towarzystwie pysznej, aromatycznej kawki. Polecam! Składniki na kruche ciasto: ( można przygotować dzień wcześniej) 500 g mąki pszennej (3 szklanki minus 1 łyżka) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru pudru 200 g masła, zimnego 6 żółtek 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% szczypta soli Wszystkie składniki wyrobić. Powstałe ciasto zagnieść w kulę i podzielić na pół. Składniki(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu) lub jeden po drugim
Calzonella.combrzoskwiniami i piernikowym kajmakiem Święta coraz bliżej, dlatego dziś kolejny pyszny świąteczny przepis. Tradycyjny sernik w lekko odmienionej wersji. Wersji, której naprawdę ciężko się oprzeć Pyszny sernik na kruchym spodzie z dodatkiem rozpływających się w ustach brzoskwiń i piernikowym kajmakiem na wierzchu. Dla mnie i mojej rodziny małe niebo na talerzu. Obok takiego sernika naprawdę ciężko przejść obojętnie. U mnie(...)prosto ze słoika Polecam też inne wersje kajmaku firmy POLDER. Bardzo dobrze się z nimi pracuje. Kajmak jest na tyle plastyczny, że z łatwością go rozsmarowujecie na cieście. Składniki: Na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru 125 g masła (zimnego) 2 żółtka (białka jaj należy odłożyć do masy serowej!) 1 płaska łyżeczka proszku
Słodkie okruszkikremem, zachęca orzechami skąpanymi karmelem, ...dobra koniec rymowania... po prostu pyszny, sycąco-słodki kawałeczek rozpusty, przełamany kwaśnym smakiem powideł, a no i zapomniałabym mięciutkie miodowo-kruche ciasto, prawie jak biszkopt :) Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 200 g margaryny 200 g cukru 2 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżki mleka 1 łyżka sody(...)Przygotowanie: Ciasto: Mąkę wymieszać z sodą. Dodać margarynę i całość posiekać nożem. Dodać cukier i jajka. Mleko i mód przełożyć do garnka, podgrzać mieszając, aż miód się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Dodać do reszty składników i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 3 części. Spód formy (21x37 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić 1 częścią ciasta. Piec w nagrzanym
Malinowo w kuchniFaza na serniki jak widać w trakcie. Chyba pozostanie mi już tylko czekać kiedy dostanę uczulenia na twaróg. Z drugiej strony co ja poradzę, że tak
ciastkarnia na kruchym spodzieWielkanocne wypieki czas zacząć! W tym roku będę miała dla Was przede wszystkim kilka mazurków. Uwielbiam maślane, kruche spody, które za pomocą dodatków można przekształcić w wykwintne ciasta. Dzisiejszy posmarowany jest lekko kwaśnym, orzeźwiającym, domowym kremem cytrynowym (lemon curd) i posypany chrupiącymi, słodkimi bezami, które przełamują smak cytryny. Wygląda pięknie i bardzo słonecznie, idealnie pasuje do pogody w ten weekend(...)masło, wsypać sól, cukier i wbić jajko. Palcami wymieszać i połączyć składniki na gładką masę. Powoli zagniatać mąkę, ugniatając ostrożnie, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję. Wlać mleko, delikatnie połączyć palcami z resztą ciasta. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie. Ugnieść kulę, owinąć w folię, włożyć na 30 min. do lodówki. Po tym czasie rozwałkować na prostokąt grubości około
Słodkie inspiracjeNawet beza przeszła smakiem tych owoców! Ciasto zaskakuje konsystencją: kruchy spód, rozpływający się w ustach, bardzo delikatny krem i znów na górze: chrupiąca beza. Całość jest słodka, ale nie przesłodzona - nie martwcie się o to. Do kremu można dodać nieco soku z cytryny - zbalansuje słodycz, a przy okazji zapobiegnie ciemnieniu ciasta, co jest jego jedyną wadą. Cóż, banany mają(...)cukru dodatkowo: 2 banany Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, a następnie rozterzeć palcami. Na końcu wbić jajko, szybko zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na koło o średnicy nieco większej niż średnica formy. Wyłożyć ciastem foremkę. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. W tym czasie przygotować krem bananowy. Mleko zagotować. Cukier, mąkę i sól wymieszać. Wlewać powoli gorące mleko
Pożeraczka, czyli raz adobrzemoże interesuje Cię sernik bez pieczenia na herbatnikach? Sernik gotowany to pomysł na szybkie ciasto bez pieczenia. Wystarczy wyłożyć blaszkę ciastkami. Twaróg, jajka, śmietanę, budyń i resztę składników zagotowujemy razem. Do masy na sernik bez pieczenia doskonale sprawdzi się twaróg z wiaderka. Takie ciasto gotowane z twarogu przygotowuje się bardzo szybko, później trzeba tylko poczekać aż ostygnie. Jak zrobić sernik(...)mleko i połamaną czekoladę, udekoruj zimny sernik gotowany. Ciasto najlepiej smakuje wyjęte z lodówki i powinniśmy mu dać dobrze się związać. Ja niestety się pośpieszyłam i jeszcze nie był taki całkiem gotów. Ale co tam i tak był przepyszny, a goście się prześcigali w pomysłach co to za ciasto? A czym sernika było mniej, tym byli bardziej kreatywni
Dieta moja pasjaSkładniki: CIASTO: 25 dag mąki pszennej, 120 g masła,5 łyżek cukru szczypta soli, 1 jajko. NADZIENIE: 2 jajka, 250g sera ricotta lub chudego twarogu, 4
kolorowotorcikowoSkładniki : 375 g mąki 250 g masła lub Kasi o smaku masła lub innej do pieczenia 125 g cukru ( może być zwykły ) 3 - 4 żółtka ew
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęTo ciasto robiłam na święta..i całkiem o nim zapomniałam..no i teraz mi się przypomniało o pierniku dojrzewającym..chyba też nie pokazałam efektu końcowego..makowce
Moje domowe kucharzeniemomentu, aż ciasto zacznie się sklejać w większe grudki, wodę dodawać stopniowo, tylko w przypadku gdy ciasto nie będzie chciało się kleić. Ciasto ma być na tyle mokre, żeby można było uformować je w kulę. Ciasto kruche można też wyrobić ręcznie. Wyrobione ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, podsypując mąką, na grubość 4 mm, z ciasta wyciąć okręg(...)foremki. Górną warstwę papieru delikatnie oderwać, ciasto przenieść na formę papierem do góry, papier oderwać. Nakłuwać widelcem w kilku miejscach, wstawić do zamrażarki lub lodówki na 10-20 min. Ciasto wyjąć, położyć papier do pieczenia, wysypać kulki ceramiczne do obciążenia ciasta (fasole, ryż lub groch około 1-1,5 kg), po to żeby ciasto zachowało kształt i nie zsuwało się
moj przepis namokre, żeby można było uformować je w kulę. Ciasto kruche można też wyrobić ręcznie. Wyrobione ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, podsypując mąką, na grubość 4 mm, z ciasta wyciąć okręg o średnicy większej niż foremka, tak aby starczyło na rant foremki. Górną warstwę papieru delikatnie oderwać, ciasto przenieść na formę papierem do góry, papier oderwać. Nakłuwać widelcem(...)Ciasto wyjąć, położyć papier do pieczenia, wysypać kulki ceramiczne do obciążenia ciasta (fasole, ryż lub groch około 1-1,5 kg), po to żeby ciasto zachowało kształt i nie zsuwało się z rantów formy. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Piec 15 min z obciążeniem, następnie papier i obciążenie zdjąć i piec kolejne 15 min bez obciążenia, do złotego koloru. Ciasto
moj przepis naŚwięta Wielkiej Nocy przecież będą i coś pysznego na stole musi się pojawić:) Składniki na kruche ciasto: 200 g zimnego masła 400 g mąki pszennej 10 dag cukru pudru 4 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18% 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka amoniaku Składniki na bezę: 4 białka 1 i 1/2 szklanka drobnego cukru(...)szpatułką. Przygotowanie ciasta do pieczenia: Formę 22 x 30 cm wyłożyć samo dno papierem do pieczenia, jedną masę rozwałkować i ułożyć na dnie, posmarować połową dżemu Następnie wyłożyć na dżem połowę masy bezowej, a na nią połowę płatków migdałowych Piec w temp. 160*C przez 40 min Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta,(można piec obydwa ciasta jeśli mamy termoobieg
Proste Potrawy