pierogowe, na pizzę, zasmażki, sosy 500 Szymanowska – cista drożdżowe, piaskowe, parzone, kruche, kluskowe 500 Krupczatka – ciasta kruche, półkruche, parzone, makaronowe 550 Luksusowa – cista drożdżowe i smażone 750 Chlebowa- chleb, pieczywo 950 Bułkowa – pieczywo 1400 Sitkowa – pieczywo 1850 Graham – pieczywo pełnoziarniste 2000 Razowa – pieczywo, ciasta pełnoziarniste Maki żytnie dzielimy natomiast na następujące typy: typ 580 – żytnia jasna typ 720 – pytlowa(...)mąką chlebową, ma delikatny smak, nadaje się do wypieku chlebów, ciast, placków, * z amarantusa –charakteryzuje się dużą zawartością żelaza, wapnia i białka, w połączeniu z innymi mąkami nadaje się do przygotowania placków, ciast i sosów, * z tapioki – mąka skrobiowa uzyskiwaną z bulwy manioku, doskonała do przygotowywania deserów, kisieli, budyni czy legumin, * migdałowa – doskonale nadaje się do wypieku ciast, nawet biszkoptów
Pyry na GazWiecie, że 21 maja przypada Światowy Dzień Pieczenia? Ja w tym roku zostałam zaproszona do świętowania tego dnia razem z Kasią, która jest patronem i akcja
kruche babeczkiProste szaszłyki z grilla to błyskawiczna propozycja na danie z grilla. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu, bowiem nie wypada od nas marynowania mięsa. Lista składników oraz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!To ciasto robiłam na zeszłoroczne już Boże Narodzenie. Nie zdążyłam podzielić się wtedy z Wami przepisem, więc cierpliwie poczekałam na okres Wielkanocy. Wysokie, kolorowe i
Nastoletnie WypiekaniePrzez dwa tygodnie smakowałam wielkopolskiej wsi. Wioska ta jest położona między jeziorem, a rzeką Wartą, co sprawia, że wędkarze ( tacy, jak mój tata) mają tu ogromne
Kuchnia w Słońcu SkąpanaI stało się! Moment, którego nie spodziewałam się jeszcze 5 lat temu. Tysiąc wpisów! Każdy inny, unikatowy, każdy przygotowany prosto z serca, z miłości do jedzenia
Mango PapajaTłuściutkie pączki , oponki , faworki zwane chrustem i rożne inne, karnawałowe wypieki królują teraz w cukierniach i na blogach! Ja przyznaję, że takiego gorącego pączka do kawusi
Ostra na Słodkowspomnienia. To ona wypożyczyła dla mnie z biblioteki pierwszą książkę kucharską pt. Gotuj z Kubusiem Puchatkiem i mając 7 lat sama smażyłam tosty francuskie z miodem, piekłam kruche ciasto z jabłkami i robiłam czekoladowe ciastka owsiane. I nikt nigdy nie krzyczał na mnie kiedy coś wybrudziłam, zbiłam, popsułam lub kiedy popękały mi wszystkie ceramiczne naczynie żaroodporne bo wkładałam(...)mleczko i galaretka. Prosty przepis ale idealny na wspólne gotowanie z dziećmi. Poza tym truskawki, ptasie mleczko i galaretka oraz krem budyniowy i mięciutki spód ciasta to takie połączenie, które zasmakuje każdemu dziecku! Ciasto podobno wyszło pyszne, wiem, bo dwa nieposłuszne skrzaty w środku nocy wykradały kawałek po kawałku nim galaretka zdążyła jeszcze stężeć. I tylko cieszę się, że ostał
Mango Papajakruchutkie, a przepis? Wykorzystałam moją ulubioną metodę, czyli "na oko" ;) Na szczęście wszystko się udało i mogliśmy zajadać takie śliczne słodkości... Idealnie kruche ciasteczka z dżemem z przepisu wyjdzie ok. 25 sporych, podwójnych ciastek Do zrobienia ciasta należy przygotować: 300 g masła 400 g mąki pszennej 150-200 g cukru 2-3 żółtka (w zależności od wielkości jajek) spora szczypta(...)wbijamy żółtka. Dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło i zaczynamy zagniatać ciasto, początkowo przecierając w palcach mąkę i cukier z masłem, a później ugniatając wszystko do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Z tak przygotowanej masy tworzymy kulę, którą owijamy folią spożywczą. Chłodzimy w lodówce ok. 1 godz. (Ciasto można przygotować dzień wcześniej i na noc włożyć do lodówki. Wtedy przed
Ratunku obiadNiyrołz [1] to mje [2] jakosik tak korci, żeby cojś pokōmbinować [3] ze receptym [4] . Tyn syrnik żech prōbowoł na roztomajte [5] sposoby, ale jak żech
Chop w kuchnitylko się ta. Te orzechy, na których nie będzie już skórek umieść w osobnym naczyniu. Pozostałe ponownie włóż na chwilę do piekarnika, żeby skórki zrobiły się jeszcze bardziej kruche. Uważaj, żeby nie przypalić orzechów! Obrane i uprażone orzechy laskowe przechowuj w szczelnym pojemniku lub woreczku, najlepiej w lodówce. Zużyj je w ciągu kilku dni. 6. Leksykon bakalii DAKTYLE(...)ciast i potraw Bożego Narodzenia zaliczamy: anyż gwiazdkowy cynamon gałka muszkatołowa goździki imbir jałowiec kardamon kurkuma liść laurowy szafran wanilia Anyż gwiazdkowy - pochodzi z Chin i Wietnamu. W Europie pojawił się w XVII wieku. Zwany jako badian. Owoce anyżu przypominają gwiazdy. Ma słodko - korzenny smak. Sprzedawany jest w całości lub zmielony. Można go stosować do świątecznych wypieków, budyniu
Ciastka - domowe słodkości