kruche ciasto z budyniem - 3541 przepisów (strona:175/237)

Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką 16236

dobre i to;)) Tym razem ma dla Was kruche ciasto z  dużą ilością owoców oraz budyniową, waniliową pianką z bezy. Ja użyłam truskawek i jagód, ale możecie użyć dowolnych owoców.  Nie wiem dlaczego, ale tego typu ciasta znikają u nas w zatrważającym tempie:) Szczególnie, gdy ciasto jest jeszcze ciepłe! Ciasto: 200g masła lub margaryny(...)cukrem pudrem. Dodać żółtka, posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do zamrażalnika.Następnie 2/3 ciasta zetrzeć na dno przygotowanej formy o wym. 23x33cm.Piec około 20 minut w temp. 180st.Dodatkowo:  5 białek,  150g cukru,  2 łyżki cukru waniliowego,  2 budynie waniliowe,  1/2 szklanki oleju rzepakowego

Z miłości do słodkości
Francuskie nadziane marchewy 199

Inspirację na francuskie nadziane marchewy dostałam od młodszego brata, który posłał mi zdjęcie z takimi marchewkami i zapytał, kiedy takie zrobię :) no i zrobiłam :) Nawet fajne

Smakowy Raj
Ciasto jogurtowe z truskawkami 150

Hej :)) Dzisiaj pyszne ciasto z truskawkami . Robiłam, go już po raz drugi, bo niestety za pierwszym razem nie bardzo mi wyszło. Coś musiałam zrobić źle. Mogła

kruche babeczki
Jabłecznik ze śmietankową pianką 193

Dzień dobry :-) Sezon na jabłeczniki już otwarty. U nas jako pierwsze ciasto z jabłkami to to ze śmietankową pianką. Przepis znalazłam tutaj ( klik ) w sumie ciasto

kruche babeczki
Sernik królewski – prosty przepis 191

będąc u swojej babci. Sernik królewski, to tradycyjny polski sernik pieczony w większości przypadków w prostokątnej lub kwadratowej formie, składający się z pysznej masy serowej oraz dwóch warstw kruchego ciasta kakaowego. Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię wszelkie serniki. Sernik królewski najczęściej gości u mnie na świątecznym stole lub na spotkaniach z rodziną i przyjaciółmi. Do tego wyciągam(...)takie połączenie? Składniki: Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (320 g) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki naturalnego kakao 3/4 szklanki cukru 1 kostka masła (200 g) 3 żółtka jaj Na masę serową: 1 kg zmielonego trzykrotnie twarogu lub doby ser na sernik z wiaderka np. Wieluń Mój Ulubiony 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40 g) 200 g miękkiego

Słodkie okruszki
Sernik z jagodami 222

Sernik przygotowany na kruchym spodzie, ze świeżymi jagodami oraz tartym ciastem na wierzchu. Masa serowa o smaku waniliowym wykonana jest z twarogu sernikowego z dodatkiem waniliowego serka homogenizowanego oraz waniliowego proszku budyniowego. Sernik jest niesamowicie kremowy i delikatny w smaku. Nie jest też za słodki, gdyż kwaśne jagody równoważą słodycz masy serowej.  Poza jagodami pasują tu również inne(...)ciężko poprzestać na jednym kawałku! Składniki: Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 2 żółtka (jajka rozmiar L) szczypta soli Masa serowa: 1 kg zmielonego sera twarogowego (może być z wiaderka) 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 duży budyń waniliowy bez cukru (64 g) 250 g serka

Kuchnia MagdaLeny
Sernik z jagodami 222

Sernik przygotowany na kruchym spodzie, ze świeżymi jagodami oraz tartym ciastem na wierzchu. Masa serowa o smaku waniliowym wykonana jest z twarogu sernikowego z dodatkiem waniliowego serka homogenizowanego oraz waniliowego proszku budyniowego. Sernik jest niesamowicie kremowy i delikatny w smaku. Nie jest też za słodki, gdyż kwaśne jagody równoważą słodycz masy serowej.  Poza jagodami pasują tu również inne(...)ciężko poprzestać na jednym kawałku! Składniki: Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 2 żółtka (jajka rozmiar L) szczypta soli Masa serowa: 1 kg zmielonego sera twarogowego (może być z wiaderka) 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 duży budyń waniliowy bez cukru (64 g) 250 g serka

Kuchnia MagdaLeny
Ciastka spiralki 139

takie podstawowe smaki czyli czekoladowy i waniliowy. Poza tym lubię kruche ciasteczka w różnej postaci. Można je zrobić w większej ilości i przechowywać przez dłuższy czas bez ryzyka że się zepsują. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zrobienie tych ciasteczek jednak wydawało mi się trochę pracochłonne, bo trzeba robić dwa rodzaje ciasta, trzeba je schładzać, wałkować, znów schładzać, a jak już pisałam, przy(...)pewno będę je robić częściej. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 180g miękkiego masła 80g cukru pudru 1 cukier waniliowy 210g mąki pszennej tortowej + 1 łyżka 20g budyniu waniliowego 1 łyżka kakao 5 kostek gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Miękkie masło przełożyłam do miski miksera. Dodałam cukier puder i cukier waniliowy i ucierałam je do uzyskania jasnej puszystej masy. Następnie

