watro je wykonać. Mowa o cieście o intrygującej nazwie-krokodyle oczy :-) Składa się z ciasta kruchego, powideł, kulek nadzianych powidłami, przykrytych kremem, i biszkopta. Polecam, po przekrojeniu ładnie się prezentuje i bardzo fajnie smakuje :-) SKŁADNIKI: przepis na dużą blaszkę. CIASTO: -2,5 szkl mąki (szklanki z małą górką) -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 łyżka cukru waniliowego(...)margaryny -4 żółtka -2 łyżki śmietany kwaśniej 12 lub 18% i łyżka kakao do 2/3 ciasta BISZKOPT: -5 białek -1 żółtka -3/4 szklanki cukru -3/4 szklanki maki -łyżeczka proszku do pieczenia KREM -200g masła -2 budynie śmietankowe bez cukru 40g -1 łyżka mąki pszennej -cukier waniliowy -3/4 szklanki cukru -3,5 szkl mleka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuMąkę ,żóltka ,masło połączyć jak na kruche ciasto.Proszek wymieszać ze śmietaną i dodać do ciasta.Zagnieść.Gotowe ciasto podzielić na dwie części .Rozwałkować i na papierze wyłożyć blaszki -dwie jednakowe.Posmarowac powidłami sliwkowymi .Ubić piane na sztywno z białek ,dodając pod koniec 2 szkl.cukru.Piane gotowa wyłozyc na placki z powidłami i posypac startymi orzechami.PIEC 30-40 minut w 170 stopniach KREM(...)Mleko zagotować ,żółtka utrzeć z mąką .Masę żółtkową dodac do gotującego mleka,zagotowac ,ostudzić .Utrzeć masło,dodawac stopniowo ugotowany ostudzony budyń .Gotowy krem wyłożyć na jedno ciasto ,drugim zakrywając.Przepis z profilu"" Jesli chcesz dobrze zjeść""dziękuje za ten przepis osobie ,która go wstawila u siebie .CIASTO JEST bardzo kruchutkie ,delikatne w smaku a krem dodaje uroku i smaku .. TORTA
w mojej kuchni2 szkl. mąki pszennej 125 g masła 3 łyżki cukru 3 jajka 2 szklanki mielonego maku, np BackMit 200 ml słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki cukru
kolorowotorcikowoWilgotny, puszysty, dekoracyjny, smaczny sernik. Mocno pachnący wanilią, rozpływa się w ustach. Ciasto: 40 dag mąki 20 dag masłaszklanka cukru
RAROSSAKorfu jedliśmy praktycznie codziennie jakieś wypieki z ciasta filo zarówno na słodko jak i na słono. Inspirowana grecką kuchnią postanowiłam upiec ciasto z porzeczkami , a zamiast tradycyjnego ucieranego, czy kruchego ciasta wykorzystałam paczkę filo , która uchowała się w lodówce. Ciasto filo to rodzaj ciasta na makaron bardzo cienko rozwałkowanego. To ciasto świetnie zastępuje francuskie. Można je kupić gotowe w sklepie(...)wygląda przyrządzanie tego ciasta i doszłam już wtedy do wniosku, że raczej nigdy nie podejmę się zadania wykonania filo ciasta. Sourfa to turecka nazwa tarty z filo ciasta. Jak wiadomo kraje ze sobą graniczące mają podobne tradycje kulinarne. Dlatego na filo wypieki można natrafić w Turcji, Grecji i na Cyprze. Bardzo smakowała mi tarta z waniliowym budyniem, którą podawała
codojedzeniawersję z galaretką – równie pyszna – sprawdziłam! Korzystajcie z sezonu wiśniowego, póki trwa! Przygotowałam dla Was kolejny przepis serii NA SŁODKO ZE SWEET DECOR – tym razem na fantastyczne kruche ciasto z porzeczkami i budyniową pianką. Do przepisu wykorzystałam pokazany już wielokrotnie Rant cukierniczy o średnicy 20 cm i wysokości 5 cm – TEN! , który już od dawna towarzyszy(...)masło – 60 g MASA SEROWA : * mielony twaróg – 500 kg * jajka – 3 szt * masło – 30 g * śmietana 30% – 75 ml * cukier – 0,5 szkl *budyń waniliowy – 40 g DODATKOWO : * wiśnie – ok. 200 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : SPÓD : Masło topimy, studzimy. Dodajemy herbatniki, blendujemy na pył. Wyciągamy do rantu zabezpieczonego na spodzie papierem do pieczenia
