kruche ciasto z budyniem - 3041 przepisów (strona:175/203)

Orzechowa Pani Walewska 258

Pani Walewska znana też pod nazwą Pychotka dziś u mnie w wersji z orzechami,powidłami i masą waniliową.   ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl

Kolorowa kuchnia Elki
BABECZKI KARPATKOWE 2252

Bo czym jest szczęście? Chwilą wytchnienia, czasem spędzonym z przyjaciółmi, kolacją przy świecach z ukochanym, uśmiechem i pogodą ducha, jak i zawodowym spełnieniem i największą życiową

W kuchni Karmel-itki
Koszyczki orkiszowo sezamowe z marmoladą i „Monte Cottą” 161

Zapraszam na połączenie idealne, kruche ciasto, które smakuje niebanalnie, lekko kwaśną marmoladą wyłożone oraz delikatną, słodką rozpływającą się w ustach Panna Cottą – moją Monte Cottą wypełnione.  Składniki: Koszyczki 12 szt.: 200 g świeżo zmielonych ziaren orkiszu lub mąki orkiszowej, 150 g margaryny do pieczenia, 50 g cukru trzcinowego, ½ łyżeczki soli, 150 g ziaren sezamu, 100 g otrębów owsianych(...)miksujemy z cukrem i jajkiem do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy  suche składniki i wyrabiamy, pod koniec dokładamy rodzynek i żurawiny. Zagniatamy ciasto, formułujemy wałek, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 1 godz. Schłodzone ciasto kroimy na 12 plasterków, z każdy formułujemy okrągły placek o średnicy ok. 10 cm. Krążki układamy odwróconych foremkach do pieczenia babeczek. Koszyczki

Moniki Smakołyki
Kremowy sernik ze śliwkami 86

Kremowy sernik ze śliwkami to mój sposób na dobre rozpoczęcie jesieni – sezonu długich wieczorów, relaksu z książką, czy też serialami. Lato powoli odchodzi, nie trzeba

365 dni dookoła kuchni
Puszysty sernik waniliowy 104

Ostatnio dosyć słodko na blogu a to jeszcze nie koniec. Dzisiaj zostawia Wam przepis na pyszny sernik a już niebawem pojawią się babeczki, takie w sam

My simple kitchen
babeczki miodowo- ajerkoniakowe. 161

Ostatnio coś rządzi ajerkoniak w moich wypiekach:) Tak strasznie smakuje mi ta masa, że postanowiłam ją wykorzystać raz jeszcze. tym razem w wersji babeczkowej. Dawno już

ciastkarnia na kruchym spodzie
Słodkości na przyjęcia dla najmłodszych 155

dowolnie wybranych foremek plastikowych lub silikonowych. Galaretki schładzamy ok. 6-8 godzin. Przed podaniem, galaretki wyjmujemy z foremek i oprószamy cukrem w kryształkach.  KRUCHE CIASTECZKA ZE SMARTIES Kruche ciasteczka z groszkami Smarties nie tylko ożywiają urodzinowy stół naszych małych pociech, ale co najważniejsze przynoszą im niesamowit ą   radość. A żeby wyczarować(...)masła w temperaturze pokojowej 50 g cukru pudru 1 jajko groszki smarties PRZYGOTOWANIE Miksujemy miękkie masło pokrojone w kostkę z cukrem pudrem, dodajemy mąkę i roztrzepane jajko. Ciasto dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. pół centymetra. Wycinamy foremkami ulubione kształty ciasteczek.  Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasteczkach układamy

La grande e la piccola cuoca
Pychotka (Pani Walewska) 123

czarnych porzeczek, zapieczone razem z ubitymi białkami z dodatkiem orzechów. Nie otrzymujemy kruchej bezy, a miękką piankę. Zamiast orzechów wmieszanych w pianę, można wykorzystać płatki migdałowe i posypać nimi wierzch bezy, jednak zdecydowanie bardziej polecam opcję z orzechami. Ciasto przełożone jest pysznym domowym kremem budyniowym. Polecam:) Ciasto: 400 g mąki 50 g cukru pudru 4 żółtka 200 g masła(...)oraz śmietanę (najpierw jedną łyżkę i w razie konieczności dodajemy drugą). Zagniatamy zwarte ciasto. Dzielimy na dwie części. Jedną część wkładamy do woreczka i wstawiamy do lodówki, drugim ciastem wykładamy dno blaszki (21×28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem. Smarujemy połową dżemu. Ciasto wstępnie podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni przez około 10-15 minut

Smaki Na Talerzu
Pączki z adwokatem 134

brzuszku wprawdzie miał on dziurę, Lecz w tej dziurze konfiturę. Okazale i wspaniale siadł król Pączek na krysztale: A wokoło jego dworki, wysmukłe, kruche faworki…”        J. Mączyński, Losy Króla Pączka z książki Hanny Szymanderskiej „Polskie Tradycje Świąteczne” Dzisiaj tłusty czwartek , który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Według(...)posypania Krem adwokatowy • 1/2 szklanki mleka • 200 ml adwokatu • 1 żółtko • 1 budyń waniliowy • 1 łyżeczka cukru Wykonanie : Krem adwokatowy • Zagotować mleko z cukrem. • Adwokat wymieszać z żółtkiem i budyniem, następnie wlać na gotujące mleko ciągle mieszając, aby nie przypalić kremu. Ciasto drożdźowe • Mleko podgrzać (ma być ciepłe, ale nie gorące), wlać do miseczki

