Piekąc różnego rodzaju ciasta, ciasteczka bułeczki zaczęłam się dnia pewnego zastanawiać dlaczego właściwie nigdy nie upiekłam tortu. W zasadzie ciasto takie samo jak robiłam
ciastkarnia na kruchym spodzieciężko sobie tej przyjemności odmówić… Keto szarlotka – czy to w ogóle wykonalne? Dlatego w tym sezonie nie omieszkałam nie zrobić prawdziwej szarlotki na biszkopcie . Była już bowiem tarta z budyniem i jabłkami oraz biszkoptowe ciastka z różyczkami z jabłek , a prawdziwej keto szarlotki jeszcze nie… Druga sprawa, czy ona jest tak naprawdę keto, to można by było polemizować… Ale jeśli(...)pleśnienia. Różne oblicza szarlotki Wracając do keto szarlotki . Tak, jak wspominałam – dzisiaj występuje ona w wersji z ciastem biszkoptowym . Miała być rolada , ale ciasto wyszło za suche, żeby je zrolować, więc zostało po prostu przełożone nadzieniem. Z powodzeniem można użyć ciasta kruchego z mojego standardowego przepisu. Co do wykończenia, ja postawiłam na zwykły puder z eryrtytolu i cynamon. Alternatywnie można
Modern Cave GirlOdkąd zobaczyłam to ciasto w internecie, nie mogłam sobie wyobrazić, jak smakuje. No bo jak może smakować S T Y R O P I A N
Obiad gotowyDzień dobry :-) Ostatnio mój syn zajął się wyszukiwaniem ciast, które chętnie by zjadł :-) Pierwsze które wyszukał to góra lodowa. Na blogach ostatnio to ciasto królowało, ja
kruche babeczkiwykorzystać domowe powidła śliwkowe. Samo ciasto nie jest słodkie, dlatego świetnie kontrastuje z pianką z białek. Błyskawiczne ciasto cytrynowe Ciasto cytrynowe ma niesamowity aromat i obłędny smak. Jego przygotowanie zajmuje tylko chwilę, dlatego to świetny wybór przed świętami. To doskonały i lekki deser na każdą okazję. Ciasto wiewiórka (z orzechami włoskimi i jabłkami) Ciasto wiewiórka jest pyszne i proste(...)zrobienia. Połączenie orzechów i jabłek sprawiają, że ciasto ma fajną konsystencję i niepowtarzalny smak. Piecze się je na bazie oleju, dlatego jest ono całkowicie bezmleczne. Biszkopt przekładany malinami i kremem budyniowym Biszkopt nadaje się nie tylko do tortu. Można z niego wyczarować także przepyszne ciasto biszkoptowe . Ciasto przełożone malinami i budyniem kokosowym doskonale się komponuje. Proste i szybkie ciasto
Dieta bez mlekaWyrobienie ciasta kruchego nie zajmuje dużo czasu, tym bardziej ulepienie kuleczek- uli. Polecam użycie kandyzowanej skórki z pomarańczy i orzechów pistacjowych lub nerkowca, w ciekawy sposób zmieniają nasze doznania smakowe. Na cieście nie może zabraknąć masy więc i tym razem znęcamy się nam margaryna lub masłem. Ja dodałam do masy olejek pomarańczowy, sprawił, ze ciasto nabrało bardzo(...)biszkopty Wykonanie. Składniki na ciasto łączymy ze sobą i ugniatamy na jednolitą kulę. Wykładamy połową ciasta brytfannę. Składniki na ule podgrzewamy na ogniu z miodem tak aby wszystkie się zlepiły ze sobą. Z pozostałego ciasta lepimy kulki z nadzieniem. Trzeba mocno posklejać brzegi żeby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia. Ciasto smarujemy powidłami i na wierzch
ciastkarnia na kruchym spodzieWspaniały sernik z przepysznym musem z pieczonego rabarbaru :). Rabarbar przygotowujemy w podobny sposób jak do DROŻDŻÓWEK Z BUDYNIEM I KARMELIZOWANYM RABARBAREM ( czyli poprzedni mój wpis ), z tym, że tutaj upieczony rabarbar blendujemy na gładkie puree. Sam mus rabarbarowy jest boski, a połączenie go z waniliowym sernikiem to prawdziwa rozkosz dla podniebienia ;). Znowu uzyskujemy tutaj tak lubiany przeze mnie(...)razem z całym sokiem jaki puścił rabarbar ) i zmiksować blenderem na gładki mus. Kruchy spód: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodać żółtka oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta, aż składniki zaczną się łączyć i formować w kruszonkę. Zagnieść szybko gładkie ciasto
Opowieści z piekarnikaprzepis bardzo prosty, a jednocześnie niezwykły. Zadziwiające, jak tak banalne składniki, jak masło, jajka i cukier, dzięki odrobinie wyobraźni, mogą zmienić się w coś tak pysznego. Kruche ciasto na bazie palonego masła jest niesamowite. Lekko orzechowe, niesamowicie chrupiące i po prostu doskonałe. Z tego przepisu skorzystam jeszcze nie raz. Nadzienie to zwykły, banalny curd, najczęściej podawany w wersji cytrynowej(...)całkowicie się rozpuści. Dodać sól i mąkę, dokładnie połączyć. Ciastem wylepić formę, formując brzegi. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. W tym czasie przygotować krem: Mąkę, cukier, sól, jajka, żółtka, sok i skórkę z pomarańczy umieścić w garnku. Podgrzewać, często mieszając, aż się zagotuje i nabierze konsystencji budyniu. Po kawałeczku dodawać zimne masło, cały czas mieszając. Przetrzeć przez sitko
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBorówka amerykańska – kuzynka leśnej jagody – pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie przywędrowała najprawdopodobniej z Ameryki Południowej. W stanie dzikim roślina ta rozprzestrzeniła się również w Japonii
mojewypiekiinietylkoDzisiaj dostałam zlecenie na wykonanie małego tortu dla koleżanki mojej mamy. Postanowiłam wykazać się swoją inwencją twórczą i sama stworzyć przepis. Zdecydowałam się na tort kawowy
ciastkarnia na kruchym spodzieskładniki na ciasto kruche: 300 g maki orkiszowej lub pszennej 130 g cukru pudru 5 żółtek 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy przez ok. 40 min. w lodówce. Następnie dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy i przekładamy(...)dwóch jednakowych foremek (wyłożonych papierem do pieczenia). Powidło śliwkowe oraz bezę z orzechami dzielimy na dwie części. Na ciasta równomiernie rozsmarowujemy najpierw powidło a następnie bezę. Pieczemy w ok. 160 st. C przez ok. 30 – 40 min., aż ciasto będzie upieczone. Upieczone odstawimy do całkowitego wystudzenia. składniki na bezę z orzechami: 4 białka 250 g orzechów włoskich, posiekanych
Domowy Smak Jedzeniatowarzystwie pysznej, aromatycznej kawki. Polecam! Składniki na kruche ciasto: ( można przygotować dzień wcześniej) 500 g mąki pszennej (3 szklanki minus 1 łyżka) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru pudru 200 g masła, zimnego 6 żółtek 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% szczypta soli Wszystkie składniki wyrobić. Powstałe ciasto zagnieść w kulę i podzielić na pół. Składniki(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu) lub jeden po drugim
Calzonella.combrzoskwiniami i piernikowym kajmakiem Święta coraz bliżej, dlatego dziś kolejny pyszny świąteczny przepis. Tradycyjny sernik w lekko odmienionej wersji. Wersji, której naprawdę ciężko się oprzeć Pyszny sernik na kruchym spodzie z dodatkiem rozpływających się w ustach brzoskwiń i piernikowym kajmakiem na wierzchu. Dla mnie i mojej rodziny małe niebo na talerzu. Obok takiego sernika naprawdę ciężko przejść obojętnie. U mnie(...)prosto ze słoika Polecam też inne wersje kajmaku firmy POLDER. Bardzo dobrze się z nimi pracuje. Kajmak jest na tyle plastyczny, że z łatwością go rozsmarowujecie na cieście. Składniki: Na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru 125 g masła (zimnego) 2 żółtka (białka jaj należy odłożyć do masy serowej!) 1 płaska łyżeczka proszku
Słodkie okruszkikremem, zachęca orzechami skąpanymi karmelem, ...dobra koniec rymowania... po prostu pyszny, sycąco-słodki kawałeczek rozpusty, przełamany kwaśnym smakiem powideł, a no i zapomniałabym mięciutkie miodowo-kruche ciasto, prawie jak biszkopt :) Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 200 g margaryny 200 g cukru 2 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżki mleka 1 łyżka sody(...)Przygotowanie: Ciasto: Mąkę wymieszać z sodą. Dodać margarynę i całość posiekać nożem. Dodać cukier i jajka. Mleko i mód przełożyć do garnka, podgrzać mieszając, aż miód się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Dodać do reszty składników i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 3 części. Spód formy (21x37 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić 1 częścią ciasta. Piec w nagrzanym
Malinowo w kuchni