Ostra na Słodkoskładniki na kruchy spód: 200 – 220g mąki pszennej 80 g cukru pudru 1 jajko 80 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy, przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (ok.21×32 cm). Podpiekamy w ok. 180 st. C. składniki na kruszonkę: 100 g mąki 50 g cukru pudru 50 g masła wykonanie(...)składniki przekładamy np. do miseczki i dłońmi wyrabiamy kruszonkę. składniki na masę serową: 1500 g sera białego, zmielonego 4 jajka 200 ml śmietanki kremówki 30% 350 g cukru 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej opcjonalnie 1 łyżka ekstraktu cytrynowego dodatkowo: ok. 400 – 500 g czerwonej porzeczki wykonanie: Wszystkie składniki krótko miksujemy, tylko do połączenia się na jednolitą masę. Przekładamy
Domowy Smak Jedzenianadziane dużą ilością masy makowej 8. Seromakowiec – kruche ciasto, masa makowa i serowa SERNIKI 9. Sernik z toblerone – ciasto na zimno przygotowane na bazie czekolady toblerone 10. Sernik chałwowo-czekoladowy – dwukolorowy, dwusmakowy 11. Sernik puszysty – lekki jak chmurka, pieczony w kąpieli wodnej 12. Sernikobrownie – ciasto czekoladowe, masa serowa i truskawkowa 13. Sernik potrójnie czekoladowy(...)gorzkiej czekolady 14. Sernik na zimno z jogurtem naturalnym – przygotowany na bazie serków homogenizowanych CIASTA NA ZIMNO 15. Galaretkowiec – ciasto na zimno przygotowane na bazie jogurtu naturalnego i galaretek 16. Ciasto 3BIT - ciasto na zimno przełożone herbatnikami, masą kajmakową, budyniem i śmietaną 17. Brzoskwiniowiec – sernik na zimno nadziany brzoskwiniami NIECODZIENNE 18. Brownie z burakami
Ugotowaćmnie ideał ciasta z jabłkami. Na spodzie kruche ciasto, na nim pyszne, twarde kawałki jabłek polane masą, jakby budyniową, a na tym kruszonka polana kajmakiem. Nie jestem fanką szarlotek, jabłeczników i w ogóle ciast z jabłkami ale tamten jabłecznik był moim faworytem i marzeniem było znaleźć przepis na takie pyszne ciasto. Szczególnie urzekły mnie w nim kawałki jabłek - takie twarde(...)jędrne a nie usmażona- przepraszam za określenie - ,,breja". I właśnie ostatnio znalazłam na jednym blogu przepis na podobne ciasto, co prawda nie były to te same doznania smakowe co kiedyś, ale równie pyszny. Polecam!!! Jabłecznik z budyniem czas ok 2 h powinna być mała blaszka (23/23) ale mi na dużej też fajnie wyszedł łatwe Składniki: * 450 g mąki pszennej
sierotka maRysia w kuchniSłodziutkie, malutkie, bananowo morelowe, kruche, delikatne, owocowe. Moje mini tarty pod słodką pajęczyną się schowały i smażonymi mini morelami się uśmiechały. Sześć sztuk ich przygotowałam, bo tylko tyle foremek miałam, a szkoda bo szybko zjedzone zostały i wszystkim smakowały. Składniki: składniki na ciasto, (na 6 foremek o średnicy 10 cm): 150 g mąki, 50 g masła, 1 łyżka cukru(...)szczypta soli, masa: 1 duży, dojrzały banan, 4 łyżki cukru trzcinowego, 1 jajko, 50 g serka mascarpone, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią, 50 ml śmietanki 30%, 1 łyżeczka budyniu waniliowego lub śmietankowego, ponadto: 3 łyżki cukru trzcinowego, 3 mini morele, sok ½ cytryny, masło do wysmarowania foremek, cukier biały na karmel. Przygotowanie: Ciasto: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, cukier
Moniki Smakołykiciasta kruchego sezamu co stworzyło z makiem fajną kombinację:) Polecam na przyszłość również do innych przepisów. Mój łasuch ocenił ciasto jako ciekawe, zatem obyło się tym razem bez euforii nad wypiekiem ale przynajmniej zostało zjedzone ze smakiem:) Chociaż z drugiej strony to w sumie duże wyróżnienie gdyż mój łasuch nie przepada za makiem. W każdym razie mnie ciasto smakuje więc(...)przyjemnością zjem je do niedzielnej kawy. Składniki: ciasto: 100 g masła 50 g sezamu 2 jajka łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki kwaśnej śmietany 300 g mąki pszennej masa: 2 budynie waniliowe 1 l mleka 4 łyżki cukru 150 g masła puszka masy makowej puszka ananasów 2 galaretki pomarańczowe Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicy. Dodajemy sodę
ciastkarnia na kruchym spodzieKrówka z bananami – ciasto bez pieczenia Proste, szybkie i niebiańsko pyszne ciasto, do przygotowania którego wcale nie potrzebujemy piekarnika. Kruche herbatniki i krakersy połączone z pyszną masą budyniową, kajmakiem, bananami i kremem śmietankowym. Niebo w ustach! Składniki: ok 300g herbatników (ok 50 sztuk) ok 150g krakersów (ok 20 sztuk) 3 banany 2 łyżki soku z cytryny(...)wcześniej mieszankę i energicznie mieszając ponownie zagotowujemy *** *** Gdy budyń zgęstnieje przelewamy go do miseczki, przykrywamy folią, tak aby stykała się ona z budyniem i nie powstał kożuch. Całość odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Budyń musi być zupełnie zimny *** *** Miękkie masło (w temperaturze pokojowej) ucieramy mikserem na puch. Następnie dodajemy łyżka po łyżce zimny budyń, cały czas miksując *** *** Foremkę do pieczenia wykładamy papierem
Blog z ApetytemDzień dobry :-) Wszyscy uwielbiamy naleśniki. Najczęściej robimy te tradycyjne, ale czas od czasu próbujemy też inne smaki. Na blogu były już naleśniki z kaszy manny , które
kruche babeczkiowocowe, z alkoholem, ciasta z kremem, zwykłe kruche ciastka, szarlotki, serniki, murzynki, pierniki... I poniekąd dlatego nie trzymam w mieszkaniu wagi! SERNIK GOTOWANY PRZEKŁADANY KRUCHYM CIASTEM (tortownica 28 cm) kruche ciasto: 200 g zimnego masła 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru szczypta soli 1 żółtko(...)kawałki. Ugniatam ciasto szybko, aby masło jak najmniej się ociepliło. Powstaje masa przypominająca sypki, wilgotny piasek na plaży. Dodaję żółtko, zagniatam w gładką, jednolitą kulę ciasta. Jeżeli jest zbyt suche - dodaję zimnej wody. Wstawiam kulę z ciasta, owiniętą w folię spożywczą do lodówki na 30 minut. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, a boki delikatnie smaruję masłem. Ciasto wyjęte
W kuchni Karmel-itkigodziny. Ciasto: 2. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier puder, cukier wanilinowy, wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami do miski z mąką, podsypując mąką ( patrz FILM ). Dodać żółtka i szybko rękoma zagnieść ciasto. 3. Ciasto podzielić na dwie części jedną troszkę większą od drugiej i obie części zawinąć w folię spożywczą. Mniejszą część ciasta wstawić do zamrażalnika(...)rabarbaru, ugotować dość gęsty budyń. Zdjąć z ognia, dodać skórkę z cytryny, wymieszać i odstawić do przestygnięcia na około 20-25 minut. 7. Podpieczony spód w blaszce posypać równomiernie bułką tartą i na wierzch wyłożyć masę rabarbarową, wyrównać. 8. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i posypać nim wierzch ciasta w blaszce. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika
Mała Cukierenka