Z dyni można wyczarować więcej niż tylko ozdobę na Halloween – świetnie nadaje się do deserów, a także dań na ostro. Mimo, iż desery nie są naszą
Nerds KitchenCzy z warzywa można zrobić ciekawe, ale i proste danie główne? Odpowiedzią na to pytanie może być cukinia faszerowana kurczakiem i fetą – nie zapominamy tutaj o
Nerds KitchenOto pierwszy przepis z cyklu JEDZENIE Z GIER. Motywem przewodnim będzie dziś kultowy RPG w dwóch odsłonach: Fallout 3 oraz Fallout: New Vegas. Wybraliśmy danie, które
Nerds KitchenDomowy sos barbecue jest bardzo intensywny i wyrazisty, ma posmak dymu i jest idealny do grilla czy burgerów. W zależności od kraju i rodzaju panującej tam
Nerds KitchenLubicie soczyste, aromatyczne mięso z piersi kurczaka? Czy dodatek chrupiącej panierki was przekonuje? A co powiecie na to, że panierka jest do tego nieziemsko aromatyczna? Propozycja
Nerds KitchenUwaga, ten sos to nie bolognese! Wiele osób myli zwykłe sosy jak ten z prawdziwym bolognese, które jest gotowane ok. 3 h na bazie wina, selera
Nerds KitchenZupa czosnkowa to jedna z naszych ulubionych. Jest ona niezwykle aromatyczna i mimo zawartości sporej ilości czosnku, nie jest ostra (moc czosnku słabnie wraz w trakcie
Nerds KitchenBrownie to ciasto, które trzeba robić dokładnie według przepisu, nie można sobie pozwolić na dowolną interpretacje bo wtedy nie wyjdzie.Składniki200 gr masła (pokroić w kostkę
Kulinarna rozmowawina 1 l bulionu warzywnego (2 marchewki, 1 por, 1 pietruszka, 1/2 cebuli, 1/2 selera) 500 g mieszanki owoców morza 1/2 pęczka pietruszki sól, pieprz koszt.: ok. 30 zł. KROK 1 Sporządzenie bulionu; Do garnka wlewam ok 1,5 l zimnej wody. Wkładam obrane warzywa, przekrojone na pół i zagotowuje. Gotuję pod przykryciem ok 30 - 40 minut. Na końcu solę(...)KROK 2 Cebulę, papryczkę chili oraz czosnek kroję w drobną kostkę. Rozgrzewam patelnię, po czym roztapiam około 2 łyżek masła. Wrzucam pokrojone składniki i przysmażam. Ważne jest aby nie spalić cebuli ani czosnku. Po przysmażeniu przesypuje składniki do miseczki. KROK 3 Na tę sama patelnię ( na średnim ogniu) wrzucam łyżkę masła, roztapiam i dodaję ryż. Mieszam, aby tłuszcz dobrze wymieszał
smacznieinatematłyżek mąki szczypta gałki muszkatołowej szczypta pieprzu i pół szczypty soli opcjonalnie: 1 pomidor pół ogórka szklarniowego lub 2 gruntowe 1/3 sałaty lodowej lub masłowej oliwa z oliwek KROK 1 Przygotowanie ciasta na naleśniki: 1) do miski wsypać wszystkie składniki na naleśniki i wymieszać do uzyskania płynnej konsystencji. 2) na rozgrzana patelnię kolejno partiami wylewamy ciasto naleśnikowe i smażymy ?Kiedy(...)smażąc naleśnika przewrócić go na drugą stronę? Kiedy na smażonym naleśniku zauważymy pęcherzyki powietrza, a naleśnik podważony szpatułką z łatwością "odchodzi" od patelni :) KROK 2 Przygotowanie szpinaku: 1) czosnek obrać i drobno pokroić aby ułatwić sobie obranie czosnku płaską częścią noża należy czosnek zgnieść, jak ukazuje zdjęcie obok :) 2) Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło i je roztapiamy, następnie cały czas
smacznieinatematczasochłonne, nic bardziej mylnego! Małymi krokami, za to ze spektakularnym rezultatem, poprowadzę Was ku zdrowszej cerze i włosom, wzmocnionemu organizmowi i lepszemu samopoczuciu. Zaczniemy od dwóch nowych kroków zaraz po przebudzeniu. CIEPŁA WODA Z CYTRYNĄ I MIODEM + PEELING/MASECZKA Z MIODU I SODY OCZYSZCZONEJ. Te dwie czynności zajmą Wam mniej niż 2 minuty przygotowania, wystarczy(...)małej miseczce zmieszamy 1/3 łyżeczki miodu z taką samą ilością sody oczyszczonej. Wodę z cytryną i miodem wypijcie od razu po przygotowaniu. Co osiągniecie dzięki wdrożeniu tego kroku do codziennej rutyny? Dajcie sobie miesiąc, a :nawodnicie cały organizmwzmocnicie ochronę przed chorobami i zakażeniami (usprawnia działanie układu limfatycznego- jeśli są w nim jakieś zaburzenia, czujemy się ciągle zmęczeni, mamy
Gotowanie to kochanieproszku do pieczenia3 łyżki kakao1 łyżka octu40 dag rodzynek1 szkl wódki2 budynie kakaowe2,5 szkl mleka1 kostka margaryny1 słoik dżemu z czarnej porzeczki1 gorzka czekolada1 mleczna czekolada Sposób przygotowania Krok 1Wódkę wlać do słoiczka, wsypać rodzynki, zakręcić i pozostawić na parę godzin. Krok 2Odlać pół szkl mleka, rozpuścić w nim budynie. Pozostałe mleko zagotować. Wlać budynie i mieszać. Wsypać szkl(...)cukru i mieszać. Odstawić do ostygnięcia. Utrzeć pół kostki margaryny, dodawać stopniowo budyń. Krok 3Z jajek oddzielić białka i ubić odrobiną soli i szklanką cukru na pianę. Dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, kakao i ocet. Dokładnie wymieszać. Krok 4Piec ok 30 minut w 160*C. Krok 5Ciasto przekroić na pół. Posmarować dżemem, a potem połową masy budyniowej. Nałożyć drugi
CoolinarniePLkuchnie świata lub sklepach kuchnia afrykańska czy hinduską. Kumin również można spotkać w sklepach zielarskich.** My dodajemy nasz specjalny śmiertelny sos, którego przepis pojawi się w późniejszych wpisach. Krok 1: Marynowanie dorsza i krewetek. Płaty dorsza i krewetek marynujemy z startymi 2 ząbkami czosnku, 2 łyżkami kuminem, szczyptą soli i sokiem z cytryny i odstawiamy na 30 minut.czosnek
Smaki Brazyliipłatki migdałowe (prażone ) 0,5 szkl orzechów włoskich (drobno posiekanych ) niebieskie perełki (www.slodkiswiat.com.pl) wiórki czekoladowe mix kolorów (www.slodkiswiat.com.pl) 0,5 szkl wody (ciepłej) 1 łyżka miodu " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Ubić białka z odrobiną cukru i soli na pianę. Żółtka utrzeć ze szklanką cukru na puszystą masę. Dodać obie mąki i delikatnie wkręcić w masę białka. Piec(...)minut w dowolnej formie nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Ja wybrałam okrągłe naczynko żaroodporne. Krok 2 Biszkopt przeciąć w dwóch miejscach na 3 poziome płaty. Nasączyć wodą z miodem. Krok 3 Mascarpone i śmietanę ubić. Dodać kajmak i ucierać. Jeśli uważacie, że masa jest zbyt płynna, można dodać żelatyny rozrobionej w paru łyżkach wody, wg przepisu na opakowaniu
CoolinarniePLłyżki kawy mielonej 1 łyżka wódki orzech laskowy niecały słoik konfitury wiśniowej (własnej roboty) łezki z ciemnej czekolady (http://www.slodkiswiat.com.pl) lilie z czekolady duo (http://www.slodkiswiat.com.pl) " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Oddzielić białka jaj , dodać do nich łyżkę cukru i szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. W oddzielnej misce utrzeć żółtka z cukrem. Dodać mąkę i na koniec ubite(...)dużej blachy, bo chciałam z ciasta wyciąć dwa kwadraty. Jeden większy, drugi mniejszy. Można też użyć tortownicy w dowolnym kształcie w zależności od tego jak wysokie ciasto chcemy uzyskać. Krok 2 Odlać pół szklanki mleka. Rozrobić w nim mąkę. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać mąkę i mieszać masę, aż powstanie budyń. Podzielić na 2 części. Rozpuścić czekoladę do fondue
CoolinarniePL