ciasto to pychotka. Zawsze się udaje, pięknie wygląda i jest pyszne :-) Składa się ze spodów kruchego ciasta, posmarowanych dżemem porzeczkowym , z bezą i orzechami. Spody przełożone są kremem. Ciasto jest pyszne. No to zaczynamy: SKŁADNIKI: *przepis na dużą blachę CIASTO: -2,5 szkl mąki (szklanki z małą górką) -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 łyżka cukru waniliowego(...)bezy. Całość wyrabiamy do połączenia się składników, nie za długo. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną chowamy do lodówki, drugą rozwałkowujemy, i wykładamy nim dno blaszki. Jeśli ciasto Wam się targa to wylepcie po prostu nim dno blaszki. Ciasto smarujemy połową dżemu porzeczkowego. Beza: -białka z ciasta i masy 8 białek -1 szkl cukru pudru -4 łyżki mąki ziemniaczanej
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuW ostatnich dwóch dniach patrzyłam z niedowierzaniem to co działo się za oknem przechodziło moje oczekiwania. Takiej wichury i deszczu nie widziała chyba do tej
ciastkarnia na kruchym spodzieSernik królewski. Najlepszy przepis na sernik królewski. Sernik królewski Nie wiem, czy jest na tej planecie człowiek, który nie lubi sernika. Nie znam
Z Kuchni Do KuchniDzień dobry :-) Wiem, że po świętach na pewno macie dość słodkości i ten sernik też wiele osób już robiło, ale wrzucam przepis, bo jest rewelacyjny. Ja
kruche babeczkiDynia! Uwielbiam pieczoną dynię piżmową, jest bardzo częstym gościem na moim stole. Stosują ją do dań głównych, deserów, zup, przystawek i do przetworów. Jest bardzo wdzięcznym
SMYKWKUCHNIsiedzi już ucierane. A z czym??? No właśnie z rabarbarem Ciasto szykowałam na rodzinne spotkanie i chyba wszystkim smakowało. Pierwszy raz robiłam też spód kruchy ze zmielonych migdałów. Okazuje się, że nie tylko ładnie kontrastował z ciastem, ale też nadawał mu fajnego smaku. Miał też inną teksturę, ponieważ był lekko chrupiący, co z kolei równoważyło aksamitny sernik. Mąż jak zwykle dopytywał(...)jajko i dalej ugniatamy tworząc jednolitą masę. Można podsypać troszkę mąką, chociaż ciasto pomimo tego pozostanie lekko klejące. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy (najlepiej przez folię) i przekładamy go na dno foremki. Możemy pomóc sobie dłońmi, uklepując ciasto na dnie foremki. Foremkę z wyłożonym dnem wstawiamy do lodówki. Rabarbar
RelaxtimeSpody: Wszystkie składniki zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Foremki natłuszczamy, wysypujemy kaszą manną i wykładamy rozwałkowanym ciastem. Pieczemy w 180ºC, aż ciasto się zrumieni (ok. 20-25 minut). Odstawiamy do wystudzenia. Curd: W płaskim garnku mieszamy mąkę, cukier(...)wylewamy na ostudzone ciasto. Studzimy przed nałożeniem bezy. Beza i wykończenie: Białka ubijamy na sztywno mikserem na wysokich obrotach. Partiami dodajemy po łyżce cukier, cały czas ubijając. Na końcu wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Ubijamy jeszcze przez moment. Bezę wykładamy na całkowicie zimny budyń
Cakes By Kejtpołączona z kruchym ciastem i orzeźwiającym smakiem truskawek. Nie bez znaczenia jest fakt, że przygotowanie tego wypieku jest bardzo proste. Idealne na imprezy okolicznościowe Jak wiadomo okres wiosenno-letni obfituje w okazje do świętowanie: chrzciny, komunie, majówka, itp. Na każdym tego typu wydarzeniu, musi pojawić się ciasto lub tort, najlepiej(...)spodzie formy do ciasta o wymiarach ok 25 cm na 35 cm. Pamiętaj również, aby nakłóć spód ciasto widelcem przed włożeniem do piekarnika. Piecz 15 minut w 180 °C tryb góra-dół. Przygotuj puszysty krem. Potrzebujesz: 5 białek 1 łyżeczka esencji waniliowej 2 opakowania budyniu truskawkowego lub malinowego 100 ml oleju roślinnego
kuron.com.plchoćby w cieście drożdżowym – ptysie stają się przez to bardziej kruche, a na ich powierzchni po upieczeniu, dzięki dodatkowi tłuszczu, tworzy się chrupiąca skorupka. Połączenie tłuszczu i wmiksowanie jajek z kolei sprawia, że podczas pieczenia ptysie rosną, a w środku zostają puste – to bąble wmiksowanego do ciasta powietrza podczas ogrzewania rozszerzają i unoszą je, a całość z wierzchu jednocześnie zasklepia(...)przestudzonej zaparzonej mąki wbijamy po jednym całym jajku i miksujemy. Każde kolejne jajko wbijamy zawsze dopiero wtedy, gdy poprzednie całkowicie połączy się z resztą składników – masa zacznie przypominać gęsty budyń, będzie lżejsza i błyszcząca. Ciasto po zmiksowaniu przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną szeroką końcówką, np. w kształcie dużej gwiazdki. Jeśli nie macie worka, weźcie dużą torebkę na mrożonki, taką
Karo in the KitchenNiebiański jabłecznik powstał pewnego dnia, gdy miałam ochotę na jabłecznik. Lubię modyfikować, a pewne smaki czasem chodzą za mną miesiącami. Przepis na jabłecznik jest mojej produkcji
Smakowy RajUff jak gorąco :-) U mnie termometr pokazuje 38 stopni w cieniu masakra :-( Nie lubię takich upałów powiem Wam, ale cóż przetrwać trzeba. Dziś mam dla Was
kruche babeczkiprzygotowaniu. Zmodyfikowane tylko tym,że u mnie brakuje jednej warstwy powideł. Składniki na kruche ciasto- 500 g mąki pszennej tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia lub 1 porządna łyżeczka niecałe pół szklanki cukru pudru 200 g masła 7 żółtek Z podanych składników wyrób kulę ciasta, podziel na pół i włóż do lodówki na co najmniej godzinę. Beza- 7 białek(...)formy 23x36 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkuj, przełóż na blachę, wyrównaj.Posmaruj powidłem i wyłóż połowę masy bezowej i wysyp połowę płatków migdałowych.Upiecz w temperaturze 175 stopni przez 40 minut. Migdały lubią się palić, więc przykryjcie wierzch folią aluminiową. Z drugą częścią ciasta należy postąpić dokładnie tak samo. U mnie nie ma tylko warstwy
Z Kuchni Do KuchniMój ostatni wypiek: wczoraj upieczony, a dziś już tylko słodkie wspomnienie… Może to dlatego , że mniejsza blaszka(?) może dlatego, że lubię się dzielić(?) a może
Domowe ciastaCiasto kuszące słodyczą przełamane kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki, który nadaje ciastu niepowtarzalny smak. Z delikatną bezą posypaną płatkami migdałowymi. ki (forma35x20 cm) Ciasto
RAROSSAKiedyś wyczytałam w książkach dotyczących marketingu, że nie powinno się stosować koloru zielonego do produktów spożywczych np. opakowań itp. Rzeczywiście coś jest w kolorach, gdyż
ciastkarnia na kruchym spodzie