To co kocham
Tradycyjna Pani Walewska 1005

Przepis na najlepsze ciasto na świecie jest stary jak świat. Kilka lat temu dostałam do od koleżanki. Pani Walewska towarzyszy nam podczas każdych świąt. Jest tak

Prosty przepis na
Pani Walewska – pychotka na dużą blachę 156

inaczej Pychotką. Przepis na dużą blachę, idealne na nadchodzące świąteczne dni. Ciasto jest wyśmienite, zawarto nim wszystko co najlepsze jeśli chodzi o ciasta z kremem: kruchy spód, budyniowa masa, krem porzeczkowy dla przełamania słodyczy kruchej bezy oraz prażone migdały na wierzchu. Cóż więcej można by chcieć od ciasta. Ciasto Pani Walewska wydawało mi się stosunkowo trudne do wykonania ale okazało(...)ciasto. Z ciasta uformowałam kule i podzieliłam ją na pół, owinęłam w folię i włożyłam do lodówki na 1 godzinę. Dodatkowo warstwa dżemu: słoiczek dżemu porzeczkowego płatki migdałowe Ciasto po schłodzeniu wyjęłam z lodówki. Blaszki wyłożyłam papierem do pieczenia. Jeśli mamy jedną blaszkę to wyjmujemy tylko jedną połowę ciasta i nią wylepiamy dno ciasta. Ja najpierw lekko rozwałkowałam ciasto

Ania gotuje
Gruszkowo-Jabłkowa tarta pod bezą. 135

niech sobie dochodzą spokojnie. Powinno upłynąć już 30 min, których to wymagało schłodzenie naszego ciasta, tak więc kładziemy je na papierze do pieczenia,  rozwałkowujemy. Tak przygotowane ciasto wkładamy na blaszkę, możecie piec na papierze, możecie również położyć blachę na cieście i odwrócić tak aby ciasto przykleiło się do blachy, a wy zdejmiecie wtedy tylko papier i będzie tarta(...)wykorzystałem sposób drugi. Tak więc teraz nasza tarta musi się podsuszyć, piekarnik 180 stopni, termoobieg i do nagrzanego pieca wkładamy ciasto na 10-15 min.   Nie zapominajcie mieszać jabłek z gruszkami, będą coraz bardziej przypominać budyń albo kisiel, a to lubi się przypalić. Gdy nasza tarta jest już podpieczona wyjmujemy ją z pieca i na ciepłe ciasto wykładamy nasze

Kuba Gotuje
Piernik z kremem i powidłem śliwkowym 131

Dzień dobry :-) Jeśli szukacie pysznego, prostego i szybkiego przepisu na piernika to polecam Wam ten. Wychodzi puszysty, krem budyniowy i powidło śliwkowe pasuje do niego idealnie

kruche babeczki
Kruche ciasto z malinami Anulka 156

Kruchy, cieniutki spód, bardzo delikatna, rozpływająca się w ustach masa z pachnącymi malinami. Czego więcej trzeba. To kolejne z moich autorskich ciast, które warte jest spróbowania. Koniecznie przechowujcie je w lodówce, jest tak delikatne, że przy ciepłej pogodzie zaczyna się topić. Proporcje na tortownicę o średnicy 26 cm Co potrzeba na ciasto: 250 g mąki pszennej tortowej 100 g masła(...)wyrabiamy ciasto. Zawijamy je w folię, wkładamy do zamrażarki na co najmniej 1 godzinę. Zamrożone ciasto wyjmujemy z zamrażarki, ścieramy na grubych oczkach na tortownicę porządnie wysmarowaną masłem łącznie z bokami, rozkładamy ciasto równomiernie ugniatając palcami, a boki zagniatamy do góry obręczy do wysokości 3/4. Nakłuwamy widelcem, żeby w trakcie pieczenia nie zrobiły się bąble. Tak przygotowane ciasto wkładamy

Bułka z Chlebem
Snikers pomarańczowy z kajmakiem 154

masy. • Wymieszać po trochu z mąką i śmietaną, zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 30 minut. • Ciasto podzielić na 2 części i pokroić w plastry, którymi wyłożyć dwie blaszki prostokątne. Ja nie wałkuję ciasta tylko sklejam plastry. • Ciasto ponakłuwać widelcem. Masa orzechowa • Rozpuścić masło z miodem i wymieszać(...)jedno ciasto wyłożyć orzechy. • Ciasto bez orzechów piec w temp. 180 st.C przez 15 minut, a ciasto z orzechami 20 minut. Masa kajmakowa • Zagotować 1 szklankę mleka z cukrem i cukrem wanilinowym. • Pozostałe mleko wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną, wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń cały czas mieszając

To co kocham