudrem. Żółtka ze śmietaną dokładnie roztrzepujemy i dodajemy do pozostałych składników. Zarabiamy ciasto, dzielimy na 2 części i wykładamy do dwóch blach wyłożonych papierem do pieczenia. Beza : 4 białka 100 g cukru pudru Białka miksujemy na sztywno, stopniowo dodając cukier puder. Normal

Domowe ciasta
Pawi ogon 197

kruche roladki z dżemem, krem waniliowy i masę jabłkową. Wszystkie smaki uzupełniają się idealnie, dlatego jeśli chcecie zaskoczyć gości polecam Wam poświęcić trochę czasu.  Beza: 3 białka 1/ 3 szklanki cukru 1 łyżeczka octu szczypta soli Białka ubijamy z solą na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy aż piana będzie gładka i lśniąca. Na koniec dodajemy ocet i mieszamy. Ciasto(...)łyżeczka sody oczyszczonej Ze wszystkich składników zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Dzielimy  na 2 równe części. Rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23,5x35,5 cm) . Na jeden placek wykładamy bezę. Pieczemy w180 st. C do zrumienienia, ciasto bez bezy ok 10 minut, a ciasto z bezą ok. 20 minut. Ciasto na rolady: 4 szklanki mąki pszennej 3/4 margaryny 5 łyżek kwaśnej

Cynamonowe szczęście
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE 493

     Sernik, który króluje u nas praktycznie od zawsze. I mimo różnych eksperymentów, testowania innych serników, zawsze w końcu wracamy do tego. Serniczek idealny

Smaczne Zdrowe
Cytrynowa tarta 247

uzyskania jednolitego ciasta, które uformowałem w kulkę i umieściłem na pół godziny w lodówce.  Następnie ciasto to rozwałkowałem na niezbyt cienki placek, niewiele większy od średnicy naczynia do tarty i wykleiłem nim wysmarowane wcześniej lekko masłem naczynie. Nie należy przejmować się łamaniem się ciasta - po ułożeniu ciasta należy docisnąć je rękoma, z miejsc gdzie jest nadmiar ciasta należy przekleić(...)tarty należy zwrócić uwagę na to, aby ciasto dobrze przylegało do rantów formy i nie było zbyt grube na załamaniu. Ciasto ponakłuwałem na całej powierzchni za pomocą widelca. Tak przygotowane ciasto umieściłem w rozgrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku (z włączonym ogrzewaniem góra i dół) i podpiekałem przez 15 minut. Ciasto powinno w tym czasie uzyskać jasno brązową barwę

Wyprawy kulinarne
PASTEIS DE NATA – portugalskie tartaletki z kremem – NAJLEPSZE! 170

Pasteis de nata – znane również pod nazwą „Pasteis de Belem” – od nazwy dzielnicy w Lizbonie, gdzie stoi klasztor Hieronimitów. Są to portugalskie

Ostra na Słodko
Mazurek 128

Składniki : Składniki na kruche ciasto 200 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g mąki pszennej krupczatki 250 g mąki pszennej tortowej 4 żółtka 150 g cukru pudru 2 łyżki śmietany w razie potrzeby Składniki na krem 500 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru lub do smaku 2 łyżki soku z cytryny(...)zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać odrobinę śmietany. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na około 30 minut. Rodzynki namoczyć, pozostałe bakalie pokroić na mniejsze kawałki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Białka ubić na sztywną pianę, małymi porcjami dodawać cukier puder ciągle miksując. Na końcu dodać do piany odrobinę olejku zapachowego. Ciasto rozwałkować

KUCHNIA POLSKA
Czekoladowa tarta z karmelizowanymi gruszkami 133

Wyobraźcie sobie: karmelizowane gruszki z kruchym ciastem czekoladowym połączone budyniowym kremem z dodatkiem musu owocowego. Działa na wyobraźnię? A co dopiero faktyczna degustacja! Przekonam się jutro, bo przekroczyłam dzisiejszy limit kalorii. Owoce można zastąpić np. brzoskwiniami, czy tez jabłkami, ale w tym drugim przypadku nie dodałabym kakao do ciasta tylko sowita łyżkę cynamonu. Składniki: 200 g mąki pszennej(u mnie(...)dużym nożem siekaj składniki ciasto, aż zrobi się glina, którą będzie można uformować w kulę (średnio zajmuje to 10 minut) Jeżeli lubisz się bawić, to zawiń ciasto w folię, schłodź w lodówce, potem męcz się z jego wałkowaniem. Ja tego nie lubię robić, ba! wręcz nienawidzę wałkować ciasta, więc wylepiam nasmarowaną formę ciastem i w takiej formie schładzam przez około

greenscarf
kolorowe oczy siostry anastazji 182

Z doświadczenia  wiem, że ciasta mają czasami naprawdę dziwne nazwy, jedną z chyba najciekawszych  jakie spotkałam to chyba  inwalida, naprawdę zachęca do jedzenia

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tort Napoleon 470

Ciasto Napoleon jest pracochłonne, ale przyjemnie się je wykonuje. Polecam wszystkim, którzy lubią wyzwania. Na zachętę dodam, że ciasto jest plastyczne i bardzo łatwo się z

Kulinarna (nie)codzienność
Sernik śmietankowy z polewą jogurtową i malinami 318

Delikatny, kremowy sernik na kruchym czekoladowym spodzie, zwieńczony polewą jogurtową i malinami. Smakuje obłędnie! Uwielbiam serniki, zarówno piec jak i jeść. Moje ulubione to te kremowe

Smakowity Blog Kulinarny
Miodownik z kremem budyniowym. 158

sprawia większej satysfakcji niż zjedzony kawałek pysznego miodownika podczas stołu świątecznego.  Miodownik z tego przepisu wychodzi bardzo smaczny, lekko kruchy, przełożony pysznym kremem budyniowym i polany uroczą, błyszczącą polewą czekoladową. Bardzo gorąco polecam przepis do wypróbowania. Składniki: Ciasto: 500-550 g mąki 100 g masła 100 g cukru (ja użyłem trzcinowego) 2 jaja 3 łyżki śmietany 3 łyżki miodu(...)łyżki cukru pudru Przygotowanie:  Rozpoczynamy od przygotowania ciasta miodowego. W rondelku łączymy: masło, cukier, miód i podgrzewamy na małym ogniu do połączenia się składników na jednolitą masę. Pozostawiamy do przestygnięcia. Po tym w misie łączymy mąkę, jaja, śmietanę, proszek do pieczenia i dodajemy masę miodową, dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy na 4 równe części. Pierwszą część wałkujemy

Kuchnia Łukasza
Miodownik z kremem budyniowym. 289

sprawia większej satysfakcji niż zjedzony kawałek pysznego miodownika podczas stołu świątecznego. Miodownik z tego przepisu wychodzi bardzo smaczny, lekko kruchy, przełożony pysznym kremem budyniowym i polany uroczą, błyszczącą polewą czekoladową. Bardzo gorąco polecam przepis do wypróbowania.Składniki:Ciasto:500-550 g mąki100 g masła100 g cukru (ja użyłem trzcinowego)2 jaja3 łyżki śmietany3 łyżki miodułyżeczka proszku do pieczeniaKrem budyniowa(...)kakao2 łyżki cukru pudruPrzygotowanie: Rozpoczynamy od przygotowania ciasta miodowego. W rondelku łączymy: masło, cukier, miód i podgrzewamy na małym ogniu do połączenia się składników na jednolitą masę. Pozostawiamy do przestygnięcia. Po tym w misie łączymy mąkę, jaja, śmietanę, proszek do pieczenia i dodajemy masę miodową, dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy na 4 równe części. Pierwszą część wałkujemy

Kuchnia Łukasza