autor bloga - Łukasz Majchrowski. Konkurs przeznaczony jest dla wszystkich czytelników bloga. Nieważne czy kochasz gotować i zajmujesz się tym na co dzień, czy dopiero stawiasz w tej dziedzinie pierwsze kroki. Czas trwania konkursu to aż cztery tygodnie: 01.03.2016 r. - 29.03.2016 r. do godziny 23:59 czasu polskiego. Celem konkursu jest zachęcenie do gotowania razem ze mną i wypróbowanie nowych
Food Squarewydarzenia związane z wrocławską blogosferą, od początku stała się jednym z ciekawszych punktów w mieście. Czuć, że jest to miejsce prawdziwie zrośnięte z miastem, w którym na każdym kroku widać dobry polski dizajn i odwołania do powojennej historii Wrocławia. Jednak dzisiaj nie o tym będzie mowa, a o kuchni, która chyba najbardziej nas interesuje. Z dniem 22 lutego Barbara wystartowała(...)Tomasz Biliczak spisał się na medal i zaserwował nam pyszne kąski, które pozwoliły powrócić do dawnej kuchni polskiej. Nieprzegadanej i nieudziwnionej, a po prostu smacznej. Dodatkowo widoczna na każdym kroku lokalność i sezonowość produktów jest wielkim plusem. Dziękuję całemu zespołowi, który spisał się na medal i nie tylko zaserwował nam pyszną kolację, ale i ugościł nas prawdziwie po polsku
Food Squarenaszego organizmu. Na początek polecam wybrać sobie prostą, a co najważniejsze płaską trasę. Przez pierwsze 4 dni maszeruję 45 minut w dość szybkim tempie (przy dźwiękach muzyki), ale długim krokiem. Potem dzień przerwy, a następnie przyspieszenie kroku i wydłużenie dystansu. Zachęcam Was do takich ćwiczeń, bo dają efekty, ale trzeba być wytrwałym i podchodzić do nich z sercem
Słodkie okruszkimoich „zasobach” i zrodził się przepis na taką oto pizzę w formie rolady. Rolada tak nam smakowała, że w ostatnim czasie piekłam ją już kilka razy. Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje
Przepisy Aleksandrydrodzy, święta zbliżają się do nas wielkimi krokami i to chyba nie jest dla nikogo nowość. Dla mnie jednak ten czas pędzie w zawrotnym tempie i ani się spojrzę a za chwilę będę siedziała już przy wigilijnym stole. Temat moich ulubionych Świąt poruszam na tym blogu już od ponad miesiąca. Zasypuję Was masą inspiracji na dania bardziej i mniej
Mango Papajarodziny czy wreszcie na ulubione danie z książki kucharskiej Jest możliwość bycia eko, a to słowo ostatnio bardzo w modzie. Są eko ubrania, eko kuchnia, bądźmy eko! Kilka kroków dzieli nas od porządku w domu i wymarzonej atmosfery świątecznej
Moja smaczna kuchniawłaśnie przez Was, może być doskonałą "wisienką" podczas wieczerzy wigilijnej. Gwiazda zrobiona jest z ciasta drożdżowego i zapleciona w charakterystyczny sposób. By ułatwić Wam pracę, podaję link, na którym krok po kroku pokazany jest sposób jej formowania KLIK . Polecam! Składniki: Ciasto: 20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych 280 g mąki pszennej 3/4 szkl ciepłego mleka 2 żółtka
Nastoletnie WypiekanieWielkimi krokami zbliżamy się do świąt. W sklepach niemal wszędzie spotkać można bożonarodzeniowe dekoracje, na ulicach powoli pojawiają się choinki, a w telewizji reklamy, w których pełno jest reniferów i mikołajów. Mnie Boże Narodzenie kojarzy się przede wszystkim ze wspaniałymi, bogatymi zapachami, wydobywającymi się z kuchni i przenikającymi cały dom. To dlatego uwielbiam ten czas. I wiecie
Ratunku obiadmalinowego, następnie nakładam równomiernie na całą powierzchnię blatu porcję kremu (3-4 łyżki) i całość posypuję połową pokruszonych bez. Nakładam kolejny blat biszkoptu, dociskam do poprzedniego i ponawiam kroki. Nakładam trzeci blat, który mocno dociskam do reszty. Tort dekoruję pozostałym kremem- boki i górę. Górę tortu dekoruję malinami i pudrem hibiskusowym. Gotowy tort schładzam w lodówce przez kilka
Mango Papajaminutę. Do miski z fasolą dodaj pozostałe składniki i zblenduj. Dopraw solą i sokiem z cytryny/limonki do smaku. Niby proste, a jednak czasami sprawia problemy. Poniżej przejrzysty przewodnik krok po kroku pt.: "Jak prawidłowo nakryć do stołu?" Black bean breadspread, How to set a table? I try to make breadspreads from the sctratch (I rarely buy the processed
Qlinarnie i QlinarnieJesień zbliża się wielkimi krokami, czuć ją już w powietrzu. Mam jednak nadzieje, że ciepłe dni jeszcze do nas wrócą. Tak czy inaczej nabrałam ochoty na typowo jesienne potrawy, a szczególnie na moje ulubione mięsa duszone z warzywami. Dlatego przedstawiam dziś soczystego kurczaka duszonego z jabłkami, dynią, pieczarkami i boczniakami, z dodatkiem ziół i czerwonego wina. Jest
karmelowyzgiełku i tłoku głównej "jadłodalni" Gdyni - czyli ulicy Świętojańskiej - ale nadal w ścisłym Centrum miasta, zapewnia w Alei 40 spokojny i zrelaksowany posiłek. A po jedzeniu, tylko kilka kroków jest do promenady nadmorskiej i urokliwego spaceru brzegiem morza. Po drugiej stronie ulicy z kolei praktyczna ścieżka rowerowa , którą można dotrzeć do głównej arterii komunikacyjnej miasta. Ale przejdźmy
Grunt to przepis!Sezon na dyni ę zbliża się wielkimi krokami ( u niektórych to w sumie już się zaczął!). Ja ze swojego ogródka zerwałam już kilka ogromnych sztuk zasadzonych „przez przypadek” przez mamę, z myślą, że przecież „i tak nam nic nie wyrośnie” ;) W tym roku, jak i w poprzednim będę miała dla Was mnóstwo, fantastycznych dyniowych przepisów
Ostra na Słodko