Waniliowe Improwizacje
Ciasteczka budyniowe - najlepsze 218

Kruche, pyszne z delikatnym smakiem budyniu śmietankowego, jak przełożymy je powidłem lub marmoladą są rewelacyjne. Mają jedną wadę, szybciutko znikają. Ja je zrobiłam wieczorem i na drugi dzień ciasteczek nie było. Są idealne na Święta, możemy włożyć do puszki i poleżą spokojnie około tygodnia. Dla nas są najlepsze :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 200 g masła 3 budynie(...)proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier, proszek budyniowy i posiekane masło, robimy na środku dołeczek i dajemy żółtka oraz całe jajko. Wszystko zagniatamy. ma powstać gładkie, miękkie ciasto.  2. Ciasto dzielimy na 2 - 3 części, pierwszą część musimy rozwałkować na około 3 mm, foremką wykrawamy ciasteczka (pamiętajmy, że jak wykrawamy dół cały, a górę z dziurką, żeby

kruche babeczki
Rurki z kremem/bitą śmietaną Ewy Wachowicz 233

kremem, u mnie z bitą śmietaną. To na co zwrócicie uwagę, to na pewno ciasto. Wychodzi przepyszne, bardziej jak ciasto francuskie ( jest tutaj spora dawka masła) niż ciasto kruche. A z czym się kojarzą rurki z kremem…z dzieciństwem wiadomo, tylko wtedy bardzo rzadko je jadaliśmy, bo nie było pieniędzy ani zbytnio gdzie ich kupować. Teraz, w zasadzie(...)ostygną, będą się nam bardzo kruszyć. A tak, jeśli dobrze natłuścimy foremki i równo ułożymy na nich ciasto tak, aby po upieczeniu nie nachodziło na górną krawędź, nie powinniśmy mieć problemu z wyjęciem rurek. Rurki możemy nadziewać kremem budyniowym, budyniem, śmietaną ( p. Ewa radzi wspomóc ją mlekiem w proszku) a nawet marmoladą. Ja nadziewam rurki na bieżąco, inaczej krem/śmietana

Mieszam w Garnku
CZARNY SERNIK Z RABARBAREM 204

Czarny sernik z rabarbarem, to nic innego jak tradycyjny na kruchym cieście z domieszką kakao. Całkowita inspiracja pochodzi od Kwestii smaku. Marzę o tym, żeby kiedyś mój blog osiągnął taki status. Uwielbiam tę stronę i śledzę  ją na okrągło.  Sernik robiłam pierwszy raz i od razu taki sukces. Polecam wszystkim laikom, wbrew pozorom jest to bardzo prosty(...)tego przepisu jeszcze nie raz.  Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej  3 łyżki gorzkiego kakao  5 łyżek cukru pudru  1 łyżeczka proszku do pieczenia  125 g zimnego masła  1 jajko  Masa: 500 g białego sera   125 serka waniliowego  1 laska wanilii  1 budyń waniliowy w proszku  1/2 szklanki

pieprzny smaczek
Ciasto śliwkowe z waniliową pianką. 271

U mnie cały czas sezonowo, tym razem trafiło na śliwki. Szukałam, szukałam przepisu na idealne ciasto śliwkowe w końcu trafiła tutaj, oczywiście wprowadziłam minimalne modyfikacje i

Brzuszki Łakomczuszki
Babka budyniowa z suszonymi czereśniami i skórką pomarańczy 154

Dzień dobry :-) Czy u Was też tak szybko znikają upieczone teraz wszelakie słodkości? U mnie bardzo, jakiś apetyt przez to siedzenie w domu jakiś większy jest

kruche babeczki
Szarlotka z musem jabłkowym 188

serii kremowych, dość ciężkich i mocno kalorycznych ciast, naszła mnie ochota na szarlotkę. Taką pachnącą cynamonem, na mocno kruchym cieście, wypełnioną musem jabłkowym i okrytą bezową kołderką. Muszę nieskromnie przyznać, że wyszła pyszna i zniknęła w mgnieniu oka. Jako nadzienia możecie użyć domowego musu jabłkowego (taki jest oczywiście najlepszy) lub użyć gotowego – uważajcie tylko aby kupiony mus nie był(...)łyżeczka proszku do pieczenia Mus jabłkowy: ok. 1 i 1/2 kg jabłek 1 łyżka cynamonu 2 łyżki cukru opakowanie galaretki cytrynowej Beza: 5 białek 1 szklanka cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od musu. Jabłka myjemy, obieramy , usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Mieszamy z 2 łyżkami cukru i podgrzewamy do momentu

Fascynacje Ani
Tradycyjny sernik z brzoskwiniami 253

pszennej łyżeczka proszku do pieczenia Sernik: 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego (użyłam gotowego mielonego Pilos) opakowanie budyniu waniliowego 3 jajka szklanka cukru pół kostki masła Dodatkowo: 4 białka pół szklanki cukru puszka brzoskwiń Do dzieła!!! Ciasto: Składniki na ciasto zagniatamy na gładkie ciasto dzielimy na 2 części. Jedną część owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na minimum 2 godziny. Drugą(...)masło i dokładnie mieszamy. Brzoskwinie kroimy w kostkę lub na ósemki. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Na schłodzone ciasto wylewamy masę sernikową i układamy na niej brzoskwinie. Wykładamy pianę z białek. Na pianę ścieramy na tarce zamrożone kruche ciasto. Sernik pieczemy ok godziny w 180 stopniach - ważne jest aby ciasto ładnie się zarumieniło. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni