płatkach szczypta gałki muszkatołowej szczypta pieprzu KROK1: Makaron ugotować w osolonej wodzie Gruszkę obrać ze skórki, pokroić w kostkę Boczek oraz ser pleśniowy pokroić w kostkę KROK 2: Na suchej patelni podprażyć migdały, odłożyć Na tej samej patelni, bez użycia tłuszczu podsmażyć boczek KROK 3: Do rondelka wlać mleko oraz wsypać ser, podgrzewać na BARDZO małym ogniu, doprawić(...)gałką muszkatołową oraz pieprzem Jeżeli sos stanie się zbyt rzadki - w szklance z 2 łyżkami wody lub mleka rozprowadzić łyżkę mąki, rozprowadzić w sosie i jeszcze chwilę gotować KROK 4: Do gorącego sosu dodać gruszkę oraz podsmażony boczek Ugotowany makaron odcedzić, dodać do sosu i dokładnie wymieszać Gotowy makaron posypać migdałami bezpośrednio na talerzach SMACZNEGO!!! Ilość: 2 osoby Koszt
smacznieinatematsuchej patelni lub w piekarniku) 5 litrów wody pieprz mielony lub w ziarnach kilka iarenek ziela angielskiego 2-3 liście laurowe natka pietruszki lubczyk sól " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Zaczynamy od umycia mięsa w zimnej wodzie i zalania go również zimną wodą. Jeżeli użyjemy ciepłej, pory mięsa się zamkną i nie odda nam tyle smaku ile powinno(...)przejrzysty rosół. Szum, który powstanie na zupie można zebrać aby zupa była bardziej klarowna. Nic złego nie stanie się jednak jeśli szum zostanie. W większości wygotuje się podczas gotowania. Krok 2 Kiedy mięso będzie miękkie a najlepiej po około 3 godzinach dodajemy sól, ziele angielskie, liść laurowy i włoszczyznę. Gotujemy znów do czasu, aż warzywa lekko zmiękną. Krok 3 Jeśli
CoolinarniePLszklanek mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki mleka 14 g drożdży świeżych 2 łyżki masła szczpta soli kilka łyżek masła cukier cynamon " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Robimy rozczyn: do letniego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy po łyżce cukru i mleka (odejmujemy od ilości w przepisie). Dokładnie mieszamy, aby drożdże się rozpuściły i odstawiamy do napuszenia(...)pół godziny. Krok 2 Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, szczyptę soli. Następnie wlewamy rozczyn, roztrzepane jajka, a na końcu roztopione masło. Wszystko ładnie wyrabiamy. Ciasto będzie dosyć ścisłe, więc można dodać odrobinę więcej mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Krok 3 Po tym czasie delikatnie rozwałkowujemy na grubość ok 1cm i wykrawamy szerszą
CoolinarniePLtheme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1 szklanka ciecierzycy 1 mała cebula 3 ząbki czosnku koperek w pęczku (może być mrożony) sól, pieprz, gałka muszkatołowa oliwa z oliwek " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Ciecierzycę moczymy przez noc w wodzie. Następnego dnia płuczemy i gotujemy przez godzinę, aż zmięknie. Krok 2 Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie. Koperek siekamy(...)Krok 3 Ugotowaną ciecierzycę wrzucamy do blendera, dodajemy zeszkloną cebulkę z czosnkiem i miksujemy na gładko, dodając w trakcie oliwę (ilość dowolna), ponieważ pasta będzie bardzo gęsta. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz posiekanym koperkiem
CoolinarniePLparę plastrów wędzonki (u mnie kawałek szynki) kawałek pora (pokroić na półplasterki) 1 cebula sól pieprz ziele angielskie listek laurowy domowa vegeta 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Wędzonkę, cebulkę i pora pokroić na drobne kawałki i podsmażyć na paru kroplach oleju. Przełożyć do garnka, zalać wodą. Krok 2 Zetrzeć marchewkę i pietruszkę na tarce i dołożyć(...)Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w grubą kostkę. Dodać wszystko do zupy. Wsypać szklankę soczewicy. Przyprawić zupę i podgotować chwilę. Na sam koniec dodać koncentrat pomidorowy. Krok 3 Zupa ma się gotować 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie. Podawać z pieczywem. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else
CoolinarniePL150g tahini (można dać więcej, nawet szklankę) sok z połówki cytryny 0,3 szkl zimnej wody sól ostra papryka (do posypania) oliwa z oliwek pestki dyni " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Cieciorkę należy namoczyć na noc a następnego dnia ugotować. Można ten proces przyśpieszyć dodając do gotowania łyżeczkę sody. Jednakże jeśli macie więcej czasu warto po prostu podgotować ją dłużej(...)sody nie dodawać. Ja niestety nie miałam czasu. Ugotowana powinna rozcierać się w palcach. Odsączamy ją i przekładamy do blendera z dzbankiem. Krok 2 Dodajemy pastę tahini, łyżkę oliwy, wodę, sok z cytryny, posiekany czosnek i sól. Blendujemy na gładką pastę. Przekładamy ją na duży płaski talerz i rozcieramy. Krok 3 Gotowy hummus skrapiamy oliwą z oliwek, możemy posypać
CoolinarniePLDrukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki110g mąki gryczanej70g mąki z amarantusa50g ksylitolu40g miodu gryczanego30g oleju kokosowego1 jajkoprzyprawa korzenna0,5 łyżeczki sody kilka kostek gorzkiej czekolady Sposób przygotowania Krok 1W kąpieli wodnej (lub w mikrofali) rozpuścić olej/masło, dodać miód, ksylitol, przyprawy i rozbite widelcem jajko (lać pomału aby się nie ścięło). Wymieszać i ewentualnie trochę podgrzać do uzyskania(...)wcześniej wymieszaną mąkę gryczaną i mąkę z amarantusa oraz sodę. Wyrobić ciasto. Miskę wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki, jak mamy czas to nawet na całą noc. Krok 2Ciasto rozwałkować między dwoma foliami (np. reklamówka jednorazowa) i wycinać dowolne kształty. Przełożyć je na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Piec w 170’C ok 10 minut, zależnie od grubości
CoolinarniePLPiątek, a więc pieczywko. Mniam.I jednocześnie ostatni już dyniowy przepis w tym sezonie. Były ciasta, była kawa, była zupa, a jeszcze więcej przepisów niż się pojawiło
Pożeraczka, czyli raz adobrzepozycją zawierającą przepisy z regionu śródziemnomorskiego w mojej kolekcji. Zdecydowanie mogę ją polecić wszystkim, którzy chcą zacząć swoją przygodę z kuchnią śródziemnomorską. Mam nadzieję, że stanie się pierwszym krokiem na drodze do odkrywania piękna tej kuchni, jak stała dla mnie. Claudia Roden to urodzona w Egipcie, a mieszkająca obecnie w Wielkiej Brytanii, pisarka i autorka wielu książek kucharskich(...)przygotowania. Podoba mi się również, że wszystkie receptury zostały zilustrowane zdjęciami, których proste piękno wyjątkowo przypadło mi do gustu. Dodatkowo, przy sposobie przygotowania, zamieszczono malutkie ilustracje ułatwiające zrozumienie kolejnych kroków przygotowania przepisu.Na końcu książki znajdziemy także indeks przepisów oraz propozycje śródziemnomorskiego menu na różne okazje i dla różnej liczby gości. Jak już wspomniałam, książkę posiadam od kilku
Chilli Czosnek i OliwaSardele zapiekane z ziemniakami. Jakiś czas temu otrzymałam do wydawnictw Jedność książkę "Ilustrowana szkoła gotowania - KUCHNIA WŁOSKA krok po kroku". Początkowo książka mnie nie rozpaliła nie jest to wydanie typu "Nigellissima", a jak tytuł wksazuje oprócz dużej liczby przepisów - szkoła gotowania. Wystarczyło się dokładniej przyjrzeć aby bloczek z karteczkami do odznaczania przepisów, które chcę wykorzystać - zniknął. Tak jak wspomniałam jest
Brzuszki ŁakomczuszkiKochani, od dziś na kolorowo-torcikowo rusza nowy cykl postów zatytułowanych "Torcikowa szkoła"W ramach "Torcikowej szkoły" przekazywać Wam będę istotne wskazówki dotyczące dekorowania tortów. Pokażę krok po kroku, jak powstają dekoracje.Mam nadzieję, że spodoba się Wam ten cykl.Dziś zaczynamy :)LEKCJA 1 - rysunek na torcie Często dzieci na torcie, pragną mieć ulubionego bohatera kreskówki.Wymalowanie postaci wcale
kolorowotorcikowoszczególne metody treningu chciał wprowadzić u siebie mój Mąż, jednak wytrwałości mu nie wystarczyło i pozostał przy dotychczasowych zajęciach szybko porzucając kalistenikę. Tymczasem zawstydził go syn, wytrwale przechodząc od kroku do kroku, ćwicząc każdego dnia. Wreszcie doszedł do wniosku, że wszystko to mało i wzorując się na swym tacie, rozpoczął uprawianie biegania. Biegał tak sobie po naszych błotnych ścieżkach
I tu będę miała takie tepoczątku ustalić, jak będą dzielone obowiązki domowe. Ja uważam, że początkowa radość kobiety związana z prowadzeniem domu, samodzielnym decydowaniem o wszystkim, sprawia, że to my same w niezauważalny sposób, krok po kroku odsuwamy mężczyzn od zajęć, w których mogą uczestniczyć samodzielnie lub jako pomocnicy. Na szczęście można też inaczej. W mojej rodzinie nie tylko mój Mąż bierze aktywny udział
I tu będę miała takie tesmaki, które lubimy najbardziej! Sałatka jest lekka w formie, bardzo aromatyczna, przepyszna - jest moim zdecydowanym numerem jeden, rozchodzi się do pustego dna, w kilka minut. Jak ją przygotować, krok po kroku dowiecie się poniżej! Sprawcie sobie i bliskim tą przyjemność ;-))) SKŁADNIKI: - kukurydza złocista Bonduelle - 7 - 8 młodych małych ziemniaków - 1/2 pęczka zielonych świeżych szparagów - 3-4 ząbki czosnku
SMYKWKUCHNIgotową harissą, którą wcześniej kupowałam w puszkach. Przepis na pastę harissa dodaję do akcji Panny Malwinny "VI Festiwal Kuchni Arabskiej" . Jak zrobić domową pastę harissa? - Przepis krok po kroku Składniki pasty harissa / na 1 słoik 200-250 ml: 25 sztuk świeżych lub suszonych papryczek chilli (możesz zmieszać świeże i suszone) 1 słodka czerwona papryka 6 ząbków czosnku
Chilli Czosnek i Oliwa